Кратово

пробистипка

малечка
Член од
13 август 2008
Мислења
2.026
Поени од реакции
130
Кратово денес е се потешко место за живот

Игор Манасиевски Коментари (14)
16.12.2008 18:01
Според некои статистики во кратовската општина има 30% помалку жители во однос на деведесеттите години
Безработица, младите заминуваат, силни притисоци од локални моќници, времето како да застанало одамна. Кратово денес, се потешко место за живот, велат кратовчани. Според некои статистики во кратовската општина има 30% помалку жители во однос на деведесеттите години.
Ова го потврдуваат и кратовчани кои зборуваат за животни теми посочувајќи дека младите се први кои го напуштаат градот.
„Двајцата синови имаат по 30 години, не се женети, не работат, жената ми е без работа а јас сум пензионер“, изјави кратовчанец.
„Тоа е. Крпен живот. Пензија нема, технолошки вишок“, вели за А1 кратовчанец.
„Па нема млади. Многу ретко. Од десет куќи едно машко ќе остане, друго не. Девојките гледаат дека нема живеачка овдека, бегаат кој каде ќе стигне“, рече кратовчанка.
„Погледнете улицата е празна без народ. Значи има нешто што не функционира и сите бегаат“.
Прави ли некој од локалната самоуправа да се подобри животот?
„Ништо. Трчаат по улиците пред избори. Како што си го земаа столчето, сите си седат. И тие што порано ни кажуваа здраво, како си седнаа на местото, несакаат ни здраво да кажат“, вели кратовчанка.
„Не ми треба партија. Сакам работа!“, рече за А1 кратовчанка.
Вистина ли е она што се говори дека се е во сопственост на Љубисав Иванов-Ѕинго, овде во Кратово?
„Не ме снимајте. Не смеам да кажам“, вели жителка на Кратово.
„Цел живот работиш за друг човек. Но што можеш, никој не смее да проговори нешто“, изјави кратовчанец.
„Се зема, се затвори. Ништо нема. Ако не се овие приватните фирми да ни дадат нешто да јадеме, ние ќе умреме за леб“, рече кратовчанка.
Ова што го слушавме од кратовчани деновиве го читаме и на сајтот на А1. По објавената вест за советникот илија митевски кој јавно проговори за голготата на кратовчани, не преплавија коментарите на гледачи од Кратово, Пробиштип и од цела Македонија, кои велат дека и беговите во турско време кога земале по нешто оставале и за народот.
Бошко од Кратово пак вели дека тиранијата веќе станувала неиздржлива и дека секој кратовчанец има што да каже доколку има слух власта за расчистување со децениската тиранија.
Главната порака на сите е да се продолжи со покажувањето на вистината за кратово-онаква каква што ја живеат кратовчани.

жално но вистинито

Член од
26 ноември 2007
Мислења
55
Поени од реакции
3
Многу од она што шлапаат на А1 не е точно! Јесте да младите бегаат бидејки нема работа. Но не е до толку црно како што тие претставуваат. Дали ги имаат прашано кратовчани сепак дали се среќни? Многу се посреќни од Скопјани. Во Скопје кошии не се знаат меѓусебе додека во Кратово комшии со комшии си живеат и си помагаат. Кратово летно време е рај. Оставете ја политиката на ( слободно можам да ги наречам) слепците од А1 и дојдете во Кратово да го видите и да видите како ке бидете пречекани па потоа коментирајте.
Кратовчани воедно се и големи патриоти! Верувајте градот ке живее уште многу години!

Zipo X

WinZip
Член од
27 октомври 2008
Мислења
37
Поени од реакции
0
Поздрав до Кратово. Таму беше тоа со еден кафиќ шо викаа дека имало или не :helou: Само еднаш сум бил и ми остана во памтење тој музејот. :salut:

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
Поздрав до Кратово. Таму беше тоа со еден кафиќ шо викаа дека имало или не :helou: Само еднаш сум бил и ми остана во памтење тој музејот. :salut:
нееее , у Кратово има повеќе кафиќи отколку народ :)

LordCalipso

Староседелец
Член од
10 септември 2008
Мислења
86
Поени од реакции
54
Mal,miren i ubav grad so ne mnogu jak noken zivot,dosta evtin za iskacanje i sekako EKSTRA devojki

Член од
17 јануари 2009
Мислења
111
Поени од реакции
5
Mal,miren i ubav grad so ne mnogu jak noken zivot,dosta evtin za iskacanje i sekako EKSTRA devojki
Се како што е напишано погоре.За девојките немам коментар БОМБИ .А плус има добар спортски живот, фудбалски тим, ракомет, карате се.Штета што ми е последна година тука.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
1926 Kratovo Buildings Republic Macedonia

пробистипка

малечка
Член од