Австралија ќе им се извини на Абориџините

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.337
Поени од реакции
6.019
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]ДЕНЕСКА ИСТОРИСКА СЕДНИЦА НА ПАРЛАМЕНТОТ[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Австралија ќе им се извини на Абориџините[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] КАНБЕРА, 13 февруари (АП) - Австралија денеска треба да признае дека политиката на минатите влади ги деградирала домородците и зад себе оставила длабока болка и загуба што се чувствува до денеска и треба да понуди официјално извинување. Извинувањето што премиерот Кевин Рад рече дека треба да биде усвоено од парламентот беше поздравено како силен гест на помирување меѓу потомците на австралиските домородци и оние на белците доселеници кои владеат денеска со државата.
"Се извинуваме за законите и политиките на минатите влади и парламенти кои им нанесоа силна болка и загуба на нашите сонародници", изјави Рад во писмената нота што завчера ја изнесе пред парламентот, кој денеска треба да ја изгласа.
Извинувањето беше упатено кон десетици илјади Абориџини кои како деца биле присилно земени од нивните семејства според сега веќе укинатата политика за асимилација и се однесуваат на мајките, татковците, браќата и сестрите, за растурањето на семејствата и заедниците.
[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]www.vest.com.mk
[/FONT]

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.337
Поени од реакции
6.019
Се извинувам поради погрешното отварање на темата..Ми изгледаше како прилагодливо, ама сепак..Мислам дека Абориџините заслужија извинување..Ама прво да се случи тоа па да зборуваме..Ама едноставно некој работи не можат да се решат со извини..Освен ако реално го чувствуваат тоа..

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
mnogu interesna tema , BRAVO !
Дојденци , а се замислуваат господари . Така и во Америка , така и Грциве .Има многу за дискусија ....

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Еден ден сигурен сум дека и балистите и грците ќе се извинат за малтретирањата врз Македонците.:)))))

Kajgana Shop

На врв Bottom