НАТО самит во Букурешт: СИТЕ ДИСКУСИИ ЗА САМИТОТ - ТУКА!

• Креатор на темата Borg_Drone
  • Време на започнување
Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Уше нешо:

ФАЈНЕНШАЛ ТАЈМС: МАКЕДОНИЈА ЗАСЛУЖУВА ПОКАНА [02.04.2008]

Од сите држави од Централна и Источна Европа, кои се редат на опашката за присоединување кон НАТО, една земја го заслужува тоа повеќе од сите други: балканската Република Македонија, пишува денес “Фајненшал тајмс“. Но заради мистериозното разијдување со соседна Грција за името, коментира изданието, за Скопје има најмала веројатност да добие зелено светло на средбата во Букурешт оваа седмица.
“Наместо тоа, годишниот форум на Северноатлантската Алијанса ќе го прикаже блокот како каприциозен и разделен, а единствената задоволна личност во романската престолнина ќе биде Владимир Путин“, коментира “Фајненшал тајмс“.

Чекич

Мајкл Оливер судиски боготац
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.998
Поени од реакции
6.305
Оф оф оф каде гледаш попречување кога сме добиле ОДЛОЖЕНА ПОКАНА... абе мислете малце мајкаму стара ... попречување е

Поканети сте да се приклучите на нато и на тоа грција става вето а сега НАТО вели ќе се приклучите по ххх денови/месеци/години кога ќе го решите проблемот со името .... НЕ Е ТОА ВЕТО
a од кај името пречка за нато , тоа е проблем меѓу македонија и грција ( поточно на грција ) , така да грција нема право да го користи тоа , има привремена референца и под таа македонија ке биде примена , одложена покана , вето поради името е кршење на тој договор . сигурно албанија што пушта дечиња да работат на бомби и мини заслужи повеќе од нас да влезе :tapp: македонија го исполни сите стандарди за нато и мора да биде примена.

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Караманис се крие

хаха

Ќе видиме утре во ООН колку е јака Грција :smir:

Член од
10 април 2007
Мислења
16
Поени од реакции
1
za toa okolu ZASTANUVANJETO na noze ooodaamnaa se slagam i zalagam, a inaku za toa fakturata...mose bi i ke ja ima , ama kontoto nema da e vo nasa banka i na nasa smetka :)
Toa sto e nase ke si dojde, nie treba sega da gledame zaednicki da gi resavame site raboti na site polinja, a ne samo da se plukame megu sebe. Na kraju kraeva ako neznaeme da si gi resime rabotite sami, togas ne ni zasluzuvame drzava.
Ima edna poucna prikazna za eden general, zatvoril edna grupa luge i im rekol na cuvarite prviot den da im dadat samo leb - ovie kutele, vtoriot den im rekol da im dadat samo voda - ovie pak kutele, tretiot den im rekol ne im davajte nisto - ovie povtorno kutele ama ni zbor i taka uste edno 2 dena, tie pak si kutele - na krajot generalot dal naredba : "Strelajte gi - ova ne e narod rekol"
Bez krv, pot i solzi nema uspeh , nema napredok, a nema ni drzava!!!
Glavata samo gordo visoko i sekoj da si ja gleda svojata rabota da si ja vrsi najprofesionalno, sovesno i odgovorno - ete taka doaga uspehot na kraj !!!

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
a од кај името пречка за нато , тоа е проблем меѓу македонија и грција ( поточно на грција ) , така да грција нема право да го користи тоа , има привремена референца и под таа македонија ке биде примена , одложена покана , вето поради името е кршење на тој договор . сигурно албанија што пушта дечиња да работат на бомби и мини заслужи повеќе од нас да влезе :tapp: македонија го исполни сите стандарди за нато и мора да биде примена.
Во право си ти, и сите останати и цел свет кога вели дека името е билатерално прашање но нешто испуштате....

Одложена покана не дава ГЕЈЛАДА ... одложена покана би значело: Добредојдовте албанија и хрватска во нато а ти Македонио чекај подобро време .... незнам на кој начин да објаснам требе ли да цртам или што?

Сите знаеме дека Македонија ги има исполнето условите сите знаме дека не е ок ова но тоа е ПОЛИТИКА ... сепак ние ја имаме америка на наша страна но изглеа ни таа неможе да помогне ... фактот е еден кој сака нека го разбере кој не немора

Добивањето условна покана незначи вето и тоа е најлошата варијанта која во никој случај неможеме да ја искористиме позитивно занас... но да почекаме да видиме од кои причини Македонија денеска нема да добие покана...пошто ако некој ти рече нема да влезеш требе да ти образложи зошто не те пушта ...

corba666

Аполитичен промакедонски
Член од
3 април 2008
Мислења
266
Поени од реакции
55
Проблем за Македонија во ООН е Франција. Постојана членка на совет за безбедност на ООН која има право на вето. Сите знаеме дека со циганите е во коалиција. А инаку и Шпанија и Италија цврсто ја подржале поранесната турска република.

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
STOP ZA PREGOVORITE VO OON

БЕЕР: ГРЦИЈА ДА СЕ САНКЦИОНИРА АКО СТАВИ ВЕТО

Европратеничката Ангелика Беер смета дека Грција треба да биде казнета со санкции доколку стави вето на приемот на Македонија во НАТО.
- Доколку ветото сепак, се случи, сметам дека треба да размислиме за санкции против Грција за да сфати дека не смее да внесува раздор во ваков безбедносен сојуз од свои националистички интереси - порача Беер.
Според неа, национализмот што сега владее во Грција и го попречува натамошното ширење на НАТО претставува голем безбедносен ризик.
- На овој конкретен спор околу Македонија се гледа колку брзо некои европски нации почнуваат да си играат со многу важни безбедносно-политички прашања едноставно затоа што им одговара на нивните национални интереси. Тоа е неприфатлива позиција“, вели Беер во интервјуто за Дојче Веле.
Таа изрази надеж дека Грција на крајот нема да стави вето, бидејќи станува збор за егзистенцијални безбедносни интереси во регионот.

VaZzilL

Сантино Џеновезе
Член од
23 април 2007
Мислења
921
Поени од реакции
39
Според мене сега Македонија треба да ги повлече своите војници од Авганистан и Ирак, да ги прекине преговорите за името и овој народ да се свести и да престане да оди на одмори и шопинзи во грција.

N

n/a

Гостин
Znaete sto...
celo mudruvanje vo momentov e otideno niz voda.
Sega site mora cvrsto i sploteno da zastaneme zad nasite pozicii.

Koj ke gi narushuva nasite pozicii od vnatre (zboram za `eksperti`,`analiticari`,predavnici upm) prv treba i toa mnogu cvrsto da go jade.

Pravoto na demokratija i na izrazuvanje na sopstveno mislenje...
NE PODRAZBIRA i pravo na prodazba na nacionalnite interesi!

Чекич

Мајкл Оливер судиски боготац
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.998
Поени од реакции
6.305
Проблем за Македонија во ООН е Франција. Постојана членка на совет за безбедност на ООН која има право на вето. Сите знаеме дека со циганите е во коалиција. А инаку и Шпанија и Италија цврсто ја подржале поранесната турска република.
италија која не призна под уставно име :tapp::tapp: а тој глушецот саркози да му ја **** таа к***** бруни дај боже мароканците, алжирците , сенегалците итн . цел париз да го запалат.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Ај да се потсетиме што се случи со нашиот оптимизам:

ЕВЕ ЈА ТЕМАТА СО АНКЕТАТА

Еве ги резултатите на прашањето: Дали Македонија ќе добие покана за во НАТО:

ДА-83 членови (72,81%)
НЕ-16 членови (14,04%)

Луѓе што се случи со нашиот оптимизам? Фјаско?

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Многу лоша ситуација.Ем Грците ни го начукаа сосе јајца, ем се отвара вратата за НАТО влез на Македонија кога ќе се изнајде решение.Што би значело дека сакаш НАТО нема прекин на преговори. Сепак јас во моментов со 3 тона лутина во мене, сум за прекин на преовори.И тоа да биде јавно кажано уште за време на самитот пред сите претседатели.За да види светот дека не сме безкичмењаци. И фино да си излезат нашиве и да го напуштат.Што кур ние бараме кога не сме членка.

corba666

Аполитичен промакедонски
Член од
3 април 2008
Мислења
266
Поени од реакции
55
Море треба да престанат туристичкиве агенции да продаваат аражмани. А ако не престанат треба да се делува против таквите

corba666

Аполитичен промакедонски
Член од
3 април 2008
Мислења
266
Поени од реакции
55
италија која не призна под уставно име :tapp::tapp: а тој глушецот саркози да му ја **** таа к***** бруни дај боже мароканците, алжирците , сенегалците итн . цел париз да го запалат.
Аха те призна ама види извештаи на новинските агенции кој застанал во целосна подрска на циганските ставови

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Pochni da deluvash! Malku e potrebno nekoj da go ohrabri narodot.
Rakovodi se spored pogovorkata: eden odi - sto vodi.

Kazhi im shto te machi, koi se reprekusiita ako prodolzhat i stavi gi na monitoring. Ostanatoto go znaesh...

Kajgana Shop

На врв Bottom