Македонската фаланга

• Креатор на темата Креатор на темата CELTIK
  • Време на започнување Време на започнување
Запишаните имиња не ги земајте секогаш за точни, иако во нив се кријат интерени работи.

Очигледно постои правило да ни ја лапаат првата самогласка од зборовите, а напред да ставаат А или Е.

словофон - латинофон

рамо - armus
штип - astibo
каменица - acamincum
раб = Arba
рода = Аrdea
лом = Almus
ратомир = Artameres
козари = Acazziri
расина = Arsena
стан = Аstu
Рог = Аргос ??
работа = аrbeit
ристо = Аристотел

AGRIANES - Гледајки ја погорнава листа, ми се чини дека АГРИJАНИ = ГОРЈАНИ
аGоRIANES = ГОРИАНИ

Но и немора да е сигурно.

Од Горјани,со тек на времето можеби се добило Горани(денешните Македонци на Косово)кои исто така се вешти по планините,и сите села им се на голема надморска височина.Интересно

Не мора да се истите Горани, но принципот на создавање на имињата е ист...

Pa,Agrijanite moze da se kaze deka se vsusnost zemjodelci.....
gledame,etimologijata e tapa....

Megutoa,zborot Agri=Agni=ogan...
Agri..grii..grijit sonceto..gree (sonce)

potoa,za Brigite se veli deka se isto sto i Agrijanite...
(Herodotus v. 13 ; )
oginot e i sonce...

imame i vakvo mislenje za phryg

no,Makedonskiot jazik se dokazal deka e star jazik,deka e matricata od koja proizlegle i drugite jazici,pa sledejki go instiktot deka Agri=Agni=ogan i deka Agrijanite se i sto sto i Brigite,logicno e da i Brigite bidat ogneni-soncevi.

Normalno,mozat da se najdat zabeleski za Brigite-breg i t.n...

Megutoa,zborovite bhRg i bhRgu=ogan+gore+bogovi....
zborot bhur=ogan so koren bhri=to move rapidly or convulsively =to flicker (as fire) ib. Cf. Gk -Lat. furere

zborot bhrgu e so znacenje ogan, Bhr2igus are enumerated among gods,..potoa e Vidha...the planet Venus...of the top of the mountain Bhr2igu-tun....

od ova e jasno deka Agrijanite i Brigite se ogneni,soncevi,Vidha=veda=znaenje,gore...
so eden zbor,tie se Makedonci...
i Goranite se Makedonci..

p.s...
burning,burn....
Lat.igni-s ; Lith. ugni-s ; Slav. ognj

p.s...
maybe shqip. egër=agri :pos2:`wild, rural, crude', ager `donkey (pulling a wagon)', illyr. TN Agrianes.:pos2:
Agron,Ardi=magarinja?
ima logika...

A kakva modifikacija e 'falangata'? Bi mozele da dadete nekoja informacija shto go inspiriralo Filip II na ovaa modifikacija? Gi imam razgledano internet podatocite, pa bi pretpochital ako imate (ili ako postoi?) nekoj postar zapis na temava.

nikakva informacija za modifikacija ,
sigurno bila inovacija ,
soberi koncentracija ,
ke najdes informacija.

Konceptot ne e nov,
falangata e prilagoduvanje,
anaveno, ti si sepak amater,
odmori od rapuvanje.:wink:

“Бесмртните” усмртени од македонската фаланга

“Бесмртните“ (“Atanatoi”), претставуваат одбрана стоечка пешадија на Персија од времето на династијата на Ахеменидите, која ја формира Кир постариот.
Susa.jpg
Бесмртните од Суза на теракотен рељеф
Наречени се со ова име затоа што нивната бројна состојба од 10 000 луѓе постојано се оддржувала во точно истите рамки низ сите периоди и владетели.

Во однос на другите сатрапии, “Бесмртните“ околу кралот образувале централна резерва со која се држело на куп огромното царство со мноштвото од најразлични народи и религии. Во војните пак тие се ангажирани во најзначајаните операции и во одлучувачките моменти. Каква сила претставувале во стариот свет особено ни опишува уште Херодот но и оние по него.

Но токму при судирот со македонската тешка пешадија-главниот нивни противник, “Бесмртните“ ќе го доживеат својот дефинитивен крај. Едноставно квалитетот на македонските тешки фалангисти тие не можат да го достигнат ниту да се носат рамноправно со него па најгрубо ќе бидат исклани речиси до еден како најверни војници на Персија. По битките кај Граник (334 год. п.н.е), Ис (333 год. п.н.е) и Гавгамела (331 год. п.н.е), нема да остане ниту трага повеќе од оваа некогаш најславна и најстрашна персиска војска. Македонците ја збришуваат од историјата на војните и од историјата на стариот свет.

(Извори – “Историја“,Херодот ; “Vojna enciklopedija”, Beograd 1958, str. 631)

“Бесмртните“ (“Atanatoi”), претставуваат одбрана стоечка пешадија на Персија од времето на династијата на Ахеменидите, која ја формира Кир постариот.

Susa.jpg
Бесмртните од Суза на теракотен рељеф

Наречени се со ова име затоа што нивната бројна состојба од 10 000 луѓе постојано се оддржувала во точно истите рамки низ сите периоди и владетели.

Во однос на другите сатрапии, “Бесмртните“ околу кралот образувале централна резерва со која се држело на куп огромното царство со мноштвото од најразлични народи и религии. Во војните пак тие се ангажирани во најзначајаните операции и во одлучувачките моменти. Каква сила претставувале во стариот свет особено ни опишува уште Херодот но и оние по него.

Но токму при судирот со македонската тешка пешадија-главниот нивни противник, “Бесмртните“ ќе го доживеат својот дефинитивен крај. Едноставно квалитетот на македонските тешки фалангисти тие не можат да го достигнат ниту да се носат рамноправно со него па најгрубо ќе бидат исклани речиси до еден како најверни војници на Персија. По битките кај Граник (334 год. п.н.е), Ис (333 год. п.н.е) и Гавгамела (331 год. п.н.е), нема да остане ниту трага повеќе од оваа некогаш најславна и најстрашна персиска војска. Македонците ја збришуваат од историјата на војните и од историјата на стариот свет.

Чекај,нели Херодот е современик на 5 век п.н.е односно во времето на Александар Филхелен и Грчко-Персиските војни

Но токму при судирот со македонската тешка пешадија-главниот нивни противник, “Бесмртните“ ќе го доживеат својот дефинитивен крај. Едноставно квалитетот на македонските тешки фалангисти тие не можат да го достигнат ниту да се носат рамноправно со него па најгрубо ќе бидат исклани речиси до еден како најверни војници на Персија.

Osven od Irodot,bezsmrtnite ne se spomnati nikade,nikogas vo nieden koine ili latinski tekst,pa spored toa,nivnoto ucestvo vo borbata so Ace e izmislena.....
kako mozele da se tepaat koga se istoriski nevidlivi,a tolku mnogu pleminja i vojski se spomnati.....

vtora rabota..
tie ne se bezmrtni....

nivniot naziv bil Anûšiya=companions , no prepisuvacite od Irodot,ili toj samiot go prevele with Anauša=Immortals
i40rk1.jpg

ete...Anauša iliti Duša ; naduša...pa da ima logika....

naukata,pa bila taa i na servite,ne naveduva ni eden persiski zbor koga zboruva za persija, tuku samo koine ili ponekoj navidum gejski zbor...

za nivnoto ime i funkcija ima zapisi,ama ne od gejcite , tuku od samite niv , tie se prevedeni, ama duducite-naucnici ne gi citaat,polesno im e i niv status-quo situacija....

smesno...

arheolog !

- Iako mozebi i ne e tolku vazno pa i preminuvame preku chestite prevzemanja od razni stranici, zashto e dobro da se shiri vistinata makedonska i da razmenuvame materijali za nea i soznanija, no koga ke vidish tolku svoj trud a potpishan od nekoj drug i samo so izvorite koi lichno si gi obrabotuval, pochnuva da zasmetuva ponekogash...Zatoa ..

...koga veke ja postirash temata za "Besmrtnite" i nivnoto usmrtuvanje od falangata, posochi go i vistinskiot izvor od kade si ja pozajmil kompletno - www.macedonium.org.

... jas na primer koga vadam materijali od izvorite, ferski gi naveduvam od kade se Samo tolku, mislam deka ke me sfatish...

Pozdrav

karane pozdrav i do tebe i te svativ mnogu dobro.
da zivee makedonija i makedoncite

p.s.bez navreda ama svati li deka ne sum bugaro fil kako sto pisuvase na pocetokot ti za mene:salut: uste ednas

Arheolog !!!

- O.K, te razbrav zatoa i barav ili kaj tebe ili izvorot (t.e pisatelite) koi taka pishale (ako pishale) da se proverat, zashto premnogu na BG-fintite licheshe..

Pozdrav..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom