TpH_Bo_OkO
Трноризец
- Член од
- 18 мај 2005
- Мислења
- 11.537
- Поени од реакции
- 879
Аферим
А децата? Кои ги имаш или че ги имаш?Koj veli deka nema brak megu pravoslavni i muslimani. Jas sum Makedonka so pravoslavna vera i ime, mazena za musliman vo Turcija. Dosega ama bas nikogas nikoj ne mi rekol zosto sum hristijanka, naprotiv duri se interesiraat za religijata i obicaite. Bas na nikoj ne mu smeta mojata religija i nikoj ne mi rekol losi zborovi za toa ili da me navredi.(Vo pogled na toa sto ziveam vo mnogu religiozen
grad).
Вистински религиозните луѓе секогаш ја уважуваат и со почит се однесуваат кон луѓето со друга вероисповест!Па нели бог е еден,само на разлчни начини се толкува.
И јас тоа го кажувам. Религијата име е пред нацијата. Сосем погрешно.licno ne mi preci od kakva vera e nekoj Makedonec, site znaeme deka religioznata pripadnost se menuvala niz vekovite ...
mi preci samo sto nacionalnata svest kaj Makedoncite od muslimanska veroispoved e slaba, za sto ne gi obvinuvam samo niv no...
kolku od tie milioni makedonci vo Turcija vsusnost se nacionalno svesni Makedonci???
А што се закачи ти толку на децата . Ќе бидат што сакаат они ... Кога ќе се доволно возрасни сами ќе си одлучат.. Твоите деца што ќе бидат? Можеш ти сега да кажеш ? Или планираш да им се наметнеш и да им го полниш главите со твоите идеали и размислувања што воопшто не е коректно.(иако можда имаш супер идеали и тнт.) Секој има право да одлучува за себе... Барем така јас сум ги сфатил работите, за другите не знам....И јас тоа го кажувам. Религијата име е пред нацијата. Сосем погрешно.
@mirjana_mirjana_ што ќе бидат твоите деца?
А што се закачи ти толку на децата . Ќе бидат што сакаат они ... Кога ќе се доволно возрасни сами ќе си одлучат.. Твоите деца што ќе бидат? Можеш ти сега да кажеш ? Или планираш да им се наметнеш и да им го полниш главите со твоите идеали и размислувања што воопшто не е коректно.(иако можда имаш супер идеали и тнт.) Секој има право да одлучува за себе... Барем така јас сум ги сфатил работите, за другите не знам....
Нема да бидат доволно возрани за сами да одлучат, сунет на 20 години се праи? И што ако се направи? После можи да смени вера ако е праен сунет? Немат врска то? о.0 (без навреда)
Мирјанче не барај оправдување за тоа што си ја продала верата. Мешаш баби и жаби и тоа таратур ги направи. Маж ти е торбеш или турчин? А, да и Каран е во право и јас незнам за Македонско малцинство во Турција. Нели Турција ни е пријателска земја па не би требало да има проблем со признавањето на Македонското малцинство.Ama neznam sto tolku e strasno de suneti, de iminja. Ami da receme deka ti si hristijanin pravoslaven. Koja e garancijata deka nema eden den da bides musliman ili sega ako si musliman eden den da recis deka sakas da bides hristijan. Toa e pravo na sloboden izbor i nikoj ne moze da ni nametne nicija volja. Bog e eden samo so razlicno ime. İ sto e tolku strasen sunet, isto kako da si otisol na lekar i ti se slucilo nesto pa doktorot mora da te operira i posle po ova tvoeto ne si hristijan tuku musliman?! Bezveza. A isto i za iminjata zar ne sme svedoci na postojano preimenuvanje na nasi drugari i sto sega tie se vece nesto drugo bidejki sakale nekoe stransko ime a ne sakale nekoe tradicionalno makedonsko ime?!
Признаено е. Дури секоја година има манифестација во Турција, каде секогаш присуствува Македонскиот државен врв, и турскиот исто. Само што тоа нашите медиуми многу малку го пренесуваат...Нели Турција ни е пријателска земја па не би требало да има проблем со признавањето на Македонското малцинство.
Ama kakvo prodavanje na vera?! Jas sum cisto makedonce hristijanin pravoslaven. Maz mi e turcin. Koj veli deka Turcija ne ja priznava Makedonskata kultura, jazik ili vera? Postojano doagaat od Makedonija folklorni grupi, teatri i turisti. Vo Makedonija toa ne se prenesuva niz javnite glasila mozebi e nivna krivica. No krivica e i na ovdesnite makedonci koi kako da ne sakaat da sorabotuvaat? ili mozebi gresam. Kolku pati se potrudiv da zapoznaam nekoj ili nekoe mk drustvo no bez uspeh. Povece doznav za makedoncite ovde i posetite koi doagaat tokmu od turcite. Zborot mi e ako nie makedoncite povece se organizirame nikoj ne ni go osporuva pravoto za nasata vera, jazik i sl. Jas sum svedok deka na nekolku cistokrvni turci im davam casovi po makedonski jazik.Мирјанче не барај оправдување за тоа што си ја продала верата. Мешаш баби и жаби и тоа таратур ги направи. Маж ти е торбеш или турчин? А, да и Каран е во право и јас незнам за Македонско малцинство во Турција. Нели Турција ни е пријателска земја па не би требало да има проблем со признавањето на Македонското малцинство.