Ali Pasha tokmu taka , i jas se obiduvam na ovie Halkidikisti da im objasnam sto e vojna, posto ovie samo filmovi sto gledale i mislat deka e taka. Ke mi objasni li nekoj kaj ima predavstvo vo koe ke mozes da go nosis celoto oruzje ? I absolutno ne e tocno deka Aracinovo bilo opkoleno , nema sansi , postoela slobodna linija za preminuvanje vo Lipkovskite sela, sega vam vi e nejasno , posto ne go znaete terenot , megjutoa glupavo e da reces obikoleni bile posto nad Aracinovo se naogja planina zad taa planina se Lipkovskite sela koi bile kontrolirani od UCK , i kaj sega obikoleni ???
Ali Pasha ocigledno dobro e informiran , tokmu specialniot bataljon od Lipkovo , koj veke imase iskustvo bese klucen vo odbrana na Aracinovo. Jas ke vi donesam edno intervju okolu Aracinovo , intervjuto e so eden bifsh oficer na JNA , koj ima ucestvuvano na 3 vojni. toj e Ibrahim Shaqiri.
EPOKA E RE: Po, Beteja e Haraqinës?
Shaqiri: Beteja e Haraqinës është një kapitull i veçantë në luftën e lavdishme të UÇK-së. Më 22 qershor 2001, pikërisht në orën 4 të mëngjesit, forcat maqedone filluan ta garantojnë Haraqinën (nga të gjitha anët) me kalibra të mëdha artilerikë dhe raketorë. Fshati u mbulua me gazra toksike. Forcat maqedone tentonin me çdo kusht të hynin në fshat, mirëpo njësitë tona ishin fortifikuar mirë në pozicione dhe me asnjë çmim nuk lejuan depërtimin e forcave armike. Vlen të theksohet se në mbrojte të Haraqinës ishte një Batalion i Brigadës 113 dhe njësia speciale e kësaj brigade. Forcat maqedone për të realizuar qëllimet e veta, përdorën aeroplanë, helikopterë si dhe raketat tokë-tokë, të cilat hapnin kratere deri në 7-8 m thellësi me diametër 80 m². Gjatë betejës së përgjakshme në Haraqin ranë dëshmorë shtatë ushtarë, ndërsa 26 të tjerë u plagosën rëndë. Beteja në Haraqinë zgjati tri ditë dhe pas tri ditësh me urdhër të SHP të UÇK-së i kemi ndërprerë luftimet. Pas ndërprerjes së luftimeve në Haraqinë ka ardhur një delegacion i NATO-s dhe OSBE-së në krye me diplomatin Piter Fejt për të biseduar lidhur me gjendjen e krijuar. Në bisedime, (që zgjatën dy ditë), përballë delegacionit ndërkombëtar prej 12 vetash, nga pala jonë ishte: Komandant Hoxha, Kushtrimi, Qufa dhe unë si ushtarak. Pas bisedimeve të gjata u mor vendimi që njësitë tona të tërhiqen nga Haraqina. Ky ishte edhe vendim i SHP të UÇK-së. Nga Haraqina u tërhoqëm me 50 automjete amerikane dhe u vendosëm në fshatin Nakushtak.
EPOKA E RE : A , Bitkata vo Aracinovo ?
Shaqiri: Bitkata vo Araqinovo e drugo poglavje na herojskata vojna na UCK. Vo 22 juni 2001 , tokmu vo 4 casot nautro , makedonskite sili pocnaa da go granatiraat Aracinovo ( od site strani) so golemi artileriski i raketni kalibri. Seloto se zatrupa so toksicni gasovi. Makedonskite sili se obiduvaa so sekoja cena da vlezat vo seloto, megjutoa nasite edinici bea dobro utvrdeni vo poziciite i pod nikoja cena ne dozvoluvaa da vlezat neprijatelskite sili.
Mora da se potvrdi deka vo odbrana na Aracinovo bese eden Bataljon od Brigadata 113 ( od Lipkovo) i specialnata edinica na ovaa Brigada.
Makedonskite sili za da gi ostvarat svoite celi upotrebija i
avioni i helikopteri , kako i raketite zemja-zemja, koi otvaraa krater od
7-8m dllabocina so diametar od 80m2. Za vreme na krvavata bitka vo Aracinovo
padnaa sedum nasi vojnici , dodeka 26 bea povredeni tesko.
Bitkata vo Aracinovo traese 3 dena i posle 3 dena so naredba na SHP na UCK gi prekinavme borbite. Posle prekinuvanjeto na borbite vo Aracinovo dojde delegaija na NATO i OSBE , so diplomatot Piter Fejt za da se razgovara za nastanatata situacija.
Vo razgovorite , ( koi taeja dva dena), nasproti megjunarodnata delegacija od 12 lica , od nasa strana bese : Komandant Hoxha , Qufa i jas kako vojnik. Posle dolgite razgovori se donese odluka da nasata edinica da se povlecat od Aracinovo. Ova bese odlukata na Opstiot Shtab na UCK. Od Aracinovo se povlekovme so 50 amerikanski ( avtobusi) i se postavivme vo Nakushtak ( Lipkovo, okolu 2km od Aracinovo e ).
http://www.shqip.dk/modules.php?name=News&file=article&sid=1208
Ova bese moj prevod , sustinata ja razbirate. Se nadevam jasno vi e za Aracinovo, i drug pat nemojte da idete vo Halkidiki najdobro e da zemete oruzje , a ne da laete deka ste mozele da pobedite , aha da , so 2000 iljadi armija.