СрбоЛегенда
Сами против свих
- Член од
- 24 декември 2008
- Мислења
- 2.694
- Поени од реакции
- 123
Придружници на енглески е компањони :back:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Компањони не ја викаат ова коњаница?:wink:
Не ли ти наликува на наметнат француски збор
Според Валерио Манфредини и според Пулевски коњицата е нарекувана Челница,па сега на кого ке му веруваш твое право
zamislete samo kako bile obleceni, kakvi im bile kopjata, macevite...lelele
kazuvaat zelezni kopja macevi od celik , a do pred 20 godni zemjodelskive kombinati kaj nas so drveni rala oraa, a ova bilo pred 2300 god , gore dole
prasanje e samo kako isceznala
The Romans had placed the two legions in the middle, with the allied Latin, Italian and Greek infantry on their flanks
da znaes,donekade si vo pravo,svesno vo nesvesnoto...
falangata ja socinuvale glavno zemjodelci,koi sekako deka ja orale zemjata,ama ne so drveni rala.
Плус една легија ги нападнала од задгрб иОвде е причината за исчезнувањето на фалангата. Римјаните ја намамиле фалангата во пострмно место; така што кохезијата на фалангата била нарушена, со што римските легионери кои имале подобри штитови и подолги мечеви без проблем ги совладувале растурените формации на Македонците.
Да не должам многу, прочитајте сами.
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Pydna
Овој дел најмногу ме изнервира, еве ги грчките копилиња и тие дале свој придонес во исчезнувањето на македонското кралство.
анавено, чуму фискултурите со туги јазици па и наши зборови
фаланка - фала, фалени
сариса зариса зари...
Најголемиот број на направи за војување и техники за војување ги измислиле Македонците. Тука нема ништо чудно за оној што ги познава работите. Дури и своевидна подморница му била претставена на Александар кога бил некаде кај Вавилон или кај Индија (заборавив веќе кај беше, можеби некој да знае). Модерниот Алпинизам е исто така измислен од Македонците. Родниот град на Роксана бил неосвоива тврдина на врв од планина. Од ѕидините граѓаните им се подсмевале на Македонците дека треба да бидат орли ако сакаат да го освојат градот. Но, одбрани Македонци со јажина и клинови се искачиле по вертикалната стена од задната страна на градот, па кога граѓаните изненадени ги приметиле дека веќе се влезени во градот, без борба се предале.
Исто така, парната машина е измислена од страна на Херо од Александрија пред 2100-2200 год. (што мислите, што бил тој Херо или Киро по националност?).
Дури, мислам дека и лебот со квасец (потквасениот) го измислиле Македонците, а за писмото не станува збор... (па, за лебот им требал пишан рецепт)