SkyDriver
Would like my bananna ?
- Член од
- 31 јули 2008
- Мислења
- 2.140
- Поени од реакции
- 221
Е сега е како што треба... продолжи така :smir:
Упсс... сори.. незнаев :nesum:ps as sam zensko :baeh:
Е сега е како што треба... продолжи така :smir:
Упсс... сори.. незнаев :nesum:ps as sam zensko :baeh:
Бугарка?
Во школите како почетнички јазик го практикуваат Паскалот, можеш да започнеш со него или пак со Делфи како едни од "полесните" програмски јазици, али не гледам причина зашто не би започнал со Ц++ (за ова имам и книга на македонски).Сакам да почнам да ги учам ствариве т.е. некој програмски јазици. Заинтересиран сум, ама па тапа сум. Некој од поискусниве на форумов, да ми предложи некој од полесните ПЈ, нормално со се eBook.
Повели, прати ми по ПП книгата, компејлер и работна околина (ако не е исто :/, незнам )Во школите како почетнички јазик го практикуваат Паскалот, можеш да започнеш со него или пак со Делфи како едни од "полесните" програмски јазици, али не гледам причина зашто не би започнал со Ц++ (за ова имам и книга на македонски).
Имаш 14 години, имаш време да научиш многу работи, само треба серизоност да покажеш и желба, малце помош од некој друг и после се` ќе си дојде само по себе.
Исто така уз пут чепкај и нешто HTML, премногу е лесен е и ќе ти се најде некогаш, ништо не губиш да го знаеш и него
П.С. HTML не е програмски јазик (да не дојде до недоразбирања)
Ама погрешно го усмери, од паскал до делфи па ц++.Во школите како почетнички јазик го практикуваат Паскалот, можеш да започнеш со него или пак со Делфи како едни од "полесните" програмски јазици, али не гледам причина зашто не би започнал со Ц++ (за ова имам и книга на македонски).
Имаш 14 години, имаш време да научиш многу работи, само треба серизоност да покажеш и желба, малце помош од некој друг и после се` ќе си дојде само по себе.
Исто така уз пут чепкај и нешто HTML, премногу е лесен е и ќе ти се најде некогаш, ништо не губиш да го знаеш и него
П.С. HTML не е програмски јазик (да не дојде до недоразбирања)
Јас му кажав пример земајки во предвид како се практикува учењето на програмските јазици по школите (средно Паскал, факс Ц++), доколку ме прашаш мене, мислам дека нема врска од каков вид е програмскиот јазик и колку е тежок, мислам дека најголемата улога ја игра самата желба на ученикот. Каков и да е програмскиот јазик, колку и да е тежок... доколку ученикот има желба, воља и доколку самиот себе се пронаоѓа во програмскиот јазик мислам дека нема да има никаков проблем (со мала помош од книги и поискусни). Треба само малце кликер за да свати "на кој начин функционира" програмирањето... после се зависи од него. Доколку би гледале според тоа од лесен кон потежок програмски јазик тоа би изгледало вака некако: Basic, Pascal, Delphi, C/C++... (ова е моето мислење, можеби грешам).Ама погрешно го усмери, од паскал до делфи па ц++.
Најдобро е на почеток да почне со што попрост јазик, паскал и ц ќе ги земам за пример пошто се структурни, дури и бејзик не е лош за почетници. Да научи што се променливи,циклуси услови и да примене неколку прости алгоритми. После може да почне да ги чепка објектните итн...
HTML, хммм многу ќе му се собере, а и HTML е сосема друго поглавје, особено ако почне да го комбинира со некој програмски јазик
Вака да се разбереме,Dragon[Sky];2047136 напиша:C за почетник?! Не! Никако.
C# да, C/C++ не.
@ SkyDriver: има полесни и потешки програмски јазици, немој така.
Спореди C# со ASM па ќе збориме. :smir:
Во краен случај, ако планираш да се занимаваш со програмирање, C++ е неизбежно и би го препорачала како прв јазик, колку и да е комплициран.
Пример, префрлање од C++ на C# не би било никаков проблем, без многу измени. Само тоа што C# не поддржува поинтери, typedef, нема macro поддршка, дефинирање во C стил итн.
Единствен случај каде што би рекла иди со C е програмирање драјвери и такви работи... и тогаш објективен C затоа што тоа е нешто како објектно ориентирано програмирање.
Уште нешто, нема огромна разлика меѓу C и C++, само што C++ е објектно ориентиран. Знам дека има и многу други разлики ама за доброто на прегледност ќе го оставам вака.
На кратко: низок програмски јазик за сериозно програмирање (C++) , висок програмски јазик за заебанции (C#).
А кога станува збор за BASIC, не се замарај. Никој -асален- програмер не програмира во јазик базиран на BASIC.
Сеа или све ќе ти разјаснам или ќе те збунам уште толкуГоре од веќе наведените постови некој наведе дека не за џабе им го даваат Pascal на средношколците зошто имал најлесна синтакса. Добро бе дечки, вие незнаете што е хардкор почетник, дека јас воопшто незнам што е синтакса. Ако веќе е деклариран тој како најлесен јазик би го учел тој а не на нероден Петко да му кројам капа.