Славен да е Бог! Секако дека Исус, Божјиот Пратеник,с.а.в.с. никогаш ништо не излажал за разлика од оние кои што лажеле во негово име и ги испревртувале неговите зборови.
Велиш некои лажеле и ги извртеле Неговите зборови. Дирекно прашање до тебе:
Како успеале тие што ги извртеле Исусовите зборови да се вратат во минатото и да ги извртат старозаветните пророштва кои исто така пророкувале дека Исус ќе биде распнат за нашите гревови и дека ќе воскресне?
Вие муслиманите велите дека Исус всушност не бил распнат и не воскреснал и дека тоа е измислица на христијаните. Но како успеале христијаните да се вратат 7-8 века наназад во минатото и да ги променат и прилагодат старозаветните пророштва согласно нивните лаги?
Еве едно пророштво од старозаветниот библиски пророк Исаија кој инспириран од Бог пророкувал 8 века пред Исус да се роди:
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
"А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува. За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме. Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги вложи на Него беззаконијата на сите нас. [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага.[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
"
(Исаија 53:4-9, Библијата, 8 век пред Христос)[/FONT]
Ајде сега одиме збор по збор објаснување на ова пророшво, за да се уверите дека тоа недвосмислено се однесува на Исус Христос и само на Него:
1. Според Библијата болестите се последица на гревот. Христос лекуваше илјадници болни со изреката "Гревовите ти се опростени". На тој начин тој ги понесе гревовите и болестите на луѓето врз Себе, заковувајќи ги потоа на Голготскиот крст.[/FONT]
2. Христос е прободен на Голготскиот Крст[/FONT]
3. Изразот "Казната за нашиот мир падна врз Него" е всушнсот евангелието - радосната вест, дека Христос беше жртвуван за нашите гревови, дека казната што ние ја заслужувавме Тој доброволно ја зеде врз себе - љубовта на Бог која воедно ја задоволува и совршената Божја правда.[/FONT]
4. Нашите безаконија/гревовите беа вложени (ставени) врз Него - Христос.
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
5. Кога Исус го мачеа, Тој оставаше (не даде отпор)[/FONT]
6. Кога го испрашуваа Тој не ја отвори Својата уста (не одговараше)[/FONT]
"И (Ирод) Му поставуваше многу прашања, но Тој (Исус) не му одговори ништо." (Лука 23:9)[/FONT]
"Затоа Пилат Му рече: „Мене ли не ми зборуваш?" (Јован 19:10)[/FONT]
7. Со сила и суд се ослободија од Него (Пилат и народот му судеа)[/FONT]
"Затоа Пилат Му рече: „Мене ли не ми зборуваш? Не знаеш ли дека имам власт да Те распнам и дека имам власт да Те ослободам?" (Јован 19:10)[/FONT]
"Пилат пак им рече: „Какво зло направил?” Но тие извикаа уште посилно: „Распни Го!”" (Марко 14:15)[/FONT]
8. Умре за гревовите на Неговиот народ (христијаните)[/FONT]
"Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот." (Јован 3:16)[/FONT]
"Утреден Јован Го виде Исуса како доаѓа при него и рече: „Еве Го Божјото Јагне, Кое ги зема гревовите на светот!" (Јован 1:29)[/FONT]
"Љубовта е во ова: не дека ние сме Го возљубиле Бога, туку Тој нè возљуби нас и Го испрати Својот Син како жртва помирница за нашите гревови." (1 Јованово 4:10)[/FONT]
9. Беше распнат меѓу двајца злочинци (разбојници)[/FONT]
"И со Него распнаа двајца разбојници; едниот оддесно, а едниот одлево, до Него." (Матеј 15:27)[/FONT]
10. Беше погребан меѓу богатите (во гробот на богатиот Јосиф од Ариматеја)
[/FONT]
"А кога се стемни, дојде богат човек од Ариматеја, по име Јосиф, кој и самиот беше Исусов ученик; тој отиде при Пилата и го побара Исусовото тело. Тогаш Пилат нареди да му биде дадено. И Јосиф го зеде телото, го завитка во чисто платно и го положи во својот нов гроб, што го беше издлабил во карпа. И навали голем камен на гробната врата и си отиде." (Матеј 27:57-60)[/FONT]
11. Исус не направил ни една неправда во Својот живот.[/FONT]
12. Исус не изусти ни една лага во Својот живот.[/FONT]
"А главните свештеници и целиот Синедрион бараа лажно сведоштво против Исуса, за да Го убијат, и не најдоа, иако дојдоа многу лажни сведоци." (Матеј 26:59-60)[/FONT]