Реинкарнација

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување

Верувате ли во реинкарнација?

• Да

Гласови: 274 58,4%
  • Не

Гласови: 128 27,3%
  • Не сум размислувал/а ...

Гласови: 67 14,3%

• Вкупно гласачи
    469
Добро, а некој ќе ми каже од тие кои веруваат многу во ова, дали сево ова, истиот човек е свесен, или воопшто и не ни знае дали бил и кој бил претходно ?

Сеќавањата наводно остануваат на длабоко несвесно ниво а и кармата, која делува па се чудиме зошто некои луѓе едноставно се успешни а некои ко да мораат да патат колку и да се трудат да го променат тоа.

Ако после смртта душата излегува од телото, кај иде? Нема да лебди у воздух. Ќе си најде друго тело на бебе кое се раѓа. Мора да се реинкарнира, обртај на души, излага од едно тело влага у друго, астрална проекција. Хаха.

Е сеа некој не се сеќаваат на минатиот живот, некои да, као шо има случаи погоре напишани. Али никој незнае.

BTW има многу случаеви на духови и слично, тоа ваљда се души кои неможат да си најдат тело, или имаат незавршена работа. :)

Мое мислење е тоа.

А што ако човек се реинкарнира во животно или растение. Дали животното ќе се сеќава како седело пред пц или во кујна како готвело?
Растенијата според тие филозофии имаат душа?

Од кажувања на луѓе и нешо шо сум читал порано, демек човечката душа неможе да прејде во животно или растение.

Епа добро, ако е така. Тогаш тоа е сасвим друга работа. Ја кога си размислував (не знаејќи за ова) си велам -што ако претходно сум бил кокиче или јавор...такви ствари. Но сепак тоа само онака, во слободно време, не мислејќи сериозно, чисто обично размислување) пошто не сум будистички настроен туку православен, а во православието не постои реинкарнација (нели душата излага и...).

Интересен цитат:

No one can kill me and I refuse permission for anyone to do so. I am immortal consciousness having an experience, always alive, never seeing my own death and that is the greatest protector of my experience.

А што ако човек се реинкарнира во животно или растение. Дали животното ќе се сеќава како седело пред пц или во кујна како готвело?
Растенијата според тие филозофии имаат душа?

Реинкаранција во растенија не знам, дури и да имаат душа, немаат свест и самосвест, само инстинкт. За животни читав дека куче или мачка е најниското животно во кое човек може да се реинкарнира, не може да речеме во глушец или што знам, нешто попримитивно :) Оние што биле ловци, месари касапи тоа наводно ги чека. А животните имаат само свест, не и самосвест. Нешто како невини деца до 2-3 годишна возраст.

Не знам за вас, јас имам намера да умрам и некаде во Ништото цела вечност да си лебдам и леткам ама пак овде во било какво тело, дури и некој шеик да бидам, не.

Реинкарнација е учење кое ја порекнува личната бесмртност а ја гарантира бесмртноста на родот, значи ти си вечен преку другите животи кои ќе живеат, затоа сега си овој а утре ќе бидеш некој друг и се така.

Сум чул за нирвана во смисол на конечна смрт, згаснување на духот, на свеста, само тоа не мора да значи за сите, за оние што стварно го сакаат тоа, да. А нирвана во позитивна смисла е свест и самосвест на максимум, целосно отсуство на страв и негативност, само безусловна радост. Тоа мислам го викаат и мукти источњаците... Постојат неколку вида на мукти, со свест за Апсолутот но не и самосвест за себеси. Понапредните се и со едното и другото, за тоа сум јас. :)

Се во природата се движи во круг.Постои круг на раѓање,созревање и умирање;круг на смена на годишните времиња,смена на денот и ноќта итн.

НИЕ НЕ СМЕ НАШИТЕ ТЕЛА
Реинкарнацијата подобро ќе ја разбереме ако сфатиме дека ние не сме нашите тела.Секако нашиот ум спротивно размислува во врска со оваа работа(реинкарнацијата).Ова е тешко да се разбере поради фактот што нашите дневни навики не наведуваат кон размислување за друга работа т.е.ние се индентификуваме според нашите тела.
Ова сум јас-Ова е моето тело.!
Всушност нашата вистинска природа е сознавањето.Ние не можеме да бидеме набљудувач на некој објект(телото) и истовремено да бидеме тој објект.
Од квантната физика ние дознаваме дека материјата зависи од набљудувачот(свесноста,спознавањето).Па така свесноста не произлегува од телото или мозокот.Нашите тела се манифестираат во полето на примарната свесност.
Телото и мозокот ги прочистуваат искуствата кои се појавуваат на екраните на нашата чиста свесност.

Па според тоа што би била реинкарнацијата?
Идејата за преселување на човечката душа од едно тело на друго(по смртта-реинкарнација) се родила уште од самото појавување на човекот на планетата земја.
Првите големи цивилизации како на пример Еѓипќаните цврсто верувале дека постои задгробен живот,односно дека после смртта нивната душа патува и се населува во друго штотуку родено тело.
Но најизразена форма и сфаќање за реинкарнацијата наоѓаме кај источните култури и религии,посебно Хиндуизмот.
Според верувањето на хиндуистите(и другите религии-будизам,џаизам,...) по смртта човечката душа излева од телото и се преселува во друго тело.
Но ова оди според закони кои се наречени кармички закони.Кармата на секој човек е запишана во неговата душа,па според тоа ако човекот во својот досегашен живот правел добри работи му следува повисок степен на совршеност.Аналогно на тоа ако човекот пред да умре(во текот на животот) правел лоши работи му следува понизок степен на совршеност,односно може да се роди и како растение!!!
Во светот денеска постојат многу луѓе кои велат дека се сеќаваат на своите претходни животи,па дури можат да го кажат и местото каде што порано живееле.Потсетувањето на минатиот живот се врши преку длабока медитација,со многу интуитивни вежби,а тоа најдобро го можат будистите во храмовите во Тибет.
Основно учење на реинкарнацијата е дека човекот едноставно не може да избега од кругот на вечното раѓање и умирање.Во текот на својот долг живот основачот на будистичката религија БУДА успеал да достигне степен на потполна совршеност(НИРВАНА) па со тоа го победил и кругот на вечлното раѓање и умирање.
Всушност сите религии кои се темелат врз принципот на реинкарнација се во суштина исти но само различно се манифестира нивниот поглед кон природата.
Според денешните истражувања на блиското искуство со смртта(луѓе кои се наоѓале во клиничка смрт т.е. се соочиле со фактот дека се полумртви) го виделе својот минат живот.Денес лекарите се повеќе време посветуваат на овој феномен,се со цел да се види дали постои нешто Божествено во нас,дали сме изградени само од крв и месо или имаме и дух.
Интернет страниците се преполни со извештаи од луѓе кои биле во блиско искуство со смртта,а со тоа се покачува и љубопитноста на народот во врска со реинкарнацијата.
Па според горенапишаното ако постои реинкарнација значи ние сме постоеле далеку во минатото,постоиме сега и ќе постоиме во далечната иднина.
Можеби пак постојат паралелни универзуми,каде што ние постоиме во минатото,иднината и сегашноста!!!!!.

Добар пост Виножито:helou:

Јас мислам дека постои реинкарнација..(барем би сакала да постои) ...
Бај д веј...дали личиш на оној што си бил у минатиот живот ?

Ако после смртта душата излегува од телото, кај иде? Нема да лебди у воздух. Ќе си најде друго тело на бебе кое се раѓа. Мора да се реинкарнира, обртај на души, излага од едно тело влага у друго, астрална проекција. Хаха.

Е сеа некој не се сеќаваат на минатиот живот, некои да, као шо има случаи погоре напишани. Али никој незнае.

BTW има многу случаеви на духови и слично, тоа ваљда се души кои неможат да си најдат тело, или имаат незавршена работа. :)

Мое мислење е тоа.

Е а мене не ми е јасно зашо таа душа влегува во тело на бебе?

Epa bebeto e pocetok na nov zivos , kapis ?

Mada dusata treba da vleze koa se zacne bebeto , neli ?
Na spojot spermatozoid - jajce kletka , posto togas se sozdava teloto .
Bebeto e zivo koga e vo utrobata na majkata , nema razlika koga e vnatre 9 mesec ili koga ke izleze , pa taka paga u voda teorijata deka dusata vleguva koga bebeto izleguva.

Edno me buni , ako duhovite postojat i imaat nezavrsena rabota na ovoj svet sto gi sprecuva da odat nagore , zaso togas koga ke vlezat vo drugo telo im se brisi memorijata , posto ocigledno e deka ja imat dodeka se vontelesni.

Uste nesto , koj e kriteriumot za dobivanje telo ? Po random selekcija ili ilma nekoj kriterium , primer ovoj zivot si tezok bogatas , a sledniot si 20kg tesok crnec vo Siera Leone ?!

Чисто, мало невино - ново, можност за нов почеток и поправање на грешките... или отплата на нив.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom