Македонско знаме

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Кажете ми само дали сум блиску...
Блиску си.

шо е работаа на грциве им текна демек-„Ај бе вие вашето Пепси е исто шо и нашата Кока Кола и морате да го смените“
Замени го Пепси со Кока Кола и токму си.

Грците велат “Кока Кола е наш бренд. Вие ако сакате да продавате, измислете си нешто друго, Бутур Кола или Расол Кола. Немојте да ни го крадете нашето име“.

Нашите не одговараат “Молчи, бре апаш, да не ти викнам полиција, ти ли најде да збориш за крадење“, туку се лигават: “ние сме за компромис и добрососедство“.

Има една латинска поговорка: “кој молчи, значи се согласува“. Ако те обвинуваат дека крадеш, а ти молчиш, со самото тоа и се однесуваш како да си крадец. Како што се однесуваат со ред сите македонски политичари од Глигиров заклучно до Милошов.

А за знамето, без гајле. Илјадници години е симбол на Македонија, и уште толку ќе биде. Ако сме Македонци, наше е.

Член од
28 август 2007
Мислења
308
Поени од реакции
8
А бе Калап, доста ги будиш гемиџиите. Биди ти гемиџија. или сакаш друг да гине за ти да уживаш? Ајде заедно да гинеме, како нови гемиџии. БиваТ?
А да знајш и дека ќе бидам.БиваТ зошто да не,секако и првиот пат само од Прилеп и Битола гиневме.Мислам дека и ти се сложуваш со моето мислење дека повеќе ова не се трпи што ни го прават,али мора првин да ги расчистиме внатрешните непријатели (шпиуни) на пр.како героски,кој предлага да го мениме името на аеродромот,па после и на државава.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
A jas mislev deka univerzalni istoriski i verski simboli ne moze da se zastituvaat od "privatni" sopstvenici(vo slucajov Grcija)..
Sto e so orelot na Srbija i Albanija i USA?
Sto e so Krstot koj kako drzaven simbol go imaat mnogu drzavi niz svetot?
Sto e so polumesecinata(isto taka se koristi od mnogu drzavi)?
Lavot?
Zvezdata??
P.S Sonceto i so eden Krak pomalku da e, ke go pravi razlicen od toa "zastitenoto" Grcko sonce

Па да де, затоа ние сепак имаме сонце на знамето, меѓутоа НЕ како 16 крако сонце пронајдено во “Вергина“ односно Кутлеш, кое Грците го линкуваат за некакво историско наследство и дел од своите национални обележја бла бла, сето произлегува од “фактот“ што Грците го протуркаа дека Античката Македонска историја им припаѓа ним, дека Античките Македонци биле Грци.

И на орелот,и на лавот секоја земја има посебни верзии кои секако се поткрепени со подолга традиција на користење.

Член од
16 јануари 2008
Мислења
180
Поени од реакции
41
A aj nekoj neka kaze za denesnovo zname po koja osnova e napraveno imam slusnato deka i ova denesnoto vsusnost bilo upotrebuvano vo antikata i deka Makedonsko Sonce ima objaveno fotki? pls nekoj ako ima neka mi prati!

Член од
12 јануари 2006
Мислења
374
Поени од реакции
9
А да знајш и дека ќе бидам.БиваТ зошто да не,секако и првиот пат само од Прилеп и Битола гиневме.Мислам дека и ти се сложуваш со моето мислење дека повеќе ова не се трпи што ни го прават,али мора првин да ги расчистиме внатрешните непријатели (шпиуни) на пр.како героски,кој предлага да го мениме името на аеродромот,па после и на државава.
Незнам колку си точно запознаен,но Ѓемиџиите биќе велешани и можеби и затоа ги нарекувале Велешките Ѓемиџии или Солунските Атентатори,можеби.
Но секоја чест имало и од други градови.:helou: :helou:

ПС. Кутлеш

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
Па добро бе луѓе,толку ли бил народот заслепен тогаш што дозволил такво нешто??Или сега сме независни па едно знаме нема да значи којзнае шо??Стварно не разбирам...шо е работаа на грциве им текна демек-„Ај бе вие вашето Пепси е исто шо и нашата Кока Кола и морате да го смените“ и нашиве си го свиткале опашот и по кратка постапка колку да не се крене којзнае колкава џева,се продале??

Кажете ми само дали сум блиску...и никој не ми кажа дали ние денска доколку сакаме можеме да си го вратиме старото знаме или касно е?
МАДНЕС... Според меѓународното право, ниедна држава не смее како државни симболи да користи национални симболи на друга држава дури и ако тие симболи не се официјални симболи на другата држава (се користеле од таа држава во минатото) и иако во двете држави живее ист народ секоја нација е обврзана да користи свои симболи различни од другите нации. Пример Германија, Швајцарија, Австрија, Албанија и Косово... Во Швајцарија и Австрија мнозинството на граѓаните се германци но не смеат да користат германски симболи како државни исто така и Косово ги употребува новото знаме и грб како нова нација различна од Албанија.
Од осамостојувањето на Р.Македонија и барањето да се признае од Обединетите Нации Грција се спротистави на користењето на грчките симболи од страна на Р. Македонија па затоа Р. Македонија во Обединетите Нации е признаена како БЈРМ а македонското знаме се смени по силен притисок на меѓународната заедница дека Р.Македонија не смее да користи симболи на друга држава и култура. Освен тоа поранешниот претседател на Р.М. Киро Глигоров јавно изјавил дека во Република Македонија живее мнозинско словенско население па спрема тоа ова население нема никаква врска со античките македонци и името Нова Македонија е прифатливо решение.
Јас барем колку што знам Р.Македонија во никој случај не смее да го користи античкото македонско знаме и други симболи дури и ако се потврди дека античките македонци биле словени (кое тврдење е смешно за секој светски историчар) бидејќи Македонија како нова нација во Обединетите Нации треба да има свои симболи различни од другите нации.
Сепак за правно објаснување можеш да го прашаш СТРУМИКС , тој е правник.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Nikoj ne smee...SAMO ALBANCITE VO MAKEDONIJA SMEAT :)......ili tie i onaka se veke vo Albanija....,a PIRRO ??? :) Samo nas na nikakvite 25% kvazi makedonci uste nikoj ne ni kazal ....! :)

Член од
5 март 2007
Мислења
194
Поени од реакции
4
начекаа меко ткиво тогаш комуњарите и сменија знаме на држава како да мењаат филтер и улје на кола. НИКОМУ НИШТО, демек така треба.. редовен сервис.

мирка обично не ја поштуем многу како некој истакнат интелект иако рака на срце поекогаш добро резонира како во случајов: наше меѓународно право е како ќе се викаме и какво знаме ќе си поставиме. никој на сила не може да ни го смени, затоа не тераат да преговараме, да се согласиме, да потпишеме лично, за да после 10 години ни речат - ние не ви го сменивме на сила, против ваша војла, него еве со ваша согласност, со ваш потпис.

е тоа ти е, село без кучиња.
немаше тогаш медиуми, т.е. имаше вечер и нова македонија! и ако на некој новинар му се сладило да напише на пример љубчо е травестит, и баба ми (гласачко тело) одма ќе речеше.. ете.. љубчо е травестит! оди докажи и`...

него се сменија времињата. и тоа ми дава надеж

Член од
12 јануари 2006
Мислења
374
Поени од реакции
9
МАДНЕС... Според меѓународното право, ниедна држава не смее како државни симболи да користи национални симболи на друга држава дури и ако тие симболи не се официјални симболи на другата држава (се користеле од таа држава во минатото) и иако во двете држави живее ист народ секоја нација е обврзана да користи свои симболи различни од другите нации. Пример Германија, Швајцарија, Австрија, Албанија и Косово... Во Швајцарија и Австрија мнозинството на граѓаните се германци но не смеат да користат германски симболи како државни исто така и Косово ги употребува новото знаме и грб како нова нација различна од Албанија.
Од осамостојувањето на Р.Македонија и барањето да се признае од Обединетите Нации Грција се спротистави на користењето на грчките симболи од страна на Р. Македонија па затоа Р. Македонија во Обединетите Нации е признаена како БЈРМ а македонското знаме се смени по силен притисок на меѓународната заедница дека Р.Македонија не смее да користи симболи на друга држава и култура. Освен тоа поранешниот претседател на Р.М. Киро Глигоров јавно изјавил дека во Република Македонија живее мнозинско словенско население па спрема тоа ова население нема никаква врска со античките македонци и името Нова Македонија е прифатливо решение.
Јас барем колку што знам Р.Македонија во никој случај не смее да го користи античкото македонско знаме и други симболи дури и ако се потврди дека античките македонци биле словени (кое тврдење е смешно за секој светски историчар) бидејќи Македонија како нова нација во Обединетите Нации треба да има свои симболи различни од другите нации.
Сепак за правно објаснување можеш да го прашаш СТРУМИКС , тој е правник.

Чекај бре пријателе...па сонцето од Кутлеш во тој случај бил државен симбол на Македонија и македонците и нема шо грците да ми забрануваат мене јас да се молам и колнам во тој симбол.
Како па они го имаат крстот на нивното знаме.Сега во моментов ми доааѓаат 4 дрзави на памет што имаат исто така крст.
Исто како и албаниците од Косово...на денот кога беше прогласена независност славеа со албанското знаме,или и албанците во македонија пак го веат албанското знаме?Зошто не земете да го веете македонското сонце и гордо да се декларирате како албанци??Во тој случај и да е Сонцето на Виргина,грчки симбол,јас ќе го имам секое право за да си го присвоам.

ПС.Арно јас одсекогаш викав-Кирче наивен,невин на фаца,ама одсекогаш он не дупел у здрав мозок

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
начекаа меко ткиво тогаш комуњарите и сменија знаме на држава како да мењаат филтер и улје на кола. НИКОМУ НИШТО, демек така треба.. редовен сервис.

мирка обично не ја поштуем многу како некој истакнат интелект иако рака на срце поекогаш добро резонира како во случајов: наше меѓународно право е како ќе се викаме и какво знаме ќе си поставиме. никој на сила не може да ни го смени, затоа не тераат да преговараме, да се согласиме, да потпишеме лично, за да после 10 години ни речат - ние не ви го сменивме на сила, против ваша војла, него еве со ваша согласност, со ваш потпис.

е тоа ти е, село без кучиња.
немаше тогаш медиуми, т.е. имаше вечер и нова македонија! и ако на некој новинар му се сладило да напише на пример љубчо е травестит, и баба ми (гласачко тело) одма ќе речеше.. ете.. љубчо е травестит! оди докажи и`...

него се сменија времињата. и тоа ми дава надеж

Браво за напишаново!!!:cuc:
Би сакал да се осврнам малку на тоа „село без кучиња“.
  • Дека сме обезглавен народ... ФАКТ!!!
  • Дека немаме вистински лидери... ФАКТ!!!
  • Дека се однесуваме како обезглавени, односно како овци без овчар... ФАКТ!!!
  • Дека претежно сме настрвени едни против други... ФАКТ!!!
  • Дека некои, претежно наши не само странци, ја промовираат оваквата општествена состоба затоа што им одговара на нивната алчност поради туѓи интереси... ФАКТ!!!
  • Дека немаме начин како организирано да се спротивставиме на се` поради недостаток на чувството на општествена одговорност, соработка, морал и етика... ФАКТ!!!
  • Дека... Ај доста беше. Листава можам да ја редам до бескрај бидејки се` ова е резултат на пропагандни активности, односно општествена манипулација. Манипулација која се врши несметано од, практично, кој ќе стигне или кој ќе потплати, а голтнато како клен јадица од институционално необразовано население.
Нашите „политичари“ кога се во опозиција знаат што и како треба да се прави и направи. Кога се на власт... Ништо од муабетите кога биле во опозиција. Овој факт многу кажува.

Дали нашето население има власт онаква каква што заслужува?
Тема за сериозна дилема е ова. Се` повеќе ми се вртат работите кон тоа... Е јеби га, јас си знам што е финтата, но дали вие знаете?
Ако имам време ќе отворам тема на ова прашање. Едно за да ви ги кажам моите резултати и видувања, но и да видам што мислете вие.

nacional

непобедлив
Член од
3 октомври 2007
Мислења
135
Поени од реакции
2
Ја отварам оваа тема со надеж дека некој постар и поискусен од мене ќе ми објасни за 1995 година(ако не се лажам)под кои околности го променивме знамето?Дали потпишавме официјална спогодба за промената и дали доколку сакаме можеме пак да си го вратиме старото знаме.Па ако можеме за инат на грците да го вратиме сонцето на Виргина.А не цел живот ние да бидеме тие што попуштаме.

+
ЕДНО ИМЕ ИМАМЕ ЕДНО ЗНАМЕ ИМАМЕ

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Браво за напишаново!!!:cuc:
Би сакал да се осврнам малку на тоа „село без кучиња“.
  • Дека сме обезглавен народ... ФАКТ!!!
  • Дека немаме вистински лидери... ФАКТ!!!
  • Дека се однесуваме како обезглавени, односно како овци без овчар... ФАКТ!!!
  • Дека претежно сме настрвени едни против други... ФАКТ!!!
  • Дека некои, претежно наши не само странци, ја промовираат оваквата општествена состоба затоа што им одговара на нивната алчност поради туѓи интереси... ФАКТ!!!
  • Дека немаме начин како организирано да се спротивставиме на се` поради недостаток на чувството на општествена одговорност, соработка, морал и етика... ФАКТ!!!
  • Дека... Ај доста беше. Листава можам да ја редам до бескрај бидејки се` ова е резултат на пропагандни активности, односно општествена манипулација. Манипулација која се врши несметано од, практично, кој ќе стигне или кој ќе потплати, а голтнато како клен јадица од институционално необразовано население.
Нашите „политичари“ кога се во опозиција знаат што и како треба да се прави и направи. Кога се на власт... Ништо од муабетите кога биле во опозиција. Овој факт многу кажува.

Дали нашето население има власт онаква каква што заслужува?
Тема за сериозна дилема е ова. Се` повеќе ми се вртат работите кон тоа... Е јеби га, јас си знам што е финтата, но дали вие знаете?
Ако имам време ќе отворам тема на ова прашање. Едно за да ви ги кажам моите резултати и видувања, но и да видам што мислете вие.
Дечко, супер ти е постот и се слагам 100% со тебе, ама што фајда од тоа?

Ти си го сфатил проблемот и си ја поставил дијагнозата ама тоа и на мене и на уште илјада души им е јасно. Што со тоа? Што со тоа што ќе напишеш пост и сите ќе си потврдиме , “да така е“ , и ништо нема да се смени!

Аирот од оние на коишто им е јасно е ако се организираат меѓу себе и да почнат активно да ги менуваат работите! Елитата секогаш ги движела работите зошто обичниот народ нема ни знаење а ни можности тоа да го направи!

Никогаш нема да разберам зашто нашите луѓе како поединци се толку јаки и паметни а не се способни ни една обична организација да оформат која ќе им ги отвори очите на народните маси. Вечна мистерија!

ПС. Ова не беше лично против тебе, да не помислиш што му стана на човеков :smir:.

Kajgana Shop

На врв Bottom