Македонската фаланга

• Креатор на темата Креатор на темата CELTIK
  • Време на започнување Време на започнување
епа за секоја стратегија има против стратегија тие се бореле и од толку борби противниците им ја научиле тактиката и ги совладале, тоа ти е исто ко и германската тактика BLITZKRIEG што се мислеше дека е непобедлива но ете Полски стратег ја совлада и им одговои на германската стратегиа со друа па исто и фалангава ја снашол, Слонови и 300 глупости а ако гледаш дека фалангава не е борбена стратегиа за секаков терен тоа е за фронт и отворен терен можда во индија или негде друго тие користеле некоја друга тактика и им ја уништиле фалангата.

Кој знае што се случило:toe:

Posuperiorna od falangata bila samo rimskata legija bidejki bila popdvizna i pofleksibilna.Makedonskata falanga prvpat izgubila bitka koga bila sprotistavena so novata rimska legija. Legiite se sostaveni od pomali edinici koi lesno mozat da se odvojat od glavnata linija i d dejstvuvaat nezavisno.Principot na koj funckionirala falangata bil sosema sprotiven- glavna borbena linija od teska pesadija koja ne manevrira lesno i konjanica koja gi flankira krilata.

[FONT=book antiqua, times new roman, times]
sg0206.jpg
[/FONT]
[FONT=book antiqua, times new roman, times]Grafi~ki prikaz na makedonskata vojska koja pretstavuva "revolucija vo voenata ve{tina" [/FONT]​
[FONT=book antiqua, times new roman, times](N. G. L. Hamond, Makedonskata dr`ava, Oksford 1989)[/FONT]
Ova e glavnata formacija , tehnika narecena "klin".Voobicaeno, vojskata se stroela po prava linija i dvete frontalni linii se soocuvale paralelno. Kaj falangata posle redenjeto, prvata linija rotirala za 180 stepeni za da se formira ovoj " klin".Prvo se sozdavalo panika kaj neprijatelot, bidejki bilo sosema novo i nevideno, a so ovaa formacija polesno se probivala prvata linija na neprijatelot. Inaku, bravo za postovite i slikite.

Vakov brod moze da se vidi i na monetite na Lihnid( Ohrid). Ne znam dali Aleksandar imal licno svoja mornarica, ali site pomorski grcki gradovi morale da mu gi dadat mornaricite.Koa ke vidis deka drvo za pravenje na brodovite kupuvale od Samo od Makedonija, pak ispga deka si se nasi:)

Posuperiorna od falangata bila samo rimskata legija bidejki bila popdvizna i pofleksibilna.Makedonskata falanga prvpat izgubila bitka koga bila sprotistavena so novata rimska legija. ...

A be jas mislev deka imalo mnogu bitki i mnogu vojni so rimjanite...
kako go kaza ova,kako od pushka....

sto imale rimjanite posuperiorno od persijcite ili indijcite?
brojcano pomalku,opremenost poslaba....

brzi i podvizni?
da ne gi rodila zajacicata?

vidi ja mapata na sredozemjeto i posiroko,do Indija od toj period,i citaj istorija,i ke vidis kolkava bila i togas Makedonija,no razdelena pomegu sebe....
Makedonija togas,si granicela samata so sebe,isto kako i denes,samo togas mnooooguuuu podaleku..

toa se reflektiralo i tuka,do denes...

cela istorija ni e polna so predavstva i bratoubistva...

zatoa rimjanite pobedile,iako so zort od nekolku pati...

ne im veruvaj na brojcanite presmetki za rimskite legii,zatoa sto ke ispadne deka tolku vojska nemal ni Napoleon vo 19 vek,pri tolkavo naselenie .....

Се согласувам со анавено. Македонија била многу ослабена од династичките војни, поделена,разединета, осиромашена, немотивирана... Затоа Римјаните победиле (како Пираните : кубеле дел по дел), а не дека тие биле толку воено поспремни. Доколку си богат, имаш јака војска и единство : никој ништо не ти може. Може да се земе примерот со Израел : релативно мала држава, среде арапско-муслиманско море - “партал“ ги прави сите наоколу.

kolko ti je losha komparacija, ne si svesen. Izrael sam?!..:wink:
niti bi rekol da su makedonci bili demotivisani. pa rim e mobilizirao sve svoje saveznike kako bi pobedio.

Римјаните колку голема и макотрпна работа завршиле со победата над Македонците доволно кажува фактот шо после битката, мртвото тело на македонскиот цар Персеј го однесле во Рим како трофеј, каде и ден денеска се најдува неговиот гроб.

kolko ti je losha komparacija, ne si svesen. Izrael sam?!..:wink:
niti bi rekol da su makedonci bili demotivisani. pa rim e mobilizirao sve svoje saveznike kako bi pobedio.

Израел ги има сите позитивни карактеристики кои ги наведов, а Арапите не. Подршката од запад скриена или јавна ништо не би им вредела доколку Израел нема внатрешна кохезија и ако Арапите не се толку разединети. Македонците биле демотивирани затоа што кој владетел како ќе дојдел ги мобилизирал за војна, а против кого? Против сопствените браќа (исто како во Балканските , Првата и Втората светска војна). За што? За остварување на династички интереси. Римјаните ги нашле Македонците исцрпени и демотивирани од сето тоа. И покрај сето тоа, пак “видел мака“ за да ги порази дефинитивно.

Римјаните колку голема и макотрпна работа завршиле со победата над Македонците доволно кажува фактот шо после битката, мртвото тело на македонскиот цар Персеј го однесле во Рим како трофеј, каде и ден денеска се најдува неговиот гроб.

Мислам дека си грешка.Персеј по битката заминува за Самотраки каде што таму ги готви плановите за идно дејствување.Но Македонец не е Македонец ако не издаде,па така Персеј во обид да отвори нов фронт,нашиве во Пела веќе ги отвориле портите,што значи и дефинитивен пораз.
На Персеј не му преостанувало ништо освен да се предаде на Рим во обид да спаси некое пљачкосување.
Исто така има легенда која кажува дека тој го скрил својот син веднаш откако се предадол,и закопал големо богатство(финансии за востание).
Името на синот било Андреј(или Андриск ако читаш на лат)
Па така Андреј откако ги завршил подготовките,кренал востание каде што 2 години командувал со Епир,Македонија и некои делови од источна Тракија.Но римската војска пак победува на фронтот и тоа е тоа,не делат на Macedonia Prima i Macedonia Secunda

Мислам дека си грешка.Персеј по битката заминува за Самотраки каде што таму ги готви плановите за идно дејствување.Но Македонец не е Македонец ако не издаде,па така Персеј во обид да отвори нов фронт,нашиве во Пела веќе ги отвориле портите,што значи и дефинитивен пораз.
На Персеј не му преостанувало ништо освен да се предаде на Рим во обид да спаси некое пљачкосување.
Исто така има легенда која кажува дека тој го скрил својот син веднаш откако се предадол,и закопал големо богатство(финансии за востание).
Името на синот било Андреј(или Андриск ако читаш на лат)
Па така Андреј откако ги завршил подготовките,кренал востание каде што 2 години командувал со Епир,Македонија и некои делови од источна Тракија.Но римската војска пак победува на фронтот и тоа е тоа,не делат на Macedonia Prima i Macedonia Secunda

Аха интесено.Ова го немав слушнато искрено.Васил Иљов тврди дека Македонија првпат била поделена од римјаните на 4 републики.Шо би рекол ти на ова?Чисто од интерес оти некако одовде почнува еден нејасен период за Македонците.

Аха интесено.Ова го немав слушнато искрено.Васил Иљов тврди дека Македонија првпат била поделена од римјаните на 4 републики.Шо би рекол ти на ова?Чисто од интерес оти некако одовде почнува еден нејасен период за Македонците.

Точно така,првин пред востанието на Андриск,Македонија е поделена на 4 мериди,каде што центри биле Пела,Амфипол,Пелагонија и Тесалоника,и секоја си имала свое собрание.
По задушување на востанието Милан Бошковски и Сашко Николовски :)тврдат дека Македонија е претворена во римска провинција и на 3 области Macedonia Prima(Горна Македонија)Macedonia Secunda(Долна Македонија) и Епир,а подоцна Епир го отфрлаат од составот на провинцијата Македонија
Дури и градот кој го изградил Јустинијан,имал додавка Prima,што би значело се наоѓа во Macedonia Prima

Значи сепак Римјаните се најзаслужни за ова сето шо и се случило на Македонија.Целта на Римјаните му била Македонија да се разедини, да се отежни комуникацијата меѓу деловите и да не можи да функционира како една целина.Значи ацимилација и денационализација(секако дека тогаш не постоеле овие термини) врз Македонците трај 2 000 години и вистинско чудо е што сме опстанале како Македонци.Сепак ако ја познаваш историјата и ако видиш низ што се сне поминале храбар народ сне.:smir: благодарам за информацијата.

Војската на Александар била составена претежно од Македонци,иако при освојуванјата тој ангажирал и платеници,а имал и труписоставени од припадници на северните покорени народи,агријци,тракијци...Користенјето на нивните услуги значело дека во тие краишта ке има помалку борбено способни за евентуални бунтови.

јуришни трупи-Александар користел конјица од тракија и пешаци од Агрија кои биле користени за нај опасните напади

стрелци-кај Александар половина од стрелците биле Македонци,а другата половина криќани кој во тоа време важеле за највешти со лакот и стрелата

хипаспити-штитоносци,3000 тешко вооружени пешаци одбрани од редови на фалангата кои имале улога на елитни трупи

хетајари-тешка конјаница составена од таканаречени ,,придружници,, односно млади благородници кои живееле на дворот на кралот на Македонија(делумно и како гаранти дека нивните родители нема да се бунтуваат против централната власт).Единиците на хетајрите се нарекувале ,,илии,,(200-300конјаници),четири ,илии, правеле хипархија

пезетајри-пешадија односно пешаци,пешаци-придружници,вооружени со копја долги над 5метри(наречени сариси)и лесни штитови закачени за левото рамо за да можат со двете раце да ги држат долгите копја

фаланга-формација од пезетајри длабока 16реда,копјаници кои носеле ,,сариси,,.Во битка првите пет реда ги насочувале копјата кон непријателот а другите зад нив ги носеле копјата под агол,намалувајки ја опасноста од непријателските проектили.Единиците на фалангата се нарекувале ,,такси,, и броеле по 1500 војници:salut:

Војската на Александар била составена претежно од Македонци,иако при освојуванјата тој ангажирал и платеници,а имал и труписоставени од припадници на северните покорени народи,агријци,тракијци...Користенјето на нивните услуги значело дека во тие краишта ке има помалку борбено способни за евентуални бунтови.

јуришни трупи-Александар користел конјица од тракија и пешаци од Агрија кои биле користени за нај опасните напади

стрелци-кај Александар половина од стрелците биле Македонци,а другата половина криќани кој во тоа време важеле за највешти со лакот и стрелата

хипаспити-штитоносци,3000 тешко вооружени пешаци одбрани од редови на фалангата кои имале улога на елитни трупи

хетајари-тешка конјаница составена од таканаречени ,,придружници,, односно млади благородници кои живееле на дворот на кралот на Македонија(делумно и како гаранти дека нивните родители нема да се бунтуваат против централната власт).Единиците на хетајрите се нарекувале ,,илии,,(200-300конјаници),четири ,илии, правеле хипархија

пезетајри-пешадија односно пешаци,пешаци-придружници,вооружени со копја долги над 5метри(наречени сариси)и лесни штитови закачени за левото рамо за да можат со двете раце да ги држат долгите копја

фаланга-формација од пезетајри длабока 16реда,копјаници кои носеле ,,сариси,,.Во битка првите пет реда ги насочувале копјата кон непријателот а другите зад нив ги носеле копјата под агол,намалувајки ја опасноста од непријателските проектили.Единиците на фалангата се нарекувале ,,такси,, и броеле по 1500 војници:salut:
Агријците и не би можело да се кажат како посебен народ,бидејќи Агријците важат за пајонско племе,кои биле запаметени како вешти планинарци.Можеби и затоа ги спомнувале оделно,а пак можеби тој збор има некое значење за вешт по планини,незнам точно,таа работа му ја оставам на Анавено:)

Значи сепак Римјаните се најзаслужни за ова сето шо и се случило на Македонија.Целта на Римјаните му била Македонија да се разедини, да се отежни комуникацијата меѓу деловите и да не можи да функционира како една целина.Значи ацимилација и денационализација(секако дека тогаш не постоеле овие термини) врз Македонците трај 2 000 години и вистинско чудо е што сме опстанале како Македонци.Сепак ако ја познаваш историјата и ако видиш низ што се сне поминале храбар народ сне.:smir: благодарам за информацијата.

Divide et impera!

Агријците и не би можело да се кажат како посебен народ,бидејќи Агријците важат за пајонско племе,кои биле запаметени како вешти планинарци.Можеби и затоа ги спомнувале оделно,а пак можеби тој збор има некое значење за вешт по планини,незнам точно,таа работа му ја оставам на Анавено:)

Запишаните имиња не ги земајте секогаш за точни, иако во нив се кријат интерени работи.

Очигледно постои правило да ни ја лапаат првата самогласка од зборовите, а напред да ставаат А или Е.

словофон - латинофон

рамо - armus
штип - astibo
каменица - acamincum
раб = Arba
рода = Аrdea
лом = Almus
ратомир = Artameres
козари = Acazziri
расина = Arsena
стан = Аstu
Рог = Аргос ??