Во Чест на денот на Свети Климент Охридски

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Де сега да видиме за племето од подлуѓе популарно наречени бугари што пишува на некои други страници по нетов: The oldest and most widely accepted theory is that the Bulgar language, now extinct, is a distant branch of the Turkic languages, and broadly classified as Bulgar Turkic, ......
Аз не знам зошто во темата за Климент пишувате за тјурките ?! :wink:
Па като е така, правите ли разлика мегу Turkic and Turkish ? :helou:
И лугето ви кажуват дека тоа е само теориа или хипотеза, ама като сте се фанали со тиа тјурки, нема спас от вас ! :pos2:

Pravime razlika megju Turkic i Turkish, don't worry.

Ama izgleda ti premnogu si zelen da go napravis Klimeta bulgaro-azijat.

Брате, жалко че смјаташ така. На мен лично винаги ми е било пријатно да дискутирам с теб, независимо от различијата в гледните ни точки.
А за индивида по-горе - ште се в'зд'ржа от отговор. Всички виждат дека дечкото е необразован.

Ве молам Аттила одговорете ми на прашањево:

Kога навлегуваа бугарските воени сили 845 година, зошто св. Методиј, со своите ученици -- Св.Климент и Св.Наум -- не ги пречекаа бугарските војски, туку бегаа како од бура и најдоа свој заклон на Олимп во Мала Азија???

А ти ова де го прочита или лично си прис'ствала:smir:

Може и да бркам но планината Олимп не беше ли во Грција:toe:

А ти ова де го прочита или лично си прис'ствала:smir:

Може и да бркам но планината Олимп не беше ли во Грција:toe:

Св. Медодиј ја напушти големата мисија и ја остави Брегалничката школа и со своите ученици се префрли во Мала Азија, каде е планината Олимп (во манастирот Полихрон) која се најдува во Егејска Македонија и таму биле Олимписките Игри. Таму преведуваше богослужбени книги од Грчки и латински на старомакедонски јазик. ... Додека сите словенски народи беа во мрак и темнина како и Бугарскиот.

Значи се работи за исто име а за различни планини.

А ceгa ти одговори ми на прашањето...

А каде беше Методиј во таа година ? Каде е напишано тоа ?

Прочети што сам постирал по-горе и ке си одговориш на прашаньето ! :helou:

А каде беше Методиј во таа година ? Каде е напишано тоа ? :helou:

Св.Методиј беше македонски кнез, учител, свештеник и книжевник во својот дворец, своето училиште во гредот Равен на реката Брегалница.

Прочитај ја Солунска Легенда...

Ами ти си подкрепи прашането с некој податок.Средновековната историја е в средновековните извори.Иначе останалото са интерпретации.Каде е налишано Методи избега отбугарските воиски .Ин јур хед меи биМ№

Ами ти си подкрепи прашането с некој податокл.Средновековната историја е в средновековните извори.Иначе останалото са интерпретации.Каде е налишано Методи избега отбугарските воиски .Ин jр хед меи би

Св. Методиј беше македонски кнез, учител, свештеник и книжевник во својот дворец, своето училиште во гредот Равен на реката Брегалница. Прочитај ја Солунска Легенда...

Постни линк ке ја прочитам.

http://ziezi.net/kiril/2.html

Посочи ми де го пише ова

Напротив пише за Б'лгари

Kога навлегуваа бугарските воени сили 845 година зошто св. Методиј, со своите ученици Св.Климент и Св.Наум не ги пречекаа бугарските војски, туку бегаа како од бура и најдоа свој заклон на Олимп во Мала Азија?

Ајде имаш шанса да докажеш!

Прочетох Солунската легенда как што ми препор'ча и там пише само за Б'лгари:)))А ти веке не ги споменаваш тези пусти легенди.Разбирам зашто)))))

Kerin
Прочетох Солунската легенда как што ми препор'ча и там пише само за Б'лгари:)))А ти веке не ги споменаваш тези пусти легенди.Разбирам зашто)))))

А аз ке те прашам зошто свети Методиј се качи на ракета и като космонавт избега от лошите бугари ? :pos:
Е па кога кажуваш и прашаш нешто, дој го документот, коj што го тв'рди тоа ! :helou:

Ваквите ракетари треба да се одморат на некој ден со бан! :tapp:

Не само што немате ни факти ни докази, туку немате ни сопствена историја која ќе си ја препишувате на себе. ... Искрено Ве жалам поради тоа, но впрочем сум и почестена и поласкана што толку многу и се восхитувате на Македонската нација , историја и корени...

пс: Нема повеќе да реплицирам на луѓе кои не си го познаваат своето минато!

Ти кажи пак за Солунската легенда:smir:Беше почнала да објаснјаваш нешто.Ти ако искаш реплицирај но не отнемај в'зможноста на други да го прават особено кога спазват правилата на форума

Керин, пријателе и ти имаш прашања за одговор. Сепак, одбегнуваш или едноставно игнорираш со против напад за солунските легенди, кои ги спомна Лејди. Школски.

No Pasaran. Читај го модераторот Мисирков уште еднаш. Па уште еднаш. Па уште еднаш....

1). Azbukate glagolica i kirilica se reanimirani vrz baza na jazikot na Makedoncite od solunsko, ne na "Slovenite" od Bugarija -- tnr. Anti -- a nivnite dva jazika nemaat recisi nisto zaednicko.

Tuka voopsto i da ne zboruvame za turko-mongolskite Bugari i nivniot tukski jazik. Tie doprva kje pocnat da upotrebuvaat grcki jazik vo bogosluzhbata (i vo sekojdnevniot zhivot) + grcka azbuka i kje bidat vodeni od arhiepiskopi Grci.

Spored toa "starobugarski" moze da se narece edinstveno NOVIOT jazik sto pocnala da go kultivira Preslavskata knizevna shkola, no nikako i jazikot na kirilometodievskata pismenost koj e poznat kako STAROSLOVENSKI. Toj staroslovenski jazik svetskite lingvisti kako Ritih, Vajan, Suslov, Vostokov i redica drugi so pravo go narekuvaat STAROMAKEDONSKI!

2). Teritorijata na Makedonija bila vo diecezata pod vlijanie na Rim, bez razlika dali Makedonija povremeno potpadjala vo drzavnite granici na Bugarija ili Vizantija

Osnovnata pricina za vrakjanjeto na Sv. Kliment vo Makedonija od Preslav e rakopolaganjeto na Kliment za episkop tokmu od rimskiot Papa pod chija crkovna jurisdikcija se naodjal Kliment, iako teritorijalno se naodjal pod vlasta na bugarskiot knez.

Samo taka stanuva razbirliva azbukata kako dodatna pricina kaj Sv. Kliment i jazikot kako motiv za napustanje na bugarskiot drzaven i crkoven centar -- Preslav -- za da se vrati vo Makedonija.

3). Vo Makedonija, Sv. Kliment nikogas i za nisto ne kontaktiral so legalno postojaniot poglavar na Bugarskata crkva, tuku sekogas i samo napravo so bugarskiot knez. Znaci Sv. Kliment ja priznava nadleznata drzavna bugarska vlast, no ne i bugarskata crkovna hierarhija.

"Ostavkata" za napustanje na Preslav, Sv. Kliment mu ja dava na bugarskiot knez, a ne na bugarskiot arhiepiskop, za da se vrati vo Ohrid i vrz dobro podgotvena pocva da go osnovaat Orridskiot univerzitet za da ima pogolemo vlijanie -- nesto sto bilo nevozmozno medju paganskite Bugari vo Preslav ili Piska.

4). Bugrskiot Car Simeon -- naznacen otkako Vladimir e oslepen od tatko mu Car Boris zaradi namerata gi vrati Bugarite vo paganstvoto -- so DEKRET ja usvoil kirilicata kako drzavno pismo vo Bugarija koe pismo i jazik Bugarite doprva morale da go uchat (a koe pismo vekje ima dolga tradicija vo Makedonija).

Dodeka vo Bugarija se usvojuva kirilicata, vo Makedonija Sv. Kliment so svoite ucenici prodolzuva da ja upotrebuva glagolicata na koja sozdava impresivna literatura, ucebnikarstvo i sveshtenstvo. Zaradi toj notoren fakt, Krste Misirkov veli deka Makedonija "kulkturno vozdejstvuva vrz Bugarija".

5). Eden vek podocna, drzavata na Car Samiol kje bide olicetvorena vo Ohridskata Arhiepiskopija so posredstvo na Rim kako posebna i povekje vekovi nezavisna pravoslavna crkva (ne-bugarska) - koga Hristijanstvoto se uste e slabo razvieno medju Bugarite i toa glavno ograniceno na grcki jazik i grckopismo. Car Samoil ja prifatil kirilicata kako nasledno drzavno pismo, no glagolicata ostanala sakralno pismo (kako sto vprochem bilo i vo Moravija) -- sto ne e slucajot vo Bugarija!

6). Bugrskiot Car Simeon ja prefrla bugarskata prestolnina od Pliska vo Preslav -- so cel da izgradi "SLOVENIZIRAN" bugarski kulturno-literaturen centar, oddelen i nezavisen od Ohridskata knizovna shkola.

Tokmu taa situacija ja odrazuva spisot "O pismeneh" od Chernorizec Hrabar (najverojatno Sv. Naum) za Ohridskata knizovna shkola, za statusot na makedonskite eparhii i borbata medju Istocnata i Zapadnata crkva vo Makedonija i na Balkanot.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom