Република Македонија?

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Да ти ги скратам маките, нема да не примат во Нато под Република Македонија :)

така да не се замарај со то. а СИГУРНО нема да не примат само како Македонија :)

И преѓе пишав подумај, ти или ептен брз думач си, или ич не ја подума...

едит:

со последниот пост, кога прашуваш каква врска има тоа што Австрија нема 4 дела кај комшиите, само докажа дека ИЧ НЕ ЈА ПОДУМА...

веќе мака ми да цртам... прво подумај, ПОСЛЕ ќе ти нацртам, ако не сватиш сам

Член од
10 март 2008
Мислења
101
Поени од реакции
0
кога се кажи и напиши Република Македонија, јасно е дека се мисли на државата која се наоѓа таму кај шо се наоѓа - во Вардарскиот дел на Историска и Територијална Македонија.

Нормално дека ние не сме републик-Македонци, туку Македонци

нормално дека ќе навиваме „Македонија„

ама не смее да се оди на тоа да се користи терминот Македонија за да се означи Република Македонија, односно САМО нејзиниот Вардарски дел.

Луѓе, историјата е заебана работа. Не се секирајте, се врти тркалото, сме владееле со светот долго, па сме биле робови, денес садачи на дрва, утре којзнае...

А Македонија е вечна.

Ама ЦЕЛА, и тоа украденото :)

И тоа е Македонија.

@ Персеј:

и јас сум Егеец пола, дури и поќе од пола, каква врска има тоа?

Ти со сиот ум мислиш, дека ако ние се викаме самите, и избориме да речиме, и другите да не викаат САМО Македонија, дека автоматски ни следуваат и другите делови?

хмм, не се сложувам...

НАПРОТИВ :)

регионот Македонија има Егејска, Вардарска, Пиринска, одстапеното на Албанија и украденото од Србите...

така да со поистоветување

регион Македонија = Република Македонија, се одкажваш од другите делови.

подумај малку...
Не знам дали ме сфати добро. Регион Македонија мислам на етничка Македонија, а не дека е исто што и државата Македонија. А за тоа дека ќе ни следува, јас не мислам така. Тоа е ставот на Грците. Демек тие се плашеле од тоа.

Член од
10 март 2008
Мислења
101
Поени од реакции
0
Да ти ги скратам маките, нема да не примат во Нато под Република Македонија :)

така да не се замарај со то. а СИГУРНО нема да не примат само како Македонија :)

И преѓе пишав подумај, ти или ептен брз думач си, или ич не ја подума...

едит:

со последниот пост, кога прашуваш каква врска има тоа што Австрија нема 4 дела кај комшиите, само докажа дека ИЧ НЕ ЈА ПОДУМА...

веќе мака ми да цртам... прво подумај, ПОСЛЕ ќе ти нацртам, ако не сватиш сам
За НАТО ти зборувам хипотетички. Го користев само како пример како би било ако влегуваме во меѓународни организации со официјалното име.

Член од
10 март 2008
Мислења
101
Поени од реакции
0
Ама Австрија нема уште 4 дела кај комшиите!!!
Значи според твојата логика Србија сега во никој случај не смее да се вика само Србија бидејќи го нема Косово и секаде треба да се кажува исклучиво како Република Србија, а не како Србија. Кога Косово ќе и се вратело на Србија, тогаш ќе можела да се нарекува само Србија. Истото важи за сите други држави на кои треба да му се приклони некој дел што според нив му следува. За мене ова е наивно и чудно размислување.

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Што има врска тоа??? Оти не сфаќаш дека името на нашата земја е Македонија? Затоа ти ги пуштив линковите од ЦИА. Затоа има conventional long form и conventional short form. Значи Македонија е официјално име, не е нешто измислено. Не е само РМ официјално или уставно како што се пишува секаде, па се прави дека само тоа е правилно да се употребува.
Абе типче колку год. имаш ти?
Го имаш ли прочитано уставот ? немора цел корицата само ... што врска имаат НЕФОРМАЛНИТЕ ЛИНКОВИ НА ВЕБ СТРАНИТЕ ?
Франција - Француска Република
Грција - Хеленик Републик ...

нашето конституционално име си е Република Македонија, ако не примат во нато нас ке не пиши ФИРОМ на таа страна која си ја дал па дали е тоа наше име? и што има врска тоа што е Република Македонија а не Македонија?

Република - назив на политичко уредување
Македонија - име на државата

Член од
10 март 2008
Мислења
101
Поени од реакции
0
Ќе ве молам сите што ми објаснувате што е република и зошто сме Република Македонија, дека не мора да ми објаснувате... знам. Никој не ме сфати што сакам да кажам. Не ми е прашањето зошто сме Република Македонија. Прашањето ми е зошто неправилно се употребува името. Зошто сме единствени во светот кои го пишуваме во адресите името сосе републики и сл. Никаде не е тоа случај.

Член од
10 март 2008
Мислења
101
Поени од реакции
0
Абе типче колку год. имаш ти?
Го имаш ли прочитано уставот ? немора цел корицата само ... што врска имаат НЕФОРМАЛНИТЕ ЛИНКОВИ НА ВЕБ СТРАНИТЕ ?
Франција - Француска Република
Грција - Хеленик Републик ...

нашето конституционално име си е Република Македонија, ако не примат во нато нас ке не пиши ФИРОМ на таа страна која си ја дал па дали е тоа наше име? и што има врска тоа што е Република Македонија а не Македонија?

Република - назив на политичко уредување
Македонија - име на државата
Го имам прочитано уставот. Секаде пишува Република Македонија. Го имам прочитано и на други држави каде исто така им го пишува името во целосна форма (сосе република и сл.), ама тоа му стои само таму и толку, секаде на друго место ги користат кратките форми. Ако го прочита првиот пост ќе видиш дека јас зборувам баш за тоа кога се користи неформално името. Во тој случај се знае како треба да пишува.

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Го имам прочитано уставот. Секаде пишува Република Македонија. Го имам прочитано и на други држави каде исто така им го пишува името во целосна форма (сосе република и сл.), ама тоа му стои само таму и толку, секаде на друго место ги користат кратките форми. Ако го прочита првиот пост ќе видиш дека јас зборувам баш за тоа кога се користи неформално името. Во тој случај се знае како треба да пишува.
А кој е тој случај кога требе да пишува македонија? во адреси? какви адреси сакаш да кажеш дека сега јас кога праќам писмо дома требе на пликот да напишам Македонија? денеска кога сите го негираат конституционото име ? ма не бре ќе напишам Република Македонија и шо ги е..м, кој се тие други неформални места ? на утакмици таму пак не пишат ФИРОМ или на евровизија ??? каде е тоа ???

Член од
10 март 2008
Мислења
101
Поени од реакции
0
А кој е тој случај кога требе да пишува македонија? во адреси? какви адреси сакаш да кажеш дека сега јас кога праќам писмо дома требе на пликот да напишам Македонија? денеска кога сите го негираат конституционото име ? ма не бре ќе напишам Република Македонија и шо ги е..м, кој се тие други неформални места ? на утакмици таму пак не пишат ФИРОМ или на евровизија ??? каде е тоа ???
А бе човече, 15000 примери дадов. Да, на адреси. Е ова ме нервира:
Како е адресата на словенечка компанија напишана и како на наша:

http://www.drogakolinska.si/sl/podjetje/
http://vip.com.mk/cm/contact/index.php

Зошто Словенците во „одбрана на нивното конституционално име“ не напишат Република Словенија во адресата? Зошто тоа не го прават и Германците и Австријците и Бугарите и Хрватите и Мексиканците?

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Затоа што никој словенија не ја вика ПЈРС тука словенија а нас не викаат ФИРОМ !!!! е то е то што несакаш или неможеш да го сватиш а и објавувањето на веб страните на фирмите во адресите како РМ нема никаква вредност и значајност башка ако страната е на мак јзик е тогаш то република македонија сите ќе го разберат .... дечко погледни ја реалната болка ... на ЕУ на СП евровизии квалификации ..... ФИРОМ сме а не пак зш ние користиме Република Македонија

Член од
10 март 2008
Мислења
101
Поени од реакции
0
Затоа што никој словенија не ја вика ПЈРС тука словенија а нас не викаат ФИРОМ !!!! е то е то што несакаш или неможеш да го сватиш а и објавувањето на веб страните на фирмите во адресите како РМ нема никаква вредност и значајност башка ако страната е на мак јзик е тогаш то република македонија сите ќе го разберат .... дечко погледни ја реалната болка ... на ЕУ на СП евровизии квалификации ..... ФИРОМ сме а не пак зш ние користиме Република Македонија
Значи ако ја викаа Словенија ПЈРС тогаш во адресите ќе требаше да пишуваат Република Словенија??? Овој муабет врска нема. Не можам да те сфатам. Ова со адресите е само еден пример. А ова со РМ зема се поголем замав и почнува секаде да се употребува и затоа сметам дека има значење. Што значи самите прво да се научиме како да си го косристиме името. Погрешно е да пиши Република Македонија во адресата. Тоа сфати го. Еве ти линк од официјалниот портал на ЕУ:
http://publications.europa.eu/code/en/en-370100.htm#fn1
Ова е од делот каде што се наведени правилата како треба да се употребуваат имињата на земјите во институциите, телата и агенциите на ЕУ.

The long form (official title) is used when the State is targeted as a legal entity:
This Decision is addressed to the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.
The French Republic is authorised to ...
NB:
If the recurrence of the name of a State in the text leads to a preference for using the short form, it can be introduced with the phrase ‘hereinafter referred to as ...’.

The short form (short name) is used when the State is referred to geographically or economically:
Workers residing in France
Exports from Greece ...
Значи кога земјата се посочува географски, економски итн. треба да пишува во скратена форма. Јас зборувам за во овие случаи. Да не се разбериме погрешно.

Член од
10 март 2008
Мислења
101
Поени од реакции
0
Значи можиш да видиш, на оваа страна пишува и како треба да се употребува нашето име во институциите на ЕУ. поранешна југословенска Република Македонија и во долга и скратена форма. Мене тоа ме плаши. Дури и да не признаат под уставното име (на пр. ЕУ), да се случи да има правило и во скратена и долга форма да биде Република Македонија, што би било катастрофа. Грците впрочем со последниот предлог на Нимиц тоа и сакаа да го постигнат. На пр. ако прифатевме Демократска Република Македонија, тоа ќе го пишуваше и во скратена и во долга форма само за да се направи дистинкција од провинцијата Македонија во Грција. Таа само да биди Македонија а ние некое комплицирано име различно од тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom