Новите предлози на Нимиц за името на Република Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување

Кој предлог на Нимиц (од прифатливите) би го прифатиле?

• Демократска Република Македонија

Гласови: 113 29,0%
  • Независна Република Македонија

Гласови: 173 44,5%
  • Ниту еден (образложете зошто)

Гласови: 103 26,5%

• Вкупно гласачи
    389
Според најновите препораки на Нимиц, неофицијално соопштуваат дека на двете страни им предложил рок до кога спорот треба да биде решен (тоа на Македонија не и одговара). Исто така Нимиц дал препорака за меѓународна употреба да се избере име различно од уставното, а се шпекулира дека и предложил веќе некое решение (тоа исто така не и оди во прилог на Македонија). Тоа е она што денеска го соопштија мадиумите.

Дај стварно дообјасни го вториот дел.
Е, сега да се дообјасниме. Спорот е решлив. Зошто? Затоа што не само наши политичари и аналитичари, но и грчки и странски многу пати истакнале дека спорот всушност не е во името, туку во наследството на античката историја. Дали сте прочитале на некој странски сајт, во некоја енциклопедија дека денешните Македонци (во Р.М.) се директни потомци на античките Македонци? Дали исто така сте прочитале дека јазикот на античките и на денешните Македонци бил ист? Дали сте прочитале дека светот не ја смета античка Македонија како дел од хеленството, туку ја смета како дел од словенството? Такви нешта нема да прочитате. Зборувам глобално, за светската историографија, а не за некои поединци - авантуристи.

Грција нема намера да се откаже од античкото наследство кое светот и го признава како нејзино. Во тој дел спаѓа и античка Македонија. Во оној момент кога Р. Македонија ќе разбере што светот мисли за неа и ќе сфати дека никој на Р. Македонија (па дури и тие кои не признаа: САД, Кина, Русија, Канада... и Парагвај, секако) не гледа како наследничка на античка Македонија, тогаш ќе се реши и спорот. Цел свет гледа на Македонија и на денешните Македонци како на Македонски Словени, што е и вистина. Читам некои тврдат дека античките Македонци и денешните зборувале ист јазик. Ако е така, тогаш и сите денешни словенски народи (Срби, Руси, Бугари, Полјаци итн.) се наследници на античките Македонци?!

И да се вратам на претходниот пост. Нашите политичари во изминатиот период, но и се уште го злоупотребуваа античкиот национализам за свои лични интереси. На сиромашниот народец му продаваа антички национализам и му велеа, ако сте сиромашни, ама вие сте чеда на великот Александар, вие сте горд народ, најстар на Балканот. И како што реков, додека народецот си се хранеше со лажниот национализам и гладен умираше, политичарите и олигарсите се богатеа цицајќи му ја крвта. За некои можеби звучи апсурдно, но дури и некои кругови во Македонија го кочеа и го кочат решавањето на спорот. Ако беше решен одамна, сега можеби и транзицијата веќе ќе беше одамна завршена. Но, тогаш немаше да можат да си ги полнат џебовите "великите патриоти".

slafko напиша:
Дали сте прочитале на некој странски сајт, во некоја енциклопедија дека денешните Македонци (во Р.М.) се директни потомци на античките Македонци?
Да!
slafko напиша:
Дали исто така сте прочитале дека јазикот на античките и на денешните Македонци бил ист?
Води корени од тогаш, има поврзаност - Да!
slafko напиша:
Дали сте прочитале дека светот не ја смета античка Македонија како дел од хеленството, туку ја смета како дел од словенството?
Сум прочитал дека Македонија се смета како Македонска, на Македонците!

slafko напиша:
сите денешни словенски народи (Срби, Руси, Бугари, Полјаци итн.) се наследници на античките Македонци?!
И на нивната култура и јазик!
slafko напиша:
вие сте чеда на великот Александар, вие сте горд народ, најстар на Балканот.
Точно така! И не само тоа, таа гордост ќе остане засекогаш!

А вие бе слафко? Кога ќе ја посетите вашата родна Азија?

А вие бе слафко? Кога ќе ја посетите вашата родна Азија?
Не знаев дека античките Македонци биле родум од Азија :nesvest:

Колку и да се трудиш да создаваш илузии за генетска поврзаност на античките Македонци со денешните, а уште помалку некаква културна поврзаност, џабе ти е. Светот има поинакво мислење за историјата од твоите приказни и погрешни толкувања. Во сите енциклопедии Античка Македонија е претставена како дел од хеленистичката историја, а Александар Македонски како грк. Сите сериозни светски историчари го тврдат тоа. Тоа што ти си го читал, веројатно било од некои шарлатани и авантуристи кои сакаат да се занимаваат со научна фантастика.

Штом сакаш одговори со ДА и НЕ, и јас ќе ти одговорам ДА и јас сум читал дека човекот настанал од мајмун, па според твојата логика твоето потекло и традиција можеш да ја бараш и во мајмуните. Зошто да се ограничуваме само на антиката кога можеме да копнеме и подлабоко? :tapp:

Денешните Македонци се словенски народ.

Не знаев дека бугарите биле родум од Азија

Ајде бе...Како тоа незнаеш дека Телец, Телериг, Токту, Умор, Паган, Омуртаг, Цок, Аспарух и другите коњољубци, твоите предци се со потекло од Азија? види му ги на ЉубчоГ очињата...исти се...
Колку и да се трудиш да создаваш илузии за генетска поврзаност на античките Македонци со денешните, а уште помалку некаква културна поврзаност, џабе ти е.
Не се илузии пиле...не се илузии...сурова вистина е тоа...
Тоа што ти си го читал, веројатно било од некои шарлатани и авантуристи кои сакаат да се занимаваат со научна фантастика.
Професори со врвни признанија во својата професија, на светско ниво....Професори кои предаваат на катедри на најреномираните универзитети во светот...еден коњољубец најде да ги нарекува шарлатани...
Зошто да се ограничуваме само на антиката кога можеме да копнеме и подлабоко?
Таман...Ги имаме археолошките наоѓалишта во Беровско и Делчевско...го имаме Кокино....Тетовско...златен Охрид...чекај чекај злато мое...Паско ќе им ги затне шупчињата на сите пан-хеленисти и пан-слависти ама ај...И едните и другите крадат од златниот ковчег на Македон
Денешните Македонци се словенски народ.
Сите народи кои зборат „словенска“ реч, таа реч им е дар од Македонија и Македонците....Да! Словенски народ се! Владеат над „Словените“!

:naaa:

Сите народи кои зборат „словенска“ реч, таа реч им е дар од Македонија и Македонците....Да! Словенски народ се! Владеат над „Словените“!

:naaa:

:pos2: Браво! За ова твое научно откритие треба да ти дадат некое светско признание. Продолжи така! :pehar:

А гледам и фалсификаторството си го совладал, па како по обичај си го фалсификувал и мојот претходен пост. Со тоа покажуваш колку си "сериозен" и патетичен :helou:

п.с. Дали античките Македонци зборувале „словенска“ реч :tapp: нема да коментирам, но ќе кажам дека сите имиња од тоа време, почнувајќи од Македон, Александар, Букефал итн. имаат грчки корени и никој не ги претставува како словенски. И не знам зошто толку ми се лутиш мене. Јас не ги пишував светските енциклопедии, јас не го натерав Александар да шири хеленство... Јас само ти го кажувам она што целата светска историографија го кажува и го прифаќа за античка Македонија. Ние не можеме да живееме изолирани од светот и да си живееме во нашите прикаски. :helou:

И ти како Младен Србиновски...Пошто си „добро упатен“ во работите, ајде отвори иницијатива на јарболот на Македонското знаме да се настави и една коњска опашка, па да финишираме со историјата онак како што ти имаш ИЛУЗИИ за истата, а тие твои енциклопедии, дете од второ одделение може да ги побие со факти кои никако да направите да исчезнат...

:pos2: Браво! За ова твое научно откритие треба да ти дадат некое светско признание. Продолжи така! :pehar:

А гледам и фалсификаторството си го совладал, па како по обичај си го фалсификувал и мојот претходен пост. Со тоа покажуваш колку си "сериозен" и патетичен :helou:

п.с. Дали античките Македонци зборувале „словенска“ реч :tapp: нема да коментирам, но ќе кажам дека сите имиња од тоа време, почнувајќи од Македон, Александар, Букефал итн. имаат грчки корени и никој не ги претставува како словенски. И не знам зошто толку ми се лутиш мене. Јас не ги пишував светските енциклопедии, јас не го натерав Александар да шири хеленство... Јас само ти го кажувам она што целата светска историографија го кажува и го прифаќа за античка Македонија. Ние не можеме да живееме изолирани од светот и да си живееме во нашите прикаски. :helou:
Најди ми факти и докази дека водат грчко потекло. Ако не можиш јас лично ќе ти анјдам дека НЕ се од грчко. А дека се словенски во право си, не се словенски, ама затоа се пак македонски... Ај си учел Историја ама којзнае кој те учел OMG! :lizko:

И ти како Младен Србиновски...Пошто си „добро упатен“ во работите, ајде отвори иницијатива на јарболот на Македонското знаме да се настави и една коњска опашка, па да финишираме со историјата онак како што ти имаш ИЛУЗИИ за истата
Сите иницијативи кои ги имаш на ум можеш да си ги спроведеш сам и нема потреба да зборуваш во име на друг. Биди храбар и во твое име избори се за тоа што го споменуваш, па ако сакаш и опашка од глушец стави на знамето, ако повеќе ти одговара. :helou:

а тие твои енциклопедии, дете од второ одделение може да ги побие со факти кои никако да направите да исчезнат...
Енциклопедиите не се МОИ, исто како што не е МОЈА ни теоријата дека човекот настанал од мајмун. Значи, ти немаш проблем со мене, туку со целиот свет. Штом сакаш да предлагаш иницијативи, тогаш предложи реформа во образованието и нека сите второодделенци се вклучат во проектот и нека ја побијат светската историографија. Ти посакувам успех :helou:

Најди ми факти и докази дека водат грчко потекло. Ако не можиш јас лично ќе ти анјдам дека НЕ се од грчко. А дека се словенски во право си, не се словенски, ама затоа се пак македонски... Ај си учел Историја ама којзнае кој те учел OMG! :lizko:
Мартинче што се нервираш за историја и фалсификати? остави го чичко ти Трн нека се занимава со тоа :)

Да си буквалист, треба да имаш низок процент на на интелигенција...

Лесно им е на буквалистите чии интереси им се „откривање на нови планети“....

Слафко пробуваме на подобар начин да се разбериме а ти пак се зезаш со нас или кажви дали да почвиме или прекини и свиркај си...

Лесно им е на буквалистите чии интереси им се „откривање на нови планети“....
:pos2: Истрага си спровел против мене. :nesvest:
А, за „откривање на нови планети“ ми зборува човек кој има само 4 години?! :tapp:

Сам си се фаќаш во сопствените стапици :helou:

едит: човек кој за една секунда од 4 направи 100 години :pos2:

nazad na temava!?!!
epa eve nazad!
Ke ja dobieme bitkata!!!:helou:
PS Ama prvo teba da gi sredime ispranive mozoci deka ako tie epten mnogu ja tupat, a gi imat vo dosta dobar broj:toe: . AMA KE GI SREDIME I NIV POLEKA i slafcovci i luBcovci i site po red
pozdrav:smir:

темава стварно офф топик отиде...
него да се вратиме на прашањето
едноставно ДА

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom