Ветеринарно катче

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Ај прво и јас тука да си прашам, па ако биде понатака вака ќе цепам кај ветеринар. Мачето мое денес почна да повраќа, прво беа влакна(персиско што е и нормално) но покасно пак... Дали можно е да е затруднето (дека мачорот не и слегнува веќе три месеци) или е нешто болно? Место не ја фаќа, на стомак не легнува... :(

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Natasa, otkako go snema deserfox, ne sum
cul za drug dipl. veterinar na kgn!
Trk na doktur.

Член од
20 март 2009
Мислења
68
Поени од реакции
5
Бидејќи темава е за мачки, тука ќе го поставам прашањево. Имам мачор-2 години стар, го чувам уште од пред да прогледа, бидејќи мајка му ја удри кола кога беа мали(4 беа вкупно, сега го чувам само него). Кога беа мали (лето 2008) ги чувавме преку ноќ во летна кујна, а преку ден скоро цел ден беа во задниот двор од куќата, значи беа навикнати да бидат надвор. Од кога почнав да го чувам само него, го прибирав дома и стално го чистев затоа што нормално прљав се враќаше а не можеше да помине ден без да излезе (пробав и песок му ставив дома, од тој за мачки посебен, ништо не помага). Се случувало и цели ноќи да остане надвор, односно повеќето топли ноќи е надвор. Се враќал често изгребан и со рани, затоа што не е кастриран, а сега им беше сезона на парење.
Е сега проблемот...пред 2 месеца сабајле се будам и во задниот двор го глеам мачоров со мало мртво маче во уста (лови стално, гулаби и глувци, иако секојдневно го ранам). Го земав и го фрлив мачето и бев многу изнервиран, ама си викам, ај ваљда тоа им е инстинкт, дека сезона и слично (мачето отприлика 2 месеца беше). Денес сабајле, пред врата едно маче мртво изгризано околу врат, и остатоци од друго маче (задните нозе и опавчето само...да, го изел?!?!?). Не сфаќам, незнаев дека мачките се јадат меѓу себе. Не е дека е гладен, стално е пун. Иначе мачорот отсекогаш бил многу мил со луѓе, стално се местел да се гали, ќе седнам на фотеља, одма трча и он до мене да седне, никогаш не гребел и не напаѓал.
Стварно незнам што да правам, пишете, затоа што ова многу ме загрижува, многу ми беше тешко со таков призор пред врата... :(

Член од
16 јануари 2009
Мислења
85
Поени од реакции
3
Бидејќи темава е за мачки, тука ќе го поставам прашањево. Имам мачор-2 години стар, го чувам уште од пред да прогледа, бидејќи мајка му ја удри кола кога беа мали(4 беа вкупно, сега го чувам само него). Кога беа мали (лето 2008) ги чувавме преку ноќ во летна кујна, а преку ден скоро цел ден беа во задниот двор од куќата, значи беа навикнати да бидат надвор. Од кога почнав да го чувам само него, го прибирав дома и стално го чистев затоа што нормално прљав се враќаше а не можеше да помине ден без да излезе (пробав и песок му ставив дома, од тој за мачки посебен, ништо не помага). Се случувало и цели ноќи да остане надвор, односно повеќето топли ноќи е надвор. Се враќал често изгребан и со рани, затоа што не е кастриран, а сега им беше сезона на парење.
Е сега проблемот...пред 2 месеца сабајле се будам и во задниот двор го глеам мачоров со мало мртво маче во уста (лови стално, гулаби и глувци, иако секојдневно го ранам). Го земав и го фрлив мачето и бев многу изнервиран, ама си викам, ај ваљда тоа им е инстинкт, дека сезона и слично (мачето отприлика 2 месеца беше). Денес сабајле, пред врата едно маче мртво изгризано околу врат, и остатоци од друго маче (задните нозе и опавчето само...да, го изел?!?!?). Не сфаќам, незнаев дека мачките се јадат меѓу себе. Не е дека е гладен, стално е пун. Иначе мачорот отсекогаш бил многу мил со луѓе, стално се местел да се гали, ќе седнам на фотеља, одма трча и он до мене да седне, никогаш не гребел и не напаѓал.
Стварно незнам што да правам, пишете, затоа што ова многу ме загрижува, многу ми беше тешко со таков призор пред врата... :(
http://www.messybeast.com/kill_kit.htm
тука можеш да прочиташ малку повеќе, инаку слабо си глеал опстанок :vozbud: , постојано го потенцираат ова , што за жал се случува и кај доместифицираните претставници на мачките.
поздрав

Natasa, otkako go snema deserfox, ne sum
cul za drug dipl. veterinar na kgn!
Trk na doktur.
имат имат, само не се редовни ,
еден мадамјан или нешто слично беше, мојата маленкост, како и зона пелуцида која е ветеринар џуниор (демек студент)
така да мачору , ако нешто те болит слоб0одно обрати се :pos2:

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Мачорите ги убиваат малите (не ги јадат за да се прехранат) целта е женката да има повторно нагон за парење.
Затоа женките ги кријат малите во дупки или други места за да немозат да бидат пронајдени од мажјаците.

N

Nephthys

Гостин
Мачорите ги убиваат малите (не ги јадат за да се прехранат) целта е женката да има повторно нагон за парење.
Затоа женките ги кријат малите во дупки или други места за да немозат да бидат пронајдени од мажјаците.
Точно!
И кастрирај го под итно и нека седи дома!

Член од
20 март 2009
Мислења
68
Поени од реакции
5
Знам дека ги убиваат,дават, ама не и дека ги кинат на пола??
А иначе, фала за сите претходни совети, ќе гледам што побрзо да го кастрирам.

Член од
22 март 2010
Мислења
4
Поени од реакции
0
Може да ми кажете што да купам за против болви? Кученцето има 6 недели а го чувам дома :S

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Мачето ми е ептен болничко а диво е да го однесам на ветеринар.
Пробав дробен парацетамол во млеко и месо и пак несака да го изеде. :(
Како да му помогнам?

И дали само моето куче или сите кучиња мразат ежови?
Незнам од кај но годинава има неколку во маaло и сред ноќ не буди збеснува и крши се околу него заради тие ежови па морам да станувам и да го тргам :)

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Мачето ми е ептен болничко а диво е да го однесам на ветеринар.
Пробав дробен парацетамол во млеко и месо и пак несака да го изеде. :(
Како да му помогнам?

И дали само моето куче или сите кучиња мразат ежови?
Незнам од кај но годинава има неколку во маaло и сред ноќ не буди збеснува и крши се околу него заради тие ежови па морам да станувам и да го тргам :)
Зависи,индивидуално е тоа,мојата воопшто несака мачки.

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Зависи,индивидуално е тоа,мојата воопшто несака мачки.
Ми кажаа дека на самоједите ептен им пречат ежовите :)
Ако ги фателе им ги оделувале боцките од телото.
Еве веќе 4-5 пати навечер стануваме зошто не лае туку вриска квичи и сака да го скине ланецот зошто во близина поминува еж :) :)

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Ми кажаа дека на самоједите ептен им пречат ежовите :)
Ако ги фателе им ги оделувале боцките од телото.
Еве веќе 4-5 пати навечер стануваме зошто не лае туку вриска квичи и сака да го скине ланецот зошто во близина поминува еж :) :)
Па пушти го,снимај и качи го видеото тука да го видиме.Ретко се гледа таква работа :)

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Многу ми треба помош!

Мачето требаше да се омачи ама веќе 3 дена ни јаде, не е ни весело, цело време спие а од вчера почна и да крвари...стомакот е скроз доле..можно е и мачињата да се умрени :( на тие што е мачето не им се даваат пари за вет, незнам како да му помогнам :/ некаков совет?

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Никако неможеш, ако почнала да крвари а и минал терминот за пораѓање, дефинтивно нешто не е во ред, кога се би било "нормално" би требало да ги исфрли/абортира мртвите мачиња (мртвиот плод), вака само ветеринар е решение, со царски рез да ги отстрани мртвите плодови. А ако па толку не им се даваат пари може и да ја остават мачката така... сама да ги исфрли... ама колку време ќе биде тоа не се знае со сигурност а може и да угине поради распаѓањето на мртвите плодови во неа.

Kajgana Shop

На врв Bottom