Емоционална празнина

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Што е според вас емоционална празнина? Сте ја почувствувале?
Како сте ја спречиле, како сте ја пополниле таа дупка?

Ви се случило ли додека сте во врска, да чувствувате љубов, но да сте душевно, емоционално неисполнети?

Од што сте случува тоа?
Да се чувствувате празно, да осеќате дека дека има дупка во вас?

Да се разбереме, не подразбирам тука рамнодушност или чувство дека за ништо не ви е гајле.
Едноставно чувство дека има некој дел кој ви фали, а немате поим што е. Емоционална празнина.
Се осеќате дека пропаѓате, ве боли, а не знаете што е.

Дали значи дека партнерот не ве исполнува или проблемот е во самиот човек?
Има ли излез од таа ситуација? Сте излегле ли?
Сте го пронашле ли делот кој ви недостигал?
Откривте ли што недостасува?

Ова исклучиво важи за емоционална празнина додека си во врска или воопшто?

Ова исклучиво важи за емоционална празнина додека си во врска или воопшто?

Па не, не мора да важи исклучиво во врска.
Може и општо да си каже некој.
Кој како почувствувал, искусил или кој како размислува така може да си каже.

da zaebana rabota -
ako ja imas druzi se non-stop obidi se da se razvedruvas samo "smea"
i ko nov
pozZ

Мислам дека секој се осеќа емоционално испразнет после крај на убава, емотивно богата (можеби и долга) врска. Ми се има случено вакво нешто што траело се` додека пак не сум почнала да ги осеќам пеперутките...

А ако некој се осеќа емотивно испразнет, а е во врска, мислам дека треба да се преиспита за чувствата што ги има за парнерот. Ова не ми се случило, па само претпоставувам.

~*~

Што е според вас емоционална празнина?Сте ја почувствувале?
Како сте ја спречиле,како сте ја пополние таа дупка.

За да можам да ја дадам мојата дефиниција за емоционална празнина мора да сум ја почувствувала во некој период од животот.Јас ја препознав како големата дупка во средината на стомакот, празното место во чија средина имаше еден огромен камен, тежина и празнина во исто време.Кога ќе се прејадеш а си гладен и ти се повраќа, емоционална празнина.
Ниту сум ја спречила, ниту сум ја пополнила.

Ви се случило ли додека сте во врска,да чувствувате љубов,но да сте душевно,емоционално неисполнети?

Не!
Затоа што како што љубовта може да ме наполни, да ми ги отвори сите пори и сетила, да ја разбуди душата во мене, ништо не може.
Не можам да бидам празна додека љубам, за мене, тоа е невозможна мисија.

Од што сте случува тоа?
Да се чувствувате празно,да осеќате дека дека има дупка во вас?

Недостиг од емоции, барем според мене.

Има ли излез од таа ситуација?Сте излегле ли?
Сте го пронашле ли делот кој ви недостигал?
Откривте ли што недостасува?

Веројатно никогаш нема да го имам рецептот или конечниот одговор, но со текот на времето научив кои работи ме прават среќна, кои луѓе ми го разубавуваат животот и почнав да живеам со нив, ги открив тајните извори на мојата душа иако Бог знаеше дека 17 години ми требаа.
А дека ми фалат одредени работи ... дека ја има дупката, ја има, само на моменти ја заборавам.

Ej crazy in love epten mi ja pogodi temava.Se slucuva, a mislam deka e onaa faza koga kje ti isceznat peperutkite vo stomak,koga istoto lice go gledash sekoj den i nema takov efekt kako porano,posle mnogu doziveani padovi i renesansi,posle nekolku kompromisi...Ama sepak ne znaci deka nemash cuvstva,ednostavno deka rabotite stanale sekojdnevni i ti fali taa vozbuda vo stomakot.Mojot lek e da se posvetam na drugi raboti koi me ispolnuvaat,da rabotam mnogu so shto kje dobijam custvo na korisnost i satisfakcija,da se posvetam na duhovnost,da odam na kafe so razlicni lugje itn.
da ne ve razocaram lady satori i crazy in love,ama mislam deka na 17 i 18 god.vrskite ne se na toj stadium na serioznost za da se cuvstvuvaat tolkavi praznini(iako ve smetam za maksimalno zreli za vashite godini,ste gi nadminale i nekoj postari).Tek posle....Uzivajte dodeka mozete, najubavi godini vi se za zabava!!!!

А нели би можеле емоционалната празнина да ја изедначиме со несакањето, уствари невљубеноста, или кога мислите дека не ви е гајле дали ќе имате чувства за нешто или некој, затоа што не сакате да навлегувате во некои подлабоки емотивни бунари, за кои знаете дека ќе ви ја исполнат празнината во чувствата, но се плашите од разочарување, не затоа што имат пребогато искуство, туку зашто ви е страв од емотивното бунило и хиперактивност.

Емотивно празни се оние кои не се вљубени. И да, постојат такви, се повеќе.

јас во моментов се чувствувам така за жал...не сум во врска ама така се чувствувам. Мислам дека подобро е тој период сам од себе да си помине, па после се ќе биде ок.

Да сум осетил...лошо е чувството толку да имаш да дадеш,а да нема на кого,но со текот на времето поминува тоа само од себе или па наоѓаш некако на друг начин да ја насочиш љубовта :toe:

Se slucuva, a mislam deka e onaa faza koga kje ti isceznat peperutkite vo stomak,koga istoto lice go gledash sekoj den i nema takov efekt kako porano,posle mnogu doziveani padovi i renesansi,posle nekolku kompromisi...Ama sepak ne znaci deka nemash cuvstva,ednostavno deka rabotite stanale sekojdnevni i ti fali taa vozbuda vo stomakot.

Bas taka! lugeto posle podolgo vreme koga se zaedno, znaat deka se sakaat no ima periodi na praznina, iako se izgleda harmonicno, sepak fali nesto.... jas koga ke se pocuvstvuvam taka probuvam da vovedam nesto novo vo vrskata...nekogas mozno e pak peperutkite vo stomakot, nekogas ne... koga ne togas sigurnooooo go pravam ona "sto sakam da go napravam podolgo vreme, no ne ostanuva vreme, sredstva ili moznost". togas "gi polnam bateriite" na novo i sum povtorno vesela licnost

Сум почувствувала емоционална празнина, да.
Едноставно таков ми беше периодот, ни самата не знаев зашто е тоа така и не можев да ја најдам вистинската причина за таа празнина.
Прв и единствен пат ( сега за сега ) се осеќав така, па затоа и не можев да си ја објаснам на самата себе таа душевна состојба.
Почнав да се нервирам бидејќи некако реагирав рамнодушно на се` околу мене и се ми беше “рамно“.
Бидејќи во моментот не можев да најдам решение за проблемот и не знаев како да ја пополнам таа “шуплина“, само си реков “Ќе помине, само привремено е“ и така, не ни сетив кога си замина.

Сега кога гледам наназад, сфаќам дека немало воопшто празнина, се` сум имала, ништо не ми недостасувало... само привремена “емоционална криза“ ме фатила.:hehe:

Знам за што збориш. Празнина во оние денови кога девојката има добиено и по некоја нејзина логика не ти дава. Да .. Емоционалната празнина е огромна.

Spored dr.Howard Halpern, (knigata e "Kako da se oslobodime od zavisnosta od drugi osobi"... mora da ja prochitate), teorijata e sledna:

Koga sme bebinja vo stomakot na nashata majka, vo nashata svest nie ne postoime kako individualci, tuku vo edinstvo so nashata majka. Znachi, ne postoi jas, tuku postoi "nie". Takvata psiholoshka sostojba na edinstvo po pravilo trae do godina, godina i pol, koga tatkoto treba da go zeme deteto za raka i da mu go pokaze nadvoreshniot svet, kako deteto bi osoznalo deka e individua koja moze da prezivee i sama bez svojata majka, da pochustvuva deka e "jas", a ne "nie". Megutoa, odvojuvanjeto e mnogu slozen i komplikuvan proces koj lesno moze da ne se dovrshi od najrazlichni prichini. Ottuka, ne se razreshuvaat prashanjata na odvojuvanjeto i kaj deteto ostanuva edinstvoto, no vo poinakva forma, bidejki, edinstvoto poveke ne postoi. Taka, kaj deteto se razviva glad za privrzanost, koja shto moze da ostane da dejstvuva do krajot na zivotot. Zatoa deteto chustvuva deka neshto fali, neshto mu nedostiga, nekoj mu fali, bidejki prashanjata na odvojuvanjeto ne se razresheni i se ostanati elementi na edinstvoto. Taka i nie chustvuvame takva praznina, kako neshto da nedostiga. Toa e tolku voobichaeno i chesto, shto veke se smeta za normalno i razvieni se opshtestveni klishea od tipot na "srodna dusha", "edno celo razdeleno na dve polovini koi se baraat", "edno sme" i site, ama apsolutno site, pesni, filmovi, knigi vo koi se zboruva za edinstvo, za stanuvanje edno i sl..., site zboruvaat za toa chustvo na emocionalna praznina. Toa e emocionalnata praznina i odlichna rabota e shto si uspeal da ja definirash kako emocionalna praznina, a ne kako potreba za ljubov ili ne znam shto, toa e gladot za privrzanost.

Doktorot vika deka ne postoi nitu edna individua koja kompletno se ima oslobodeno od gladot za privrzanost, bidejki site poveke ili pomalku go chustvuvame. No, nekoi luge poveke, a nekoi luge pomalku. E sea, extremno bitnoto prashanje e dali gladot za privrzanost e tolku jak, shto moze da deluva posilno od voljata na osobata, dali e tolku silen, shto individuata ke bide spremna da si nashteti za da go zadovoli toj glad za privrzanost. Ako e taka, togash gladot za privrzanost najverojatno e osnova za emocionalna zavisnost. Pritoa, zborot zavisnost ne e tuku taka upotreben... toa e zavisnost vo vistinska smisla na zborot, koja moze mnogu da nashteti. Poznavate nekoja osoba koja so godini se machi da osvoi nekoj drug i pokraj toa shto ovoj drugiot non-stop go ponizuva, machi i unishtuva??? Poznavate nekoj shto e vo vrska so nekoj koj go maltretira, no i pokraj toa shto mozebi prviot saka da raskine, sepak ne moze i i pokraj obidite, sepak se vraka na maltretirachot??? Mozebi tokmu vie ste takvi? Vo toj sluchaj, stanuva zbor za emocionalna zavisnost, koja e isto tolku opasna kako i zavisnostite od droga, nikotin i sl. Ako tie vodat kon fizichko unishtuvanje na organizmot, emocionalnata zavisnost moze da vodi unishtuvanje na mentalnoto zdravje na konkretnata individua. No, za podetalni objasnuvanja, mora da ja prochitate knigata, koja mislam deka lesno ke ja najdete.

Moже да чувствуваш љубов, но да чувствуваш празнина затоа што немаш можност (не си ослободен) да му ја покажеш таа љубов на човекот кој ги предизвикал тие љубовни чувства.
Јас така ја сфаќам емоционалната неисполнетост.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom