Почетнички водич

*Slash*

Comfortably Numb
Член од
31 јули 2008
Мислења
760
Поени од реакции
1.209
:vozbud: Dobro,dobro...
Fala za pomosta..:pipi:

I ne sam bugarka..:nenene:
:pos2:

Шмики

Byakugan
Член од
12 март 2008
Мислења
743
Поени од реакции
16
Сакам да почнам да ги учам ствариве т.е. некој програмски јазици. Заинтересиран сум, ама па тапа сум. Некој од поискусниве на форумов, да ми предложи некој од полесните ПЈ, нормално со се eBook.

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Сакам да почнам да ги учам ствариве т.е. некој програмски јазици. Заинтересиран сум, ама па тапа сум. Некој од поискусниве на форумов, да ми предложи некој од полесните ПЈ, нормално со се eBook.
Во школите како почетнички јазик го практикуваат Паскалот, можеш да започнеш со него или пак со Делфи како едни од "полесните" програмски јазици, али не гледам причина зашто не би започнал со Ц++ (за ова имам и книга на македонски).
Имаш 14 години, имаш време да научиш многу работи, само треба серизоност да покажеш и желба, малце помош од некој друг и после се` ќе си дојде само по себе.

Исто така уз пут чепкај и нешто HTML, премногу е лесен е и ќе ти се најде некогаш, ништо не губиш да го знаеш и него :)

П.С. HTML не е програмски јазик (да не дојде до недоразбирања) :)

Шмики

Byakugan
Член од
12 март 2008
Мислења
743
Поени од реакции
16
Во школите како почетнички јазик го практикуваат Паскалот, можеш да започнеш со него или пак со Делфи како едни од "полесните" програмски јазици, али не гледам причина зашто не би започнал со Ц++ (за ова имам и книга на македонски).
Имаш 14 години, имаш време да научиш многу работи, само треба серизоност да покажеш и желба, малце помош од некој друг и после се` ќе си дојде само по себе.

Исто така уз пут чепкај и нешто HTML, премногу е лесен е и ќе ти се најде некогаш, ништо не губиш да го знаеш и него :)

Повели, прати ми по ПП книгата, компејлер и работна околина (ако не е исто :/, незнам :))

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Како во Eclipse да испечатам цел проект ?, не фајл по фајл ?

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942

Ама погрешно го усмери, од паскал до делфи па ц++.
Најдобро е на почеток да почне со што попрост јазик, паскал и ц ќе ги земам за пример пошто се структурни, дури и бејзик не е лош за почетници. Да научи што се променливи,циклуси услови и да примене неколку прости алгоритми. После може да почне да ги чепка објектните итн...

HTML, хммм многу ќе му се собере, а и HTML е сосема друго поглавје, особено ако почне да го комбинира со некој програмски јазик

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Ама погрешно го усмери, од паскал до делфи па ц++.
Најдобро е на почеток да почне со што попрост јазик, паскал и ц ќе ги земам за пример пошто се структурни, дури и бејзик не е лош за почетници. Да научи што се променливи,циклуси услови и да примене неколку прости алгоритми. После може да почне да ги чепка објектните итн...

HTML, хммм многу ќе му се собере, а и HTML е сосема друго поглавје, особено ако почне да го комбинира со некој програмски јазик
Јас му кажав пример земајки во предвид како се практикува учењето на програмските јазици по школите (средно Паскал, факс Ц++), доколку ме прашаш мене, мислам дека нема врска од каков вид е програмскиот јазик и колку е тежок, мислам дека најголемата улога ја игра самата желба на ученикот. Каков и да е програмскиот јазик, колку и да е тежок... доколку ученикот има желба, воља и доколку самиот себе се пронаоѓа во програмскиот јазик мислам дека нема да има никаков проблем (со мала помош од книги и поискусни). Треба само малце кликер за да свати "на кој начин функционира" програмирањето... после се зависи од него. Доколку би гледале според тоа од лесен кон потежок програмски јазик тоа би изгледало вака некако: Basic, Pascal, Delphi, C/C++... (ова е моето мислење, можеби грешам:toe:).
А за HTML немора да се брза, ама ако веќе се фати да се бави со компјутери и програмирање мислам дека е грев да не се знае HTML.

Eva Molotow

Anti-social Engineer
Член од
6 јуни 2008
Мислења
532
Поени од реакции
392
C за почетник?! Не! Никако.
C# да, C/C++ не.

@ SkyDriver: има полесни и потешки програмски јазици, немој така.
Спореди C# со ASM па ќе збориме. :smir:

Во краен случај, ако планираш да се занимаваш со програмирање, C++ е неизбежно и би го препорачала како прв јазик, колку и да е комплициран.
Пример, префрлање од C++ на C# не би било никаков проблем, без многу измени. Само тоа што C# не поддржува поинтери, typedef, нема macro поддршка, дефинирање во C стил итн.

Единствен случај каде што би рекла иди со C е програмирање драјвери и такви работи... и тогаш објективен C затоа што тоа е нешто како објектно ориентирано програмирање.

Уште нешто, нема огромна разлика меѓу C и C++, само што C++ е објектно ориентиран. Знам дека има и многу други разлики ама за доброто на прегледност ќе го оставам вака.

На кратко: низок програмски јазик за сериозно програмирање (C++) , висок програмски јазик за заебанции (C#).

А кога станува збор за BASIC, не се замарај. Никој -асален- програмер не програмира во јазик базиран на BASIC.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Dragon[Sky];2047136 напиша:
C за почетник?! Не! Никако.
C# да, C/C++ не.

@ SkyDriver: има полесни и потешки програмски јазици, немој така.
Спореди C# со ASM па ќе збориме. :smir:

Во краен случај, ако планираш да се занимаваш со програмирање, C++ е неизбежно и би го препорачала како прв јазик, колку и да е комплициран.
Пример, префрлање од C++ на C# не би било никаков проблем, без многу измени. Само тоа што C# не поддржува поинтери, typedef, нема macro поддршка, дефинирање во C стил итн.

Единствен случај каде што би рекла иди со C е програмирање драјвери и такви работи... и тогаш објективен C затоа што тоа е нешто како објектно ориентирано програмирање.

Уште нешто, нема огромна разлика меѓу C и C++, само што C++ е објектно ориентиран. Знам дека има и многу други разлики ама за доброто на прегледност ќе го оставам вака.

На кратко: низок програмски јазик за сериозно програмирање (C++) , висок програмски јазик за заебанции (C#).

А кога станува збор за BASIC, не се замарај. Никој -асален- програмер не програмира во јазик базиран на BASIC.
Вака да се разбереме,

Познавањето на синтаксата на: C, C++. C#, J#, Java, Delphi, BASIC, Pascal итн, итн, итн... НЕМА да те направат подобар програмер, никако.
За почетник најдобро е да почне со структурен јазик што работи на мн ниско ниво. C е идеален, синтаксата е многу блиска со сите понови јазици, има голема слобода, речиси и да нема ограничувања.

Не разбирам што е тоа има полесни и потешки јазици? Секој јазик е направен со некоја цел, C# најдобро се снаоѓа со .NET, идеален е за WEB девелопинг искомбиниран со ASP.NET. Не е за некој сериозни проекти, добар е за брзо градење на апликации, скратува мн време (.NET рулззз). Добро испечен програмер (кој добар дел поминал во тупење мозок во C) ќе знае максимално да ги искористи благодетите на .NET.

Муабетот ми е, за почетник најважно е да ја свати логиката во програмирањето, не случајно Pascal беше број 1 избор за почетници долго време, не дека е многу моќен туку дека синтаксата е многу разбирлива (како правење мубает со компјутерот), само да студентот ја разбере суштината на програмирањето. Ако немаш идеа, замисла, ако не мислиш 5-6 чекори унапред, слаба ти е логиката џабе ти е позавање на било кој програмски јазик, поинтери, покажувачи, макроа, функции, наследување, полиморфизам, класи, конструктори итн...

Eva Molotow

Anti-social Engineer
Член од
6 јуни 2008
Мислења
532
Поени од реакции
392
Не реков дека синтаксата е проблем. Синтаксата е најлесниот дел.
Програмерскиот стил е најважен да се усоврши.
Но не можеш да споредиш C# и неговите одлики со на пр. поинтерите на C++.

За тоа дека C# е за побрзо програмирање се согласувам. Но не ја нуди флексибилноста што ја нуди C++. :smir:

Шмики

Byakugan
Член од
12 март 2008
Мислења
743
Поени од реакции
16
Горе од веќе наведените постови некој наведе дека не за џабе им го даваат Pascal на средношколците зошто имал најлесна синтакса. Добро бе дечки, вие незнаете што е хардкор почетник, дека јас воопшто незнам што е синтакса. Ако веќе е деклариран тој како најлесен јазик би го учел тој а не на нероден Петко да му кројам капа.

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Горе од веќе наведените постови некој наведе дека не за џабе им го даваат Pascal на средношколците зошто имал најлесна синтакса. Добро бе дечки, вие незнаете што е хардкор почетник, дека јас воопшто незнам што е синтакса. Ако веќе е деклариран тој како најлесен јазик би го учел тој а не на нероден Петко да му кројам капа.
Сеа или све ќе ти разјаснам или ќе те збунам уште толку :)

Синтакса е гранка од модерната логика што ги изучува различните видови и распоредот на знаците во некој систем, наполно занемарувајќи ги нивните можни значења. Синтакса е метод на елиминација на двосмисленост или двозначеност преку логичен систем на формирани формули. Најобично се користи во компјутерско програмирање.

Синтакса е наука за реченицата, за службата и значењето на зборовите во реченицата.

Потруди се ова логички да го разбереш ќе ти стане јасно што и како е, ништо страшно и да не го сватиш ова, со тек на време се ќе ти стане јасно што уствари е тоа Синтакса.

А за тоа кој програмски јазик да го учиш... погоре виде неколку предлози па тој дел ти го оставам сам да си го одбереш. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom