Македонската фаланга

• Креатор на темата Креатор на темата CELTIK
  • Време на започнување Време на започнување
Компањони не ја викаат ова коњаница?:wink:

Не ли ти наликува на наметнат француски збор
Според Валерио Манфредини и според Пулевски коњицата е нарекувана Челница,па сега на кого ке му веруваш твое право

Ако не се лажам, и во војската на Василиј(бугароубиецот-т.е. словеноубиецот) имаше македонски пешадијци- како мемориски наследници на фалангистиите?!

Не ли ти наликува на наметнат француски збор
Според Валерио Манфредини и според Пулевски коњицата е нарекувана Челница,па сега на кого ке му веруваш твое право

Така нека е

zamislete samo kako bile obleceni, kakvi im bile kopjata, macevite...lelele
kazuvaat zelezni kopja macevi od celik , a do pred 20 godni zemjodelskive kombinati kaj nas so drveni rala oraa, a ova bilo pred 2300 god , gore dole

da znaes,donekade si vo pravo,svesno vo nesvesnoto...
falangata ja socinuvale glavno zemjodelci,koi sekako deka ja orale zemjata,ama ne so drveni rala.

zborot
phala=ploughshare vo TAM jazikot

phala=a blade (of a sword or knife) ; the point of an arrow ; a shield L. ; a ploughshare vo SAN jazikot
Goth.=spilda ; Icel.=spjald

zborot arrow=phala ; phalaka ;
falanga=falangisti e tokmu toa,oraci,zemjodelci,plugari so mecevi,streli,kopja.

kopjeto,makedonskata sarisa,poteknuva od zborovite
saru=zaru=an arrow =(tsaru) , the hilt or handle of a sword
sazara = furnished with an arrow

sudhAra=sharp-edged or pointed (arrow) i t.n....

pojasno za zborot koj tuka e objasnet moronski...
nl1w13.jpg

gejski,zhimi..
falang=phalanx=(oram so) plug,(po zemja so) metal
ph=V,F
valam (limovi,zelezo),valkam (oram,po zemja; trkalam)

zborot falanga denes ni izgleda pomalku i stran,pokraj iminjata,noz,mec,strela,kopje,no toj zbor si ja zadrzal etimologijata i ostanal vo sekojdnevna upotreba bas vo poimite valam,valkam,koi si imaat i svoi dvojnici,trkalam i t.n...

p.s.
bidejki zborot phala=fruit,nie go imame i zborot ap(h)ala=griznato,otkinato....
kako sto phala ja sece zemjata,ap(h)ala ja sece hranata (fruitot de)..

p.s.
da bide pojasno sto saka da si kaze avtorov...
2mhhm5e.jpg

prasanje e samo kako isceznala

Macedonian-Romans wars , 215-167 BC

исчезнаа по 4 тешки ВОЈНИ со римјаните, кој рим едвај ги доби. Римските легии наспроти Македонките фаланги имаа кратки мечеви кој доколку се разбие македонската формација се доста ефективни во блиска борба за разлика од 4 метарските копја.

сепак поразот не беше резултат на погрешна стратегија или подготвеност колку на внатрешна истоштеност како и што покажа невројатниот отпор

анавено, чуму фискултурите со туги јазици па и наши зборови

фаланка - фала, фалени
сариса зариса зари...

Овде е причината за исчезнувањето на фалангата. Римјаните ја намамиле фалангата во пострмно место; така што кохезијата на фалангата била нарушена, со што римските легионери кои имале подобри штитови и подолги мечеви без проблем ги совладувале растурените формации на Македонците.
Да не должам многу, прочитајте сами.

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Pydna

Овој дел најмногу ме изнервира, еве ги грчките копилиња и тие дале свој придонес во исчезнувањето на македонското кралство.

The Romans had placed the two legions in the middle, with the allied Latin, Italian and Greek infantry on their flanks

Анавено ај коа си тука и таму со рало ова она... дали знаеш од каде потекнува зборот „плуг“ (рало)...? Дали е стар или увезен?

da znaes,donekade si vo pravo,svesno vo nesvesnoto...
falangata ja socinuvale glavno zemjodelci,koi sekako deka ja orale zemjata,ama ne so drveni rala.

Malku omonimi od oblasta na "prosperitetnata" granka zemjodelieto.
Za da mozes da oras ne e dovolno samo zelezno ralo. Trebaat i sindziri (strangi), a i falanga:vozbud:. Metalen prav del koj se zakacuva na cingel za predniot del na raloto. Na falangata od dvete strani se prikacuvaat sindziri za da moze dorco da ore.
Od koga i zosto ova znacenje koj ke znae (neka kaze).:toe:

Овде е причината за исчезнувањето на фалангата. Римјаните ја намамиле фалангата во пострмно место; така што кохезијата на фалангата била нарушена, со што римските легионери кои имале подобри штитови и подолги мечеви без проблем ги совладувале растурените формации на Македонците.
Да не должам многу, прочитајте сами.

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Pydna

Овој дел најмногу ме изнервира, еве ги грчките копилиња и тие дале свој придонес во исчезнувањето на македонското кралство.
Плус една легија ги нападнала од задгрб и :toe:

анавено, чуму фискултурите со туги јазици па и наши зборови
фаланка - фала, фалени
сариса зариса зари...

dzabe slikite i linkovite a?:nesum:
kade vide tugi zborovi?:nesum:

ili jazikot ni zapocnuva...spored pisuvanjata na gejcite i pan-helenistite i pan-slavsite?

mozeme da se falime za falangata samo ako tocno kazeme sto e,inaku po sto se razlikuvame od gejskite nebulozi?
po nisto...

ako ti e cudno od kade e zborot falanga,togas moram da kazam deka takvite raboti smrdat,a smrdat zatoa sto izleguvaat od anusot...
i ne ja pravi rabotata da bide
sarjana ; sRdhU ; utsarjana

p.s...
aj da go zamesame i "Vilijam Tel"...
e9vioo.jpg

ova oruzje e izmisleno i koristeno od Makedoncite,60-na god. po smrtta na Ace.....
sigurno i rimjanite go osetile...
ne bile Makedoncite bas barbari....

p.s.
Makedoncite imaa vakvi raboti,izmisleni uste od vremeto na Filip 2
2qdqz6a.jpg
..
potoa,koga potpadnavme pod Rimjanite,koi se trudea da izbrisat sekakvi tragi od nas....
dojdoa gejcite-Madzirite,i tie denes gi otkopaa tragite od katapultot..
2ed5y13.jpg

ocigledno,nekoi drugi bile barbari vo toa vreme....

p.s..
ova se metalni delovi,od bronza...
neznam dali denes imame firmi koi izrabotuvaat vakvi raboti...
eeejjj..tehnologija od pred Risteta...

Најголемиот број на направи за војување и техники за војување ги измислиле Македонците. Тука нема ништо чудно за оној што ги познава работите. Дури и своевидна подморница му била претставена на Александар кога бил некаде кај Вавилон или кај Индија (заборавив веќе кај беше, можеби некој да знае). Модерниот Алпинизам е исто така измислен од Македонците. Родниот град на Роксана бил неосвоива тврдина на врв од планина. Од ѕидините граѓаните им се подсмевале на Македонците дека треба да бидат орли ако сакаат да го освојат градот. Но, одбрани Македонци со јажина и клинови се искачиле по вертикалната стена од задната страна на градот, па кога граѓаните изненадени ги приметиле дека веќе се влезени во градот, без борба се предале.
Исто така, парната машина е измислена од страна на Херо од Александрија пред 2100-2200 год. (што мислите, што бил тој Херо или Киро по националност?).
Дури, мислам дека и лебот со квасец (потквасениот) го измислиле Македонците, а за писмото не станува збор... (па, за лебот им требал пишан рецепт:vozbud:)

Најголемиот број на направи за војување и техники за војување ги измислиле Македонците. Тука нема ништо чудно за оној што ги познава работите. Дури и своевидна подморница му била претставена на Александар кога бил некаде кај Вавилон или кај Индија (заборавив веќе кај беше, можеби некој да знае). Модерниот Алпинизам е исто така измислен од Македонците. Родниот град на Роксана бил неосвоива тврдина на врв од планина. Од ѕидините граѓаните им се подсмевале на Македонците дека треба да бидат орли ако сакаат да го освојат градот. Но, одбрани Македонци со јажина и клинови се искачиле по вертикалната стена од задната страна на градот, па кога граѓаните изненадени ги приметиле дека веќе се влезени во градот, без борба се предале.
Исто така, парната машина е измислена од страна на Херо од Александрија пред 2100-2200 год. (што мислите, што бил тој Херо или Киро по националност?).
Дури, мислам дека и лебот со квасец (потквасениот) го измислиле Македонците, а за писмото не станува збор... (па, за лебот им требал пишан рецепт:vozbud:)

Во контекст на ова, пред една недела на Discovery, во How It's Made, кажаа дека првите вeштачки мамци за фаќање риба биле направени од МАКЕДОНЦИТЕ некаде 300 година од наша ера. Ги правеле од црвени пердуви од петел.

Еве скриншот од емисијата.

Attachments

• makedonski-jadici.jpg
    makedonski-jadici.jpg
    16,6 KB · Прегледи: 4
Diskaveri nesto nacule...
In his book De Natura Animalium, Claudius Ælianus (170-230 A.D.), often called Ælian, mentioned fly fishing for trout for the first time [1]. He explained that it was practiced on the river Astræus in Macedonia; a Roman province at the time. The only clue to the river's position was that it was "Between Berœa [2] and Thessalonica."

p.s...
zsln35.jpg

p.s..
2lnubp.jpg
20ra2bm.jpg

p.s..
samo nekoj neka zucne sega deka zurlata ja donele turkite..
e6yvy1.jpg

p.s.
brodot na Makedoncite i parite so sidro..
30jjvit.jpg
24vt8ut.jpg

p.s..
aj se mavame so kamenja...
aebimh.jpg

pa da presmetame kaj ke udrat..po varvarski nacin...
20i8juw.jpg

ili vizuelno-more,more,bajagimi golemi bile...
idr5e1.jpg

golema vojska..ne samo falanga....

p.s.
presmetkite za kamenjata se od Tolemeite od Aleksandrija,
presmetkite studirani od modernive kako nasite s kamenicki frlat mamo po naste kermidi,
kamenjata za kuglanje (?) od Pergamom (gradot na Makedoncite Atalaidi)...

p.s..
ne se razbiram mnogu vo katapulti,ama nesto nekoj mati..
2e6hcly.jpg

vika kamenorezecot se pravel Pecko i deka pruzinite,federite gi prikazal kako spirali...

cudni zborovi za nekoi koi bile varvari,nepismeni,neinventivni....

Машала големи каменчињата,непара ќе се најди тврдина шо можи да го застани последното камче(најлево шо е):vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom