БУГАРИЈА = ЕУ?

Статус
Затворена за нови мислења.
R

RAYTHEON23

Гостин
значи пак некој олигопол...сега ти не можеш од ЕВН да се префрлиш на ЧЕЗ:toe:

па пак значи контролираат....аххх

а државата треба да штити и поддржува конкуренција не вака.

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22
за енергетскиот сектор....абе има ли кај вас проблеми слични ко овие кај нас со ЕВН...РТМ пиша добро ја видов и идејата...ама зарем нели сакат профит тие три фирми...посебно со изградбата на белене...за извоз???
Ас лично имам проблеми с ЕВН.Зимата декември и јануари платих по 180 евро сметка за апартамент аз жена ми и малко дете.Срцето ме заболе :)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
значи пак некој олигопол...сега ти не можеш од ЕВН да се префрлиш на ЧЕЗ:toe:

па пак значи контролираат....аххх

а државата треба да штити и поддржува конкуренција не вака.
Државата штити со други механизми,НЕК продава струjaта,нали не заборави?!
А и имаш комисиja за реголиране,коja дозволува или не да поскапне струjaта.

R

RAYTHEON23

Гостин
Ас лично имам проблеми с ЕВН.Зимата декември и јануари платих по 180 евро сметка за апартамент аз жена ми и малко дете.Срцето ме заболе :)
и ние имаме проблеми такви:helou:

Државата штити со други механизми,НЕК продава струjaта,нали не заборави?!
А и имаш комисиja за реголиране,коja дозволува или не да поскапне струjaта.

ма и кај нас има комисија де....имаш некоја статистика да видиме движењето на цените...кај нас расте струјата...ама добро друг случај..

ако имаш бројки за цените на струјата стави ги ако немаш:toe:

сепак фала за одговорите:smir:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
и ние имаме проблеми такви:helou:

ма и кај нас има комисија де....имаш некоја статистика да видиме движењето на цените...кај нас расте струјата...ама добро друг случај..

ако имаш бројки за цените на струјата стави ги ако немаш:toe:

сепак фала за одговорите:smir:
33% спад на топлата вода и парното ке има.Таа новина топла топла иде днес.Очекува се спад во цената на струjaта през денja от 1-3%.
Кога затвараш мокности е нормално да расте цената на струjaта.Дали ако Козлудуj работеше на 100% ке имаше покачнуване на струjaта?!

R

RAYTHEON23

Гостин
ако работеше козлодуј фала богу дека немаше да има покачување и недостаток...тоа лошо се одрази на бизнисот и економиите...на некој начин форсирана одлука беше:toe:

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22
ако работеше козлодуј фала богу дека немаше да има покачување и недостаток...тоа лошо се одрази на бизнисот и економиите...на некој начин форсирана одлука беше:toe:

Половината Козлодуј или два от чеирите блока уште работат.Не е проблем липсата на ток.У нас има еден парадокс кој не ми е много јасен.Като си погледнеш фактурата излиза дека половината пари отиват не за тока како енергија а за преноса кој државната компанија НЕК изв'ршва.Дефакто несамиот ток е толко скат а државата ни стриже повеке отколко требе :)

R

RAYTHEON23

Гостин
ма не треба ич да ве стриже туку ајјј....

тоа е држава а и се знае како функционира...принципот е сила...присила..такви се сите држави..а овије кои викаат јас сум комунист ама не ко вие шо ги знаете фантазираат:vozbud:

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22
ма не треба ич да ве стриже туку ајјј....

тоа е држава а и се знае како функционира...принципот е сила...присила..такви се сите држави..а овије кои викаат јас сум комунист ама не ко вие шо ги знаете фантазираат:vozbud:
Ами те и у нас са бившите комунисти на власт.Нешто како вашето СДСМ :)

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
а државата ни стриже повеке отколко требе :)
Епа кога ве нашле овци ќе ве стрижат и ќе ве :sekss:

Ами те и у нас са бившите комунисти на власт.Нешто како вашето СДСМ :)
Хм :raz:велиш комунисти а ве примиле во Европа,комунист и капиталист не одат заедно,не може волкот овчар да биде?

R

RAYTHEON23

Гостин
не мислев на СДСМ....туку на тие на форумов шо велат ете комунисмот е најдобар ама не ко тој шо беше во пракса...друг ке биди:pos2::pos2:

и они кутрите не знаат...инаку кај нас не добивај грешен впечаток за СДСМ оти знаеш имаше ембарго војната у југославија па косово тоа влијае на економија но НЕМАШЕ РАСТ...а и сега ги има тие комунисти по сите партии а и ДПМНЕ и кај вас е исто....кај нас и двете партии ништо ама баш ништо не направија....

ете кај вас барем има нешто...не сте за споредба со поразвиените земји ама сепак полека ако вие сами не ја утнете ке се упрајте:toe::toe:

инаку денес и македонија уставно е декларирана социјална држава со 15 евра социјална помош..клај вас колку е...а и да процентот на невработеност ме интересира..ПРЕД и ПО ЕУ???????:helou:

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22
не мислев на СДСМ....туку на тие на форумов шо велат ете комунисмот е најдобар ама не ко тој шо беше во пракса...друг ке биди:pos2::pos2:

и они кутрите не знаат...инаку кај нас не добивај грешен впечаток за СДСМ оти знаеш имаше ембарго војната у југославија па косово тоа влијае на економија но НЕМАШЕ РАСТ...а и сега ги има тие комунисти по сите партии а и ДПМНЕ и кај вас е исто....кај нас и двете партии ништо ама баш ништо не направија....

ете кај вас барем има нешто...не сте за споредба со поразвиените земји ама сепак полека ако вие сами не ја утнете ке се упрајте:toe::toe:

инаку денес и македонија уставно е декларирана социјална држава со 15 евра социјална помош..клај вас колку е...а и да процентот на невработеност ме интересира..ПРЕД и ПО ЕУ???????:helou:
Безработицата 2007 според НСИ е била 6,9% , 2008 падна малко под 6 сега отвоно е малко над 7%.Очаква се в следствие на кризата да расте.Колко ке видим зимата. Инак незнам как е со социалните помошти но мислам земи како нашите требе да бидат внимателни и да не прахосват премного пари за социални дејности.Тоа може да изглежда сурово ама така требе

Член од
18 март 2009
Мислења
375
Поени од реакции
7
Значи различни социални подмаганиjа има каj нас, првите 4 до 12 месеци като невработен получаваш од 60 до 120 евро. Социалната помошт е около 30 евро месечно, плус 140 евро зимата за отопление. Детските надбавки са около 15 евро на дете докато стане на 20. Има и 1 годишен платен отпуск при бременност на 90% мислам од заплатата, кои пари исто се плаштат од дражавата. Обшто взето се збори за смешни суми....

Jас па сум на CEZ и ако че имаше доста плукане по них сум ептен задоволен, плаштах по 15-20 евра на месец за четристаен апартамент ( и то во Софиjа ) и накраиот се оказа дека имат да ми врштат некакви пари со нихните тримесечни сметки и ми намлиjа вноската на 8 евро на месец :tapp:. Викам има нешто тука и им се обадих и тие ми казаха таква ви сметката, нема грешка. И после на изравнуването, се оказа дека верно сме гореле ток за 8-10 евра на месец..... Нашиве во друг град пак на CEZ исто плаштат по 15-20 евра и сме задоволни. Помегу другото нашиве направиjа доста икономиjа на струja, като си купиjа нови електроуреди - нов хладилник, нова печка на струjа и газ, климатик и сите беа од енергиен клас А. Значи сметките им спаднаа близо наполовина.

Еве ги и цените на струjата каj нас во моментот :

Цените кои ги виждаш се делат на две и се получава сумата во евроцентове. Например ЧЕЗ - Дневна 0.085 Евро/киловатчас ; ноштна : 0.057 Евро/киловатчас

Член од
10 јуни 2009
Мислења
19
Поени од реакции
0
за енергетскиот сектор....абе има ли кај вас проблеми слични ко овие кај нас со ЕВН...РТМ пиша добро ја видов и идејата...ама зарем нели сакат профит тие три фирми...посебно со изградбата на белене...за извоз???
Normalno e da ima protivorechiya pomezhdu EON, CEZ EVN i drjavata. EON i drugite sakat sgolemuvane na cenite a drjavata gleda da gi ponizhi.
CEZ naprimer saka otchitane na strujata na 3 meseca a ne na mesec i beshe kaznena za toa s 500000 lv.
A pri vas e drugo. EVN e mocna kompanija i pravi kakvo si saka, zashto drjavata vi e slaba. Isto kako madjarskiya telekom.
Vo drugi zemi ovie sa renomirani kompanii no u MK ochigledno moze sve.

Drugo interesno v energetikata kaj nas e izgradbata na FOTOVOLTAICHNI fermi. Pri finansirane ot EU do 70-80%/Direktiva 312/ i garantirano izkupuvane na strujata na preferincialni ceni za 25 godini.
Pri tija uslovija profita e okolu 25% godishno koeto e mnogo dobra i sigurna investicija. Poveke info: http://solar.sts.bg/forum/viewforum.php?f=3

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom