ПЕЛАЗГИ/ ИЛИРИ/ МАКЕДОНЦИ/ TRAKI/ FRIGI/ АЛБАНЦИ

• Креатор на темата Креатор на темата PIRRO
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Некој студирал,проучувал,испитувал па кажал дека албанскиот јазик всушност е илирскиот,пелазгискиот и некои (анавено) кавказкиот албански ... Значи поврзани се пелазгите,илирите,албанците денешни и Албанија Кавказ ... Не сакам да се повторувам ама ајде прочитај уште еднаш...
ХОМЕР - ИЛИАДА

" MENIN AEIDE THEA PELIADEO AKILEOZ
OILOMENEN E MURI AKAIOIZ ALGE’ ETHEKE,
POLLAZ D’IPTHIMOUZ PSUKAZ AIDI PROIAPSEN
ERON, AUTOUZ DE ELORIA TEUKE KUVESSIU
OIOUOIOI TE PASI . DIOS D’ETELEIETO BOULE.
EX OU DE TA PRPTA DIASTETEU ERISAUTE
[FONT=&quot]ATREIDEZ TE AUAX AUDRPU KAI DIOZ AKILLEUZ "[/FONT]

" ME NIN AEIDE THEA PELIADEO AKILEOZ
OI LOMEN ENE MURI AKAIOIZ ALGE’ E THEKE,
POLLAZ D’IPTHIMOUZ PSUKAZ AI DI PROIA PSEN
E RON, AUTOUZ DE ELORIA TEUKE KUVESSIU
OI OU OI OI TE PASI . DIOS D’ETELEI E TO BO ULE.
EX OU DE TA PRPTA DIASTETEU E RISA UTE
[FONT=&quot]ATREIDEZ TE AU AX A U DRPUKA I DIOZ AKILLEUZ "[/FONT]

ДЕНЕШЕН АЛБАНСКИ...

[FONT=&quot]" MЛ NIN AIDE ATE (PELIADEO) AKILIT[/FONT]
[FONT=&quot]O LOMEN EDHE MURE AKAJE AI E THEKE[/FONT]
[FONT=&quot](POLLAZ D' IPTIMOUZ PSUKAZ) AI DI PROIA PSE [/FONT]
[FONT=&quot]RON , (AUTOS DE ELORIA) TEK KUVENDOI[/FONT]
[FONT=&quot]OJ OJ OJ OJ (TE PASI DIOS DETELEI ) E TU ULE[/FONT]
[FONT=&quot](EX OU DE TA PRPTA DIASTETEU ) E RITA UNE[/FONT]
[FONT=&quot](ATREIDES TE AU AX A) U TЛRBUKA (I DIOS ) AKILEU " [/FONT]

[FONT=&quot]Зборовите во zagrada се непознати. Еве превод на македонски...[/FONT]

[FONT=&quot]" ZAPEJ MI AIDA TOA (PELIADEO ) AKILIJ[/FONT]
[FONT=&quot]O DVOROJ I SIDINI AKAJSKI TOJ RUSESE[/FONT]
[FONT=&quot](POLLAZ D 'IPTIMOUZ PSUKAZ) TOJ ZNAE PROIA ZOSTO[/FONT]
[FONT=&quot]ZIVEE ( AUTOS DE ELORIA ) SAM SI ZBORI[/FONT]
[FONT=&quot]OJ OJ OJ ( TE PASI DIASTETEU ) JAS GO PORASNAV[/FONT]
[FONT=&quot](ATREIDES TE AU AX A) GNEVEN (I DIOS ) AKIL " ....[/FONT]

