Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ајде пробај прво себеси да се убедиш во ова а после пробај да го разубедиш цел свет... Ајде прочитај на глас и слушни се себеси... СЛОВЕНИТЕ МИГРИРАЛЕ ОД БАЛКАН КОН СЕВЕР ДО СИБИР ПА ЗАТОА ОД МАКЕДОНИЈА ДО СИБИР СЛОВЕНИТЕ ГОВОРАТ СЛАВО-МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК...:tapp:
hehhee.. nemam namera da te razubeduvam odnosno da ti sipam mozok.
Da bese kapce pa da ti go kupam i da si go nosis ama pamet nemozam.

Znaci spored tebe cela Juzna i Centralna Amerika se SPANCI?

Baska dobar del od USA.

Na 21 zemja spanskiot im e primaren jazik a vo brojki toa iznesuva pomegju 320 i 400 MILIONI lugje!

Ova ti e mapata na SPANSKITE zemji!

Na 128 milioni lugje oficijalen jazik im e Francuskiot, vo povekje od 33 zemji na svetot megju koi:

Bјnin, Burkina Faso, Central African Republic, Congo (Democratic Republic of), Congo (Republic of), Cфte d'Ivoire, Gabon, Guinea, Luxembourg, Mali, Monaco, Niger, Sјnјgal, Togo, French Guiana, Guadeloupe, Martinique, Rјunion, French Guiana, Guadeloupe, Martinique, Rјunion, Saint Pierre and Miquelon, Mayotte.

Ova e mapa na frankofonskite zemji!

Portugalskiot e zboren od priblizno 250 MILIONI lugje!
Zamisli vo Kineskiot MAKAO zborat portugalski, Istocen Timor a baska da spomnuvam L.Amerika i Afrika.

Treba i angliskiot jazik da go zemam za primer?
Aj samo nekolku specificni primeri kako Nov Zeland !

• United States, Trinidad & Tobago, Belize
• Barbados, Canada, U.S. Virgin Islands
Guyana, British Virgin Islands, Australia
• Falkland Islands, Grenada
• St. Nevis / St. Kitts, Jamaica, India, Bermuda
• South Africa, Bahamas, New Zealand
• Cayman Islands, St. Vincent, Grenadines
• Samoa, St. Lucia, Seychelles, Sierra Leone
• Singapore, Liberia, Ghana, Ireland
• Hong Kong, Zimbabwe

Ti znaes li sto e kulturno vlijanie i kako se siri?
Ocigledno ne znaes.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Sega ke mi kazes deka Brazilcite migrirale vo Evropa,potocno Portugalija :pos:

Sporedi kolku se minorni zemjite na poteklo i kolkavo vlijanie izvrsile vo svetot.

Ama ne be.. Poljacite i Rusite od Kamcatka ne opismenile nas na Balkanov.

Член од
14 февруари 2008
Мислења
8
Поени од реакции
0
Не разликуваш суфикс од име ... учи граматика... а за историја џабе да се трудиш... инаку по твоја логика GEORGE би требало да е србин ЏОРЏЕ... Само нешто ме копка... не ми е јасно, дали некој е навистина глуп и нема здрава логика или се глуми по директива.
Многу албанци со ГРЧКИ ИМИЊА!?

• еден од најзначајните албански дејци за албанскиот политички, национален и културен препород е Анастасиос Кулуриотис (1822 – 1887 год). Роден е во Атина со грчко име и презиме,

Албански дејци од XIX век во Атина со грчки етимолошки имиња

А и она првото испаѓа и дека се осеќале ЕПТЕН ГРЧКИ!?
Чим носеле ГРЧКИ ИМИЊА..
кофти нештто е историјата мислам дека и еден македонец бе спечелил награда за нај убаво стихотворение на гр'чки јазик во г'рција.или се лажам.мислам дека много македонци во почетокот на 19 век беа припадници на патриаршиата,е шо ке ги праиме ке се отказваме ли от тех и тоа дека са македонци.со здраве.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Христијанин, албанец. Тоа што и ден денеска постои. Христијанин, албанец. Човек кој ги соедини албанските фамилии во Лежа (Лигата на Лежа што никој не знае да ми ја каже кога ја прашувам). Соединување на албански семејства, за албански интерес, здружување на силите против турското ропство во албанска земја.
Епа кога веќе толку си запнал со таа Лига на Лежа, кажи ти што се случувало таму. Просветли не!

п.с.
Знаеш ли од каде до каде римскиот географ Страбон ја бележел границата на Македонија?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Не бе БРАТ... не се шпанци... латини се ...
А викаш македонците ги описменија сите словенски народи со словенско-македонската азбука на Св. Кирил и Методиј, или јас погрешно те сфаќам...

Сфатете бре едно... античните македонци немале врска со словенскиот јазик... Има многу голема,голема разлика помеѓу словени и македонци,илири и траки...

Ама ако... не јас лично, туку цел свет ви дели памет и ви кажува дека словените мигрирале на балканот и не можеш да бидеш ем антички македонец ем словен...

Затоа, за Скендербег според сите историчари,според сите записи веќе е светски познато дека бил албанец... ама што се викал Ѓерѓ (ЃОРЃИА) од татко Ѓон (Иван) не го прави ниту словен,ниту македонец...
ЛАТИНИ А? Што се тоа латини?

Како тоа зборат ист јазик?

Исти гени имаат, исто потекло? Иста раса?

Инките и Ацтеките уствари Шпанци биле?

Она што јас веќе се уморив од повторување е дека јазикот кој што ТИ го нарекуваш СЛОВЕНСКИ, е базиран и кодифициран според ГОВОРОТ НА МАКЕДОНЦИТЕ кои живееле претежно во Егејска Македонија.

Ти покажав и докажав дека до 12.000 година п.н.е СЕВЕРНО од Дунав НЕМАЛО живот.

Првата цивилизација е почната од Балканот, најстариот маркер на хаплогрупата била најсилно изразена тука во централниот балкански регион каде што е географска Македонија и каде што и ден денешен оваа хаплогрупа И е најзастапена и најизразена.

Затоа како еден логичен пример го имаш и постоењето на Кокино кое е постаро од 7000 п.н.е.

Првата миграција почнала од овие простори кон Север, тоа ти го кажува ДНК сајтот и башка Натионал Географик.

Јасно е отцртана застапеноста и распространетоста на оваа група.
Таму каде што се судрува со така наречената “словенска“ хапло група која доаѓа од Каспискиот регион настанало МЕШАЊЕ на народите.

Затоа и % изразеност на истите групи варира колку што се оди по на север и по на исток.

СЛАВОФОНИТЕ ЗЕМЈИ кои ГОВОРАТ СЛОВЕНСКИ јазик е огромен, не поради истата ЕТНИЧКАТА припадност туку поради политичките граници И заради тоа денес и на Камчатка се збори Руски, затоа и некои од Азијатските народи говорат Руски.

А не поради тоа што се СЛОВЕНИ.

Треба да се разграничи што се подразбира под СЛОВЕНИ, дали еден исти народ или само лингвистичка група?

Доколку денешните Македонци имаат 80% застапеност на гените од народите кои го населувале овој дел пред 6-от век,а 15% заеднички гени со Полјаците и Русите НЕ МОЖЕ да се сведе на еден ист народ.

Примерот кој ти го дадов со најраспространетите јазици во Светот беше со цел да ти помогнам да разбереш дека твојот аргумент нема основа ниту ги разбираш разликите.

Во врска со Ѓоѓија, ти сфаќаш ли дека само примерот што 4 нации тврдат негово потекло Албанија,Грција,Македонија,Србија е показател за измешаност на историјата и дека е потребно конечно да се ревидира и утврди врз основа на нови аргументи.

Истото важи и за наводните тези Словените и Античките Македонци, Илирите и останатото кои се максимално злоупотребени политички и несомнено се вршело насилно менување на историјата преку пласирање разновидни пропаганди.

Знаеш како е, што ако утре се открие гробот на Александар Македонски во Србија на пример или Македонија, Албанија па и Бугаристан? Што ако на гробот пишал нешто контроверзно спротивно на она што досега го пласирале Грците?

Затоа новите аргументи мора да се земаат во предвид и да се исползува напредокот во науката за да се овозможи вистински приказ на историјата, а не да се робува само на некои рачни записи од трети страни од пред неколку века за кои ќе се расправаме еве вака.

A

anaveno

Гостин
Што им објаснуваш за гените.

Луѓето се збунети поради ромскиот ген :back: кај косоварите (мислам на албанците-ГЕГИ).

Навистина,тоа е збунувачко, не се сите Шкиптари од Кавказ (ГЕГИТЕ и пред нив ТОСКИТЕ).

Е сега, за да го скријат Баци :back: во себе, мораат силно да пропагираат и крадат се живо од соседите.
Замисли, кога и на Кале бараа Илири....:pos2:

3бунувачко е и тоа, што иако 1/4 од косоварите :back: се Баци (значи,треба да се од Индија), во јазикот немаат ни 1 процент ПИЕ зборови.

Пример е Спире...

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Епа кога веќе толку си запнал со таа Лига на Лежа, кажи ти што се случувало таму. Просветли не!

п.с.
Знаеш ли од каде до каде римскиот географ Страбон ја бележел границата на Македонија?

Чекај бе, нели Скендербег бил "ваш"...од кај па јас да знам, ти треба да знаеш историја на "твоите" херои...Си има таму во Лежа што како се десило, чим си го сакаш Скендербег за твој, трк до Лежа, распрашај се, па врати се со наведната глава.
Да присвоиш некого за лик од твојата историја, и да не знаеш ништо за неговите битки, неговите дела...

Ете на пример јас знам дека Али Сами Јен стадионот на Галатасарај, албанец го изгради и албанец го почнал тимот на Галатасарај...јебига, албански лик е, морам да го знам, шамари сум јадел да ги учам албанските писатели, ликови и херои..

Тебе никој не те учел за Скендербег изгледа...или не знаеле што да те учат.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Па во расправијава тука партали ве правиме, а ти цело време ја спомнуваш таа Лига од Лежа, а не кажуваш што се случило таму.

Зошто не го изнесеш тој крунски доказ за “шиптарштината“ на Кастриот?

И не се фаќај за тоа што во историските учебници не се учи за сите херои. Програмата за историја ја прават политичари, не историчари.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Tocno taka. Nikade i NIKOGAS Kastratite (pak makedonski zbor) ne se deklarirale kako sqiptari i ne pisuvale na sqip jazik, tuku samo na makedonski jazik i kako Makedonci se izjasnuvale :helou:

Eve go rodoslovot na familijata Kastrioti i iminjata Ivan, Gojko, Slavjan zarem sqiptarski se?

Податоци за поважните личности од лозата на Кастриотите:
- Константин (1186-1247) властелин-архонт. Владеел со територијата воСред на Матија, од градот Дрча (Drač) на север, до под Јанина, на југ.
- Јован (1261-1327), познат како Канински, бил властелин.
Имотите на својот дедо Константин ги проширил на север до над р. Дрим, опфаќајќи ги градовите Кроја, Дајин,Кукуш (Kuks), Светиград и Дебар.
- Јован, син на Бранко, внук на Јован,во периодот меѓу 1348 и 1357 г. бил епископ во Драч.
- Методиј, син на Бране (+ 1411), бил епископ на Кројската епархија.
- Александар, син на Павле (+ 1418) бил војвода и пратеник во Светата столица во Рим.
- Репош, син на Иван ( + 1449), бил дипломат и игумен на манастирот "Св. Ѓорѓи", на Света Гора, каде што е по гребан.
- Бране, син на Репош ( + 1496), бил дипломат и командант во одбраната на градот Кроја од Османлиите.
- Славјани, син на Константин (+ 1503) дипломат и командант во од бра ната наградот Дебар од Османлиите.
- Гојко, син на Ангелина, амбасадорна Епирското кралство во Венеција.
- Георгија, син на Иван, во 1444 г. прогласен за крал на Епир и Македонија и за Втор Александар Македонски.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Па во расправијава тука партали ве правиме, а ти цело време ја спомнуваш таа Лига од Лежа, а не кажуваш што се случило таму. Зошто не го изнесеш тој крунски доказ за “шиптарштината“ на Кастриот?

И не се фаќај за тоа што во историските учебници не се учи за сите херои. Програмата за историја ја прават политичари, не историчари.
Cekaj...partali???

Shlemot na Skenderbeg i kirilicni bukvi na nego...Da. No shto li znacat?? Takov partal??

Partal deka Skenderbeg zboruval "shodranski" kako shto veli Barleti vo "Oprkuzuvanjeto na Shkodra" kade shto ubavo si kazuva deka jazikot na Shkodrancite e epirskiot?

Partal pravite so tvrdenje deka pravoslavnite iminja se Makedonski?? (Da napomenam deka makedonski, barem antickite iminja, se Aminta, Filip i tako dalje, a drugite se pravoslavni, verski iminja)

Gjergj, Gjorgji, Gjorgj, Georgos...isto ime, razlicno izgovaranje, nikakov dokaz deka Skenderbeg e makedonec ili albanec. NO, negoviot jazik (Shkodranski, Epirotski), negovata kultura (albanska narodna nosija, koja voopshto ne nalikuva na makedonskata), zamokot vo Napoli shto papata mu go izgradi, koj shto e narecen Albanski zamok. Negov naslednik na kralstvoto na Albanija, ne e makedonec, tuku Lek Dugjagjini. Vo taa Liga na Lezha, Skenderbeg soedinil albanski familii, za obedineto branenje na albanskata zemja.

Da bil barem malku makedonec, kje povikal makedonski familii da se borat za nego, a ne da pravi sojuz pomegju albanski familii. Da bil malku makedonec, kje zboruval makedonski na nivnite borci. Da bil malku makedonec, turcite ne bi go vikale arnaut. Da bil malku makedonec, kje go nasledel Makedonec.

Albancite do momentot na Skenderbeg, nikogash ne se narekuvale Shqiptarë, poradi orelot na Skenderbeg, se narekuvaat sebesi lugje na orelot (Shqipëtar) poradi golemiot Skenderbeg, i golemoto vlijanie na dvoglaviot orel koj se veel vo bitkite shto gi vodel Skenderbeg....

Gledam kolku partal pravite vo diskusii :):) Epten. Dokazi na kilo...NOT.

Pazi sea pak znaci...

Marin Barleti go imenuva kako Epirot (Epirskiot jazik povekje od jasno e deka e Albanski) - "Zivotot i deloto na Skenderbeg"
Marin Barleti objasnuva koj e jazikot shto go zboruvale Shkodrancite - "Opkruzuvanje na Shkodra"
Frang Bardi go narekuva Skenderbeg kako golemiot Albanski kral - Pismo do Episkopot na Bosna (go zaboraviv po ime)
Papata mu gradi Albanski zamok na Skenderbeg vo Napoli.
Na samiot shlem shto Skenderbeg go nosel, pishuva deka Skenderbeg bil Kral na Albanija i Epir, no samo (za zhal) princ na Ematija...

Takvi dokazi??

A

anaveno

Гостин
zboruval "shodranski".."Oprkuzuvanjeto na Shkodra" kade shto ubavo si kazuva deka jazikot na Shkodrancite e epirskiot?
Shkeder e na KAVKAZ,a Shkodra kaj GEGITE.

I normalno deka pred Gorgija Kastriot nemalo Shqiptari, koga tie se doneseni podocna od Turcite.

Dali Shpitarite se lutat ako im reces Shqip poradi toa sto zaglavuvajki vo svoite lagi za "orelot", toa Shqipe e za zenski rod.

I kakov e toj lazen zbor za orel (i toa orel vo zenski rod, iako vo cel svet e od maski rod), koj nema nikade etimologija?!?

Isto i skifter i celo jato [FONT=Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif]zog-ovi ([/FONT]iako vo cel svet e od zenski rod,no ne i vo AL)...

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Сум ти кажал ја тебе, тој ден кога стварно ќе научиш албански, тогаш можеби ќе разбереш нешто..дотогаш си во заблуда.

Shqipe не е женски род. Се што завршува на Е, не е женски род, не анализирај користејки методи од македонска граматика :)...

Иако и според таа анализа, кажи искрено дека Skifter-i, и Zogu сепак се од именки од машки род...нали?

Ете докторе, со вакви дискусии партали правите? :)

Смешно.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Никој не го негира тоа дека соединил албански семејства за формирање на држава, само негираме дека денешните жители кои се мнозинство на Албанија, во времето на Скендербег биле тогаш мнозинство. Денешните жители на Албанија, во тоа време не ни живееле во Албанија! И доста со тој орелот, кога тој ви е превземен од Србите, не е ваш. И нели бевте Илири, сега Епирци ли сте?

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Џабе се трудите, јас кога го прашав дали Употребата на словенскиот кај кастриот бил само административно и дали истиот принцип важи за аце... тој ми одговори на првиот дел.

Исти се како Бугарите, имено тие тврдат дека се Потомци од Татари, Анти, Словени, Тракијци додека мешањето на Словени и Македонци не е можно има... не ја сакам Пан-Словенската теорија,,, како што пишано по горе и јас се водам по исти историски принципи, финтата на ова што го пишам е за двојните стандарди на народите околу нас. За нив едно важи а за нас друго.

Поз.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Никој не го негира тоа дека соединил албански семејства за формирање на држава, само негираме дека денешните жители кои се мнозинство на Албанија, во времето на Скендербег биле тогаш мнозинство. Денешните жители на Албанија, во тоа време не ни живееле во Албанија! И доста со тој орелот, кога тој ви е превземен од Србите, не е ваш. И нели бевте Илири, сега Епирци ли сте?

Ко прво, орелот нема врска со србите, постои многу многу поодамна од словенското населување на балканов то ест постоењето на србите.

Што се однесува до епирското, убаво имам постирано епирски речник, кој што за некое си чудо, знам да си го читам и можам да си го разберам користејќи го денешниот албански јазик. Јбг...ти кажи ми што јазик ќе е епирскиот, ако веќе е исто со албанскиот:)

Kajgana Shop

На врв Bottom