Нема медиуми!

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Зошто ги нема македонските медиуми на интернет?

А1, Сител, Телма, Дневник, Утрински Весник, Вечер, МИА не работат!!!
Дали станува збор за напад или нешто друго? Извинете што ја отварам темата али сумливо ми е.

Ако темата е ирелевантна ве молам (до администраторите) да ја избришете.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.448
Има глобален проблем со интернетот во Македонија.
Пукната е некоја главна „цевка“ што не поврзува со надворешниот свет...

Мене само македонски сајтови ми се отвараат, странски - не.
А ти претпоставувам дека сурфаш од странство, па кај тебе има обратен ефект, така? :)

Член од
23 јануари 2005
Мислења
899
Поени од реакции
22
и јас тоа го приметив цела вечер или пола вечер малку сабајле како и да го наречам и заклучив дека има некој прекин од Македонија....... немој ова да испадне нешто како со америте и арапите, што случајно со 3-4 брода прекинаа 3-4 каблови случајно на 3-4 сосема различни место во исто времео океаните кога беше фрката со 11 септември и кога отидоја многу многу многу арапски сајтови офлајн... тоа го велам, не мора да е точно по изјавите од вчера со интернет заканите, па да пробаат да блокираат колку што може повеќе народот!? како што кажав МОЖЕБИ, не мора тоа воопшто да е точно и не се дувајте!! ;)

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
паднати им се днс серверите за надвор, фегети едни. УА мт.нет....цела вечер не играв ВоВ...не фармаф :(

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.448
паднати им се днс серверите за надвор, фегети едни. УА мт.нет....цела вечер не играв ВоВ...не фармаф :(
Нема врска со DNS сервери ова. DNS сервери служат единствено за претварање на IP адреси во имиња (на пример: од 64.203.333.21 во google.com). Значи кога ќе пишеш google.com во твојот броузер - да ти се отвори ip адресата на серверот на гугл. А во овој случај, не се добива reply ни од странски домени, ниту пак од странски ip адреси... Да беше до DNS-и, ќе можеше да се добива reply од обични ip адреси (пример: 4.2.2.3).

Според следењето на патеката на интернетот (tracert) и тоа каде заглавува...

Tracing route to vnsc-lc.sys.gtei.net [4.2.2.3]
over a maximum of 30 hops:
3 6 ms 4 ms 7 ms 217.16.64.194
4 6 ms 7 ms 7 ms 195.26.158.229
5 6 ms 4 ms 7 ms 195.26.150.77
6 148 ms 4 ms 137 ms 195.26.150.62
7 * * * Request timed out.
8 * * * Request timed out.

Има проблем над Мт.нет. Поточно во линкот што ги спојува Мт.нет со странство.

PS: Ја префрлам темава во Интернет, со тоа што ќе има уште 1 ден линк и во Политика и вести до неа.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Па да моментално сум во странство... многу е глупаво секој ден чекам за името и денес баш коа требаше нешто шуш муш, еве! Шупелки!!! (така беше по Скопски нели?)

Благодарам многу АЦИД (Киселко) :D ... се шегувам.
Навистина не знаев што е.

Sebastian

Too weird to live, too rare to die
Член од
26 јануари 2007
Мислења
606
Поени од реакции
9
Па да моментално сум во странство... многу е глупаво секој ден чекам за името и денес баш коа требаше нешто шуш муш, еве! Шупелки!!! (така беше по Скопски нели?) :nesum:

Благодарам многу АЦИД (Киселко) :D ... се шегувам.
Навистина не знаев што е.
:nenene: Охридски

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Мене ми ги отвара повеќето web страни. Проблем се појавува кога треба да отворам страна која е хостирана на Германско тло. :(

Kajgana Shop

На врв Bottom