Илири = Словени

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Sto da me boli be??? Sto???

Ajde da odime Vatikan druze.. cim tebe malce ti se gledaat site skenovi, DNA istrazuvanja i sl.

Mene voopsto ne mi smetaat albancite, ama imaj doblest da se soglasis koga faktite ti se predoceni.

Nemoze ni edna vestacka granica povlecena pred nepolni 100 godini da mi ja kroi cela istorija i poteklo.
Covekot moze se da napise... ama naukata e tuka da potvrdi sto e vistina, mora da se razgranici sto e sto.

A vremeto kje pokaze se... trpenie.

PS. Da ne krie Vatikan i nekoi DNK analizi??? :)

Кои факти бе??? Тоа дека епирскиот јазик е ист со денешниот јазик??

Фактите дека словенските букви што толку ги величите на шлемот на Скендербег не значат ништо освен условување на великанот како крал на Албанија? Фактите дека никој од вас нема појма што се случило во Лежа, а го присвојувате Скендербег?
Фактите дека ако некој има христијанско име по автоматизам е македонец? Фактите дека илирски колеџи постоеле, и во него учеле албанци/арбреши/епирци??

Фактите дека илирскиот крал, се викал Bardhyl? Македонец бил типот? За чудо некое, македонците не само што немаат такво име, туку не ни можат да го изговорат ебаго..

ДНА факти? Какви ДНА факти ми зборуваш? Тоа што Анавено ги постира? Ете го и Пиро се расфрлал со некои ДНА анализи, сосема спротивни од тие на Анавено.

Кои факти??

Те еднаш албанците биле населени во 1750та година..
Па ете записи пред тоа. Пу Пу, не важи. Биле населени на време на турците. Ете го Мисирков ти тврди дека има записи од 10ти век. Ок, знаши пу пу, ни тоа не важи. Има записи дека Птоломеј во 2ри век уште, ги спомнува албанците на балканов и тоа илирското племе Албанои...

Пу пу, ни тоа не важи...

Арбрешите во Италија?? Пу пу не важи...
Поврзаноста на епирскиот со албанскиот (или да не кажам ист јазик)...и тоа пу пу не важи...
Такви факти?? или за други ебани факти ми зборуваш?

За какви факти мислиш?

Не ме сфаќај погрешно, ни ја не мрзам македонци. Ниту па некогаш можеш да ме видиш по теми за македонска историја да пљукам и да вреѓам бугари вакви такви...ама кога зборуваме за ФАКТИ...ајде да зборуваме за факти...

Кои се тие црни факти...факти дека албанците дошле од кавказот...факти?? Кои се тие? Која година дошле тие??

Да видам (а да не поверувам) некој старо-словен да изговори "dh" и "y" буквата, па после ќе поверувам дека Bardhyl бил словен.

Исто како што Бетончо иронично се насмеа коа му спомнав дека Колишевски го криеле во албанска куќа кога го раниле...така и ти иронично се поставуваш со твоите постови кога се зборува за албанската историја...

Него нејсе, ајде...ја сум за.. Идеме Ватикан по записи? После тоа идеме и во Стамбол по записи?

За Ватикан ќе се испомачиме дур јас и ти како "смртници" дојдеме до тие записи ама ќе ја наредиме, а за Стамбол не се секирај, протераните ми роднини веќе се добро ситуирани таму, ќе средат врски.

Па после ќе видиш кои биле илирите и на кој јазик зборувале, и ќе видиш зашто центарот на целото православие е во Стамбол, а не во македонска земја..

Ilirski Koledz. Napoli. Site ucenici bile arbreshi/albanci/epirci ...nieden slav. Nivnite dela, ako te interesiraat, se vo Vatikanskite arhivi.

Samo zborovi i nikade fakti i istoriski izvori. I jas moze da kazam deka vo London ima Makedonski College od 11 vek, bez nikakov istoriski dokaz, bas kako sto vie ovdeka tvrdite deka imalo ilirski koledz na albancite :pos2:

Кои факти бе??? Тоа дека епирскиот јазик е ист со денешниот јазик??

Фактите дека словенските букви што толку ги величите на шлемот на Скендербег не значат ништо освен условување на великанот како крал на Албанија? Фактите дека никој од вас нема појма што се случило во Лежа, а го присвојувате Скендербег?
Фактите дека ако некој има христијанско име по автоматизам е македонец? Фактите дека илирски колеџи постоеле, и во него учеле албанци/арбреши/епирци??

Фактите дека илирскиот крал, се викал Bardhyl? Македонец бил типот? За чудо некое, македонците не само што немаат такво име, туку не ни можат да го изговорат ебаго..

ДНА факти? Какви ДНА факти ми зборуваш? Тоа што Анавено ги постира? Ете го и Пиро се расфрлал со некои ДНА анализи, сосема спротивни од тие на Анавено.

Кои факти??

Те еднаш албанците биле населени во 1750та година..
Па ете записи пред тоа. Пу Пу, не важи. Биле населени на време на турците. Ете го Мисирков ти тврди дека има записи од 10ти век. Ок, знаши пу пу, ни тоа не важи. Има записи дека Птоломеј во 2ри век уште, ги спомнува албанците на балканов и тоа илирското племе Албанои...

Пу пу, ни тоа не важи...

Арбрешите во Италија?? Пу пу не важи...
Поврзаноста на епирскиот со албанскиот (или да не кажам ист јазик)...и тоа пу пу не важи...
Такви факти?? или за други ебани факти ми зборуваш?

За какви факти мислиш?

Не ме сфаќај погрешно, ни ја не мрзам македонци. Ниту па некогаш можеш да ме видиш по теми за македонска историја да пљукам и да вреѓам бугари вакви такви...ама кога зборуваме за ФАКТИ...ајде да зборуваме за факти...

Кои се тие црни факти...факти дека албанците дошле од кавказот...факти?? Кои се тие? Која година дошле тие??

Да видам (а да не поверувам) некој старо-словен да изговори "dh" и "y" буквата, па после ќе поверувам дека Bardhyl бил словен.

Исто како што Бетончо иронично се насмеа коа му спомнав дека Колишевски го криеле во албанска куќа кога го раниле...така и ти иронично се поставуваш со твоите постови кога се зборува за албанската историја...

Него нејсе, ајде...ја сум за.. Идеме Ватикан по записи? После тоа идеме и во Стамбол по записи?

За Ватикан ќе се испомачиме дур јас и ти како "смртници" дојдеме до тие записи ама ќе ја наредиме, а за Стамбол не се секирај, протераните ми роднини веќе се добро ситуирани таму, ќе средат врски.

Па после ќе видиш кои биле илирите и на кој јазик зборувале, и ќе видиш зашто центарот на целото православие е во Стамбол, а не во македонска земја..

Daj istoriski dokumenti, a ne samo zbori. Na zborovi nikoj ne izgradil istorija, osven Sqiprija.

Kaj Dr. Petar Popovski doagale albanski istoricari, pred se` Toski i od nego ja uchele istorijata za Iskender Beg, Rex Macedum [kralot na Makedoncite].
Toa e fakt, od tatko Ivan, majka Voislava, od dedo Slavjan, site redum pravoslavni i so majcin jazik makedonskiot. Za toa ima istoriski izvori i site pishanija od Kastratite (koi se na makedonski jazik i kirilsko pismo) se objaveni vo knigata na Dr. Petar Poposki. Gi ima i fototipno, t.e slikicki od originalnite zapisi. Kastratite imaat semejna grobnica na Hilandar, pravoslavniot centar vo egejska Makedonija.

Znaci, ako se smetate za potomci na Iskender Beg t.e. srednovekovniot Alexandar Makedonski, treba da se smetate i za Makedonci t.e. makedonski sobrakja; pa neli starosedelcite sqiptari vo Makedonija vikaat deka sme braka? :smir:

P.S. Ne mesaj babi i zabi; jas objaviv samo istoriski srpski izvori deka sqiptarite vo Makedonija se naselile prvpat vo 1750 g., a ne deka togas dosle na Balkanot.

Зошто тогаш зборувате словенски кога немате словенски гени или имате многу малку ...

а што е тоа СЛОВЕНСКИ?..
гледаш дека си ШУПАК...
прашај ги тие на Исланд зошто имаат Славски гени дупло од нас,а не зборат Полски?..

ти си шкип,а тераш пан-славизам...
никакви славси не дошле,сите се староседелци,затоа се слични јазиците,од ПИЕ...

единствено,неприродни на овие простори се оние,на кои јазикот не им е ПИЕ,и патем имаат ромски и арабски-кавказки гени...

туку,откривте ли од каде ви се првоспомнатите гени?...

како се измешале,па разделиле Чае Шукарије и Рока Мандољина?...

Siptakshen

Илиро-тракиските јазици биле зборувани од Дунав па се до Бело море, од Јонско до Црно море, а денес, освен крајниот запад, не се променило скоро ништо.

от години чета един езиковедски форум за индо-европејските езици - http://tech.groups.yahoo.com/group/cybalist/messages/

Та да ви кажа какво научих там, т.е. какво казват специалистите-езиковеди там:

Илирски (Illyrian) език НјаМА, в науката НјаМА так'в език. Т.е. it is scientifically INCORRECT to speak about an "Illyrian" language. Зашто? - Заштото мнооого малко се знае, много малко е останало от езика на античните племена от Западните Балкани. Не се знае даже дали племената, които историците наричат 'илиријски', са говорили на един-единствен език, или на 2 или 3 или 100. Затова всјакакви теоретични реконструкции што за език бил 'илиријскијат', бил так'в, не не, бил онак'в, са само мижи да те лажем, прах в очите.

Преразказвам какво с'м чел в този ИЕ форум от професионални европејски лингвисти, като Piotr Gasiorowski (полјак, германист по принцип, но и преподавашт мај и историја на албанскија език в Полша) и други такива. В'в форума се вестјава чат-пат от Приштина и един косовар-поет - Абдуллах ... нешто-си, не му помнја фамилијата, којто всјачески се стреми да св'рже 'илирскија' с албанскија, но никој от езиковедите не го взима на сериозно.

Та оставете ја, умрјала е тази тема за лилиријските езици. Освен ако не сте поет, или историчар-романтик от 16-17 век де. ;-)

Освен тоа БРАТУ разбираш англиски или само постираш текстови на англиски... според мапите ти или словените сте haplogroup R1a , види на мапата црвена боја над кавказ... Европа е поделана на три групи R1a, I , R1b... Балканците се група " I "... јужните словени се во оваа група ... Зошто тогаш зборувате словенски кога немате словенски гени или имате многу малку ...

The modern Slavic peoples come from a wide variety of genetic backgrounds, attesting the complexity of the ethnogenetic processes in Eastern Europe . The frequency of Haplogroup R1a[1] ranges from 63.39% by the Sorbs, 56.4% in Poland and 54% in Ukraine, to 15.2% in Macedonia, 14.7% in Bulgaria and 12.1% in Herzegovina. [9] [10] Haplogroup R1a may be connected to the spread of Proto-Indo-Europeans

Abe Pirroman, dali ti razbiras ANGLISKI brate???

Vo Makedoncite ima samo 15% R1a, a ostanatoto 85% e "I".

- Haplogroup I is common across central Europe and up into Scandinavia.

Grupata "I" pripagja na najstarite lugje vo Evropa konkretno.

These three major haplogroups account for approx 80% of Europe's present-day population.

Znaci brate Pirro brojkite sovrseno se poklopuvaat.

Kako moze 15% da ne pravat SAMO "sloveni" i toa deka sme dosle vo 7 vek od n.e.

Znaci 85% se lokalni geni, na antickite narodi, a koi anticki narodi ziveele tuka..??? Sigurno ne Vatikancite :)

Neho najinteresniot komentar na Pirro e: Zasto zboruvate "Slovenski" ako imate 15% geni. :kesa:

Gzoa jazikot od genite zavisi... nego Pirro.. i zboris 'Slovenski' kje da si "SLOVEN" u picku mater.

U picku mater... ja zboram 4 jazici.. neznam koj sum nitu sto sum :)

Ako nekoj dibek go narekol Makedonskiot govor "Slovenski" i po default sega Makedoncite zborat "Slovenski" neka e taka :)

britanicavm1.png

41BR11E8AZL._BO2,204,203,200_PIsitb-dp-500-arrow,TopRight,45,-64_OU01_AA240_SH20_.jpg

Ete procitaj go Curta:

The Making of the Slavs: History and Archaeology of the Lower Danube Region, c. 500-700 (Cambridge Studies in Medieval Life and Thought: Fourth Series)

FLORIN CURTA is Assistant Professor of Medieval History, University of Florida

This book offers a new approach to the problem of Slavic ethnicity in southeastern Europe between c. 500 and c. 700, from the perspective of current anthropological theories.
The conceptual emphasis here is on the relation between material culture and ethnicity. The author demonstrates that the history of the Sclavenes and the Antes begins only at around AD 500. He also points to the significance of the archaeological evidence, which suggests that specific artifacts may have been used as identity markers. This evidence also indicates the role of local leaders in building group boundaries and in leading successful raids across the Danube. The names of many powerful leaders appear in written sources, some being styled “kings.” Because of these military and political developments, Byzantine authors began employing names such as Sclavenes and Antes in order to make sense of the process of group identification that was taking place north of the Danube frontier. Slavic ethnicity is therefore shown to be a Byzantine invention.

Ako spored DNK migraciite bile od Balkanot i toa bas od ovoj centralen del kon Sever... togas KOJ OD KOGO VODI POTEKLO???

Si bil nekogas vo Polska? Znaes od koj vek se najstarite arheoloski materijali?

Tuku na ovie prostori e zacetokot na civilizacijata a za toa imas i mnogu kulturoloski dokazi- materijalni, kako na primer edno KOKINO!

Koga pred 12.000 vo Makedonija sme crtale crtezi po karpi i koristele razni simboli, sme imale soncev kalendar ... tamu gore kaj navodnite "Sloveni zad Karpatite" bilo ICE AGE !

nationalgeoH-Igroup.jpg

Во Македонија откриен најстариот жител на Балканот!!!

Освен тоа БРАТУ разбираш англиски или само постираш текстови на англиски... според мапите ти или словените сте haplogroup R1a , види на мапата црвена боја над кавказ... Европа е поделана на три групи R1a, I , R1b... Балканците се група " I "... јужните словени се во оваа група ... Зошто тогаш зборувате словенски кога немате словенски гени или имате многу малку ...

The modern Slavic peoples come from a wide variety of genetic backgrounds, attesting the complexity of the ethnogenetic processes in Eastern Europe . The frequency of Haplogroup R1a[1] ranges from 63.39% by the Sorbs, 56.4% in Poland and 54% in Ukraine, to 15.2% in Macedonia, 14.7% in Bulgaria and 12.1% in Herzegovina. [9] [10] Haplogroup R1a may be connected to the spread of Proto-Indo-Europeans

Ај кажи како е возможно 100 000 Словени, па и 1 милион да се, кои дојдоле во 6 век да асимилраат 4 милиони луѓе? Или дојденците и староседелците зборувале сличен јазик, па се споиле во едно?

А вие можете да го изговорите а? Ај кажи х да те чујам...

Daj istoriski dokumenti, a ne samo zbori. Na zborovi nikoj ne izgradil istorija, osven Sqiprija.

Па ја ли сум ти крив ти дека не ги приметуваш документите кои ти се постирани? :)3 пати речникот на Барди го имам постирано. Барај на гугл Христијанска Доктрина од Матренга...барај Чајлд Бајрон читај го, Вон Харф (странци се, не се секирај не се албанци последниве 2)

Евлија Челебија..византиски записи, Птоломеј...

Кои други историски документи ти требаат?

Да го надополнам Братот, пред година и нешто се приклучив на генографик проектот на National Geographic и еве ги моите резултати - “HAPLOGROUP I (M170)

Your Y-chromosome results identify you as a member of haplogroup I.

The genetic markers that define your ancestral history reach back roughly 60,000 years to the first common marker of all non-African men, M168, and follow your lineage to present day, ending with M170, the defining marker of haplogroup I.

If you look at the map highlighting your ancestors' route, you will see that members of haplogroup / carry the following Y-chromosome markers:

M16S > M89 > Ml 70

Ml70: Occupying the Balkans

Fast Facts

Time of Emergence: 20,000 years ago

Tunis and Skills: Gravettian culture of the Upper Paleolithic

Your ancestors were part of the M89 Middle Eastern Clan that continued to migrate northwest into the Balkans and eventually spread into central Europe. These people may have been responsible for the expansion of the prosperous Gravettian culture, which spread through northern Europe from about 21,000 to 28,000 years ago....

Your most recent common ancestor, the man who gave rise to marker Ml70, was born about 20,000 years ago and was heir to this heritage. He was probably born in one of the isolated refuge areas people were forced to occupy during the last blast of the Ice Age, possibly in the Balkans. As the ice sheets covering much of Europe began to retreat around 15,000 years ago, his descendants likely played a central role in recolonizing northern Europe."

И сега да се вратам на прашањето од темава - зошти никој албанец не протестирал на користењето на зборот “Илир“ од страна на словените ? Јас тврдам дека вам ништо не ви значел тој збор, за разлика од словените. Ајде сакам да видам докази дека грешам! Со она читај таму, читај онаму само бегате од одговорот. Факти се потребни, а вие барем за сега немате такви.

И сега да се вратам на прашањето од темава - зошти никој албанец не протестирал на користењето на зборот “Илир“ од страна на словените ? Јас тврдам дека вам ништо не ви значел тој збор, за разлика од словените. Ајде сакам да видам докази дека грешам! Со она читај таму, читај онаму само бегате од одговорот. Факти се потребни, а вие барем за сега немате такви.

Штo има да протестирам како албанец? Ми е гајле, ти користиш и зборови како бугари, срби, хрвати, па не мора да значи дека си и тоа и тоа...

А за тоа дека бегам од одговорот, грешка си, одговорот ти го посочувам, а ти читај, ако ти треба. Јас го знам.

Фактите ако се потребни, а ние ги немаме..гледам колку "вие" ги имате...

Поистоветување на христијанско име, со македонски ентитет....ептен цврст доказ :)

Штo има да протестирам како албанец? Ми е гајле, ти користиш и зборови како бугари, срби, хрвати, па не мора да значи дека си и тоа и тоа...

А за тоа дека бегам од одговорот, грешка си, одговорот ти го посочувам, а ти читај, ако ти треба. Јас го знам.

Фактите ако се потребни, а ние ги немаме..гледам колку "вие" ги имате...

Поистоветување на христијанско име, со македонски ентитет....ептен цврст доказ :)

6 реченици и ни еден факт,а велиш имаш. Е сега не знам што е , криеш ли ги или немаш ? Прашањето е јасно, не зошто ти сега се збунуваш, а зошто цели 5 векови ни еден албанец не се збунил ?

Потеклото на човекот доаѓа од неговите родители, не од тие што ќе живеат по него, ме разбираш ? И Наполеон Бонапарта е најголемиот император на Франција ама не е французин! Може да ми постираш 10000 книги што ги прикажуваат како французин и што го слават како најголем французин, ама пак ќе биде од туѓо потекло. Јас мислам дека ти и твоите сонародници не сте спремни да примите вистина што не ви се допаѓа и не оди во прилог на политиката на вашето племе.

6 реченици и ни еден факт,а велиш имаш. Е сега не знам што е , криеш ли ги или немаш ? Прашањето е јасно, не зошто ти сега се збунуваш, а зошто цели 5 векови ни еден албанец не се збунил ?

Потеклото на човекот доаѓа од неговите родители, не од тие што ќе живеат по него, ме разбираш ? И Наполеон Бонапарта е најголемиот император на Франција ама не е французин! Може да ми постираш 10000 книги што ги прикажуваат како французин и што го слават како најголем французин, ама пак ќе биде од туѓо потекло. Јас мислам дека ти и твоите сонародници не сте спремни да примите вистина што не ви се допаѓа и не оди во прилог на политиката на вашето племе.

Brat ti navistina ne razbiras. Rymz mnogu dobro ti kaza deka nema namera da postira po 1000 pati fakti, koi ti ne gi citas i ne gi komentiras.
A za ovie tvoji fakti, i tie na Bitusanec, da Ilirite se Sloveni, ma daaaaaaajjjjj.....Taa teorija ja znam i pred vas, taka da ne drzi nigde, epten e eftina.

Да го надополнам Братот, пред година и нешто се приклучив на генографик проектот на National Geographic и еве ги моите резултати - “HAPLOGROUP I (M170)

Колку те чинеше?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom