Новите предлози на Нимиц за името на Република Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување

Кој предлог на Нимиц (од прифатливите) би го прифатиле?

• Демократска Република Македонија

Гласови: 113 29,0%
  • Независна Република Македонија

Гласови: 173 44,5%
  • Ниту еден (образложете зошто)

Гласови: 103 26,5%

• Вкупно гласачи
    389
Нова дипломатска офанзива на Грција за името

Грција во нова фаза на дипломатски притисок врз Скопје, најавуваат денеска грчките медиуми по одлуката на Канада да го признае уставното име на Македонија.

Според провладиниот весник „Катимерини“, канадското признавање би можело да се користи како начин за притисок и претходи на некаков вид договарање со САД.

Наспроти тврдењето дека канадското признавање е координирано од Вашингтон, кој инсистира на договор за името пред поканата за НАТО догодина во април, Стејт Департментот денеска негираше каква било поврзаност.

„Не сум запознат со одлуката на канадската Влада, но тоа е нивна одлука. Има прашања, како што знаете, коишто се меѓу Македонија и Грција. Името е едно од најважните за двете земји“, рече Том Кејси, портпарол на Стејт Департмент на САД.

„Јас очекувам преговорите и разговорите за името да продолжат, но не можам да ви кажам дали одлуките на други влади ќе влијаат на преговорите. Сепак, се работи за одлука на канадската Влада“, додаде Кејси.

Покрај паничните реакции на владејачката Неа демократија, чијшто министер за надворешни работи Бакојани упати протест до канадскиот колега, остри тонови и од вообичаено умерениот Папандреу, според кого Грција нема никогаш да прифати Скопје да не се придржува кон меѓународните обврски.

Грчките медиуми денеска лицитираат со два старо-нови предлози за компромисно име. Просоцијалистичкиот весник „Та неа“ предлага земјава да се вика Република Македонска.

Доколку оваа варијанта биде прифатена, Грција нема да мора да става вето за влез во НАТО и ќе ги избегне конфронтациите со своите партнери во Брисел, тврди весникот.

Вториот предлог е близок до последниот предлог на Метју Нимиц. Според „Та неа“, на уставното име Република Македонија би била додадена и латинична транскрипција на македонски јазик.

А нели ви се чини дека “признавањево“ од Канада е пробен балон за некој нов предлог од Нимиц? Дозволете да елаборирам. До сега во опција беше Република Македонија за цел свет, а друго за Грција. Ми се чини дека ќе ни биде сервирана видоизменета форма на овој предлог. Репубила Македонија за билатерална употреба меѓу Македонија и останатите земји, а друго за мултилатерална употреба во меѓународните институции. Исто како во случајов со Канада. Оти не заборавајте Канада ќе не ословува со Република Македониа само во билатералната комуникација, а во меѓународните институции (пример НАТО и ОБСЕ) сеуште ќе не ословуваат со ПЈРМ. Уште ви се слави?

Svetovid нас ни е големо задоволство што се повеќе држави во светов на билатерално ниво не признаваат под уставното име, а тоа дека сите во меѓународна комуникација сеуште не ословуваат со ПЈРМ е нормално бидејќи така е договорено во ОН на што сите се имаат на тоа согласено, вклучително и нашата држава, се додека не се реши проблемот што грција го има со нашето уставно име. Ама пос е изгледа се зголемува бројот на држави кои застануваат на нашаш страна односно полека ја изолираат грција како единствена држава што има проблем со нашето уставно име.
Така да не е тоа заговор, туку станува збор за нешто за што ние сме се согласиле во рамките на ОН и тоа сите други го почитуваат.
Не дека ми се допаѓа ама за тоа праашј ги киро и бранко зошто е тоа така.

Svetovid нас ни е големо задоволство што се повеќе држави во светов на билатерално ниво не признаваат под уставното име, а тоа дека сите во меѓународна комуникација сеуште не ословуваат со ПЈРМ е нормално бидејќи така е договорено во ОН на што сите се имаат на тоа согласено, вклучително и нашата држава, се додека не се реши проблемот што грција го има со нашето уставно име. Ама пос е изгледа се зголемува бројот на држави кои застануваат на нашаш страна односно полека ја изолираат грција како единствена држава што има проблем со нашето уставно име.
Така да не е тоа заговор, туку станува збор за нешто за што ние сме се согласиле во рамките на ОН и тоа сите други го почитуваат.
Не дека ми се допаѓа ама за тоа праашј ги киро и бранко зошто е тоа така.

А требаше само неколку месеци.:(

Action Alert

Complain about racist Liberal MP Jim Karygiannis's reference to Macedonians as "Skopjans"

September 21, 2007

Thanks to Risto Stefov for the following:
Below is an article in today's Globe and Mail regarding Canada's recognition of the Republic of Macedonia. In the article Liberal MP Jim Karygiannis refers to us as "Skopjans" which Macedonians regard as a derogatory term the Greeks use for Macedonians.
I encourage all of you to immediately contact the Editor at the Globe and Mail @ 416-585-5000 and voice your concerns about the word. Or you can email a letter of complaint to: letters@globeandmail.com

Also, please call the Liberal Party and file our complaint directly to Stephan Dion (or his assistants).

Please call the opposition leader at: 1-866-599-4999 or 1-613-996-9740.
or email the Liberal Party at: info@liberal.ca

Article:
http://www.theglobeandmail.com/serv...onal/?page=rss&id=RTGAM.20070921.wmacedonia21

Canada to recognize Balkan state as Macedonia despite disputed name

ALAN FREEMAN

September 21, 2007

OTTAWA -- The Harper government has become embroiled in a major dust-up between Canada's ethnic communities after deciding to recognize the former Yugoslavian republic of Macedonia as just plain Macedonia, despite strong objections from Greece, which claims the name as its own.
The decision to refer to the tiny Balkan nation as Republic of Macedonia, rather than the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM for short), as it has been known by the United Nations since independence in 1992, was hailed by the Prime Minister of Macedonia.
Both nations claim sole ownership of the name.
In a statement from the capital of Skopje, Prime Minister Nikola Gruveski said yesterday hat "we were informed by the Macedonian embassy that Canada recognized Macedonia under its constitutional name, which is a good thing."

Greece immediately objected. "Greek Foreign Minister Dora Bakoyannis is expected to communicate today with her Canadian counterpart and convey the Greek government's displeasure," the Greek Foreign Ministry said in a statement.
And the Greek government made clear it intends to mobilize its diaspora in the battle. "It is certain that this decision also displeases hundreds of thousands of Canadian citizens of Greek origin," the Foreign Ministry said.
Foreign Affairs Canada did not comment, but its fact sheet on the country on its website now refers to Republic of Macedonia. The web page notes it was last updated on Sept. 20, 2007.
"The Greeks are pissed," seethed Jim Karygiannis, the Greek-born Liberal MP for Scarborough-Agincourt, who said that the Greek-Canadian community plans to mobilize to get the government to change its mind, noting that it had successfully fended off earlier efforts to get the name change approved under administrations of Brian Mulroney and Jean Chretien.
"How would you like part of the United States to call themselves Canada?" he continued. "What if all of a sudden New York State begins to call itself Canada or Ontario?" Greece uses the name Macedonia to designate its northern province.
The MP said the Skopjans, as he referred to the Macedonians, did not even settle the area until 800 or 900 AD. "The speak a different language. They don't speak Greek. Why are they trying to distort history?"
Efforts to contact members of the Macedonian Canadian community, concentrated in Toronto, were not fruitful, but the decision was hailed on Macedonian websites.
The U.S.-based United Macedonian Diaspora headlined the news, congratulating the "dedication, perseverance and endless efforts" by Macedonian Canadians to get the name changed. It encouraged readers to send a thank-you note to Prime Minister Stephen Harper for the decision.
A secretary at the St. Clement of Ohrid Macedonian Orthodox Congregation in Toronto would not comment but was clearly incensed when told that The Globe and Mail had contacted the Greek community for its view on the issue. "You called the Greeks?" she asked. "Why did you call them?"
Canada joins the United States, China and Russia in referring to the country as Republic of Macedonia in bilateral relations. It is still referred to as FYROM by the European Union and the United Nations.
Prolonged efforts at the UN to solve the dispute and come to a mutual agreement on the name have so far failed.

Zalno e ako e vistina, deka Makedonija gi vnesuva Egejcite vo pregovorite po sugestija od Amerikancite za fakjanje podobra pozicija vo pregovorite i nivno zrtvuvanje za imeto.Zalno e celta da se zrtvuva za sporedna rabota. Jas povekje bi sakal da e obratno. Grcija ja procita ovaa namera,se zakopuva na pozicijata deka ne prifakja ime koe ke go sodrzi zborot Makedonija,za na kraj da se soglasi na kompromisno resenie so zborot Makedonija,a Makedonija da potpise deka e samo geografska oblast,i deka nema nikakvo srodstveno malcinstvo vo Grcija, i deka Makedonija nema da ima nikakvi baranja prema Grcija(drzavjanstva,imoti,osteta,malcinski prava,itd.). So vakov dogovor Makedonija priznava deka e definitivno mrtva,i bara celosno da bide pogrebana.Za ovaa cel Grcite ja vklucuvaat i Bugarija vo ovoj spor. Bas me interesira kako ke reagira i oficijalna Bugarija, tie imaat najvekje svoi gradjani koi se proterani od Egejska Makedonija. Dali ke si gi baraat svoite imoti i drzavjanstva nazad(ne bi sakal da navleguvam kako i zosto se custvuvaat tie gradjani,fakt e deka se Egejci). Jas vaka go nasetuvam ovaa resenie so Grcija,mada licno bi im odgovoril ne samo so teritorijalni baranja na nivniot nov stav,tuku bi pobaral i osteta od 700 milijardi evra.............:nerv::nerv::nerv::nerv:

Zalno e ako e vistina, deka Makedonija gi vnesuva Egejcite vo pregovorite po sugestija od Amerikancite za fakjanje podobra pozicija vo pregovorite i nivno zrtvuvanje za imeto.Zalno e celta da se zrtvuva za sporedna rabota. Jas povekje bi sakal da e obratno. Grcija ja procita ovaa namera,se zakopuva na pozicijata deka ne prifakja ime koe ke go sodrzi zborot Makedonija,za na kraj da se soglasi na kompromisno resenie so zborot Makedonija,a Makedonija da potpise deka e samo geografska oblast,i deka nema nikakvo srodstveno malcinstvo vo Grcija, i deka Makedonija nema da ima nikakvi baranja prema Grcija(drzavjanstva,imoti,osteta,malcinski prava,itd.). So vakov dogovor Makedonija priznava deka e definitivno mrtva,i bara celosno da bide pogrebana.Za ovaa cel Grcite ja vklucuvaat i Bugarija vo ovoj spor. Bas me interesira kako ke reagira i oficijalna Bugarija, tie imaat najvekje svoi gradjani koi se proterani od Egejska Makedonija. Dali ke si gi baraat svoite imoti i drzavjanstva nazad(ne bi sakal da navleguvam kako i zosto se custvuvaat tie gradjani,fakt e deka se Egejci). Jas vaka go nasetuvam ovaa resenie so Grcija,mada licno bi im odgovoril ne samo so teritorijalni baranja na nivniot nov stav,tuku bi pobaral i osteta od 700 milijardi evra.............:nerv::nerv::nerv::nerv:

:nenene: Не оштета туку земјата да си ја вратат назад. Ако прифатат оштета го негираат геноцидот и протерувањето

Од античко бреме само ние од сите други земји во светот си го имаме задржано името....

Македонија има потпишано ваков договор...

Од античко бреме само ние од сите други земји во светот си го имаме задржано името....
Колку и да изгледа така на прв поглед, не е така.

Точно е дека од античко време, до денес се задржало името Македонија. Но, не можеш да кажеш дека од античко време до денес од сите земји (т.е. држави во денешна смисла на зборот) само ние се нарекуваме исто. Денешната држава Македонија не е истата со таа од антиката. Исто така, со пропаста на Античка Македонија заради неразумното владеење на Александар Македонски којшто со својата алчност за власт ја уништил, па се до 1945 година, во изминатите над 2.000 години никогаш не постоела држава со име Македонија.

Сакале ние или не, тоа е вистина и не можеме да го промениме. Борбата за името со Грција секако треба да продолжи, ние нема да се откажеме од името Македонија, но пред светот не можеме да произнесуваме такви "факти" како тој дека ние сме единствената држава од антиката до денешницата со истото име бидејќи нема да не сфатат сериозно и ќе испаднеме смешни.

Citaj poubavo!

Незнам дали овој пример е за тука но сепак се почувстував горд Македонец па ќе го споделам со вас.

Во центарот на Копенхаген синоќа флегов во едена шпанска сендвичара и пошто незнам дански порачав на англиски при што тој што работи таму љубезно ме запраша од каде си? - му одговорив од Македонија и ми врати аааа да знам сум бил во Македонија, во Солун. Јас вратив ама Солун е во Грција а тој ладно ми одговори не не Солун е во МАКЕДОСКИ ДЕЛ кој е окупиран од Грција тоа е Македонија таму луѓето што ги сретнав се представуваа како македонци така да тоа за мене е Македонија.

Незнам дали овој пример е за тука но сепак се почувстував горд Македонец па ќе го споделам со вас.

Во центарот на Копенхаген синоќа флегов во едена шпанска сендвичара и пошто незнам дански порачав на англиски при што тој што работи таму љубезно ме запраша од каде си? - му одговорив од Македонија и ми врати аааа да знам сум бил во Македонија, во Солун. Јас вратив ама Солун е во Грција а тој ладно ми одговори не не Солун е во МАКЕДОСКИ ДЕЛ кој е окупиран од Грција тоа е Македонија таму луѓето што ги сретнав се представуваа како македонци така да тоа за мене е Македонија.

Tребало да се осетиш како понижен човек со Макеоднски пасош.

Данецот бил поголем Македонец од тебе.

Tребало да се осетиш како понижен човек со Макеоднски пасош.

Данецот бил поголем Македонец од тебе.
А зошто ????

Солун е во Грција ... откога го слушнав тоа му објаснав за историјата и свати многу работи .

п.с Не е данец, шпанец беше

А зошто ????

Солун е во Грција ... откога го слушнав тоа му објаснав за историјата и свати многу работи .

п.с Не е данец, шпанец беше

Абе Пере, ти си бил де јуре во право ама тој бил де факто. Факт е дека Солун е во Македонија :wink:!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom