Што е тоа што ги тера луѓето да ги предаваат своите најдобри пријатели?

• Креатор на темата Креатор на темата ThugProphet
  • Време на започнување Време на започнување

ThugProphet

I'ma die a hustla!
Член од
14 јули 2007
Мислења
468
Поени од реакции
8
Ме интересира дали и колку е поврзано со психата ова, значи би сакал да видам психилошки осврт на ова прашање. Многу долго сум размислувал, ама никако не сум дошол до одговорот на прашањето: зошто, оние на кои секогаш сме му помогнале, сме била тука за нив кога имало потреба, на крајот испаѓаат дволични копилиња и хипокрити од секој аспект.

Затоа што имаат преголема доза на себичност, егоизам и пресметливост. Се` ќе направат само за да се задоволат себеси, во секоја ситуација. Не би се жртвувале себеси ни најмалку за некој друг. Не го имаат зборот ЧЕСТ во речникот.

Значи, мој конечен одговор, себичноста. :)

Јас така кога ќе се обидам да разберам нечија психа си тргам од себе...

Така да не би рекол дека имам потреба да заебам другар....едноставно некогаш тоа се случува некој да испадне жртва во некој склоп на околности.Јеби га....никој нејќе да биде поразен...и во некоја несакана ситуација ќе мора некој да биде зезнат ( Тој што ќе биде наивен)

Така е...се ставате себе си пред другите....а се лутите кога другите се ставаат на прво места па после тоа сте вие....

Јас темава не ја разбирам у смисла, кој ќе успее да биде победник во дадена ситуација... Го има зборот ПРЕДАВА што покажува дека сме имале избор и не сме биле загрозени на некаков начин.

Flava токму тоа и јас зборувам. Смислата ми е, не е во склоп на одредени настани, па така навела ситуацијата, туку, еве да речиме имаме некаква потреба од некој, дали да ни помогне околу некој проблем или слично, знаеме дека може, а тој не го прави тоа. Или кога ќе дојде ситуација, сме направиле нешто заедно со некој, некоја беља, еве да речиме тепачка, па нашиот соучесник не ја признава вината, туку ја префрла на нас. Get it?

Flava токму тоа и јас зборувам. Смислата ми е, не е во склоп на одредени настани, па така навела ситуацијата, туку, еве да речиме имаме некаква потреба од некој, дали да ни помогне околу некој проблем или слично, знаеме дека може, а тој не го прави тоа. Или кога ќе дојде ситуација, сме направиле нешто заедно со некој, некоја беља, еве да речиме тепачка, па нашиот соучесник не ја признава вината, туку ја префрла на нас. Get it?

Епа ако не е скоп на околности...тогаш не се работи за другар...тоа е веќе болен човек....За среќа до сега не сум наишол на такви...и сум знаел зошто ме заебале другите и зошто јас сум ги заебувал ( нели не сме сите светци)...за се си има причина....а ако некој има таква болна причина од досада да им наштетува на другите тоа е друга работа

еве да речиме имаме некаква потреба од некој, дали да ни помогне околу некој проблем или слично, знаеме дека може, а тој не го прави тоа.

И од каде си толку сигурен дека може тоа да го напарви???? Едноставно постојат причини за кој ти може не си свесен дека он несака тоа да го направи!!!

Да, па баш затоа и така одговорив - себичност до максимум. И пресметливоста секогаш е присутна... гледаат како за нив е најдобро во секоја ситуација, без да водат сметка за својата чест. Едноставно, тоа се СИТНИ ДУШИ.

А кога некој сериозно може да заглави во некоја ситуација (што не е тема сега) нормално дека ќе глеа да спаси глава. Ама да го оставиме тоа на страна во оваа тема.

:helou:

Хммм , неможе одма да збориме за " себичност до максимум " , бај д веј кога ке помислите во какво комплексно општество живееме и секогаш сме окружени со лица кои едноставно гледаат само за себе и се успешни тоа ги зафаќа и другите околу нив со што едноставно некој паѓа под тие влијанија и помислува дека е подобро да " не ебава ( простете ) никој околу себе " при што на таа сметка би си го променил својот живот на подобро ... едноставно овде кај нас идеологијата е , или биди суров или гниј цел живот ...

За мене тоа не се луѓе, неможам да ги дефинирам како такви.
Себичност, љубомора, глупавост и незнаење.:nenene:

За мене тоа не се луѓе, неможам да ги дефинирам како такви.
Себичност, љубомора, глупавост и незнаење.:nenene:

Е како не се луѓе....зарем овие особини што ги наброја не се човечки???

Хммм , неможе одма да збориме за " себичност до максимум " , бај д веј кога ке помислите во какво комплексно општество живееме и секогаш сме окружени со лица кои едноставно гледаат само за себе и се успешни тоа ги зафаќа и другите околу нив со што едноставно некој паѓа под тие влијанија и помислува дека е подобро да " не ебава ( простете ) никој околу себе " при што на таа сметка би си го променил својот живот на подобро ... едноставно овде кај нас идеологијата е , или биди суров или гниј цел живот ...

Точно ама збориме за најдобар пријател, не за било кого...

И да, таа идеологија е присутна, за жал.

Точно ама збориме за најдобар пријател, не за било кого...

И да, таа идеологија е присутна, за жал.

А после тоа сите јадете говна за комунистите вакви онакви....ете ти ја капиталистичката идеологија....човек на човека му е волк....борба за опстанок која доведува до одтуѓување.

А после тоа сите јадете говна за комунистите вакви онакви....ете ти ја капиталистичката идеологија....човек на човека му е волк....борба за опстанок која доведува до одтуѓување.

Реков ЗА ЖАЛ!!! :) Треба да се смени тој начин на размислување дефинитивно.

Колку што е крив тој што те предал толку си и ти..
Не се дава секому оној префикс - Најдобар Пријател..
Не го заслужува секој..
Ти си крив кога ке дозволиш некој да те измами со лажниот златен сјај што му го дава на рѓосаното железо..
Ако те предаде никогаш не бил ни пријател а камоли најдобар.. Те излажала повеќе сликата што си ја имал во глава за таа особа одколку вистината.. Понекогаш реалноста е многу поинакво од ние што ја замислуваме.. Кога некои грешки на тој/таа ќе ги забележиш, а пак нема да го покажеш тоа.. Поточно ќе го оправдуваш повеќе за да се оправдаш себе одколку него/неа.. Сакам да кажам за се што ни се случува сме си сами криви.. Затоа не треба да се отвараме брзо пред секој и да го возвишуваме во нашите очи.. Боље спречите, него лечити..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom