Фондација за истражување на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата feniks_m
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
31 декември 2007
Мислења
212
Поени од реакции
8
20050716-1620Boegr.jpg

Потребата од фонд за истражување на Македонија и македонската историја, генеологија, култура, архитектура ислично е попотребно од било што во моментов за зацврстување на македонската национална свест. Целта на темава е сериозно разгледување на можноста и колку ние обичните смртници би придонеле во тоа. Постојано говориме за фактите кои ги знаеме, но не постојат многу книги на македонски јазик, а тоа говори и за нашата НЕангажираност. Имаме многу луѓе кои познаваат многу податоци но, не е поентата само да се напише книга - туку таа да биде подржана со факти, како на пример фотографија од оргинален документ и сл.

Говорам за дејствување надвор од организација на државата, а посебно од МАНУ. Тоа би функционирало со донации, со испраќање молби до бизнисмените па и до државата, но со услов без мешање во истражувачкиот процес. Процесот би бил обемен и би барал огромни средства( пред се авионски карти, престој во хотели итн, ангажирање стручни лица итн....). Моите размислувања се насочени кон респектабилна фондација а не нешто квази. Би можеле да учествуваат и граѓаните со донации и сл.

Ја отворив темава чисто да рагледаме една таква можност, да размениме идеи, па ако треба и да се собереме :cug: и да пробаме нешто да направиме како пилот проект......

2 години се обидувам да основам токму ваква фондација...секаде добив врата...

Имаш концепт?

Немам ништо на хартија, имам идеја која ја носам во глава од дете. Со времето слабо располагам, па затоа ме интересираше кој како мисли. Идејата мислам дека е остварлива но треба разработување, па си помислив преку форумов да размениме идеи и размислувања кои во иднина би не втурнале во сериозно ангажирање. Tреба да се види и среди мислата па би можеле да се обидеме. Јас иако ја потегнувам темата во моментов немам доволно време за дополнителни обврски, но би посакал јавно да се спомува идејата. Мислам дека најмногу маркетинг треба да се води пред македонските иселеници и тоа се преку МПЦ. Мислам дека можам да помогнам во тој дел.

поздрав

Не верувам дека некој во самава Македонија, освен Паско Кузман и слични на него, би се согласил да застане позади една ваква иницијатива.. зборувам за некој од тие кои всушност имаат доволно моќ и влијание да издејствуваат добивање поволен одговор/одобрение од соодветните институции. До толку имам изгубено верба во "големците".

Владата (било која опција да е на власт) не би дала пари доколку нема свои луѓе блиску до врвот на организацијата (било да се осигура дека парите нема да завршат кај што не треба, или баш за спротивното..). Од нашите бизнисмени, ако се исклучат оние "новопечените" говеда без никаква култура, можеби и ќе може да се исцеди некое евро.

Единствен спас за идејата јас гледам кај дијаспората, како што спомна и feniks_m.. ама и тоа не е туку така. Треба добро изработен, детален план, кој би им бил презентиран во повеќе форми/медиуми (по електронски или традиционален, пишан пат), и нормално, контакти внатре во разните иселенички организации. Ќе треба да се убедат иселениците дека нивните пари би оделе таму каде што се навистина потребни, дека нема да се трошат на ручеци, патувања низ светот и слични глупости.. и никако да оди преку МПЦ, затоа што уште во старт се губи Австралија.

feniks_m напиша:
... македонската историја, генеологија, култура, архитектура ...
Се` е тоа во ред, ама доколку најголемиот дел од средствата на таа фондација не одат на директно откупување на големиот број археолошки пронајдоци што се наоѓаат по македонските домови, тогаш џабе е се`.. може да имаме милиони книги кои кажуваат кои сме ние, од каде потекнуваме итн, ама ако немаме материјални докази, никој нема да ни` верува.

И да не ме разберете погрешно - апсолутно ја поддржувам идејата, доколку се разработи како што треба.

Веројатно не бев премногу негативен.. :)

- Не ми текна на откупување археолошки предмети, тоа е одлично!
- Австралија може ќе се изгуби со МПЦ, ама мислам дека за Европа и Америка можат да помогнат,
- За Паско Кузман воопшто не сум, човекот не знае историја, тој е археолог(не сакам да објаснувам),
- Може многу контакти да се остварат преку Македонско сонце,
- За државата може да се среди со претставник, но еден, кој во суштина би бил предложен од владата за инспекција да не речам, да надгледува,
- или пак на конкурсот распишан од страна на министерството за култура може да се приложи проект за одобување на средства,
-државата да речеме би инвестирала баш во откупувањето на археолошките предмети и парите кои би ги донирала, би можеле да се превземаат само со потпис од нивниот претставник,
-комисија за евидентирање на археолошки предмети во музеите на соседите итн....

- Не ми текна на откупување археолошки предмети, тоа е одлично!
- Австралија може ќе се изгуби со МПЦ, ама мислам дека за Европа и Америка можат да помогнат,
- За Паско Кузман воопшто не сум, човекот не знае историја, тој е археолог(не сакам да објаснувам),
- Може многу контакти да се остварат преку Македонско сонце,
- За државата може да се среди со претставник, но еден, кој во суштина би бил предложен од владата за инспекција да не речам, да надгледува,
- или пак на конкурсот распишан од страна на министерството за култура може да се приложи проект за одобување на средства,
-државата да речеме би инвестирала баш во откупувањето на археолошките предмети и парите кои би ги донирала, би можеле да се превземаат само со потпис од нивниот претставник,
-комисија за евидентирање на археолошки предмети во музеите на соседите итн....
e kako ne ni treba pasko kzman koga za istrazuvanje na Makedonija i trebaat arheolozi a ne istoricari.....rabota na teren a ne rabota vo fotelja

Незнам како размислувате, но крајно време е да се превземе нешто.

Не се плеткајте со државата, таа е кочница за се.

Гледам се спомна археолошки материјал, тоа е одлично но многу тешко ќе оди.

Сега да дадам мој предлог.

Наместо пари, за кој тешко може да ги собираме, подобро би било да се работи по принцип на услуги. Нас ни се потребни документи од светските музеи и архиви (ништо повеќе). Да направиме мрежа на луге кои престојуваат во странство и да одат во музеите и се што се однесува на Македонија и Македонците да го копираат. Да дадам пример, Искендер, се расправаме во празно, се спомнуваат печати, повелби и што уште не, кој е во близина на тие извори да изнајде начин да ги слика или копира материјалите, но сето тоа да биде со печат заверено од институцијата од каде се превзема материјалот (да не испадне некој да каже фотошоп), значи од примерот за Искендер, се спомнува печат во Цетиње, некој од таму да ни обезбеди копија заверена од истиот. И така за се и сешто поврзано за Македонија и Македонците. Се спмнуваат Македонски полкови во Украина, ајде оригинал документи (не само страни на книги кои не се знае како се пишувани). Потоа, имиграционо биро во Америка, да ги завери докуметите кои не потврдуваат (а со сигурност ги има, ги видовме). Значи мрежа на доброволци кои ќе ја сработат задачата без да се побара денар, а централата да ги собере сите документи, да направи барем 5 копии и да ги складира дел во централа во Македонија и останатите копии на други места низ светот (да се чуваат и кај дијаспората) бидејки секогаш постои опција во војна да се уништат. Со тоа што тие ќе бидат и заверени, нема да може после 50 години странците да ги лажираат.

Се надевам ме разбравте. Според мене тоа е единствениот начин да се самозаштитиме (да ја зачуваме историјата)

Jaska побарав пристап во нашите архиви и љубезно бев одбиена.

Со сигурност знам дека и нашата црква има во својата архива документи но ајде приближи се кон таа мафија ...

Едно знам, Германија во нивната архива дозволува пристап на историчари како и новинари, ама јас не сум нито едно од наведеното.

поентата e: треба голема надеж, човек со титула и дефинитивно сретства (без последново нема шанса) .

Незнам како размислувате, но крајно време е да се превземе нешто.

Не се плеткајте со државата, таа е кочница за се.

Гледам се спомна археолошки материјал, тоа е одлично но многу тешко ќе оди.

Сега да дадам мој предлог.

Наместо пари, за кој тешко може да ги собираме, подобро би било да се работи по принцип на услуги. Нас ни се потребни документи од светските музеи и архиви (ништо повеќе). Да направиме мрежа на луге кои престојуваат во странство и да одат во музеите и се што се однесува на Македонија и Македонците да го копираат. Да дадам пример, Искендер, се расправаме во празно, се спомнуваат печати, повелби и што уште не, кој е во близина на тие извори да изнајде начин да ги слика или копира материјалите, но сето тоа да биде со печат заверено од институцијата од каде се превзема материјалот (да не испадне некој да каже фотошоп), значи од примерот за Искендер, се спомнува печат во Цетиње, некој од таму да ни обезбеди копија заверена од истиот. И така за се и сешто поврзано за Македонија и Македонците. Се спмнуваат Македонски полкови во Украина, ајде оригинал документи (не само страни на книги кои не се знае како се пишувани). Потоа, имиграционо биро во Америка, да ги завери докуметите кои не потврдуваат (а со сигурност ги има, ги видовме). Значи мрежа на доброволци кои ќе ја сработат задачата без да се побара денар, а централата да ги собере сите документи, да направи барем 5 копии и да ги складира дел во централа во Македонија и останатите копии на други места низ светот (да се чуваат и кај дијаспората) бидејки секогаш постои опција во војна да се уништат. Со тоа што тие ќе бидат и заверени, нема да може после 50 години странците да ги лажираат.

Се надевам ме разбравте. Според мене тоа е единствениот начин да се самозаштитиме (да ја зачуваме историјата)

Апсолутно се сложувам за доброволци на одредени локации низ светот. Само работата е следна-
Многу од архивите за Македонија се затворени во светот, и затоа е потребна финансиска конструкција која ќе го обезбеди човекот за престојот и обидот да дојде до тие архиви. Покрај тоа треба да познава историја и да биде професионалец, што значи дека не може било кој да слика фотографии и да заверува(бар јас така мислам),
на некои места да, но не на сите.
На некои места ќе треба да се праќаат луѓе кои веќе се запознати со одредена проблематика во историјата и ќе знаат што да бараат.
Истото се однесува и на многуте библиотеки кои ни се отворени, но кои нема кој да ги истражи. Тука повторно е потребен професионалец, не може било кој да листа книги на латински, германски, франски итн.
Како пример ќе го посочам Матковски кој за универзитетот во Болоња вели дека со сигурност крие многу македонски семејни грбови, но дека треба да се пронајдат, а за тоа треба време и пари.
Се сложувам за архивирањето и заштитата, тоа одсекогаш сум го размислувал дека треба да постојат неколку архиви на различни локации, за сигурност.

Потреба за респектабилна институција, која нема многу да се испрчува низ јавноста (треба да работи тивко) и ке се знае во некои потесни кругови. Мислам дека е малку да се размислува само на некои копии од одредени локации. Постојат верувајте многу, за кои немаме ни појма низ светот, и за нив треба организација и стратегија....

Најмногу луѓе ни се потребни во соседните држави, Бугарија и Грција.......... Со Србија мислам дека нема да има толку голем проблем..

Исто така, доколку дојде некогаш до оформување на вакво нешто(Дај Боже), треба да се внимава со масонеријата и темпларите!!!!

