Dzish
unlike any other...
- Член од
- 15 февруари 2007
- Мислења
- 13.994
- Поени од реакции
- 2.689
Моторот е конструиран од Karl Benz во 1896 година и се вградува во тогашните негови возила. VW не ни постоеше во тоа време. Па за прв пат од него го превзема BMW во 1926 и го прави познатиот 500 кубици 2 цилиндричен мотор што и ден денес се вградува во моторциклите на BMW. Потоа Porche со првиот модел 356 во почетокот на педесеттите и на крај технологијата ја превзема и VW и го вградува моторот во Буба, Карман, Транспортер и Варијант. Исто така и Citroen го вградува во моделот 2CV (спачак), и GS/GA/CX.Toa e Japoncite ja ukradoa od Germancite boxer tehnologijata koja e primeneta vo VW buba za prvpat i porsche... pozz
Па во 80-тите го користи и Alfa Romeo, Honda за моделот Goldwing, па последниве 15 години се јапончиштата за кои викаш дека ја украдија технологијата.
VW одамна ја напушти технологијата. Ако не е Porѕche и Subaru, оваа технологија ке изумре исто како Ванкел моторите.
Видиш не биле први VW/Porsche со кои почнале со вградување на бокс машини, ниту пак ја измислиле технологијата.