Iron Maiden vs. Metallica

• Креатор на темата Креатор на темата \m/arko
  • Време на започнување Време на започнување

Кој е подобар?

• Iron Maiden

Гласови: 74 48,7%
  • Metallica

Гласови: 78 51,3%

• Вкупно гласачи
    152

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Локација
Behind you...
Веб-сајт
www.babati.gov.babala.mk
Морав да отворам една тема за овие две групи, според мене можеби не се за споредување дека се различен жанр ама сепак се богови, па ако може и анкета да се отвори да видиме кој би го одбрале.

IRON MAIDEN е британски хеви метал бенд од источен Лондон. Бендот е формиран од басистот Steve Harris ,кој пред тоа бил член на бендовите Gypsy's Kiss и Smiler. Тие се еден од најуспешните и највлијателни бендови во хеви металот, со продадени над 80 милиони примероци од нивните албуми ширум светот. Името е добиено по средновековна справа за мачене од 17 бек, откако Стив го гледал Man in the Iron Mask. Досега имаат издадено 14 студиски албуми, 5 live и 5 best of албуми. Моменталниот состав на бендот е Steve Harris - бас, Bruce Dickinson - вокал, Dave Murray - гитара, Adrian Smith - гитара, Janick Gers - гитара и Nicko McBrain - тапани.

MetallicA е хеви метал група формирана во октомври 1981.
Со 57 милиони албуми продадени само во САД [1] и 35 милиони албуми продадени надвор од САД [2][3], групата има продадено над 90 милиони албуми, што ја прави една од најкомерцијално-успешните хеви метал изведувачи во историјата. MetallicA моментално се наоѓа на 18тото место на RIAA топ-листата на најпродавани изведувачи во САД.
По изградувањето на лојално следбеништво преку помагањето во развивањето на модерниот хеви метал, особено треш металот (MetallicA е најуспешна од „големата четворка“ на треш металот, во која спаѓаат Megadeth, Slayer, и Anthrax) во средните 1980-ти, групата ја рашири својата публика во раните 1990-ти.
Во 2003 MetallicA го издаале нивниот долго-одлаган осми студиски албум, насловен St. Anger. Иако албумот го поларизирал критичкото и јавното мислење, нивната турнеја Madly in Anger with the World од 2004 била успех[4], како и документарниот филм Some Kind of Monster поврзан со снимањето на истоимениот албум.
MetallicA е составена од пејачот и ритам-гитарист James Hetfield, соло-гитаристот Kirk Hammet, тапанарот Lars Ulrich, и басистот Robert Trujillo

Па што не ја отвори? При секоја тема се колнам дека ке биде последна со споредби ама шо да ви праам...чим тоа ве пали,ок нека ви биде
Јас не би можел да направам веродостојна споредба тука...не знам ни дали може воопшто да биде направена

Ја сум заљубен и у двата бенда .. али ипак Мејден е најдоброто нешто што и се десило на планетава ..

Нема многу простор и двете групи се закон . Сепак јас би за Металика .

Не се за споредба воопшто но ако веќе морам, Metallica.
Не сум фан на heavy metal -oт а ни Metallica не ги сметам за heavy metal, барем не со првите old school trash албуми кои мене ми се едни од поомилените.
kill-em-all.jpg

Late at night all systems go
You have come to see the show
We do our best You're the rest
You make it real you know
There is a feeling deep inside
That drives you fuckin' mad
A feeling of a hammerhead
You need it oh so bad

Adrenaline starts to flow
You're thrashing all around
Acting like a maniac
Whiplash !!!!

Mojata vecna dilema. Mn mi e teshko da kazam mene koj poveke mi se svigja verojatno nijansi bi odlucuvale zasto i dvata benda mi se omileni. Realno zemeno Iron Maiden imaat pomal procent na promasheni pesni i plus i poslednite albumi se mnogu kvalitetni vo sporedba so Metallica na koisto poslednite albumi im se daleku od kvalitetot od toa sto go pravele do 1991. Znaci realno zemeno verojatno Iron Maiden se pokvaliteten i podosleden bend se na se (tuka gi vklucuvam i live nastapite segashni). Nema da stisnam na kopceto za glasanje ama sepak za mn mala nijansa Metallica bi gi odbral. Ama mn mala nijansa :)

Мислам дека споредба помеѓу овие два бенда, и не е веродостојно да се прави како шо спомна некој погоре....прашање е само на личен вкус, и не може да се одреди кој бенд е подобар како прво затоа што се споредува треш и хеви метал бенд, а како второ и двата бенда се веќе докажани, имаат голем број приврзаници низ целиот свет успеваат да соберат прилично доста луѓе на своите концерти,а исто така и двата бенда имаат издадено легендарни албуми кои воедно преставуваат и едни од најзначајните во металот....ама веќе кога се отвори темава гласав за Metallica, пошто отсекогаш сум ги сакал повеќе,а исто така и не сум љубител на хеви металот....сакам погруб звук...

и двата бенда се страшни,тоа е факт.стварно не би сакал да правам некоја споредба и давата бенда ги сакам,Но,би ги одбрал Мејден,пред се затоа што сите албуми им се квалитетни и цврсто се држат до својот стил..А Маталика,пак, веќе одамна го има изгубено оној стар саунд како од Kill Em All,Ride The Lightning,Master of Puppets...оној добар треш и квалитетот на последните албуми им е далеку од оној од претходно споменативе.Но,како и да е,двата бенда се легендарни и имаат оставено и тоа каков печат во металот.

Тешко е да се одлучи кој е подобар со оглед на тоа што и двата бенда се едни од најголемите метал бендови по мене, меѓутоа ја ипак би гласал за мејден, зашто металика у последниве неколку албуми страшно го сменија стилот по мене на полошо и песнете го изгубија оној стар олд скул треш шмек како на kill em all, ride the lightning, master of puppets и and justice for all. Од друга страна мејден по многу издадени албуми останаја доследни на хеви стилот ,со една мала промена што новиве ствари им са малце попрогресивни али ипак са хеви до јајца! \m/

занемарете дека едниве се трешери а другиве хеви, гласајте за тоа кој е подобар, кои се БОГОВИТЕ:vozbud: на металот

IRON MAIDEN е британски хеви метал бенд од источен Лондон. Бендот е формиран од басистот Steve Harris ,кој пред тоа бил член на бендовите Gypsy's Kiss и Smiler. Тие се еден од најуспешните и највлијателни бендови во хеви металот, со продадени над 80 милиони примероци од нивните албуми ширум светот. Името е добиено по средновековна справа за мачене од 17 бек, откако Стив го гледал Man in the Iron Mask. Досега имаат издадено 14 студиски албуми, 5 live и 5 best of албуми. Моменталниот состав на бендот е Steve Harris - бас, Bruce Dickinson - вокал, Dave Murray - гитара, Adrian Smith - гитара, Janick Gers - гитара и Nicko McBrain - тапани.

Се чувствувам горТ. Ова горе ја го преведував на Вики (не го довршив, налет). На темава се палев кога почнував да слушам метал ептен, но сега мислам дека е ГЛУПОС. Што има да ги спорерувам, кој што сака нека си слуша. А да кажувам кој е боље...шо има потреба?

majstorski se i dvata benda kirk hammet i adrian smith rulzz

I dvete grupi se zakon ama mene nekako metallica me bendisuva poveke so znam............

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom