Помош: Кратки програмки

sickjoce

Ненормален
Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.231
Поени од реакции
337
Постои алгоритам за претварање од еден систем во друг. Треба да го делиш бројот со базата на новиот систем, и остатокот да го запишуваш од десно на лево.

Пример: 19 од декаден во бинарен.

19/2 = 9 остаток 1
9/2 = 4 остаток 1
4/2 = 2 остаток 0
2/2 = 1 остаток 0
1/2 = 0 остаток 1 (ова е најлевиот бит, оној со најголема тежина)

Значи се добива 10011.
C++ code plz..

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Ако почнам да зборам овде за користење на сива маса барем за проба за решавање на вакви базични ствари, нема да постигнам никаква поента и ќе влезам во конфликт со некои членови.

Али барем користете гугл мајката за вакви ствари. Еве, со клучни зборови: C++ code convert decimal to binary:

http://www.engin.umd.umich.edu/CIS/course.des/cis400/cpp/binary.html

sickjoce

Ненормален
Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.231
Поени од реакции
337
Како што гледаш барам за од Декаден цел број интаџер во бинарен броен систем не за децимал и барам најлесниот начин не некој копи код од интернет со други библиотеки

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Како што гледаш барам за од Декаден цел број интаџер во бинарен броен систем не за децимал и барам најлесниот начин не некој копи код од интернет со други библиотеки
Ne ti trebaat be biblioteki, samo delish i vadish ostatok... Eve kod spored objasnuvanjeto na Petkovsky:
Код:
 int br = 45; int num = 0; while(br>0) { num = num * 10 + (br/2)%2; br/=2; } // i na kraj kje mu napravish reverse na brojot
фала ти многу за трудот, ама кај мене проблемот е што јас немам појма од кодови скрипти и такви работи, јас го владеам фотоштоп и флеш, дизајнирам, ама не пишувам скрипти...така да и да ми напише некој готов код, само copy-paste да треба јас да направам, незнам каде треба да го копирам или инсталирам и слично што треба....знам дека ќе се изнервира некој што треба да му помага на ваков идиот...ама што да правам кога не ми затребало досега...а во иднина еве ветувам дека ќе учам од туториали, само сега ми се брза многу :D затоа ве малтретирам :)...
Ne be druzhe kakvo nerviranje, samo rabotata e shto poslabo imam raboteno PHP i za da bi mozhel da ti kazham tochno kje treba prvin da istestiram, a nemam kade da testiram, takada... bi mozhel samo da ti objasnam/pomognam. :) Znachi kje napravish eden html fajl (pretpostavuvam znaesh html), kje go dizajnirash onaka kako shto sakash i kje mu stavish forma za popolnuvanje na podatoci so action="rezerviraj.php" i method="post" i posle toa kje kreirash fajl rezerviraj.php i vo nego kje go pishesh toj kodot shto ti go postirav (samo ne sum siguren dali e tochen sintaksichki). So praznicive sea malce mi e knap so vremevo takada, ako nemozhesh sam da se snajdesh ili pa vo megjuvreme ne se nafati nikoj da ti pomogne, ako ne se brzash posle praznicive kje sedneme i kje ja naredime. :)

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
:zid: :zid: :zid: :zid: :zid:

G-Kidd

Завршетник
Член од
29 април 2007
Мислења
45
Поени од реакции
2
Ne be druzhe kakvo nerviranje, samo rabotata e shto poslabo imam raboteno PHP i za da bi mozhel da ti kazham tochno kje treba prvin da istestiram, a nemam kade da testiram, takada... bi mozhel samo da ti objasnam/pomognam. :) Znachi kje napravish eden html fajl (pretpostavuvam znaesh html), kje go dizajnirash onaka kako shto sakash i kje mu stavish forma za popolnuvanje na podatoci so action="rezerviraj.php" i method="post" i posle toa kje kreirash fajl rezerviraj.php i vo nego kje go pishesh toj kodot shto ti go postirav (samo ne sum siguren dali e tochen sintaksichki). So praznicive sea malce mi e knap so vremevo takada, ako nemozhesh sam da se snajdesh ili pa vo megjuvreme ne se nafati nikoj da ti pomogne, ako ne se brzash posle praznicive kje sedneme i kje ja naredime. :)
епа тука е финтата, што јас појма немам ни од хтмл ни од пхп, туку само фотошоп и флеш, значи анимација и дизајн, а кодови скрипти и штознам јас уште што таму има, неам појма...кога ќе имаш време тогаш, не е проблем...само да не е в година :wink: сепак фала шо се замараш, не често се наоѓа некој што се замара :)

punkbooster

Black Rose Dying
Член од
10 декември 2009
Мислења
845
Поени од реакции
29
Koја била некоја Професорка од битола што направила мн добра книга за изучување на "це плус плус"?? ако знае некој нека кажи да ја побарам...??:toe:

затоа математика ти треба :) НАУЧИ ПА ЌЕ ЗНАЕШ нема по форуми да те учиме (немој да се навредиш|можи сум грешка)

G-Kidd

Завршетник
Член од
29 април 2007
Мислења
45
Поени од реакции
2
инаку еве како изгледа сето тоа... form.jpg

G-Kidd

Завршетник
Член од
29 април 2007
Мислења
45
Поени од реакции
2
дечки претходниот проблем што го имав го реши Skydrive и многу му благодарам, ама сега имам уште еден проблем. На вебсајт што го креирам за мене имам дел кој што е направен во Dreamweaver и треба да се состои само од информациите што сакам да ги презентирам на сајтот, и movieclip мени направено во флеш. Е сега, кога се наоѓате на "index" и кликате на флеш менито за да отидете на "index-1" дали е можно да НЕ се стопира или рестартира флешот? значи да си продолжи да си тера флешот само делот од хтмл-то да се промени, да се отвори друг дел со информации? ? ? плизз хелп... :p фала унапред...

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
дечки претходниот проблем што го имав го реши Skydrive и многу му благодарам, ама сега имам уште еден проблем. На вебсајт што го креирам за мене имам дел кој што е направен во Dreamweaver и треба да се состои само од информациите што сакам да ги презентирам на сајтот, и movieclip мени направено во флеш. Е сега, кога се наоѓате на "index" и кликате на флеш менито за да отидете на "index-1" дали е можно да НЕ се стопира или рестартира флешот? значи да си продолжи да си тера флешот само делот од хтмл-то да се промени, да се отвори друг дел со информации? ? ? плизз хелп... :p фала унапред...
Наједонставно е да се стави во посебен фрејм менито кој ќе биде статичен само што тука има ограничување.

Еве пример за фрејмови
http://www.w3schools.com/html/html_frames.asp

-Rubik-

>>{- _ -}<<
Член од
31 октомври 2009
Мислења
315
Поени од реакции
101
kakop da presmetam zbir na glavna i sporedna dijagonala vo matrica?? vo c

Член од
16 февруари 2006
Мислења
459
Поени од реакции
48
kakop da presmetam zbir na glavna i sporedna dijagonala vo matrica?? vo c
//ова ти е за главна дијагонала
for(i=0;i<n;i++)
for(j=0;j<n;j++)
{ if(i==j)
pod1+=a[j]; }

//ова ти е за споредна дијагонала
for(i=0;i<n;i++)
for(j=0;j<n;j++)
if(i+j==n-1);
pod1+=a[j];
}

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
//ова ти е за главна дијагонала
for(i=0;i<n;i++)
for(j=0;j<n;j++)
{ if(i==j)
pod1+=a[j]; }

//ова ти е за споредна дијагонала
for(i=0;i<n;i++)
for(j=0;j<n;j++)
if(i+j==n-1);
pod1+=a[j];
}

Друже, а зашто волку форови, ова се решава со 1 фор цклус. :)

Код:
// n = должината на редовите/колоните
// a = матрицата
int i = 0, j=0, x=0, y=n, z=0;
// „i“ и „j“ се за главната дијагонала
// „x“ и „y“ се за споредната дијагонала
// „z“ е за збирот
for(i=0, i<n; i++ && j++) {
z+=a[i][j]; // збирот += главната дијагонала
z+=a[x][y]; // збирот += споредната дијагонала
x++; y--;
}
Не сум го тестирал кодов, али би требало да работи.

Kajgana Shop

На врв Bottom