Ветеринарно катче

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Како да го натерам кучево да јаде само чиста кучешка храна?Пробав со многу храни и ги јаде на почетокот чисти ама после некако изгледа и здосадуваат.Пред некое време и земав HILLS како што знам најдобра храна за кучиња,на почетокот ја јадеше чиста,а сеа ја одбива.Алтернатива ми е да и ја мешам со леб(оној црниот пошто тој највеќе го сака),па и ставам варено пилешко ориз малце морков и пченка.

Ама сеа на мајка ми и заврши одморот и се врати на работа,а јас незнам да и спремам,така да ако има некое решение да ми кажете како да ја натерам само да јаде кучешка.

И уште едно прашање,тие кучешките колачиња што се продаваат дали е добро да и давам такви ама по повеќе на ден ги јаде,никогаш не ги одбива.Дневно јаде околу 10 такви.

И да уште едно прашање.Да ми ја кажете најдобрата можна храна за физички активно куче, пошто сеа планирам некои потешки тренинзи да има.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Како да го натерам кучево да јаде само чиста кучешка храна?Пробав со многу храни и ги јаде на почетокот чисти ама после некако изгледа и здосадуваат.Пред некое време и земав HILLS како што знам најдобра храна за кучиња,на почетокот ја јадеше чиста,а сеа ја одбива.Алтернатива ми е да и ја мешам со леб(оној црниот пошто тој највеќе го сака),па и ставам варено пилешко ориз малце морков и пченка.

Ама сеа на мајка ми и заврши одморот и се врати на работа,а јас незнам да и спремам,така да ако има некое решение да ми кажете како да ја натерам само да јаде кучешка.

И уште едно прашање,тие кучешките колачиња што се продаваат дали е добро да и давам такви ама по повеќе на ден ги јаде,никогаш не ги одбива.Дневно јаде околу 10 такви.

И да уште едно прашање.Да ми ја кажете најдобрата можна храна за физички активно куче, пошто сеа планирам некои потешки тренинзи да има.
Ако и здосадуваат, може да менуваш 3 вида. На 2 недели да менуваш пример. Или да додаваш јогурт, ако не знаеш да готвиш.:) Ал да свариш пилешко не е тешко.

Иначе, од посластиците не може ништо да и` стане ако јаде 10тина на ден. А за голема физичка активност можеш да и` даваш кофортан. Содржи 40% протеини, но доколку кучето не се движи многу, вишокот протеини може да му сметаат.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Ако и здосадуваат, може да менуваш 3 вида. На 2 недели да менуваш пример. Или да додаваш јогурт, ако не знаеш да готвиш.:) Ал да свариш пилешко не е тешко.

Иначе, од посластиците не може ништо да и` стане ако јаде 10тина на ден. А за голема физичка активност можеш да и` даваш кофортан. Содржи 40% протеини, но доколку кучето не се движи многу, вишокот протеини може да му сметаат.

Кофортан?Тоа е храна?Кај можам да ја најдам?

Ама она и со јогурт не ја јаде баш,како ќе и текне. :mad:

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Кофортан?Тоа е храна?Кај можам да ја најдам?

Ама она и со јогурт не ја јаде баш,како ќе и текне. :mad:
Кофортан е додаток, т.е. протеини. Ваљда како апчиња се.
А ако не јаде со јогурт, ондак свари пилешко. :) Има рецепти по интернет ако не се снаоѓаш.:)

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
А ако не јаде со јогурт, ондак свари пилешко. :) Има рецепти по интернет ако не се снаоѓаш.:)
Да не мислиш на кафортан?

Член од
16 јануари 2009
Мислења
85
Поени од реакции
3
izvinete so nee na makedonski, i sto ne e kirilica, am sega taka mozam, kafortan e mnogu dobar, samo sto ne e proteini, podolu sostavot i definicija sto e , ima uste edno so e bolje za seteri i drugi zivotinji so ubo dolgo vlakno za sjaj i kvalitet se vika sa-37
http://www.medipetcare.com/powder-nutrition-good-health-dogs-cats-200g-p-261.html
samo so ne znam dali go ima uste kaj nas
pozdrav
: Cafortan je vitaminsko - mineralno - aminokiselinski dodatak hrani za pse. Može se davati stencima starim 45 dana. U koliko psa hranite kuvanom hranom vrlo je teško izbalansirati optimalan odnos hranjivih materija. Takođe je neadekvatan sastav minerala, a naročito vitamina koji se kuvanjem uništavaju, pa je zbog toga - kod takve prehrane - neophodno dodavati vitaminsko - mineralne preparate. Cafortan sadrži: sirove proteine, masti, fibrinska vlakna kalcijum fosfor, kalijum magnezijum, vitamine A 200. 000 IE, B1 200 mg. Zatim vitamine B2 200 mg, B6 100 mg, B12 1. 000 µg, C 1. 000 mg, D3 10. 000 IE, E/Alpha - Tocopherolacetat 1. 000 mg. BK3 50 mg. Biotin 6. 000 µg, Cholin 3. 000 mg, Folic acid 40 mg, Inosite 50 mg, Niacin 1. 200 mg, Calcium - D - pantothenat 500 mg, biotin. Mikroelemente: 12 mg Kobalt and Kobalt - II - carbonat Monohydrat, 2.800 mg Fe and Fe - II - sulfat Monohydrat, 12 mg Jod aus Calciumjodat, 75 mg Cu and Cu- (II) - sulfat Pentahydrat, 250 mg Mangan i Mangan- II - oxid, 1 mg Molybden i Natriummolybdat, 0,5 mg Selen aus Natriumselenit, 300 mg Zink aus Zinkoxid.
Doziranje: 3 tabl na 5 kg telesne mase.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
И давав такви ама не сум задоволен нешто многу,а башка и со ветеринар зборев ми вика ништо посебно не се тие а исто така и можат да ја извишат(а мене не ми одговара тоа).Имам слушнато за посебна храна за физички активни кучиња.Eве нешто како овие тука.Е сега уште се мислам каква да и земам,пошто истите овие можам да ги најдам за поефтина цена.Дали имате некои други предлози за добри храни.

Пред некое време земав биотин за неа ама не гледам подобрувања(не дека беше нешто туку онака ги земав од љубопитност).Ги земав апчињата јас,има и во прашок кое е подобро или џабе фрлени пари се тоа?

И да оваа храна и ја земав на почетокот ја јадеше чиста сеа не сака!!!

Незнам што е работава,еве ја денес само на 4 колачиња е гладува цел ден не и давам домашна се додека не почне да ја јаде сувата!

_Perdika_

Proud To Be Macedonian!!!
Член од
7 јануари 2009
Мислења
77
Поени од реакции
11
Имам женска хаска и моментално има циклус, и нејќам да ја парам ама случајно вчера ми избега и ја гледам со еден лингур како се пари, ама не траеше долго. Сакам да знам дали е можно да остане трудна.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Имам женска хаска и моментално има циклус, и нејќам да ја парам ама случајно вчера ми избега и ја гледам со еден лингур како се пари, ама не траеше долго. Сакам да знам дали е можно да остане трудна.
Можно е, како не. Се залепија?

И давав такви ама не сум задоволен нешто многу,а башка и со ветеринар зборев ми вика ништо посебно не се тие а исто така и можат да ја извишат(а мене не ми одговара тоа).Имам слушнато за посебна храна за физички активни кучиња.Eве нешто како овие тука.Е сега уште се мислам каква да и земам,пошто истите овие можам да ги најдам за поефтина цена.Дали имате некои други предлози за добри храни.

Пред некое време земав биотин за неа ама не гледам подобрувања(не дека беше нешто туку онака ги земав од љубопитност).Ги земав апчињата јас,има и во прашок кое е подобро или џабе фрлени пари се тоа?

И да оваа храна и ја земав на почетокот ја јадеше чиста сеа не сака!!!

Незнам што е работава,еве ја денес само на 4 колачиња е гладува цел ден не и давам домашна се додека не почне да ја јаде сувата!
Биотинот е повеќе против паѓање на влакното. А чим кафортанот не помогнал... не знам. Јас не сум имала такво искуство со моево куче.

А за храната, твое е да видиш до кога ќе се инати. Ама ако стварно не јаде, свари пилешко, а ако ти е шубе за месото, барем полиј со сокот врз храната за да ја привлече мирисот. Многу кучиња прават проблеми со храната и тераат инат. Моево на пример не јаде посластици никакви, само едни високо калорични колбасички, па после упола оброкот треба да му го правам.:)

_Perdika_

Proud To Be Macedonian!!!
Член од
7 јануари 2009
Мислења
77
Поени од реакции
11
Па не не се залепија, а има некоја превенција како абортус во случај да затруднела? или нешто друго?

Член од
16 јануари 2009
Мислења
85
Поени од реакции
3
Па не не се залепија, а има некоја превенција како абортус во случај да затруднела? или нешто друго?
nema vrska lepenje ili ne , toa e samo grc na vaginalnite muskuli,
ima prevencija, za sekoj slucaj na veterinaren institut ( ne bolnica) odi i pobaraj go Vlatko petkov, za muabet pari ne zimaat
pozdrav

Член од
2 јули 2009
Мислења
340
Поени од реакции
395
Вака имам мачор стар 2 години. Пред неколку дена еден мачор го нападна и му ја расцепи устата. Му беше отечена два дена, но немаше проблем со јадење(значи нормално си јадеше), и еве сега му помина отокот. Меѓутоа сега имам друг проблем. Еве веќе два дена само спие, не сака да излегува, очите му солзат и му се создаваат дрљи. Нормално си јаде и пие вода, само не е весел и темпераментен како што беше. Дали ова ве асоцира на нешто, мислам онака совет да ми дадете, а ако не се оправи до утре ќе го носам до ветеринар, мада немам многу верба во едиствениот ветеринар што го имаме во градот. Дали се работи за настинка и малаксаност... Ако некој имал слично искуство, ве молам пишете.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Имам куче (пудла) и има многу големи шишки.Дали да и ги пострижам оти очите не и се гледаат?Има 8 месеци?

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Имам куче (пудла) и има многу големи шишки.Дали да и ги пострижам оти очите не и се гледаат?Има 8 месеци?
Слободно, сигурно и на кучето му сметаат да му се мафтаат пред очи.

Kajgana Shop

На врв Bottom