2013 година-100 години од Букурешкиот договор!

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
За договорот.....
Кои точки не биле испочитувани,од договорот, зошто не е валиден..и.т.н.,...
Прикажуваше копии од карти што биле презентирани на букурешкиот договор, етнографски карти на Македонија и.т.н.
карти може да покажвит секој и сеге али кај тој ги нашол картите и кај му е Букурешкиот договор нека го покаже нео ако тој е договор зошто го кријат нели е договор треба да биде јавен.

Тешко е д се докаже ека имал ткви карти и ткви планови за македонија пошто се е исполитизирано и пропагнда и се користи со секакви цели, па тка не може да зборувае за Букурешкиот договор се додека не излезе на виделина, тоа ека тој има врее траење 100 год. е чиста глупост нема таква работа не е производ тоа па ке се лиценцира и ке му пријде рокот, договорите више се прикаски сега иде на тоа да се стбилизира ако мислите дека ке има ново кроење на картите во балканот после ова со Косово грешка сте нема никој да ја уништи Грција или Буарија тие се у нато и не мислам дека некој би се осмелил ни најмалку да интервенира со воена сила пошто ке стане ко Београд 1999, Сега иде на соединување на европа и се постабилен реион а не на поделби на ецта и кроење нови кати тоа би придонел нови конфликти и кризи.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
сега иде на тоа да се стбилизира ако мислите дека ке има ново кроење на картите во балканот после ова со Косово грешка сте нема никој да ја уништи Грција или Буарија тие се у нато и не мислам дека некој би се осмелил ни најмалку да интервенира со воена сила пошто ке стане ко Београд 1999, Сега иде на соединување на европа и се постабилен реион а не на поделби на ецта и кроење нови кати тоа би придонел нови конфликти и кризи.
А Западна Мачедони, Јужна Србија, Чемериа и останати територии што ќе им правиме ?? Ај појасни ми за идните случувања на Балканскиот Полуостров(т.е Илирскиот Полуостров).

За картата. Не си гаам илузии дека ќе ни ги дадат териториите, ама убаво би било да се добие еден паричен надомест :smir:

B

Borg_Drone

Гостин
карти може да покажвит секој и сеге али кај тој ги нашол картите и кај му е Букурешкиот договор нека го покаже нео ако тој е договор зошто го кријат нели е договор треба да биде јавен.
????
Картите се од Лондонскиот музеј....
Како тоа којзнае од кај ги нашол.....мислам дека веќе ти кажав дека покажа карти што биле ПРЕЗЕНТИРАНИ на БУКУРЕШКИОТ ДОГОВОР...
И ако не примети ние македонците сме биле одсекогаш спремни за разговор, работата е тоа што нашите соседи секогаш ги одложуваат тие разговори.....мислиш дека им е во полза на грците да разговараат со нас..
Или пак на бугарите???
или пак на србите....???
А и на албанците...одговорот е не.

BTW

ти албанец ли си??

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
????
Картите се од Лондонскиот музеј....
Како тоа којзнае од кај ги нашол.....мислам дека веќе ти кажав дека покажа карти што биле ПРЕЗЕНТИРАНИ на БУКУРЕШКИОТ ДОГОВОР...
И ако не примети ние македонците сме биле одсекогаш спремни за разговор, работата е тоа што нашите соседи секогаш ги одложуваат тие разговори.....мислиш дека им е во полза на грците да разговараат со нас..
Или пак на бугарите???
или пак на србите....???
А и на албанците...одговорот е не.

BTW

ти албанец ли си??
епа добро ке видиме што ке се случит, се надевам ека на добро ке излезит целава работа но не верувам тие да се слагат со ова што го кажуваш ти пошто овој случај е амна завршен и не ми се верува дека ке ви адат надоместок и нешто друго.

Тоа дека сум Албнец нема Врска пошто не сум нешто против ова што го велиш али сакам да видам до каде е ова еално и можно да не се бара нешто што не може да се добие таа ми е финтата сфаќаш?

B

Borg_Drone

Гостин
Не се испочитувани сите точки од договорот...
Не се почитуваше малцинството македонско во Егејска Македонија...(и воопшто во другите земји).
Малцинството македонско беше протерано( 1 милион) убивано, ставано во затвори, малтретирано ,тепано...и.т.н.
Во договорот стои дека мора да им се загарантираат правата на малцинствата..
Арно ама.....гледаш......не е испочитуван тој договор, и можеме да бараме ревизија.

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
Не се испочитувани сите точки од договорот...
Не се почитуваше малцинството македонско во Егејска Македонија...(и воопшто во другите земји).
Малцинството македонско беше протерано( 1 милион) убивано, ставано во затвори, малтретирано ,тепано...и.т.н.
Во договорот стои дека мора да им се загарантираат правата на малцинствата..
Арно ама.....гледаш......не е испочитуван тој договор, и можеме да бараме ревизија.
е да во ова си у право за дискриминации и сите тие физички и ментални тортури јас сум против тоа, а како што забележувам Македонија оди со добри стапки и кон почитувањата на правата на малцинствата али последно време ептен бавно па и затоа ДПА сака да си дава оставка ова ич не ми мириса на добро, политичка криза е мноу лоша слика за македонија и треба се побрзо да се решат сите Малцински прашања во македонија исто како и во Грција и во грција треба да се намали интензитетот на прекршување на човековите права а во Македонија треба да се забрза процесот на Охридскиот рамковен договор.

Член од
17 февруари 2008
Мислења
195
Поени од реакции
6
е да во ова си у право за дискриминации и сите тие физички и ментални тортури јас сум против тоа, а како што забележувам Македонија оди со добри стапки и кон почитувањата на правата на малцинствата али последно време ептен бавно па и затоа ДПА сака да си дава оставка ова ич не ми мириса на добро, политичка криза е мноу лоша слика за македонија и треба се побрзо да се решат сите Малцински прашања во македонија исто како и во Грција и во грција треба да се намали интензитетот на прекршување на човековите права а во Македонија треба да се забрза процесот на Охридскиот рамковен договор.
Fakt e deka Egejcive mnogu trpat od ovie grcive, tie se polosi i od srbite, epte lud narod se. Veruvam deka ke se smeni, mora, inace djabe sedat na EU. A ista situacija e i so albancive....

A za Makedonija, treba rabota uste malku,ali kako ne saka da ide, a mora da se zatvori ramkovniot, ali da pocekame posle Bukuresht.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.995
Поени од реакции
5.610
Ајде нека го исполнат тој рамковен веќе еднаш, баш после ќе ме интересира кој ќе бидат наредните барања, дали Тетово да биде прогласено за република?Ако грешам поправете ме...

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
Ајде нека го исполнат тој рамковен веќе еднаш, баш после ќе ме интересира кој ќе бидат наредните барања, дали Тетово да биде прогласено за република?Ако грешам поправете ме...
Ај не фантазирј :baeh: не мешај работи никој тоа не го кажа само си бараме да бидат почитувани точките што се потпишани во Охридскиот рамковен Договор во тој договор нема Тетово Држава и не знам што друо си мислиш ако беше Тетово да стане независно тоа ке го стореа 2001 кога беше вереме за тоа кога се пукаше али никој тоа не го бараше нити го бара само да се спроведе Охридскиот Рамковен договор и свеке биде ОК, не знам како го свакаш ти тоа но Рамковниот договор нема намера да ја расцепи македонија туку да ја прави по демократска и по либерална.

Со каква совест ти бараш право над твојот дискриминиран народ во дргуа држава кога во твојата своја држава ти имаш малцинство што не го почитуваш у општо и сега ти очекуваш Грците да ти и почитуват малцинските права кога во грција има еден симболичен број на Македонци и Албанци ај не ме шишај, а ваму во македонија имаш над 30% Албанци што тоа го намалија на 25% и нивните права односно нашите малцински права не се почитувани со токав огромен процент што слободно можам да кажам 30% не е Малцинство туку е Фактор, значи ако сакаш во светот да има правдина треба да почнеш да делиш правдина самиот па после да очекуваш и другите тоа да го сторат истото.

Ке ме извинете поради печатните грешки пошто тастатурва не ми работи добро:smir:

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
кај бе 30% шо збориш

Член од
19 април 2007
Мислења
629
Поени од реакции
37
Ај не фантазирј :baeh: не мешај работи никој тоа не го кажа само си бараме да бидат почитувани точките што се потпишани во Охридскиот рамковен Договор во тој договор нема Тетово Држава и не знам што друо си мислиш ако беше Тетово да стане независно тоа ке го стореа 2001 кога беше вереме за тоа кога се пукаше али никој тоа не го бараше нити го бара само да се спроведе Охридскиот Рамковен договор и свеке биде ОК, не знам како го свакаш ти тоа но Рамковниот договор нема намера да ја расцепи македонија туку да ја прави по демократска и по либерална.

Со каква совест ти бараш право над твојот дискриминиран народ во дргуа држава кога во твојата своја држава ти имаш малцинство што не го почитуваш у општо и сега ти очекуваш Грците да ти и почитуват малцинските права кога во грција има еден симболичен број на Македонци и Албанци ај не ме шишај, а ваму во македонија имаш над 30% Албанци што тоа го намалија на 25% и нивните права односно нашите малцински права не се почитувани со токав огромен процент што слободно можам да кажам 30% не е Малцинство туку е Фактор, значи ако сакаш во светот да има правдина треба да почнеш да делиш правдина самиот па после да очекуваш и другите тоа да го сторат истото.

Ке ме извинете поради печатните грешки пошто тастатурва не ми работи добро:smir:
Ц ц ц ц...малце ли ви се дадоа права..? Што уште сакате ајде кажи, ке ви дадеме ?

king24

Pirat
Член од
8 ноември 2007
Мислења
147
Поени од реакции
2
Та има ли какво да се обс'жда оште за Букурешткија договор?
Абе татар еден многу лаги знаеш, ќе му дојде време и на тој Букурешки договор да заврши, само што ќе остане од вашата вештачка држава.
И уште нешто заедно со таканаречените грци барате да земете туѓа територија само да не останете како србија "белградски пашалак" и тие бараа голема србија а за брзо време ке останат град држава белград.
Затоа не барајте рогови зашто ќе изгубите и ушите.

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
Грција останува проблематичната членка на ЕУ и на НАТО која со децении суптилно, а потоа отворено работеше и работи за подржување кризи на Балкан. На Грција и одговара состојба на конфликти. Во минатото подржувана од Европа од оружените конфликти на Балканот излегуваше територијално проширена со анексија на туѓи територии. Сега со диктатот за промена на името на Република Македонија цели да предизвика нова опасна криза и обезличување на македонскиот народ.

Во Букурешт во 1913 година кога Македонија беше поделена, Грција воспостави окупаторска власт на приморскиот дел на Македонија. Европа ја поддржа агресијата, нечувствителна за страдањата на македонскиот народ.

Во Првата светска војна македонското прашање одново беше актуелизирано. Политичките и воени фактори на Франција и Велика Британија спроведоа сопствени испитувања кои само ја потврдија вистината за Македонија и македонскиот народ документирана на нивни карти. Тоа се гледа дури и на картата од грчки експерт.

На британската етничка карта на Централна и Југоисточна Европа издадена од Штабот на воените сили во 1916 година во Лондон, Македонците се претставени (признати) како посебен народ и нација под сопственото национално и историско име Македонци. Македонската етничка територијата на географска Македонија е одбележена со посебна линија и во легендата за нациите Македонците се посебно одбележени.

На грчката карта од Проф. Георге Сотириадис од 1918, е претставена етничка „грчка Македонија.” На картата Македонците се претставени како посебен народ под сопственото народносно име Македонци со назнака (Словени) на целата нејзина територија. Одделно се одбележени, со посебни бои, подрачјата населени со муслиманско и со грчко население. Напоменуваме дека и топонимите се македонски.

На француската етничка карта на Централна Европа и на балканските држави од 1918 година, македонскиот народ е претставен одделно, териториите на деловите од Македонија во составот на балканските држави се одбележени со посебна боја. Во легендата е запишано – Македонци.

Сепак, и тоа не повлијае за промена на односот спрема македонскиот народ. Лојалноста кон сојузничка Грција (и Србија) беше посилна од декларираната заложба за правичност и доследност во примената на правото на народите на самоопределување и на државност. Тоа право на македонскиот народ не му го признаа. Мировните конференција во Париз во 1919 ја потврди поделбата на Македонија.

Во 1924 г. се појави и германска карта на народите и јазиците на Балканскиот Полуостров. На картата Македонците на целата етничка територија на Македонија се претставени одделно, под сопственото национално и историско име Македонци, како и другите балкански народи: Бугари, Грци... Во легендата со посебна боја е одбележена македонската етничка територија и македонскиот јазик.

Европа по Втората светска војна на Мировната конференција во Париз во 1946 година уште еднаш ја санкционира поделбата на Македонија, а Грција ја продолжи геноцидната политика спрема македонскиот народ во егејски дел на Македонија.

Сепак и покрај сите поволности кои ги доби Грција, во поново време е силно фрустрирана, соочена со проблемот на малцинствата и неминовноста од рушењето на митот за хомогеност на грчката нација и грчки карактер на македонско античко минато. Фрустрирана е и поради извесното губењето на стратегиското значење за ЕУ и НАТО (по поместувањето на предната линија на исток, на Црно Море). Како реакција на таа фрустрација, ги мобилизира сите сили за завршен етногеноцид над Македонскиот народ. Го наметна проблемот со името пред претстојниот состанок на НАТО во Букурешт со закана со вето за да го спречи приемот на Република Македонија во безбездносниот систем.

Во ЕУ и НАТО знаат дека со промена на уставното име на Македонија нема да се реши проблемот на Грција, а ќе се отвори непосакуван нов потежок проблем.

Грција не е држава која во Букурешт, спротивно на интересите на САД и НАТО, ќе стави вето на приемот на Македонија. Со жестоките вербалните закани врши притисок пред состанокот на НАТО македонското државно раководство да го смени уставното име, со убеденост дека ќе го смени како што пред години едно друго раководство го смени знамето и уставот на државата.

Во актуелната констелација на односи и состојби на Балканот на НАТО му е потребна Република Македонија. Подржувачи има. Нашето државно раководство може и мора да ги потенцира сите изнесени факти (како и многуте други кои ги имаме) пред сојузниците и така да ги заштити виталните национални и државни интереси. Треба да се објасни дека без промени во однесување на Грција, ќе ја нема посакуваната стабилност на Балканот.

Авторот на текстот е професор - историчар

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
Абе татар еден многу лаги знаеш, ќе му дојде време и на тој Букурешки договор да заврши, само што ќе остане од вашата вештачка држава.
И уште нешто заедно со таканаречените грци барате да земете туѓа територија само да не останете како србија "белградски пашалак" и тие бараа голема србија а за брзо време ке останат град држава белград.
Затоа не барајте рогови зашто ќе изгубите и ушите.
БРАВО. Србите населени на Балканот во 6 век тврдеа за некакви "нивни " територии... а како би можело да се нивни ако се дојденци на Балканот.

king24

Pirat
Член од
8 ноември 2007
Мислења
147
Поени од реакции
2
БРАВО. Србите населени на Балканот во 6 век тврдеа за некакви "нивни " територии... а како би можело да се нивни ако се дојденци на Балканот.
tie se naseleni vo 6 vek ali vie ste naseleni vo 19 i vie ste dojdenci ne ste starosedelci na balkanov

Kajgana Shop

На врв Bottom