На многу точки од прелогот на нимиц си зборите кој како наслушнал или прочитал па ај барем писувајте си ги изворите врз кои коментирате.
Јас она што можев да го пратам (читам) е а1 каде пишува
„Домашно име: Република Македонија, за домашна употреба на кирилско писмо.“
што е сосема исто со она што сега го пишува во нашиот устав. Или на пасошите ви пишува нешто друго (им се извинувм на оние кои немаат македонски пасоши кај нив не пишува Република Македонија)
За меѓуародното име поусогласени сме дека предлогот е „Republic of Macedonia (Skopje)“ кое јас го доживувам како Географска одредница која го одредува делот на оваа дрзава. Значи постои и друг дел од Македонија (од каде се истерани дел од моите предци) и ние слободно можеме тоа да го потенцираме. Ова ке ни дојде како добра иницијална каписла за објаснување зашто треба да се доодреди сегашната држава Македонија.
Од овде произлегува и следната точка за НЕЕКСКЛУЗИВНОСТ. Во моментов имаме не две туку четири дрќави кој имаат дел од територијата на Македонија (која е впишана како територија уште од Библијата) па така да секој од нив има право пченката што расте таму да ја нарече Македонска пченка. Со тоа само ќе ни помогне да ја објасниме нашата ситуација.
Вака е бар според мене и воопшто не мислам дека некој ќе не прозива како скопјани туку сепак сме Republic of Macedonia.
Инаку можеби она скопјани доаѓа како паралела на Тајван, но Republic of China - Taiwan е Тајван поради тоа што има друга Кина.
А дали Груевски ја отежнува работата - НЕ, тој си игра локално во Македонија иако некој други се потат на мегународен план (првенствено преговарацот Димитров) кој каприците на Груевски ги занемарува пред советите од Америка.
Само за поткрепа, на сите досегашни самити на НАТО дневниот ред се одредуваше бар 1 месец порано на министерскиот состанок, но овој пат тоа ке биде на вецерата пред почетокот на самитот. Ова може да го направи само една сила (америка) која тактизира со времето за да најде решение за Македонскиот проблем со Грција. Друга работа е што Буш не може да им потврди ни на Хрватска ни на Албанија дека ќе влезат во НАТО а зашто бидејки ако не дојде до решение на проблемот тогаш и нема да има точка за покана на нови членки на овој самит.
И на крај Амрика не направи А2 или А1 група туку А3 и така и ке оди во пакет а грција нема да им биде пречка, дали за 10 дена или за 2-3 месеци тоа ќе се случи.
И повторно ќе си читам коментари на кајгана но верувајте од таленти кој вреѓаат (а ќе ги има и за овој пост) ќе ме има многуууууу ретко.
Поздрав
Изгледа не читаш доволно кој што напишал. Вреѓај се колку сакаш ама не се преценувај бидејќи доволно патиме од наивно толкување на работите.Е друже да размислуваа сите како тебе вака и пред да пишат било каков пост да соберат по некоја информација и убаво да ги прочитаат претходните постови добро ќе беше, ама за жал не се!
Одма летаат навреди од типот јужна курва и слично, без притоа да наведедат ни еден аргумент!!! Е од таквите само што коментираат колку да си набилда постови понекогаш ми не ми се читаат темиве!!
Јас не викам дека сум компетентен и дека знам све околу предлогот, но по тоа што можев да го прочитам, од сите медиуми, значи не се ограничувам само на еден, и по анализа направена во мојов мозок пробувам да изнесам издржани аргументи, и тогаш одма се појавуваат оние кои незнаат ама баш ништо друго да кажат освен навреда и обвинување!!
Мислам дека баш треба да инсистираме на екслкузивност. Убаво звучи дека ако и во другите делови на етничка Македонија се да се нарекува Македонско, но штосот е во тоа што тогаш ќе испадне дека Грците ќе можат да се нарекуваат Македонци и со тоа не ќе можат Македонците во Грција да се издвојат. Затоа без многу залетувањеОд овде произлегува и следната точка за НЕЕКСКЛУЗИВНОСТ. Во моментов имаме не две туку четири држави кој имаат дел од територијата на Македонија (која е впишана како територија уште од Библијата) па така да секој од нив има право пченката што расте таму да ја нарече Македонска пченка. Со тоа само ќе ни помогне да ја објасниме нашата ситуација.
Изгледа не читаш доволно кој што напишал. Вреѓај се колку сакаш ама не се преценувај бидејќи доволно патиме од наивно толкување на работите.
ПОСТ 1
ПОСТ 2
ПОСТ 3
Текстот од Самарас
Да не се биде или да не се биде во НАТО д-р Митко Б. Панов
Ете пролистај малце.
Не викам дека си сосема грешка во некои работи што ги наведе, меѓутоа премногу наивно се залетуваш според мене, а не си дочитал.
Тие постови од твоја страна биле пуштени на друга тема и тоа е причината поради која не сум ги прочитал. Текстовите на Господинот Панов и Самарас ги испринтав и во текот на утрешниот ден ќе ги прочитам целосно и страшно ме интересираат. Друга работа, нормално дека ќе се навредам кога некој ќе те нарече како што ме нарече, ЗАТОА ШТО СИТЕ НИЕ СМЕ НА ИСТА СТРАНА ВО ОВОЈ СПОР, И НАВРЕДИТЕ ОД ТАКОВ ТИП ДОПИРААТ!!!
Јас кажав дека не се осеќам компетентен, впорчем такви и нема, и дека сум 100% во право, но сепак мислам дека треба малце и рационално да размислуваме, јас највеќе се плашам од распад на државата ако не влеземе во НАТО, што не значи дека треба да погазиме све и да влеземе, но не треба да се брза, туку треба длабоко да се размислува!
Јас искрено верувам дека моменталнава политичка постава, Претседателот ,Премиерот, Опозицијата, имаат доволно капацитет да оценат, што е штетно а што добро за Македонија во овие моменти и дека ќе ја донесат правата одлука. Можда премногу им верувам, ама пак сме ние тие што сме ги гласале, и треба да имаме малце доверба во нив!!
во оние што те водат...влада..претседател...собрание...партии...ние им ја дадовме таа моќ немој тоа да го забораваш...Верба во кого конкретно ???
Кој НИЕ???во оние што те водат...влада..претседател...собрание...партии...ние им ја дадовме таа моќ немој тоа да го забораваш...
Кој НИЕ???
ДПА...ДУИ???
Од каде си сигурен дека воопшто сум гласал,а па зашто би му верувал на Бранко? Собрание?? хахха
И по чија вина..дојдовме до овде!?
По НАША? Моја и твоја?
Ти изгледа забораваш како “живееме“ изминативе 17 години.
Верба во кого конкретно ???
lele, lele..
lele, lele...
abe vie mozete da napravite razlika megju privremena REFERENCA i megjunarodno IME na koesto se obvrzala zemjata (MAKEDONIJA) bez rok na vazenje ili barem garancija deka nema da im go zaebeme dostoinstvoto na idnte generacii??????
gospod da brani i da cuva ej..
pak ke vi kazam dzabe se raduvate. Gruevski(citaj: MAKEDONCITE) nema da go prifati a uste pomalku Grcija posledniot predlog. za Makedonija e ponizuvacko se drugo osven ustavnoto ime za sevkupna upotreba. pa dajte ednas da bideme edinstveni i dostojni da se nareceme Makedonci, a ne na tema istorija celo vreme da gi obvinuvame predcite, vojvodite, partizanite, lugjeto vo teska ekonomska situacija deka bile predavnici. predavnicite sme nie i nikoj drug. nikoj ne moze da bide vinoven za toa sto ti se slucuva vo momentot.
neznam kako ve ubedile deka se raboti za zamena na referencata ama IMA RAZLIKA megju privremena referenca i megjunarodno ime. se raboti za sustinata na nestata....potesko odi a?....ako.. Makedonija e vecna-za site Makedonci sto vo srce ja nosat. a drugite... kako sakaat neka se narekuvaat pred svetot.
конечно и малку верба...фала му на господа...бравоо
И покрај ваквите изјави и блентави побарувања?:Па мора да влеземе со позитивни мисли во овие последни денови кога се случуваат историски моменти за Македонската држава!!!