Predlogot na angpu e odlicen i na mesto !
Jas veruvam deka i vo momentov imame lugje koi kopaat senesto niz arhivite na zapad.. da ne zaboravame deka mnogu avtori predi se germanskite za vreme na vtorata svetska vojna izrabotile i podgotvile edno cudo dela koi ili se podzaboraveni ili bile pred pecatenje planirale drzava da ne pravat do najsitnite detalji so site obelezja od pedigre do sjajno krzno !.. no site tie uredno stojat niz germanskite arhivi.. nekoi cekori veke i se prevzemeni nesto citav niz mediumite nesto se preveduva nesto ke se objavuva no ne e ni odblisku dovolno.. eve neka bide i ojot apel za site zainteresirani od Germanija da se javat pa ke barame care kako da im izlezeme vo presret i nie odovde kako da im pomogneme..ako ne sme vo moznost nim direktno barem na nivnite sto ostanale ovde.. ke se najde nacin.
Ja spomnuvam i Germanija od prosta pricina stro nejzinite fakti dosega i ne se oskvernaveni, a go opfaka periodot i mnogu mnogu pred balkanskite vojni, i Hitler licno bil cvrst i jasen deka korenite gi vleceme uste od antickite makedonci nikogas ne ne ni tretiral kako sloveni, toj bil na cisto so toa .. tamu ima cel rudnik na informacii grizlivo pribirani del duri kako sto kazav i publikuvani zatoa i velam deka za pocetok odtamu da se pocne.
Sofiskata, Belgradskata i Istanbulskata se otvoreni odamna no problemot e vo selektivniot pristap sto go primenuvaat nasite istorici od MANU pretezno.. pa mnogu raboti ne ni ni odgovara da se publikuvaat ednostavno sekojdnevieto ni e premnogu obremeneto od megjusosedskite dogmi.
Jas stojam pozadi bilo koja iicijativa na ova pole i bi pomognal kolku sto mozam, no iskreno smetam deka prepukuvanjata od tipot na ovie sto gi imame na forumov ke bidat vidlivi uste na prviot sostanok :(

Od taa pricina i velam deka Pasko mu e majkata, ne poradi toa sto e toj Pasko tuku poradi toa sto toj za razlika od Zoran Todorovski uspea da izgradi imigj na reformator i obnovitel na vekovnoto makedonsko bogatstvo voforma na sovremena mediumska i turisticka prikazna i istata dobro da ja raskaze i pred strancite i pred vladata .. pa normalno i dobiva dovolno sreddstva..Zoran Todorovski e covekot koj spored mene i moze najmnogu dadoprinese za opvaa inicijativa no ete eke go sataniziraa covekot :( toa sto nie go govorime na temava covekot veke vo serija na aktivnosti go sproveduva na delo poslednive 10-ina godini.

Паско Кузман нема врска од ИСТОРИЈА па ниту од Археологија. Кжете ми само колку книги има тој напишано и тоа ќе ви одговори колку е тој човек адекватен за оваа работа.

Темава е деликатна и таквата иницијатива за која прочитав до сега преоѓа на некој начин во шпиунажа. Можеби на некој ова ќе му изгледа претерано, ама за вакви работи не треба многу муабет да се прави по интернетов. Сериозно е. Бар јас така го сваќам. Се работи за нашата иднина како Македонци. Доволно долго сме во мрачната доба на информации за нашиот идентитет. Толку:salut:

Tocno, ne treba da se pravi mnogu muabet za ova na internet, no od druga strana pa kako ke se najdat i pronajdat lugeto sto mozat i sakaat da ucestvuvaat vo toa? Heghe mec so dve ostrici....

Темава е деликатна и таквата иницијатива за која прочитав до сега преоѓа на некој начин во шпиунажа. Можеби на некој ова ќе му изгледа претерано, ама за вакви работи не треба многу муабет да се прави по интернетов. Сериозно е. Бар јас така го сваќам. Се работи за нашата иднина како Македонци. Доволно долго сме во мрачната доба на информации за нашиот идентитет. Толку:salut:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom