Атеизам - дефиниција

Rebel

Карирана овца
Член од
17 јули 2010
Мислења
16
Поени од реакции
8
Атеистите се љубопитни агностици. Ни агностиците, ни верниците не можат целосно да го побијат постоењето на Бог, но атеитите барем се трудат.
Уствари целата работа со побивање на постоечко врховно невидливо суштество е исто како кога во амерички филм на едно дете не може да му се докаже дека нема чудовишта под креветот.

darkohn

Water
Член од
9 август 2010
Мислења
20
Поени од реакции
1
Еднаш, можеби сега веќе е избришан, имаше графит во ГТЦ, кој што гласеше вака:
‘‘Фала Богу што сум атеист‘‘
А и на друг форум, еден член; атеист се изјасни дека го сака Господ, но не верува дека постои.
:vozbud:
По ова, нормално дека ќе бидам збунета. Јас си мислев дека тие воопшто не го ‘‘регистрираат‘‘ Господ, но ете..
Можеби мислел на религијата, еве јас сум атеист, но ги сакам и ми се интересни религиите.

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
атеизам значи НЕВЕРУВАЊЕ во било која религија и НЕВЕРБа во тоа дека постои бог

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Agnosticizam znaci deka covekot ne e vo spoznajna mok da otkrie dali ima ili nema bog, no Ateizmot veli deka nema bog onakov kakov sto e izmislen od religiite takov bog ne postoi ne postoi Zevs Neptun odin Oziris tie starite ko i novite bogovi, taka da koga vernicite velat protiv ateistite se povikuvaat na agnosticizam demek ne e mozno da se znae znaci pak moze e vaka, no ne jasno e deka bog opsto nema vrska so bog konkretno kaj religiite, oni si imaat dogmatika koja go poima bog vaka ili onaka koja ima svoi rituali koi gi smeta za validni od strana na nivniot bog taka da ateismot jasno kazuva deka takvi bogovi nema bidejki togas nema da ima tolkavo mnosto na religii ( znaci covecki predstavi za nego) a i mrtvi religii koi nekogas bile tolku realni kako sto denes milioni vernici veruvaat zivo vo nivnite bogovi.
Zatoa Ateizmot veli nema bog vo smisla nema bog takov kako sto go kazuvaat religiite a deka ima nekoja sila pa toa koj zdravorazumen ke go pobiva? Postoi energija postojat sili koi vladeat postoi genetska predodredenost na krajot od kraistata postoi nesto a ne nisto!

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
„богохулната” порака ќе го краси Лондон преку целата 2011 г.

Член од
25 септември 2010
Мислења
44
Поени од реакции
1
Атеистот ќе каже ако е за испит за дунјалучки свет, Создателот кој се знае дали навистина вака ќе суди и прави, и дали навистина ќе се интересира кој како се однесува.

Аллах мене ме создал, и однапред цел живот како ќе се однесувам знае. Бидејќи тој нема што не знае. Јас имам 20 години и ќе станам атеист. Бидејќи он тоа го знае и и сака така да биде , бидејќи без он да посака ние не можеме да посакаме . Бидејќи се' се случува со негова желба или знаење. Бидејќи знае што ќе правам , тоа е негова желба и знаење. `Јас да го ставам на испит овој човек за да видам дали мене ќе ме почитува и мене ќе ми се моли или ќе е против мене`. И на крај на сето тоа , се спротиставив на него и мене ме казнува со џехеннем (пекол).Меѓутоа однапред знаеше дека ќе дојдам против него, знаеше што ќе одберам, и тој тоа го посака. Покрај оваа и вака вели : Ние некои џинови и луѓе ги создадовме за да ги испратиме во џехеннем. Тогаш која е логиката луѓето да се ставаат на испит. Значи дека нема нешто како испит!!! На тој начин размислува атеистот!

Нашето доаѓање на овој свет е испит. Нашето верување односно нашата должност е да се биде Аллахов кул (верник). Да, Аллах знае знае се што има внатре во човекот. Меѓутоа на овој кул (нас) му е стравот од Аллах. Поради ова човекот не прави грев. Ама според атеистот, е дека ние немаме желби посакаувања, тоа се желби на Аллах. Погрешно! Бидејќи нам Аллах ни ги укажал добрите и лошите работи. И ни кажал дека со избирањето на добрите работи ќе бидеме наградени, со изборот на лошите ќе бидеме казнети. Ако Аллах не оставеше и со целост не раководеше тогаш тоа би било неправда, а Аллах е најправеден !

Една исто така моја омилена реченица: Иманот инсанот го прави инсан, а може и инсанот да го направи султан. инсан=човек

Тогаш на инсанот вистинско вазифе или должност (vazife-i asliye ) му е иманот(верата) и довата (молитвата). Куфрот(неверството) го прави инсанот ѕвер животно .Оваа е една од причина е за илјадници докази , а едниот е за разликта помеѓу човек и животно .Да човечноста, иманот и човечноста, ја покажува разликата меѓу човекот и животното за доаѓањето на овој свет. Бидејќи животното , кога доаѓа на овој свет , во почетокот како да е во друг алем, доаѓа како совршен. И за два саата, два дена или пак два месеца го научува шериати хајат(живоните закони) и каванин хајат и станува вешт. Човекот му треба 20 години тоа што го стекнува за вештината за живот, вештината за амел (работа, труд), истото за 20 дена е за врапчето или пчелата кое го стекнува.Човекот со доаѓањето на овој свет се сака да научи и за 20 години сепак не може да научи се, и за законите на животот е џахил, и као што рековме за тие 20 години шериатаи хајат не може да го научи, или пак има потреба до ахир времето.Инсанот инсан што го прави е иманот .Да да на овој свет , за да овој свет постои има нешто, тоа нешто што се сака нешто од нас , треба благодарност кон Аллах .

Јас сум човек и за овие нимети(благодати) треба да сум благодарен тоа што ме дели од животните е една од тие особини.

Зошто моето тело е составена од чурук материја, а покрај тоа огромни планини можеме да ги продупчиме и да поминеме , или пак цел животински свет може роб да го направиме!

Понекогаш може се запрашуваш , Зошто!? Зошто ние веруваме? Зошто сум муслиман?

Зошто без да видиш, без да чуеш за едно нешто се откажуваш од некои работи? Зошто кога сите ибадети прават, ти лежиш! Зошто? Со секое зошто, сваќаш дека прашањата одат во друга насока!

Исламот животот го прави да не е за живеење ? Тоа зависи од твојот начин на гледање на животот.

Што е тоа во Исламот што ви го отежнува животот !!? Исламот прави:- Покажуавање на меѓусебна почит помеѓу луѓето- Убаво однесување на децата спрема нивните родители- Луѓето меѓусебно да не се напаѓаат по цена на сопственоста, честа и животот- Еден човек да не прави зина(блуд) со твоите сестри, мајка или една жена да не прави зина со друг човек- Твоите мајка, татко, или било кој близок да е заштитен од грабежи , заштитени од силување- Твоето дете кога би отишло во училиште да не се насочува од некои на алкохол или пак некоја друга зависност- Кога би излегол од куќата никој да не ја ограби- Според твојот хакк(право) да работиш чесно, а не со поткуп тоа да го правиш или да го работиш

И уште многу да не набројуваме .....

Со отфрлање на ови работи дали ќе се живее како човек , тогаш дали Исламот е тешкотија! Дали вие на овоа велите тешкотија! Тогаш вие би сакале сигурно како животните да живеете без одговорност, без ред, пример тие што ги набројавме горе.Дали би сакал да живееш според нив или пак ти се уште не знаеш кое што е !!!Со земање на алкохол , со опивање потоа со напаѓање на било кого со малтретирање на семејството, жената, децата, и со тоа немање на спокојство за себе и за околината.Татко ти кога би пиел и би правел што сакал , или кога би силувале некој твој близок дали тоа е нормалано за тебе , или пак ти така размислуваш јас што сакам можам да правам во животот ама мене никој не ме допира.

Тука накратко да напоменеме за оваа теорија која и атеистите ја подржуват.Теоријата на Дарвин за еволуцијата, нема ни еден примерок кој е базиран на науката.Да човекот еволуира, меѓутоа умствено а не како што тврди Дарвин од животно во човек.... или пак само од себе , туку имаме умствено (развој на мозокот). Ако беше како што вели Дарвин дека еволуира тогаш по толку милјарди години човекот се уште ќе еволураше немаше да остане истиот човек.

Доколку има бог, зошто сака да му веруваме нему!!!Атеизмот или оваа идеологија вели дека нема бог, Зошто сака Бог нему да му веруваме!!

Затоа што Бог не сака нам да ни наштети туку напротив до детали ги напишал лошите работи од кои треба да се штитиме и да ги избегнуваме и исто добрите работи од кои имаме корист , ако го негираме Бог со тоа ги негираме и Божјите наредби.

- Немој да земаш и да даваш поткуп (рушвет)- Немој да правиш зина(блуд)- Немој да крадеш- Штитете ги сиромашните и слабите- Немојте да насила ја земеш сопственоста на сиромашните- Давајте садака (милостиња) и зекат(порез на заштедата во дадена година откако се исплатени сите трошоци на семејството, значи чист профит) на тие што имаат потреба- Убаво однесувајте спрема својот татко и мајка- Во продавањето купувањето однесувајте се праведно- И уште многу други, се тоа е запишано во чесниот Куран

Сега ти не веруваш во Бог, а со тоа не веруваш во Божјите заповеди, тогаш што ќе биде ....тогаш нема да има ахлак (морал) нема да има праведност, нема да има чесност, .......анархија. Што би било доколку би била идеологијата на атеистите?

Доколку би имал дете, и дококу детето е болно и твојот другар му даде некое јадење кое е штетно за него и детето го изеде , ти што ќе речеш сине зошто мене не ми веруваш туку на тој човек, или пак го увери дека нема татко дека ти не си му таткоШто би му рекол, сине доколку сакаш да бидеш заштитен и знај дека од мене нема да бидеш повреден затоа треба мене де ми веруваш бидејќи сум јас твојот татко ќе го кажеш оваа нели зошто тоа кога го кажуваш нема проблем меѓутоа кога говориме за Бог кој те создал, не го велиш истото.

Член од
25 септември 2010
Мислења
44
Поени од реакции
1
Џехеннем!?

Живееш во некоја држава и таа држава има свој устав, закон, така, за кој се овие закони за луѓето, така и кого казнуваат , кој ја издржува казната , тој што ја направил или тој што не ја направил. Тој што е кривецот неможе недолжниот нели ! Доколку не би постоел законот секој секого би убивал, ... Според законот секој кое дело го направил според тоа ќе одговара, така! Дали до тука има некој проблем ! Нема !

Значи луѓето си ставиле свои закони со кои ќе се штитат самите, и да се половични овие закони сепак ги има така , бидејќи во сите случаи за сите не е ист. Различно за према чинот родбината и сл. други прилики.

Ние кои сме создадени од семе, сме создале некои закои за да луѓето ги одалечиме од злото .

Аллах нам ни дал закони за нашите грешки, не`дела и не предупредил со џехеннемот (пеколот) , за да не правиме зло .

Дали е тоа неправда!

И покрај некои грешки нам ни дава време за да се покааме (да направиме товбе) за да може да се поправиме. Значи мора потребата е сама по себе за да луѓето се предупрадат да не грешат. Доклку би имало убиство или силување или било кој друг зулум, да ви се направи вам, за вас тоа би било во ред, НЕ нели, и овој човек не го фатија што ќе биде со него , нека е слободен дали е тоа првадата за вас.

Во Куранот, зборот џехеннем во споредба со зборот џеннент е спомнат 5 пати помалку. Со оваа што сака да ни покаже Аллах дека наместо казна повеќе би сакал да дава награда.И кога би направил грев би добил казна, кога би направил товбе или пак кога нема да направам грев би бил награден. Оваа е од тоа што Аллах е мерхаметлија (милозлив).

Човекот кога ќе умре дали со гревови или со севабот (добри дела) ќе оди во другиот свет. Дали вие имате абер или немате за се , сите кои што ти го земале хаккот. Таму ќе ги дадат сите есаби (сметки).Си работел со годиини и се што си спечалил, ти доѓа дома крадец и се ти краде,

Или ти убил некој од твоите родители, браќа,... кои сакале да го спречат, и потоа побегнал, никој ни полиција не може трага да му најде. Дали според твоето верување (не верување) за сите тие лоши дела што ги направил нема никому да одговоара. Значи никој не му најде трага и тој ќе си живее спокојно и никој нема да одговора покрај тоа што го направил на твоето семјство. Значи посилниот ќе му прави зулум на послабиот. И никому нишпто така ли. Размисли малку есапот за оваа каде ќе се направи.Само на едно место , на онаа на кое можеби не верувааме , во судот КУБРА , за тоа есап ќе се даде на Аллах, ќе се даде на Ахирет, секој секому за хакот ќе даде есап.

Да размислиме ! ! !

Создавање

Светот се создал со таканаречената голем експлозија (биг бенг) , дали ти си видел со експлозија на зградата да се изгради, или пак некој облакодер, дали сме виделе со екплозија честичките да се соединуваат. И како е можно во сончевиот систем од таа експозија да се создаде овој прекрасен свет, оваа земја, галаксии, и секоја галаксија си има свој систем. И кој е тој систем што ги движи месечината и сонцето, а со тоа се регулира и денот и ноќта, или топлото и ладното (зимата и летото) ги реди и создава годишните времинња.

Бидејќи ти велиш дека нема Бог , и тие се случуваат по некоја си случајност, тогаш повели растури ги и создади одново , или нека се оди по твој редослед по твоја желба. Земи се како една сложувалка и едноставо фрли ја сама нека се сосатави.

Се создаде Аллах ама Него кој го создаде.

Од човечки аспект на секое нешто има создател. Човек црта слика сликата ја создал тој човек, ама вселената Аллах ја создаде, ако е така кој го создаде Него, треба и Он да има некој создател , тоа го прашуваш. Се разбира дека НЕ, не треба да има!!! Ако оваа го кажеме тогаш нема логика нели, тогаш зборот создател го губи значењето, Друго е значењето на создаденото и значењето на создателот и треба да се разликуват едно од друго.

Пример нацртавте некоја слика, и ви велат што убаво дело сте создале , дали вашето дело може да создаде, нешто. Не може да создаде!Или пак Пример некој во животот не видел воз, и го качиме во возот со сто вагони. И нека возот почне да се движи. И ние од последнито вагон почнеме да се движиме кон напред. И со секое поминување од еден во друг вагон гледа дека вагоните еден за друг се поврзани. И се така на крајот доаѓа до последниот вагон и гледа дека е напред е локомотива, и локомотивата сите ги влече. Меѓутоа локомотивата кој ја влече! Никој не ја влече , нели! Или поточно локомотивата нема потреба некој да ја влече, бидејќи силата на влечењето и движењето е во самата нејзе, дали оваа ќе не поттикне нешто да размислиме!

Ако одиме по таа логика, на атеистите , ова прашање е грешно бидејќи треба да има една точка. За да застане ако не тогаш би одел по некој систем на ланец, ако Алах друг го создаде, тој друг трет го создаде, и оваа прашање би немало крај. Оваа е нешто бесмислено. (Субханаллах)

Со верувањето на единството на еден Бог треба да го знеме својството кое е теквин, или да ви го објаснам зборот или својството е создаден, Аллах е создател.

Доколку ги има бог каде е ! Зошто не може да го видиме ! Јас без да видам не верувам !

Дали кога беше во форма на семе го виде овој свет!

Дали кога беше во утробата на мајкати и кога се породи го виде овој свет

Дали ти ја виде мајкати кога те доеше ! Ако не ја виде тоа не значи дека не те доела!?

Кога си жеден дали може ли да ми ја покажеш жедноста!

Кога те боли нешто дали одиш на доктор, кога одиш на докторот, дали можеш да ја покажеш болката на докторот , ако не можеш не значи дека болкта не постои!!!

Ама јас Аллах секаде го гледам во изгравањето на сонцето во заоѓањето, во цутењето и овенувањето на цвеќињата, во плимата и осеката на морето, ти можеби неможеш да рабереш ама јас можам секогаш и секаде да го видам.

Ти не знаеш да погледенеш !Ти незнаеш да видиш !Ти не знаеш да разбереш!Или пак ти не сакаш ништо да разбереш !Јас ако Аллах во твоето око го ставам, ти пак не ќе можеш да го видиш!

"Стави ги рацете врз своите очи дали нешто гледаш, не , ако ти не гледаш не значи дека овој свет не постои"

Член од
28 март 2006
Мислења
17.833
Поени од реакции
12.334
Создавање

Светот се создал со таканаречената голем експлозија (биг бенг) , дали ти си видел со експлозија на зградата да се изгради, или пак некој облакодер, дали сме виделе со екплозија честичките да се соединуваат. И како е можно во сончевиот систем од таа експозија да се создаде овој прекрасен свет, оваа земја, галаксии, и секоја галаксија си има свој систем. И кој е тој систем што ги движи месечината и сонцето, а со тоа се регулира и денот и ноќта, или топлото и ладното (зимата и летото) ги реди и создава годишните времинња.
Зачудувачки звучи но додека ние го читаме овој текст, милијарди, милијарди....честички (што би рекле атоми и молекули -субатомски честички...) се спојуваат и разделуваат со различна брзина и различни нуспроизводи...некои од овие стабилни, некои не. Затоа не се чуди што од експлозија се создава нешто.

Интересен е еден друг момент во овие теории - кој ги создал овие закони и правила, честички и подчестички, димензии и меѓудимензии, влакна, стрингови, вибрации и пулсирања...тоа е веќе полемика за која ниту авторитетот Хокинг (па и другите кои се воздржани во своите нормални претпоставки) во своите дела не се впушта со некои сигурни теории (дури за законите, честичките, времето...пред оној нивни биг-бенг, Хокинг вели дека било каква стручна претпоставка би била најблаго кажано неточна). Ова пак значи дека повторно не се знае ништо за потеклото и почетокот на овие законитости, честички, константи.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
Ајде да пробаме да ја разглобиме дефиницијата за атеизмот, свеста за атеизмот и оправдувањето на неговото користење во пракса.
Постојат многу видови атеизам...од Рационалниот, Натуралистичкиот, Психолочкиот ,Егзистенионалниот, Акусарискиот атеизам и некои други..
Еве да почнеме од почетокот..атеизмот е побуна против Бога и религијата и се засновува на разумот (ratio)..Обидувајќи се Господ да го замени со разумот...Дали успеал во тоа и колку...

Ateizam ne e pobuna protiv Boga, toa e antiteizam...Ateizam e samo otfrlanje na pretpostavkata deka nekoe Vise Bitie postoi, u glavnom zaradi toa sto nema dokazi za taa hipoteza...
Zosto bi se bunel protiv nesto vo koe ne veruvam deka postoi? :)

--- надополнето ---

PRED big-bang??? Mislam deka se soglasuvame deka PRED big-bang, ne postoelo vremeto t.e. vo momentot na big-bang, vremeto (toa sto denes go broime vo sekundi) zapocnalo...pred toa, konceptot za vreme ne postoi...taka da, samata fraza "PRED big-bang" nema logika i e kontradiktorna

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Ateizam ne e pobuna protiv Boga, toa e antiteizam...Ateizam e samo otfrlanje na pretpostavkata deka nekoe Vise Bitie postoi, u glavnom zaradi toa sto nema dokazi za taa hipoteza...
Zosto bi se bunel protiv nesto vo koe ne veruvam deka postoi? :)

--- надополнето ---

PRED big-bang??? Mislam deka se soglasuvame deka PRED big-bang, ne postoelo vremeto t.e. vo momentot na big-bang, vremeto (toa sto denes go broime vo sekundi) zapocnalo...pred toa, konceptot za vreme ne postoi...taka da, samata fraza "PRED big-bang" nema logika i e kontradiktorna
Абе ти не веруеш у Бог ама веруеш у биг бенг.
Уствари веруеш дека не постои Бог затоа што не си го видел .
А исто така веруеш дека имало биг бенг затоа што на некоја будала му светнало у глава дека се настанало после биг бенгот.
:pos:
Абе нели можеш да бидеш искрен и на прашање дали постои Бог само да кажеш дека не знаеш.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
Абе ти не веруеш у Бог ама веруеш у биг бенг.
Уствари веруеш дека не постои Бог затоа што не си го видел .
А исто така веруеш дека имало биг бенг затоа што на некоја будала му светнало у глава дека се настанало после биг бенгот.
:pos:
Абе нели можеш да бидеш искрен и на прашање дали постои Бог само да кажеш дека не знаеш.

Tokmu taka, ne znam...i nikoj ne znae...

Big Bang ne mi kazuva kako da go ziveam zivotot i dali ke idam vo raj ili vo pekol, toa e samo najdobrata teorija koja ja imame momentalno...ako utre nekoj ponudi podobra teorija, zasnovana na istrazuvanje i eksperimenti, ke ja prifatam taa teorija...

KLUCNATA RABOTA e sto preferiras...da priznaes deka ne si 100% siguren sto se slucilo i deka treba da se raboti i istrazuva za da se doznae, ILI da kazes "Bog go napravi", sto e najlesniot i najmrzeliviot odgovor sto bilo koj moze da ti go dade

toa e sindromot na "JAS (vmetni ime) ne mozam da sfatam kako toa i toa se slucilo po priroden pat, pa zatoa sigurno Bog go napravil"...absurdno...

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Tokmu taka, ne znam...i nikoj ne znae...

Big Bang ne mi kazuva kako da go ziveam zivotot i dali ke idam vo raj ili vo pekol, toa e samo najdobrata teorija koja ja imame momentalno...ako utre nekoj ponudi podobra teorija, zasnovana na istrazuvanje i eksperimenti, ke ja prifatam taa teorija...

KLUCNATA RABOTA e sto preferiras...da priznaes deka ne si 100% siguren sto se slucilo i deka treba da se raboti i istrazuva za da se doznae, ILI da kazes "Bog go napravi", sto e najlesniot i najmrzeliviot odgovor sto bilo koj moze da ti go dade

toa e sindromot na "JAS (vmetni ime) ne mozam da sfatam kako toa i toa se slucilo po priroden pat, pa zatoa sigurno Bog go napravil"...absurdno...
Aбе ако не знаеш не значи дека треба да се фаќаш за првата најлогична работа.
Најверојатно тоа е случај со верниците.
Едноставно не знаеш и крај , ќути си и трај си и не се нарекувај атеист.
Под Бог подразбираш старче со брада , така?

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
Aбе ако не знаеш не значи дека треба да се фаќаш за првата најлогична работа.
Најверојатно тоа е случај со верниците.
Едноставно не знаеш и крај , ќути си и трај си и не се нарекувај атеист.
Под Бог подразбираш старче со брада , така?
Pod Bog ne podrazbiram nisto, zatoa sto definicijata za Bog od strana na teistite e sekogas razlicna, zavisno od toa sto im odgovara vo momentot...

A inaku Ateistite ne tvrdat nisto...tie samo ja otfrlaat pretpostavkata deka postoi Bog i toa e se...Ateizam e "default pozicija"...religiite davaat tvrdenja i definicii, koi treba da bidat dokazani za da veruvam...dosega niedna religija ne uspeala da napravi takvo nesto...teoriite za big-bang ili evolucija nemaat nikakva povrzanost so mojot ateizam...i da e definitvno dokazano deka se netocni, toa samo znaci deka seuste ne sme go nasle praviot odgovor, A NE ZNACI deka Gospod go sozdal svetot za 7 dena

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Pod Bog ne podrazbiram nisto, zatoa sto definicijata za Bog od strana na teistite e sekogas razlicna, zavisno od toa sto im odgovara vo momentot...

A inaku Ateistite ne tvrdat nisto...tie samo ja otfrlaat pretpostavkata deka postoi Bog i toa e se...Ateizam e "default pozicija"...religiite davaat tvrdenja i definicii, koi treba da bidat dokazani za da veruvam...dosega niedna religija ne uspeala da napravi takvo nesto...teoriite za big-bang ili evolucija nemaat nikakva povrzanost so mojot ateizam...i da e definitvno dokazano deka se netocni, toa samo znaci deka seuste ne sme go nasle praviot odgovor, A NE ZNACI deka Gospod go sozdal svetot za 7 dena
Ауу многу чудна работа.
Да отфрлиш нешто што не знаеш што е .

Kajgana Shop

На врв Bottom