Атеизам - дефиниција

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Антрополошки е логично да се развие високо чувство за емпатија кај човекот, затоа што доколку му помогнеш на член од твојата околина, поголеми се шансите да се продолжи родот.Првобитните човечки заедници само со групирање и со помагање успеале да опстанат во тие посурови времиња.Во денешно време кога борбата за опстанок не е толку интензивна како во праисторијата, емпатијата еволуирала во нешто друго.
Им помагам на другите затоа што тоа ми дава емоционално убави чувства.
(Ве молам немојте да користите хахахаха или оооо јеаааа, многу ми боде очи и ме потсеќа на уличарски муабет и Дмт, ако не си запознаен со одредена тематика, не ја мешај твојата мистика секаде.Искрено ме заболе за темпларите, илуминатите и други состојби на свеста.)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Антрополошки е логично да се развие високо чувство за емпатија кај човекот, затоа што доколку му помогнеш на член од твојата околина, поголеми се шансите да се продолжи родот.Првобитните човечки заедници само со групирање и со помагање успеале да опстанат во тие посурови времиња.Во денешно време кога борбата за опстанок не е толку интензивна како во праисторијата, емпатијата еволуирала во нешто друго.
Им помагам на другите затоа што тоа ми дава емоционално убави чувства.
(Ве молам немојте да користите хахахаха или оооо јеаааа, многу ми боде очи и ме потсеќа на уличарски муабет и Дмт, ако не си запознаен со одредена тематика, не ја мешај твојата мистика секаде.Искрено ме заболе за темпларите, илуминатите и други состојби на свеста.)
Мислам дека ја свати мојата поента, и покрај тоа што требаше да се служам со глупи реченици.
Битен е ефектот на крај, задоволен сум со резултатот и покрај тоа што требаше да користам хахахаха или ооо јеаааа.
За крај....знаеш зошто осеќаш емпатија(што би рекол Исус љубов) кон Се.
Затоа што Ти си дел од Едното и Едното е дел од Тебе.
Батали програми од типот на дарвинизам, логиката има некогаш лоши страни.
У случајов со Дарвин.
"Those who seek should not stop seeking until they find. When they find, they will be disturbed. When they are disturbed, they will marvel, and will reign over all. [And after they have reigned they will rest.]"
Не се откажуј у потрагата толку брзо

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Во контекст на темава, еве една сликовита дефиниција за атеизмот:

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
One man says God is; his statement is positive.
The other says there is no God; his statement is negative. But both are sailing in the same boat,
they are not different people. They have not inquired.
Neither the theist has doubted nor the atheist has doubted; both have accepted borrowed
knowledge.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
The other says there is no God; his statement is negative. But both are sailing in the same boat,
Neither the theist has doubted nor the atheist has doubted; both have accepted borrowed
knowledge.

Подвлеченото не е точно, јас сум се сомневал па затоа сум станал атеист.Не ме научил никој и не сум позајмил искуство од никој.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
knowledge.
Then what does a smart man say?

Член од
10 септември 2010
Мислења
273
Поени од реакции
25
knowledge.
Хахаахаха е шо треба сите да измислиме своја религија ахах ај плс не постирај глупости

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Па читај ми ги постовите, немам намера да се повторувам на секои 10 поста.
Една работа е јасна, атеизмот е реакција на теизмот.
Секое НЕ носи неубава работа и не е правиот пат.
Добар пример е Yes man-филмот.
Иначе моето најдлабоко осознавање на светов, па можда и световите околу него не е можно
да се пренесе како знаење.
Исто би било и со секој друг човек.
Затоа Лао це рекол
the Tao that can be spoken of is not the Tao

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.085
Поени од реакции
8.830
Дефиниција : Атеизам - непрофитна организација.

AnaMercury

Love is only a feeling...
Член од
30 декември 2007
Мислења
1.097
Поени од реакции
190
Еден цитат поврзан со темата:
„Фактот дека верник е многу посреќен од скептик е ништо поблиску до поентата од фактот дека пијан човек е посреќен од трезен човек“ - Џорџ Бернард Шо

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Еден цитат поврзан со темата:
„Фактот дека верник е многу посреќен од скептик е ништо поблиску до поентата од фактот дека пијан човек е посреќен од трезен човек“ - Џорџ Бернард Шо
Добра аналогиија од човекот што слабо разликувал бои.
Ама сигурен сум дека за скептик мислеше атеист.
Што не е случај, односно нема = помегу атеист и скептик.

Kajgana Shop

На врв Bottom