nozo.mk
Ultras Karpos Boys
- Член од
- 6 септември 2007
- Мислења
- 472
- Поени од реакции
- 18
Фала ;-)SELECT * FROM table ORDER BY id DESC
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Фала ;-)SELECT * FROM table ORDER BY id DESC
Ти треба систем за логирање со колачиња или сесии. Логиката би одела вака некако: доколку корисникот внесе точно корисничко име и лозинка, започни сесија во која ќе имаш некоја сесиска променлива (пр. $_SESSION['najaven'] = TRUE. После, на почетокот на страните кои треба да ги заштитиш ќе провериш дали е отворена сесија и дали постои таа променлива со потребната вредност. Ова е најпросто објаснето, инаку може да се надградува ехеее..
Прочитај некоја од лекциите што ги дава Гугл како резултати.. ќе ти се објаснат многу работи.
На страна тоа, туку како очекуваш да ти работи PHP код во .html фајл? Смени ја наставката во .php..
.php си е , моја грешка во пишување , него тоа си работи све значи скриптата си е одлична се логира све и имам наместено ако дадам точен усер у пасс да ме пребаци на друга страна , него тоа не е проблемот , проблемот е шо таа друга страна мозам да ја отворам и се едноставно куцање на пр. домаин/администрација , свајкас сеа ?
Не ти е 'одлична' т.е. ништо не си направил, арно ти кажа ти треба усер менаџмент.
Ситем со кој што ќе го следиш одреден корисник на сите ПХП страни дали е логиран или не.дефинирај усер менаџмент те молам .. .
<?php
$user = 'teneke';
$pass = 'tenekepass';
$filename = '.htaccess';
$fpw = fopen( $filename, 'wt' );
fwrite( $fpw, "AuthType Basic\n");
fwrite( $fpw, 'AuthName "Restricted Area"'."\n");
fwrite( $fpw, 'AuthUserFile "/home/webuser/.htpasswd"'."\n");
fwrite( $fpw, "require valid-user\n");
fclose( $fpw );
$filename = '.htpasswd';
$fpw = fopen( $filename, 'wt' );
$pass1 = crypt($pass);
fwrite($fpw, "$user:$pass1\n");
fclose( $fpw );
?>
Јок. Имав сличен проблем. На крај после многу мачење завршив со правење на нова табела која ќе ми ја полни директно MsSql (со тригери)Дали некој работел со кеширање во пхп? Излез од база да кешира за одреде временски период или па со тригери кои ќе известуваат кога има нови записи за да се освежи кешот.
И јас така мислев нешто да импровизирам. Работев софтвер (нешто досиеа за лица, па пребарување принтање групи итн...) ама напраив мал пропуст што при вклучување ги чита сите записи и прикажува (тоа се лица ги има околу 200 моментално но мислам ќе полнат уште), не очекував дека ќе се толку многу па не вметнав пејџирање и сега барам некој алтернативен начин да не копа по база на секое повикување туку да ги исчита од некое место без оптеретување, или па да праам пејџирање ама ме мрзи.Јок. Имав сличен проблем. На крај после многу мачење завршив со правење на нова табела која ќе ми ја полни директно MsSql (со тригери)
п.с. Работев со MsSQL база
п.с2: пробај да запишваш во едноставен text фајл. Тоа би забрзало.... делумно
... или па да праам пејџирање ама ме мрзи.
Не планирам до крајности да одам се комплет да кеширам, доволно ќе ми е ударната листа да ја кешираm па во табела да оставам тригер што ќе проверува дали има апдејт од последната посета за да ја освежи. Или па еден најпрост лимит да стаам до 50 корисници, ај да видам уште колку ќе полнат па ќе му ја мислам, мада и 200 корисници не е мал број иако не се осеќа воопшто на перформанси, мене ми е шубеОва ти е полесно и побрзо решение отколку да имплементираш кеширање каде што ќе треба да се грижиш за тоа кои делови да бидат кеширани (пр. да не се кешира "Најавен како deXterche", па да се прикажува истото за сите корисници).. ако сакаш да се занимаваш, треба да си играш со output buffer-от. Мислам дека ги имаше на php.net убаво објаснето функциите.
edit: Еве. Ѕирни и некој од примерите кои излегуваат како резултати на Google.. (скоро) сите работат на ист принцип:
- ако постои кеширана копија од страницата и е стара помалку од Х секунди, прикажи ја неа;
- ако не, кеширај ја и прикажи ја
Колку квериња се извршуваат за тие 200 корисници при едно вчитување? И од колку табели ги влечиш податоците?Не планирам до крајности да одам се комплет да кеширам, доволно ќе ми е ударната листа да ја кешираm па во табела да оставам тригер што ќе проверува дали има апдејт од последната посета за да ја освежи. Или па еден најпрост лимит да стаам до 50 корисници, ај да видам уште колку ќе полнат па ќе му ја мислам, мада и 200 корисници не е мал број иако не се осеќа воопшто на перформанси, мене ми е шубе![]()
Едно квери е, црпи од 4 табели податоци. Но сепак приказ на 200+ податоци во еден упит е многу.Колку квериња се извршуваат за тие 200 корисници при едно вчитување? И од колку табели ги влечиш податоците?