Што е вистинска вера?

• Креатор на темата Креатор на темата Cool Hand Luke
  • Време на започнување Време на започнување
Spuki vuki!.... e ova mi zvuci veke kako dogmaaaaaa...

Значи, смеам/ О.К.
Цитат:

Медитација? Да, тоа е правиот пат за средба со ѓаволот. Православието не познава таква „духовност„.

Значи, смеам/ О.К.
Цитат:
„Како ти тежи телото и те ограничува? Материјалното тело ни е „возилото“ на душата и треба да го негуваме и чуваме и во секој случај, да го уживаме без осеќај на грижа на совест. А ако ти тежи у смисла да те спречува да дојдеш поблиску до Бог....тогаш тука е медитацијата.„
Коментар:
Без совест? Аман бе луѓе! Па цел свет веќе наликува на Содом и на Гомор!
Медитација? Да, тоа е правиот пат за средба со ѓаволот. Православието не познава таква „духовност„.

Ја не ти одговорив, нели? Значи молим те, апстинирај од контакти со мене и не шири вакви дезинформации и твои лични предрасуди. Се што нема врска со христијанството го демонизираш. Глупости! Толку од вашата скромност и толеранција.

Понастрана од мене, затоа што.....ќе ти кажам за да ме разбереш на твојот јазик......за мене ТИ си Сотона.

Цитат:
„ Понастрана од мене, затоа што.....ќе ти кажам за да ме разбереш на твојот јазик......за мене ТИ си Сотона.„
Коментар:
Ја сум бил сотона? Ха-ха-ха! Нема теорија да бидам тоа што го напиша. тоа име го носи само едно творение, а јас имам сосема друго име, крстен сум во Црквата а Црквата е место од каде демоните бегаат што подалеку.
Во секој случај, понатаму нема да ги коментирам твоите постови, што незначи дека се согласувам со нив.

Напротив. 40те дена на Исус во пустината, учењето за молитвата. Испошништвото во манастирите, самиот го спомна, е пат кон просветление преку постојана молитва (медитација на Неговото Слово)

еве ти линк за христијанска медитација. Макар да не е од православна црква, принципите се универзални и чисто христијански.

http://www.wccm.org

Не ќе е баш така.
Медитацијата значи одвојување на духот од телото, при што телото е вкочането (може да биде такво и со децении!) а духот, наводно, го напушта телото и го достигнува максимумот т.н. Нирвана!
Да појсанам и да споредам со православието:
1. Христијанската вера е жива вера и бара активност од луѓето за да го заработат своето спасение а не вкочанетост на телото!
2. Духот/душата. може да го напушти телото само при телесната смрт и никако поинаку! Нема теорија духот да излезе а телото и понатаму да биде живо, затоа што токму душата го движи телото!
3. „Нирваната„ во православието се нарекува „ништавило„!!!! Тоа е состојба кога душата се „споила„ со „ништото„!!! А што е тоа „ништо!„? Тоа е демонот! Во православието, душата оди кај својот Создател, кај Бога, а не кај ѓаволот кој не создава ништо! Тој(ѓаволот) не дава ништо туку само зема!!! Неговата намера во овој свет е да однесе колку е можно повеќе души човечки во пеколот!

Veruvam so sam sebe i se trudam da si gi dootkirijam moite sposobnosti i granici do kade mozam da istrajam. OD damna prestanav da veruvam vo Nadzemni sili

Секој што го познава математичките закони БИ ТРЕБАЛО да престане да верува во надземни сили.Има една математичка постапка која вели -ако гравитацијата ,магнетизмот, електричните сили биле земни и непознати , с`е што ни е непознато исто мора да биде природно.

Вистинската вера е во срцето и во разумот, никаде на друго место. Треба да веруваш во добро, да не крадиш, да не лажиш, да не правиш лоши дела воопшто!

Вистинска вера.Мухамед бил голем и на своите сограѓани им наредил фитнес програма 5-пати на ден, тоа го применуваат и јапонските шефови за своите ``уседени`` вработени.Дали ќе згрешам како атеист ако го послушам-не.Постењето напролет најверојатно ќе ме спаси од поленските алергии.Дали грешам ако не го применувам-да.
Дали е постот добар тренинг на волјата-да.
Она што ни го оставиле старите како поука е за наше добро.Само треба да знаеме како да го користиме.Само треба да знаеме која од поуките може , и треба да се применува денес, а која не.Дури и кога верувате дека ``тато`` нема да се врати , и да ни донесе ``бомбони и чоколади`... и дека не сме ретардирани па некој постојано да не чува...и дека во секој случај се имаме себе си , браќата и сестрите за да бидеме семејство...

п.с. не правам белји поради тоа што се ценам себе си,не ми треба вера

Доброто чувство околу верата е дека Господ си ја брка неговата работа,ти твојата, и не се секираш околу позитивните резултати.
На повисоко ниво на атеизам знаеш дека системот е нелинеарен ,и без оглед на твоите постапки ,последиците се предвидливи само до одреден степен на веројатност.И нема што да се нервираш.
Добро е чувството дека големиот татко те брани и пази па на секого можеш во лице да му кажеш што мислиш.
Од моја гледна точка -``залудно е да ги глумиш оргазмите``.
Да не забегувам -истите задачи различно решени -ист резултат.Ако твојот начин на решавање ти врши работа ,него користи го.Јас инсистирам да го користам мојот...

:helou: Верата не прави подобри како луге ,не успокојува кога сме тажни ,не прави чесни во односите со др.луге ,поспокојни,верата е многу јака духовна сила, добро е да веруваш.:smir: :smir: :smir:

Мики, има вистина дека кога наш човек ќе седне со цел да медитира тоа го прави со цел да постигне нешто натприродно но астралната проекција е далеку недостижна и за источњаците. За нашиот менталитет молитвата и автосугестијата се посвојствени. Медитација е мир и тишина и тешко е да се постигне, а тоа е целта и на благодарната молитва кога не е со цел да се помолиме за нешто конкретно што ни треба (на пример како јас едно време за седумка на лото :)). Од една од прикаските на Антони де Мело за молитвата:
Јас зборувам, ти слушаш.
Ти зборуваш, јас слушам.
Никој не зборува, но двајцата слушаме.
Никој не зборува, никој не слуша. Тишина.

Анкица, мора да не направи подобри луѓе бидејќи како прво за таа вера е потребен ментално здрав човек, а само чувството да биде како кај мало дете. :)

Хммм...колку ми е познато, молтивата е разговор со Бога. Притоа, ни случајно немора да значи дека „нешто треба да се случи„, оти тоа би било знак за гордост, а не знак за свесност за својата немоќ пред Бога и за своите неспособности било што да се направи за свое спасение, без учество Божјо. Со молитвата не се бара ништо материјално,туку се бара Божја помош во својата намера за спасение. Затоа и постојат повеќе молитви, зависно од потребата и намерата, но молитвите редовно се однесуваат на благодарење за се што имаме, за спасение на душата и здравје на телото и ништо повеќе од тоа.
Но, најпрво барајте го Царствотот Небесно, а се другио ќе ви се придодаде и преумножи„, вели Христос. Ете,тоа е хиерархијата во она кое го бараме преку молтивата од Творецот. Воедно, тоа и е непремостливата разлика меѓу христијанството и другите, особено источните религии.

Јас секогаш кога ќе се помолам се чувствувам подобро, не добивам некое просветлување но поутешно се осеќам, само работата е во тоа што јас се молам кога ептен кнап ќе ми дојде, кога ќе ми се слоши од мака. Да го правам тоа почесто сигурно нема ни да дојде до толку лошо... Немоќ во ред, но не мора да значи малодушност, и во таа немоќ може да има многу радост, или не? :)

вистинска е верата кога човек со целото си чисто срце верува во Бога, а неговото срце во секој миг се моли без глас, се моли за вистината, за доброто, за љубовта која е долготрпелива, полна со добрина, онаа која никогаш не завидува, се разбира и никогаш ништо не прекорува.
знам дека има многу повеќе од ова да се каже за вистинската вера, а сите зборови се малку, секој еден што може да го најдам во мене, најважното е да се почувствува таа вера длабоко во срцето, колку само е убава кога знам дека со неа можам да верувам во мојот силен ангел така, со целото си срце и да го сакам со најчистата љубов, тој е Благослов од мојата вера во Бога.

Немам ништо против верата кои ги прави луѓето подобри луѓе.Ми пречи кога им одмага.
Ако с`еуште ви треба некој најјак на кого ќе се потпирате,не заборавете еден ден да им бидете потпирка на послабите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom