Дали Груевски со своите нелогични изјави ја отежнува состојбата и позицијата?

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
dobro ova kje go razberam kako: tebe te zadovoluva da bides "pomalku" ponizen otkolku ponizen (demek eve i na nego ne mu e lesno).
sigurno posle vreme preminuva vo zavisnost.
nemam sto da kazam povekje.

CurvaSud_Milan

rossoner4life
Член од
21 март 2008
Мислења
622
Поени од реакции
4
И покрај ваквите изјави и блентави побарувања?:

Изнаоѓање сложено име што ќе се употребува во билатералните односи со Грција, но и во меѓународната комуникација, како и во самата Македонија, побара вчера грчкиот премиер Костас Караманлис.
Види, он може да побара што сака, сосема е извесно дека ова беше последен предлог, во кој голем удел има САД, значи со одбивањето на предлогот на некој начин Гејлада се спротиставува на САД!

Исто така е факт дека предлогот е благо наклонет кон нашата страна, но тоа незначи безглаво прифаќање, зашто треба добро да се проучи и анализира, впрочем Претседателот и Премиерот од вчера вечерта го разгледуваат па сеуште немаат излезено со официјален став, што само по себе кажува дека сериозно се разгледува и верувам дека нема ништо да им промакне што би нанело штета на државата на подолг рок.

Затоа пак ќе кажам HEADS UP AND SMILE, WE WILL SUCCEED!!! :):):)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
dobro ova kje go razberam kako: tebe te zadovoluva da bides "pomalku" ponizen otkolku ponizen (demek eve i na nego ne mu e lesno).
sigurno posle vreme preminuva vo zavisnost.
nemam sto da kazam povekje.
Не,погрешно си ме разбрал,мене воопшто не ми е убаво да бидам понижен доколку можам тоа да го избегнам.А го избегнувам со факти кој се непобитни како овој понапред,само што некои од нашите политичари забораваат намерно да ги користат иако добро ги знаат.

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
За меѓуародното име поусогласени сме дека предлогот е „Republic of Macedonia (Skopje)“ кое јас го доживувам како Географска одредница која го одредува делот на оваа дрзава. Значи постои и друг дел од Македонија (од каде се истерани дел од моите предци) и ние слободно можеме тоа да го потенцираме. Ова ке ни дојде како добра иницијална каписла за објаснување зашто треба да се доодреди сегашната држава Македонија.
Доопределувањето е следното: за разлика од “останатите три Македонии“ сегашната држава Македонија е единствена македонска држава на светот. Затоа, погрешна ти е тезата дека:

Од овде произлегува и следната точка за НЕЕКСКЛУЗИВНОСТ. Во моментов имаме не две туку четири држави кој имаат дел од територијата на Македонија (која е впишана како територија уште од Библијата) па така да секој од нив има право пченката што расте таму да ја нарече Македонска пченка. Со тоа само ќе ни помогне да ја објасниме нашата ситуација.
Прости, ама ти и јас не сме пченка ниту зелки па да не сади кој кајшто ќе му текне. Тезата за две Македонии ја измислија грците во 1992, но за македонската нација важи точката за ексклузивност - како што е впрочем случајот со било која нација во светот. Или пак, се сомневаш дека навистина сме нација, штом си согласен со грците?
Вака е бар според мене и воопшто не мислам дека некој ќе не прозива како скопјани туку сепак сме Republic of Macedonia.
Нема да бидеш Република Македонија ниту Republic of Macedonia. Ќе потпишеш меѓународна обврска дека нема да употебуваш ниту едно од овие имиња надвор од границите на државата. Ако не ми веруваш мене, прочитај го документот од Нимиц - кога ќе ти дозволат да го видиш, де. (Како инаку ќе можеш да бидеш лажан, ако ти се даваат сите податоци отворено на увид?)

Инаку можеби она скопјани доаѓа како паралела на Тајван, но Republic of China - Taiwan е Тајван поради тоа што има друга Кина.
Споредбата не ти е на место. Ниту во Тајпеј, ниту во Пекинг нема дилеми: постои само една Кина, и Тајван е дел од неа. Спорот е: која влада е легална, дали онаа наследена од Чанг Кај Шек, со седиште на Тајван, или онаа наследена од Мао Це Тунг, со седиште во Пекинг. Кинезите се расправаат меѓу себе, но не измислуваат бљувотини од типот “постојат две Македонии“.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Или три,ја забораваат Пиринска Македонија,намерно или случајно,кој би знаел?

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Друга работа, нормално дека ќе се навредам кога некој ќе те нарече како што ме нарече, ЗАТОА ШТО СИТЕ НИЕ СМЕ НА ИСТА СТРАНА ВО ОВОЈ СПОР, И НАВРЕДИТЕ ОД ТАКОВ ТИП ДОПИРААТ!!!
Не е точно. Не сме сите на иста страна.

На една страна се оние што бараат македонската нација да опстои и да ја има во иднина. На друга страна се оние што бараат македонската нација да се избрише од историјата и од лицето на земјата, и го завиткуваат своето тврдење во шарени приказни за “компромис“. Разликата меѓу двете страни е суштинска, длабока и непремостлива. Доколку навистина успеете во она што го сакате, не сме повеќе само идеолошки, туку стануваме и крвни непријатели.

Јас кажав дека не се осеќам компетентен, впорчем такви и нема, и дека сум 100% во право, но сепак мислам дека треба малце и рационално да размислуваме, јас највеќе се плашам од распад на државата ако не влеземе во НАТО, што не значи дека треба да погазиме све и да влеземе, но не треба да се брза, туку треба длабоко да се размислува!
А си се прашал ли некогаш, од што во суштина се плашиш? Каков е тој распад за кој зборуваш? Можеш ли на некој неутрален посматрач рационално да му ги образложиш причините за тој страв?

Мислам дека нема да бидам Ванѓа ако погодам: ти е страв од Голема Албанија. А пак Голема Албанија, сакаш да признаеш или не, е проект на НАТО и единствено е остварлива под покровителство на НАТО. Албанците сами немаат ресурси да го реализираат овој проект.

Значи, стравот е од НАТО, а не од албанците. Притоа, еписибир ти е - дали како составен дел од НАТО ќе ја градиш Голема АЛбанија како заеднички проект, или без да си член ќе станеш дел од таа Голема Албанија, а преку неа - сепак ќе му бидеш во устата на Луцифер.

Јас искрено верувам дека моменталнава политичка постава, Претседателот ,Премиерот, Опозицијата, имаат доволно капацитет да оценат, што е штетно а што добро за Македонија во овие моменти и дека ќе ја донесат правата одлука. Можда премногу им верувам, ама пак сме ние тие што сме ги гласале, и треба да имаме малце доверба во нив!!
Во што веруваш? Во онаа: “Не коалицираме со Али Ахмети“ од октомври 2002? или во онаа: “не дозволуваме никаква промена на уставното име Република Македонија“ од декември 2007?

И на крајот, уште еднаш за курвите:

CurvaSud_Milan; напиша:
Aбе со вакви лаички коментари тешко нас, ако знаеш нешто паметно да кажеш и да ме остаиш без зборови и да ме побиеш во тоа што го зборам пиши!!! Ако не поубаво е да си ќутиш!
Вицот е стар, ама сосема на место денес:

Постар човек и приоѓа на млада, испеглана и елегантна жена:
- Извинете госпоѓо, дали вие би дошле во кревет со мене за 1,000 000 долари?
жената го погледнува од глава до пети, па одговара;
- Да.
- Одлично. Во принцип се договоривме. Сега може да преговараме за цената.

Отприлика истото е и со денешните “преговори“. Со самото тоа што некој дискутира за тоа каков предлог му е соодветен, а каков не, значи дека во принцип се согласил - се согласил дека е припадник на аморфна маса, а не на нација со историја и со иднина, и се согласил да биде третиран како таков.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Најверојатно верува во онаа Кинеската:

Ако мораш да бидеш силуван,тогаш лежи и уживај!

Таа важи повеќе и е поприкладна за Македонија денес,од аспект на некои политичари и експерти кој не доведоа до вакво дереџе.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
lele, lele..
lele, lele...
abe vie mozete da napravite razlika megju privremena REFERENCA i megjunarodno IME na koesto se obvrzala zemjata (MAKEDONIJA) bez rok na vazenje ili barem garancija deka nema da im go zaebeme dostoinstvoto na idnte generacii??????
Не барај премногу. Имаат чип кој работи само со ФИРОМ и секоја промена на софтверот може да доведе до рушење на системот со непоправливи штети по хардверот.

Кутрите само се борат за својот живот, имај разбирање.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Не барај премногу. Имаат чип кој работи само со ФИРОМ и секоја промена на софтверот може да доведе до рушење на системот со непоправливи штети по хардверот.

Кутрите само се борат за својот живот, имај разбирање.
Не е проблем ќе им го сменам биосот во МACEDONIA бесплатно и без рушење на системот како и без штети по хардверот.ФИРОМ-от и онака им беше застарен,само им треба малку одлучност и минута храброст.

CurvaSud_Milan

rossoner4life
Член од
21 март 2008
Мислења
622
Поени од реакции
4
Не е точно. Не сме сите на иста страна.

На една страна се оние што бараат македонската нација да опстои и да ја има во иднина. На друга страна се оние што бараат македонската нација да се избрише од историјата и од лицето на земјата, и го завиткуваат своето тврдење во шарени приказни за “компромис“. Разликата меѓу двете страни е суштинска, длабока и непремостлива. Доколку навистина успеете во она што го сакате, не сме повеќе само идеолошки, туку стануваме и крвни непријатели.

А си се прашал ли некогаш, од што во суштина се плашиш? Каков е тој распад за кој зборуваш? Можеш ли на некој неутрален посматрач рационално да му ги образложиш причините за тој страв?

Мислам дека нема да бидам Ванѓа ако погодам: ти е страв од Голема Албанија. А пак Голема Албанија, сакаш да признаеш или не, е проект на НАТО и единствено е остварлива под покровителство на НАТО. Албанците сами немаат ресурси да го реализираат овој проект.

Значи, стравот е од НАТО, а не од албанците. Притоа, еписибир ти е - дали како составен дел од НАТО ќе ја градиш Голема АЛбанија како заеднички проект, или без да си член ќе станеш дел од таа Голема Албанија, а преку неа - сепак ќе му бидеш во устата на Луцифер.

Во што веруваш? Во онаа: “Не коалицираме со Али Ахмети“ од октомври 2002? или во онаа: “не дозволуваме никаква промена на уставното име Република Македонија“ од декември 2007?

И на крајот, уште еднаш за курвите:

Вицот е стар, ама сосема на место денес:

Постар човек и приоѓа на млада, испеглана и елегантна жена:
- Извинете госпоѓо, дали вие би дошле во кревет со мене за 1,000 000 долари?
жената го погледнува од глава до пети, па одговара;
- Да.
- Одлично. Во принцип се договоривме. Сега може да преговараме за цената.

Отприлика истото е и со денешните “преговори“. Со самото тоа што некој дискутира за тоа каков предлог му е соодветен, а каков не, значи дека во принцип се согласил - се согласил дека е припадник на аморфна маса, а не на нација со историја и со иднина, и се согласил да биде третиран како таков.

Види, знаеш сето ова многу убаво звучи, нема промена на името, па дури ни за меѓународна употреба, нема компромис никаков, нема да дадеме ништо.

Е сеа дали некој од вас дал предлог или алтернатива, што ако не влеземе во НАТО? Како ќе се развиваме, како ќе ги укинеме визите, и најважното како и дали сте сигурни дека државата ќе опстане!?

Е кога ќе дадете издржани одговори на овие прашања тогаш и јас ќе станам и лично ќе одам да ги палам и Претседателот и Премиерот и сите други.

Меѓутоа, реалноста е нешто сосема друго и сакале ние или не мора да ја прифатиме, а тоа е дека ние сме ТОТАЛНО ЗАВИСНИ ОД СВЕ, значи немаме економски развој, немаме доволно производство на храна за нашите потреби, немаме нафта, немаме излез кон светот, немаме ништо!!! Е во таква состојба и јас би преговарал и би си стремел кон изнаоѓање решение, кое секако си има своја граница, неможе ние сешто да прифатиме, но одреден компромис кој нема да задира во националниот идентитет и постоење, а ќе донесе пред се стабилност, развој и сите други бенефиции, е прифатлив. Тоа е моето размислување!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Види, знаеш сето ова многу убаво звучи, нема промена на името, па дури ни за меѓународна употреба, нема компромис никаков, нема да дадеме ништо.

Е сеа дали некој од вас дал предлог или алтернатива, што ако не влеземе во НАТО? Како ќе се развиваме, како ќе ги укинеме визите, и најважното како и дали сте сигурни дека државата ќе опстане!?

Е кога ќе дадете издржани одговори на овие прашања тогаш и јас ќе станам и лично ќе одам да ги палам и Претседателот и Премиерот и сите други.

Меѓутоа, реалноста е нешто сосема друго и сакале ние или не мора да ја прифатиме, а тоа е дека ние сме ТОТАЛНО ЗАВИСНИ ОД СВЕ, значи немаме економски развој, немаме доволно производство на храна за нашите потреби, немаме нафта, немаме излез кон светот, немаме ништо!!! Е во таква состојба и јас би преговарал и би си стремел кон изнаоѓање решение, кое секако си има своја граница, неможе ние сешто да прифатиме, но одреден компромис кој нема да задира во националниот идентитет и постоење, а ќе донесе пред се стабилност, развој и сите други бенефиции, е прифатлив. Тоа е моето размислување!

Koj ti go ispral tebe mozokot?

Zarem treba da si clenka na NATO za da nemas vizi?

NATO da ne proizveduva hrana, nafta ?

Vizite kje gi nema 100% so pocetokot na 2009, ako ne i porano.

PAK TREBA DA SE PRAVI ONA STO E NEOPHODNO ZA ZIVOT!

DA SE RABOTI !

Premierot veke ti go dade odgovorot deka ako ni stavat veto ke prodolzime so razvojot:

- Ќе го надминеме овој период. Меѓутоа Грција ќе направи штета и за регионот, и за нас, и за себе и за НАТО. Интерес на НАТО е да има проширување со три држави. Одлуката на Грција ќе биде директно наспроти интересот на НАТО.
Тоа нема да не поколеба како држава да продолжиме во насоката во која што сме тргнати на реформи, промени, кон подобро, кон поквалитетен живот, кон она што се вика современа и силна држава

CurvaSud_Milan

rossoner4life
Член од
21 март 2008
Мислења
622
Поени од реакции
4
Koj ti go ispral tebe mozokot?

Zarem treba da si clenka na NATO za da nemas vizi?

NATO da ne proizveduva hrana, nafta ?

Vizite kje gi nema 100% so pocetokot na 2009, ako ne i porano.

PAK TREBA DA SE PRAVI ONA STO E NEOPHODNO ZA ZIVOT!

DA SE RABOTI !

Premierot veke ti go dade odgovorot deka ako ni stavat veto ke prodolzime so razvojot:

- Ќе го надминеме овој период. Меѓутоа Грција ќе направи штета и за регионот, и за нас, и за себе и за НАТО. Интерес на НАТО е да има проширување со три држави. Одлуката на Грција ќе биде директно наспроти интересот на НАТО.
Тоа нема да не поколеба како држава да продолжиме во насоката во која што сме тргнати на реформи, промени, кон подобро, кон поквалитетен живот, кон она што се вика современа и силна држава

Не другар, не ми е мене испран мозокот, изгледа тебе ти е.

Членството во НАТО е еден вид предуслов за започнување на преговори со ЕУ , а покасно и членство, затоа што секоја земја што е членка на ЕУ прво станала членка на НАТО.

Примерот со нафтата, храната и се останато ти го посочив како факт дека не сме доволно, однсоно воопшто моќни па да може да се спротиставуваме, и безглаво да го одбиваме членството во НАТО во ситуација кога ни е неопходно!!

И Премиерот го кажал тоа, и ти како мало детенце слушна убави зборови и си поверува!!! Прво кој е тој економски раст што ќе го ПРОДОЛЖИМЕ, кога воопшто не е ни почнат, 150 милиони евра странски инвестиции за една година ако го нарекуваш еконосмки раст и подем, тогаш секоја чест. Економски раст ќе почне во оној момен кога ќе се зачлениме во НАТО. Еве ти и еден банален пример:

ЈАС СУМ СТРАНСКИ ИНВЕСТИТОР,ОД X ПРИЧИНИ СУМ ДОНЕЛ ОДЛУКА ДА ИНВЕСТИРАМ НА БАЛКАНОТ, СЕГА ВО ОПЦИЈА ГИ ИМАМ РОМАНИЈА, БУГАРИЈА И МАКЕДОНИЈА. РОМАНИЈА МИ НУДИ ДАНОК НА ПРОФИТ ОД 15% СО ПЕРСОНАЛЕН ДАНОК 12% И НОРМАЛНО ДРУГИ БЕНЕФИЦИИ КОИ ПОД ПРЕТПОСТАВКА ГИ НУДИ И МАКЕДОНИЈА, БУГАРИЈА МИ НУДИ 12% НА ДВАТА ДАНОЦИ, А МАКЕДОНИЈА МИ НУДИ 10% ДАНОК НА ПРОФИТ И 10% ПЕРСОНАЛЕН ДАНОК, СЛЕДНО ПРАШАЊЕ МИ Е, ВО КОИ ОРГАНИЗАЦИИ ЧЛЕНУВААТ ТРИТЕ ЗЕМЈИ?

И СЛЕДИ, БУГАРИЈА И РОМАНИЈА СЕ ЧЛЕНКИ НА ЕУ И НАТО, А МАКЕДОНИАЈ НЕ Е, И ГРАНИЧИ СО РИЗИЧЕН РЕГИОН НА СЕВЕР.

И КОЈА ЌЕ БИДЕ ТВОЈАТА ОДЛУКА ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ? ЕВЕ ЌЕ ТИ ЈА КАЖАМ МОЈАТА, БУГАРИЈА, И ТОА БЕЗ ДВОУМЕЊЕ!

Е СЕА ПАК ТИ МИСЛИСИ ДЕКА ЧИМ ПРЕМИЕРОТ РЕКОЛ ДЕКА КЕ ПРОДОЛЖИМЕ СО РАЗВОЈОТ И ТОА ТАКА ЌЕ БИДЕ!!

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
dosta be so toa NATO.....osiromasen uranium,maligni zaboluvanja,unisteni patista

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703

Е сеа дали некој од вас дал предлог или алтернатива, што ако не влеземе во НАТО? Како ќе се развиваме, како ќе ги укинеме визите, и најважното како и дали сте сигурни дека државата ќе опстане!? ...........
...............................прифатиме, а тоа е дека ние сме ТОТАЛНО ЗАВИСНИ ОД СВЕ, значи немаме економски развој, немаме доволно производство на храна за нашите потреби, немаме нафта, немаме излез кон светот, немаме ништо!!! Е во таква состојба и јас би преговарал и би си стремел кон изнаоѓање решение, кое секако си има своја граница, неможе ние сешто да прифатиме, но одреден компромис кој нема да задира во националниот идентитет и постоење, а ќе донесе пред се стабилност, развој и сите други бенефиции, е прифатлив. Тоа е моето размислување!....itna...itn...
Neverojatno , logika da se tresnes od zemja......

Inaku nasata segasna prednost e bas toa: STO SME PRAKTICNO NA DNOTO...
nemame sto da izgubime....potpolno da zamre ekonomijata toa ke bidat samo ednocifreni brojki na % PAD....
...za dvizenje i onaka sme smrznati vo GETO MAKEDONIJA....
Sega sme skoro na maksimalna entropija...ako do sega mozevme...ke mozeme uste 100 godini....SITE KE UMRAT PRED NAS....
Zatoa treba edno GOOOLEMO......BLAGODARAM ......N....NE !!!....ODJEBI :)

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.068
Поени од реакции
5.706
Едно големо прашање..Кој ја направи досега Македонија ГЕТО?Размислете...Кој?

btw Ете сега Доналд Рамсвелд изјавува дека Грција се служела со потези кои се употребувале во минатиот век, и дека не било фер кон Македонија таквиот став..

Јас се чудам зошто сите функционери кога ќе им заврши мандатот, и кога ќе се пензионираат...Тогаш сите реално гледаат..А кога ќе се на местото се прават на удрени!Таков случајот и со Карла Дел Понте беше...

Kajgana Shop

На врв Bottom