Книги за Македонската вистина од странски автори

• Креатор на темата Креатор на темата ShRiNk
  • Време на започнување Време на започнување
Зоки Поки
zoki%20poki_thumb.jpg

мала шала да се живни темава:smir:

Наградно прашање за Каснаковски, во кој век Апостол Павле вршел покрстување во Македонија и кога дошле Бугарите на Балканот?

Уште еден зборник од В. Икономов
Демек не заостануваш во материјалот нели ? :pos2::pos2::pos2: За тоа за каков човек станувало збор, можеби најдобро зборува настанот кога извесни српски претставници од Белград дошле да му нудат пензија, а тој категорички ја одбил со зборовите:
- Јас неќам српска пензија!

- А Бугарите да ти дадат?

- Ако ми давале Бугарите, јас ќе си останев во Софија, а не во Лазорополе! Јас работев само за Македонија и не сакам пензија ни од Бугарија, ни од Србија! И нашето петле ќе пропее!

Наградно прашање за Каснаковски, во кој век Апостол Павле вршел покрстување во Македонија и кога дошле Бугарите на Балканот?

Emission, одговорот е даден, чекам си ја наградата.

1934
Dwie gwary macedońskie(Suhe i Wysoka w Soluńskiem) – Teksty
Mieczysław Małecki
0007Dwie%20Gwary%20Macedonskie.jpg

(.pdf, 8.93 MB)

И уште од Малецки
1936
Dwie gwary macedońskie(Suhe i Wysoka w Soluńskiem) - Słownik
Mieczysław Małecki
0008Dwie%20Gwary%20Macedonskie.jpg

(.pdf, 9.92 MB)

Слушнав за книга, напишана за македонската историска вистина, од страна на анонимни македонци. Така се потпишале. Знае некој каде ја има и како се вика?:smir:

Ако ја има, сигурно на интернетов негде ќе ја најдеш.

Ти си го избришал, ама знам дека Емиссион е чесен Македонец и ќе го исполни тоа што го е ветувал.

Не само што не сум те избришал јас, туку ги проверив и избришаните постови, и пак стојам на своето - ТВОЈ одговор немаше!

Се' што правиш на форумов, во секоја можна форма, се обидуваш да бугаризираш или да негираш.

Emission, одговорот е даден, чекам си ја наградата.
Одговорот не го видов никаде. Гледам дека ни немаш намера да одговориш. Значи бугарите доаѓаат околу 6 века после покрстувањето на Македонците. Немаат никаква допирна точка со Бугарите. Исто како сега некој да тврди дека Абориџините од Австралија се Европејци само затоа што денешните жители се такви. Димитар Македонски знае историја само што става равенство меѓу Славјанин и Бугарин. Потеклото на тие Бугари (Славјани) го поврзува со античките жители на Македонија (тие што живееле во први век после Христа ) слично како што прави и Мажовски.

Греческиј закон от 18 декабрја 1936 года активизировал репрессии греческих властеј против борцов за права национальных меньшинств. В Эгејској Македонии были арестованы и подвергались бесчеловечным пыткам сторонники славјанства - противники греческого диктата. Запрештались преподавание на македонском јазыке, само использование македонского јазыка вызывало гнев и репрессии со стороны греков. Собранија и организации эгејских македонцев были запрештены и разгонјались со всеј жестокостьју, присуштеј времени военној диктатуры.

извадок од
Обзор событиј на Балканах

од
Шевлјаков Михаил

1185 году
Эти выдајуштиесја летописцы истории утверждали, что вследствие противодејствиј государств и их народов, а именно - дунајских, балканских, панонијских, славјанских и других народов-захватчиков, особенно куманских, к которым присоединились византијцы,македонцы, :smir:сербы, венгры, татаро-монголы, можно с полној уверенностьју утверждать, что историческиј процесс социально-политического становленија страны Валахија не был односторонним, а многосторонним, преимуштественно куманским, о чем уже говорилось выше.

Весьма удачно раз'јаснили эти исторические отношенија Ф.Г.Сузлер, Роберт Рослер, Н.Костин, Б.П.Хаждеу, В.Спинеј, Ал.Болдур, Димитрие Кантемир, Е.Хурмузаки, О.Денсусиану, Н.Драган, А.Д.Хенопол, К.Чуреску.

http://www.nm.md/daily/article/2009/12/17/0903.html.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom