Одгледување јагоди

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Сум заинтересиран за почеток на една работа од која воопшто немам искуство (освен што јадам)

Одгледување јагоди.

Значи ме интересираат неколку работи:
  • искуство
  • колку е исплатливо во Македонија
  • и да не познавате некој кој продава садници?
Значи многу за ова читав на една хрватска страна http://jagode.org/ на која најдов многу корисни информации. Но сепак, би сакал повеќе лични искуства како и информации од каде би можел да купам садници

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Најдов еден мнгоу добар прирачник.

Прилично добри информации на македонски

Симнете го тука

Трн не ми треба семе... немам услови за да почнам со семе.
Чоузен1, информирај ме, дали продава садници, и дај контакт

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Сум заинтересиран за почеток на една работа од која воопшто немам искуство (освен што јадам)
Pa....za pocetok najdobro bi bilo da ostanes samo na jadenjeto :) i................. , ako te biva eden web sajt kako toj Hrvatskiot.....pa koga ke omirisas sostojba na terenot....vidi sto ponataka...

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Pa....za pocetok najdobro bi bilo da ostanes samo na jadenjeto :) i................. , ako te biva eden web sajt kako toj Hrvatskiot.....pa koga ke omirisas sostojba na terenot....vidi sto ponataka...
Отприлика во план ми е нешто помалку од декар, најлонски плантажи со тек на време.

Веќе обезбедени се работите за правење плантажи, цевки, најлони... само најголем проблем ми е: со што да почнам. Јагодите ми гледаат како исплатлив бизнис.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Ако сакаш да почнеш со нешто полесно, за марули веќе ти е касно...Можеш тиквички да посадиш и да се откостиш од збирање и продавање...

Мене ако ме прашаш, Stay put, и чекај до Август. Карфиол, броколи и прокељ се исплатат за одледување и продажба.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Zanimlivo...eden dekar pod plastika......Trnot e vo biznisot so semenski materijal....sto bi mozelo da donese Hi-Tech dekar vo tekot na edna godina..??

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Zanimlivo...eden dekar pod plastika......Trnot e vo biznisot so semenski materijal....sto bi mozelo vo tekot na celata godina da donese Hi-Tech dekar
vo tekot na edna godina..??
Во почеток ќе покријам многу помалку од декар. Одприлика 100 квадрати плантажи, а после планирам и остатокот. Мора малку по малку...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Zanimlivo...ne e loso da ne informiras ovde kako odi ....od vreme na vreme......moze bi ke povleces noga :)
Ova go planiras kako hobi ili od toa bi ziveel ???

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Zanimlivo...ne e loso da ne informiras ovde kako odi ....od vreme na vreme......moze bi ke povleces noga :)
Ova go planiras kako hobi ili od toa bi ziveel ???
Ќе информирам. И ако сум во можност ќе направам некоја слична страна на таа хрватската.

Разгледував, се распрашав и предлагаат природно ѓубриво, но пред тоа да има посадено некоја друга земјоделска култура (зелки, краставици, марули....) а со јагодите да се почне крај на јули и почеток на август. Така првиот род би бил некаде наредната пролет..

Значи, далеку од тоа дека од ова би живеел. Сега за сега, не е во план. И, нема да сум јас главниот ротор на цела работа. Некаков фамилиарен мал бизнис. Јас имам многу други работи (сосема друга област) и мене би ми било само хоби, и ќе помагам најмногу што ќе остане време...

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
И јас сум заинтересиран за да почнам некој бизнис со земјоделие и сточарство но далеку сум од дома моментално па само разработувам планови и исплатливи бизниси ... ова со јаготкиве првпат го слушам...но според основоното правило на економијата понуда и побарувачка...би можело да е исплатливо ... мене сега за сега најпривлечно ми е Одгледување на ноеви ... но сепак Димитар колку одприлика кошта инвестиција во јагоди?

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
И јас сум заинтересиран за да почнам некој бизнис со земјоделие и сточарство но далеку сум од дома моментално па само разработувам планови и исплатливи бизниси ... ова со јаготкиве првпат го слушам...но според основоното правило на економијата понуда и побарувачка...би можело да е исплатливо ... мене сега за сега најпривлечно ми е Одгледување на ноеви ... но сепак Димитар колку одприлика кошта инвестиција во јагоди?
Сеуште незнам точно.

За некој ден мислам дека ќе имам најточни информации.

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Сеуште незнам точно.

За некој ден мислам дека ќе имам најточни информации.
Ок по она што го прочитав во прирачникот интересно звучи а башка и премногу побарувачка има во ЕУ за овошје и зеленчук од растително потекло...само што на пр. неможам да ги сватам данциве како јадат толку гнасно овошје....ко на пример грозје а и јагоди имам пробано ниту имаат шеќерност ни пак некаков вкус....ко пробав прв пат на раб ми се згади додека сите се сладеа на грозје и најотворено им реков па како можете да го јадете ова гомно :) би можеле да пробаме да извезуваме од нашето 1000 пати подобро е

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Диме оди на повеќе од декар, оди на хектар или два - три, за пласманот јави ми се, познавам луѓе во таа работа од србија...
Би ти препорачал да одбериш некоја сорта и да ја мрзниш во прилеп во комори под закуп..

Kajgana Shop

На врв Bottom