[FONT=&quot]Препорачувам да се прочита текстот со адаптација на англиски јазик само треба да знаете и албански за да се уверите во значењето на текстот на албански јазик.[/FONT]
Bravo Pirro!mnogu interesni fakti, ne e vazno dali ke veruva ili ne nekoj tuka, se velit deka najhrabriot e toj sto ja priznava vistinata,a tuka ne gledam nikoj hrabar.
mene ne mi preci da veruvam deka anticnite makedonci se predci na ovie denesni, no za da se veruva trebat fakti i argumenti. edna golema razlika tuka e i jazikot pa se znae denesniot makednoski jazik kade pripaga, istotaka e dokazano deka anticnite makedonci koji spored mene ne bea narod tuku mesano pleme i ziveele vo egejska makedonija,a ne vo vardarska makedonia.ot tuka vi pocnuva problemot so identitetot.jas najmalku sakam anticnite makedonci da imat vrska so grcite, NO ZA ZAL TOA E VISTINA, pa iako da nemat krvna vrska(sto ne veruvam deka ne e vistina) tie pak bile vlijani ot kulturata obrazovanieto,filozofijata,drzavata pa se znae deka na Aleksandar mu bil ucitel Aristotel ?znam deka vie skogas se drzite vo toa deka toj vojuval so grcite i zatoa ne bil grk, pa i spartanite vojuvale so grcite i pak grci bea!!i na primer sega vo teritoriata na sparta da bil vselen nekoj drug narod i da se narekuvaat nie sme spartani i spartanite ne se grci zatoa sto tie vojuvale protiv grcija???istiot slucaj e i so makedonija no tuka e problemot deka za starite makedonci ne se znae mnogu pa ot toa se manipulira sega.Ne razbiram zosto ne ja gradite identitetot od slovenite sto ima loso vo toa??koga cel svet ve gleda taka.
A sprotivno albanskiot jazik i grckiot se najstari vo balkanot i ne se slicni so nikoj jazik toa e najgolemiot fakt sto ja pokazuva vrskata so starite jazici na balkanot pelazgo-ilirskiot jazik, a rabotata sto vie najdete nekoja ulicka da manipulirate so toa ne se vinovni vie tuku albanskata vlada so go nema najmaliot interes i mok da gi sobira isite fakti so se vo vatikanskite i istanbulskite arhivi(se smeta deka ima iljadi fakti pocnuvajki od antikitetot) ova za sto se karame nie za albanskoto poteklo od ilirite ne e zosto nie sakame taka toa e taka zosto ztraskite naucnici go dokazuvat toa .ova sekoj moze da go razbira samo ako misli malce bez da vlezime na fakti i argumenti historija.a ako sakate i dokazi eve gi imate zivi od Pirro!

nema poenta temava, najubavo kljuc...

eve go pak ovaj... NAJ NAJ NAJ ... aj da ne kazam vo sho e naj :)

ne ni cita toa sho nie pisuvame, samo blada toa sho mu rekle vo nekoj centar za golemo-albanska propaganda, i misli deka e patriot, a vsushnost e ni samiot ne znaj sho...

Albanec-logika, isto ko bukar logika...

"lom go beshe ni napravil spirro..."

znaci, ili odstranete go nepismeniov od temata, ili kljuc na temata...

Bravo Pirro!mnogu interesni fakti, ne e vazno dali ke veruva ili ne nekoj tuka, se velit deka najhrabriot e toj sto ja priznava vistinata,a tuka ne gledam nikoj hrabar.

И јас тоа го велам! И не можам кога читам вакви коментари, да се воздржам да не прашам:

КАДЕ СТЕ, КАДЕ ОТИДОВТЕ?

Некој студирал,проучувал,испитувал па кажал дека албанскиот јазик всушност е илирскиот,пелазгискиот и некои (анавено) кавказкиот албански ... Значи поврзани се пелазгите,илирите,албанците денешни и Албанија Кавказ ... Не сакам да се повторувам ама ајде прочитај уште еднаш...
ХОМЕР - ИЛИАДА

" MENIN AEIDE THEA PELIADEO AKILEOZ
OILOMENEN E MURI AKAIOIZ ALGE’ ETHEKE,
POLLAZ D’IPTHIMOUZ PSUKAZ AIDI PROIAPSEN
ERON, AUTOUZ DE ELORIA TEUKE KUVESSIU
OIOUOIOI TE PASI . DIOS D’ETELEIETO BOULE.
EX OU DE TA PRPTA DIASTETEU ERISAUTE
[FONT=&quot]ATREIDEZ TE AUAX AUDRPU KAI DIOZ AKILLEUZ "[/FONT]
[FONT=&quot]

[/FONT]" ME NIN AEIDE THEA PELIADEO AKILEOZ
OI LOMEN ENE MURI AKAIOIZ ALGE’ E THEKE,
POLLAZ D’IPTHIMOUZ PSUKAZ AI DI PROIA PSEN
E RON, AUTOUZ DE ELORIA TEUKE KUVESSIU
OI OU OI OI TE PASI . DIOS D’ETELEI E TO BO ULE.
EX OU DE TA PRPTA DIASTETEU E RISA UTE
[FONT=&quot]ATREIDEZ TE AU AX A U DRPUKA I DIOZ AKILLEUZ "[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]ДЕНЕШЕН АЛБАНСКИ...
[FONT=&quot]
" MЛ NIN AIDE ATE (PELIADEO) AKILIT
O LOMEN EDHE MURE AKAJE AI E THEKE
(POLLAZ D' IPTIMOUZ PSUKAZ) AI DI PROIA PSE
RON , (AUTOS DE ELORIA) TEK KUVENDOI
OJ OJ OJ OJ (TE PASI DIOS DETELEI ) E TU ULE
(EX OU DE TA PRPTA DIASTETEU ) E RITA UNE
(ATREIDES TE AU AX A) U TЛRBUKA (I DIOS ) AKILEU "

Зборовите во zagrada се непознати. Еве превод на македонски...

" ZAPEJ MI AIDA TOA (PELIADEO ) AKILIJ
O DVOROJ I SIDINI AKAJSKI TOJ RUSESE
(POLLAZ D 'IPTIMOUZ PSUKAZ) TOJ ZNAE PROIA ZOSTO
ZIVEE ( AUTOS DE ELORIA ) SAM SI ZBORI
OJ OJ OJ ( TE PASI DIASTETEU ) JAS GO PORASNAV
(ATREIDES TE AU AX A) GNEVEN (I DIOS ) AKIL " ....

[/FONT]

ПИРО ТРЕБА ЛИ ДА ВИКАМ ЗА ДА МИ ОДГОВОРИШ?

Кои се тие лингвисти кои тврдат дека пелазгискиот и албанскиот јазик се сродни? Каде се нивните трудови објавени?

Наводно албанскиот текст од Илијада е обична бесмислица која нема никаква научна вредност!!!

Да, да, два три сврзника и еден два збора кога ќе ги расчлениме ќе добијат (види чудо) значење во денешниот албански јазик ама дали тие познато дека и македонски зборови на тој начин ќе се најдат а има и такви кои нема ни потреба да ги расчленуваш туку и директно се преводливи. Сепак не се осмелувам ништо да тврдам додека не го видиме оригиналот а него го НЕМА!!

Жити се малку поголема објективност во тврдењата!

ПС. Му го дадов текстот на човек што многу добро знае албански и му реков, читај, ова е на албански, да не ти кажам каков одговор добив :wink:.

mene ne mi preci da veruvam deka anticnite makedonci se predci na ovie denesni, no za da se veruva trebat fakti i argumenti. edna golema razlika tuka e i jazikot pa se znae denesniot makednoski jazik kade pripaga,

Јазикот нема никаква врска. никој не знае на кој јазик зборувале „варварите„ на Балканот. Може да збореле словенски, може албански а може и некој денес сосема изумрен јазик.

Освен тоа Ирците, Шкототе, Евреите, Либанците и многу други комплетно си ги имаат сменето јазиците така да овој аргумент ти е пукање во празно!

istotaka e dokazano deka anticnite makedonci koji spored mene ne bea narod tuku mesano pleme

А да прочиташ малку историја од Јустин, Ариан, Полибиус па потоа да правиме муабет?

i ziveele vo egejska makedonija,a ne vo vardarska makedonia.

Скаран ли си со географија? Читај дела од антички автори па јави се да дискутираш за темава, важи?

Пелагонците знаеш ли кој биле? Знаеш ли каде е Пелагонија?

Јас сум од Орестида по потекло (како и моите предци по таткова линија) и немој многу да ми збориш кој каде бил. Да не живеат Марсовци во Егејскиот дел. Грција ја доби Македонија дури во 1913 со воена окупација.

ПС. Претпоставувам познато ти е каде била Орестида.

ot tuka vi pocnuva problemot so identitetot.jas najmalku sakam anticnite makedonci da imat vrska so grcite, NO ZA ZAL TOA E VISTINA, pa iako da nemat krvna vrska(sto ne veruvam deka ne e vistina) tie pak bile vlijani ot kulturata obrazovanieto,filozofijata,drzavata pa se znae deka na Aleksandar mu bil ucitel Aristotel ?

Грците имат врска со Македонија од 1913 како окупаторска сила и ништо повеќе, или сметаш дека 700 000 христијански Турци и Грци што ги населија во Македонија од Турција во 1922 година имаат некаква културна врска со античка Македонија?

znam deka vie skogas se drzite vo toa deka toj vojuval so grcite i zatoa ne bil grk, pa i spartanite vojuvale so grcite i pak grci bea!!i na primer sega vo teritoriata na sparta da bil vselen nekoj drug narod i da se narekuvaat nie sme spartani i spartanite ne se grci zatoa sto tie vojuvale protiv grcija???

Спартанците самите велеле дека се ЕЛИНИ нешто што Македонците за себе НИКОГАШ не го тврделе (освен Александар Филхелен и тоа само за неговата фамилија) а нешто што ниеден ГРК при здрав разум никогаш не го кажал.

Ти значат нешто Филипиките на Демостен или ти е шпанско село?

Читни малку за Арванитите во Грција зошто за срамота јас знам за нив многу повеќе од тебе пред да тврдиш за други народи во Мореја.

Ne razbiram zosto ne ja gradite identitetot od slovenite sto ima loso vo toa??koga cel svet ve gleda taka.

А зошто да градиме идентитет на неколку племиња кои направиле инвазија и до 13 век тотално се асимилирале? Сакаш да живееш во лага или ја сакаш вистината? Да не мислиш дека во Албанија немало словенски инвазии?

A sprotivno albanskiot jazik i grckiot se najstari vo balkanot i ne se slicni so nikoj jazik toa e najgolemiot fakt sto ja pokazuva vrskata so

Да не имаат албанскиот и грчкиот јазик тапија на старост. Може да ја видам?

Како знаеш дека албанскиот потекнува од Балканот, имаш докази? А што ако потекнува од Блискиот Исток од Шумер на пример, си помислил на таква можност?

За Грците е општо познато дека се доселеници на Балканот околу 2000 пне па не знам како може да е најстар јазик. А да, другите биле неми, така?

starite jazici na balkanot pelazgo-ilirskiot jazik, a rabotata sto vie najdete nekoja ulicka da manipulirate so toa

Не се знае ништо за пелазгискиот и илирскиот јазик, АМАН!!!

Не се знае ни дали биле два јазика или само еден, се друго е твоја (ваша) фантазија!!!

ne se vinovni vie tuku albanskata vlada so go nema najmaliot interes i mok da gi sobira isite fakti so se vo vatikanskite i istanbulskite arhivi(se smeta deka ima iljadi fakti pocnuvajki od antikitetot) ova za sto se karame nie za albanskoto poteklo od ilirite ne e zosto nie sakame taka toa e taka

Ние да не сме и криви на албанската влада што преспала скоро 100 години и не и текнало да збира документи и врши археолошки истражувања.

Има илјади факти само никаде ги нема :wink:.

zosto ztraskite naucnici go dokazuvat toa .ova sekoj moze da go razbira samo ako misli malce bez da vlezime na fakti i argumenti historija.a ako sakate i dokazi eve gi imate zivi od Pirro!

По стоти пат ќе повторам, кои се тие странски научници и каде може да ги најдеме нивните трудови?

Вилкес како што ти е познато смета дека Албанците немаат врска со Илирите, интересно нели?

objektivnost? mislam deka ne ni znaat sto znaci poimot... :pos::pos2:

Ne razbiram zosto ne ja gradite identitetot od slovenite sto ima loso vo toa??koga cel svet ve gleda taka.
A sprotivno albanskiot jazik i grckiot se najstari vo balkanot i...
i ko se razbudi - gakjite polni? :)

ebati "nauchnata" diskusija, koga nepismeni ofcari se tupaat ko majmuni v gradi...

@ Silen: ne tropaj i ti gluposti te molam. Slovenite ziveele na Balkanot i pred Aleksandar, koj i sam bil Sloven :)

@ Silen: ne tropaj i ti gluposti te molam. Slovenite ziveele na Balkanot i pred Aleksandar, koj i sam bil Sloven :)

Со мене не се води така дискусија, би требало да ти е досега јасно?

Словенските племиња кои вршеле инвазии почнувајќи од 8 век сигурно не живееле на Балканот освен ако не шпекулираме дека се иселиле па пак се вратиле после многу време, нешто за што докази сеуште нема.

Александар и Македонците а и сите други пресловенски народи никогаш за себе не тврделе дека се словени (ниту било ој друг антички автор) а и зборот словен познато ти е од кога почнува де се употребува на овие простори.

Ако тврдиш Прото-Словени или Венети може да правиме муабет инаку ќе се мешаме со Словаците и Словенците од каде и почнуваат словенските инвазии преку Дунав.

e navistina si silen... me isplasi sea, kje kjutam...

silni gluposti tropas, daj dokazi deka imalo nekogas naseluvanje na Slovenite na Balkanot.

duri ne dades nepobitni dokazi - se sto kje napises vo toj pravec ke go deklariram kako notorna glupost :)

kakvi se toa "proto-sloveni" ?

toa se komsiite na proto-blgarite i proto-ilirite i proto-pelazgite?

ma lol...

eve ti samo mal primer sto jas smetam za notorna glupost:

Словенските племиња кои вршеле инвазии почнувајќи од 8 век сигурно не живееле на Балканот освен ако не шпекулираме дека се иселиле па пак се вратиле после многу време, нешто за што докази сеуште нема.

kaj se krieja dotogas?

e navistina si silen... me isplasi sea, kje kjutam...

silni gluposti tropas, daj dokazi deka imalo nekogas naseluvanje na Slovenite na Balkanot.

duri ne dades nepobitni dokazi - se sto kje napises vo toj pravec ke go deklariram kako notorna glupost :)

kakvi se toa "proto-sloveni" ?

toa se komsiite na proto-blgarite i proto-ilirite i proto-pelazgite?

ma lol...

Не се работи некој некого да плаши туку за твојот стил на комуникација. Ако ми се обраќаш како што почна просто нема да ти реплицирам.

Јас никаде не спомнав збор населување така да не измислувај :wink:.

Словенски инвазии од позади Дунав (а посебно од државата на Само) имало и тие се забележени од страна на повеќе византиски автори или сметаш дека ги измислиле за да пополнат страници?

Дел од инвазионите војски (претежно од војници) се населиле во Македонија и Грција, факт кој исто така е добро познат. Сепак тие кој останале (многу биле убиени и населени во Мала Азија) до 13 век тотално се асимилираат и никогаш нивниот број не бил поголем од 20% во однос на целокупното население.

Значи јас ги викам Словени дојденците од преку Дунав кои и самите така се нарекувале а сите останати кои имаат потекло од Балканот и кои евентуално збореле словенски дијалект ги нарекувам Прото-Словени или Венети за да направам разлика од претходните.

Што не ти е јасно?

A kako da ti se obrakjam koga ne se razlikuvas nitu od bukarite nitu od ovie nepismenite vo nacinot na koj sto tropas gluposti tuka?

diskusija okolu ovaa problematika znaci iznesuvanje na fakti i predpostavki.

ti, kako i bugarite i Albancite i srbite, stavate kraj, definirate raboti koi ne se za definiranje, taka da pomegju tvoeto

А зошто да градиме идентитет на неколку племиња кои направиле инвазија и до 13 век тотално се асимилирале?

i pak tvoeto

i nivnoto tropanje gluposti nema razlika.

gledam deka citas, ubavo, samo uste izlezi od tie "ramki", da ne stavas pred definirani raboti koi seuste ne se definirani, i se e ok :)

ko sho e tocno deka ne se znae mnogu za pelazgite i balkanot pred vremeto na Antickata Makedonska drzava, isto ne se znae ni za famoznoto naseluvanje na slovenite koe vikas ne bilo naseluvanje, a samiot velis se naselile...

Јас никаде не спомнав збор населување така да не измислувај .

Словенски инвазии од позади Дунав (а посебно од државата на Само) имало и тие се забележени од страна на повеќе византиски автори или сметаш дека ги измислиле за да пополнат страници?

Дел од инвазионите војски (претежно од војници) се населиле во Македонија и Грција, факт кој исто така е добро познат. Сепак тие кој останале (многу биле убиени и населени во Мала Азија) до 13 век тотално се асимилираат и никогаш нивниот број не бил поголем од 20% во однос на целокупното население.

a sho pravime so "slovenskite" termini pred 8ot vek?

i daj odluci se, se naselile, ili bile ispoubieni?

se nadevam deka me razbra, bez definicii koi ne se definicii, toa e NAUCHNA rasprava.

zato sho prezentirano na nacin na koj sto ti ili pirro ili mnogu drugi go prezentiraat e propaganda :)

ili poblaga forma - tropanje gluposti :)

Не се работи некој некого да плаши туку за твојот стил на комуникација. Ако ми се обраќаш како што почна просто нема да ти реплицирам.

Јас никаде не спомнав збор населување така да не измислувај :wink:.

Значи јас ги викам Словени дојденците од преку Дунав кои и самите така се нарекувале а сите останати кои имаат потекло од Балканот и кои евентуално збореле словенски дијалект ги нарекувам Прото-Словени или Венети за да направам разлика од претходните.

Што не ти е јасно?
Ок не ми се јасни два момента.
Ако се асимилирале и останале само дваесетина проценти тогаш како толку многу луѓе го прифатиле тој јазик?
Како може едно големо племе да живее толку долг период на одредено место (зад Карпатите) и да не остави апсолутно никакви траги за неговото присуство?

Ок не ми се јасни два момента.
Ако се асимилирале и останале само дваесетина проценти тогаш како толку многу луѓе го прифатиле тој јазик?

Да знам 100%, би ти кажал сигурно ама базирајќи на најновите податоци има неколку варијанти.

1) Според генетикатата каде мнозинството балкански народи имаат изворно балкански гени барем 3000 години и според етнологијата и археолошките податоци не е можно доселените да биле мнозинство и тие да извршиле асимилација. Едноставно таа варијанта е веќе исклучена!

Значи доаѓаме до други две можности:

а) Населението зборувало друг (други) јазик (јазици) и заради одредени политички причини му е наметнат туѓ јазик (словенскиот) кој постепено комплетно се наметнува. Тоа веќе се случило кај повеќе други народи и такви процеси се можни. Тоа е едната варијанта.

б) Населението веќе зборувало словенски дијалект и денешните балкански словенски јазици се само еволуција на истиот јазик.

Која од овие варијанти е поверојатна и дали има и некоја трета (која не ми е позната) не знам.

Како може едно големо племе да живее толку долг период на одредено место (зад Карпатите) и да не остави апсолутно никакви траги за неговото присуство?

Јорданес како теритирии на Словените кои ги нарекува и Венети и Анти ги опишува скоро истите територии на кои и денес се зборуваат словенски јазици.

Јас Карпатите никогаш не ги спомнав туку само реков од позади Дунав што е многу широк поим, нели :wink:?

Инвазии на елитни единици кои во одреден момент створиле и свои државни структури Склавинии имало и се евидентирани, но масовно населување на комплетни племиња кои тотално би ја измениле етничката слика никогаш не се случило.

Ова е мое мислење со кое норамлно не мора да се согласиш.

Инвазии на елитни единици кои во одреден момент створиле и свои државни структури Склавинии имало и се евидентирани

When, for example, John of Ephesos, bishop of Constantinopolis under Justinian (527-65) mentions the innumerable raids into the Bizantine territori by “the damned people of the Slavs” he damns them because they were still pagan, and not because they are ‘arriving’! And when, in his [FONT=TimesNewRoman,Italic]De rebus Gethicis [/FONT]Jordanes describes the location of the Venedi, and writes that they inhabited the area “From the source of the Visla riverand on incommensurable expanses”, he does not give the slightest indication of a recent arrival of theirs, but simply describes a statu quo. And I challenge Slavic specialists to find any indication of a recent arrival of the Slavs in their area in other medieval sources.

ЗНАЧИ НЕМА ТАКВИ ЗАПИСИ, Борби сме воделе и под Турско, па никој не вели дека балканците дошле во турско.

... how an archaeologist can advance the hypothesis of a massive expansion that involves half of Europe, and is capable of entirely changing its linguistic identity, without the slightest archaeological evidence.

Now, from a geolinguistic point of view, Southern Slavic must form the earlier core, while the two Northern branchings must be a later development, each with its proper history and identity. No other explanation is possible, unless one challenges the very raison d’etre of IE and Proto-Slavic reconstruction, besides common sense.

Ако светот политички неќе да ги признае фактите, како и за се друго што прави, тогаш безпредметно е да разговараме.

When, for example, John of Ephesos, bishop of Constantinopolis under Justinian (527-65) mentions the innumerable raids into the Bizantine territori by “the damned people of the Slavs” he damns them because they were still pagan, and not because they are ‘arriving’! And when, in his [FONT=TimesNewRoman,Italic]De rebus Gethicis [/FONT]Jordanes describes the location of the Venedi, and writes that they inhabited the area “From the source of the Visla riverand on incommensurable expanses”, he does not give the slightest indication of a recent arrival of theirs, but simply describes a statu quo. And I challenge Slavic specialists to find any indication of a recent arrival of the Slavs in their area in other medieval sources.

ЗНАЧИ НЕМА ТАКВИ ЗАПИСИ, Борби сме воделе и под Турско, па никој не вели дека балканците дошле во турско.

... how an archaeologist can advance the hypothesis of a massive expansion that involves half of Europe, and is capable of entirely changing its linguistic identity, without the slightest archaeological evidence.

Now, from a geolinguistic point of view, Southern Slavic must form the earlier core, while the two Northern branchings must be a later development, each with its proper history and identity. No other explanation is possible, unless one challenges the very raison d’etre of IE and Proto-Slavic reconstruction, besides common sense.

Ако светот политички неќе да ги признае фактите, како и за се друго што прави, тогаш безпредметно е да разговараме.

АнгПу, ако цитираш тогаш барем да ги напишеше и авторите. Претпоставувам првиот цитат е од Курта а вториот од Алинеи или и двата се од Курта.

Не знам колку разбираш англиски но бидејќи сум прочитал доста од делото на Курта и се што Алинеи напишал за етногенезата на Словените објавено на англиски тоа што ти го цитираш во ништо не го негира тоа што јас претходно го напишав.

Книгата на Курта е преполна со словенски инвазии од преку Дунав но и Курта тврди дека масовна преселба немало нешто со што јас се согласувам.

И за вториот цитат веќе напишав дека е можна варијанта.

Ова е мое мислење со кое норамлно не мора да се согласиш.
Дебатираме само нели. Нигде не спомнав дека не се согласувам со некој од претходните твои постови. Јас, и мислам дека голем дел од македонците кои ги интересира оваа тема, за ралика од нашите соседи не интересира вистината. Не ми е јасно на пример доаѓаат словените на балканот и одма пола балкан зборува словенски јазик, а кога доаѓаат бугарите го примаат словенскиот и не се обидуваат да го наметнат својот. Тоа е малку чудно.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom