Зошто религијата се меша во науката?

• Креатор на темата Креатор на темата OFcp&&&
  • Време на започнување Време на започнување
Змија или магаре:vozbud:

Начелно си во право, како споредба, мислам.. но не го заборавај и КРАЈОТ!. Крајот е многу битен: или е КАЗНА или е НАГРАДА! Кој сака , нека повели, нека одбере!

Рожбата е благословена во Библијата. Таа вели дека човек треба да им се радува на своите деца. Тешко е кога еден брачен пар ќе се соочи со проблемот нда не можат да зачнат. Причините се ирелевантни. Тоа може да биде од разноразни причини (болести [и полови]; семејно наследство ...). Што и да било.
Тешко им е на сопружниците кои сакаат дете а не можат да го добијат. И затоа тие се одлучуваа на 'секакви' (добри и лоши) акции. Дали тоа ЈАС го оправдувам/осудувам е друго прашање. Не е лесно да му 'попуваш' (извини Мики на изразот, ништо лично, така се вели народски) некому. Ве читав и така мислејќи 'што би било кога би било' си реков: 'никој од луѓево не предложи (или ми побегнало) 'едно' од можните солуции на безчедноста, а тоа УСВОЈУВАЊЕ ДЕТЕ. Има толку напуштени деца кои едвај чекаат некои ТАТО и МАМА да ги земат. Тогаш овие КРИВО ПРАВО ставови мош и ќе ги нема.
А верувајте ми, сум видел брачни другари кои усвоиле дете (поради неможност од зачнување) и после тоа Господ ги благословил и со своја рожба. Не затоа што усвоиле, па сега Господ БАП награда, туку е те така ...

Чуден и Прекрасен е Господ, зар не?!
Благословено да е Името Господово!

Рожбата е благословена во Библијата. Таа вели дека човек треба да им се радува на своите деца. Тешко е кога еден брачен пар ќе се соочи со проблемот нда не можат да зачнат. Причините се ирелевантни. Тоа може да биде од разноразни причини (болести [и полови]; семејно наследство ...). Што и да било.
Тешко им е на сопружниците кои сакаат дете а не можат да го добијат. И затоа тие се одлучуваа на 'секакви' (добри и лоши) акции. Дали тоа ЈАС го оправдувам/осудувам е друго прашање. Не е лесно да му 'попуваш' (извини Мики на изразот, ништо лично, така се вели народски) некому. Ве читав и така мислејќи 'што би било кога би било' си реков: 'никој од луѓево не предложи (или ми побегнало) 'едно' од можните солуции на безчедноста, а тоа УСВОЈУВАЊЕ ДЕТЕ. Има толку напуштени деца кои едвај чекаат некои ТАТО и МАМА да ги земат. Тогаш овие КРИВО ПРАВО ставови мош и ќе ги нема.
А верувајте ми, сум видел брачни другари кои усвоиле дете (поради неможност од зачнување) и после тоа Господ ги благословил и со своја рожба. Не затоа што усвоиле, па сега Господ БАП награда, туку е те така ...

Чуден и Прекрасен е Господ, зар не?!
Благословено да е Името Господово!
Тоа е веќе крајна опција, кога ќе се исцрпат сите можности за добивање свое дете. И не може секој да чува туѓо, па макар го имал и спомнатиот проблем со зачнувањето..

Еве уште еден проблем кој ќе биде предмет на жешка расправија помеѓу црквата и научните достигнувања

Naučnici sa Univerziteta Minesota stvorili živo srce u laboratoriji

[ www.voanews.com ] - Američki naučnici su uspeli da iznova naprave obolelo srce pacova i učine da ono ponovo kuca. I dok je vest sama po sebi zaprepašćujuća, istraživanje bi možda moglo da spase život ljudi sa obolelim srcem ili nekim drugim organom.

Zamislite stvaranje živog srca u laboratoriji. To je uspelo naučnicima sa Univerziteta države Minesote. Otkriće je zaprepastilo čak i vodeću istraživačicu Doris Tejlor.

�To je jedan od onih fantastičnih momenata�, kaže ona o istraživanju u kojem je učestvovao i hirurg, doktor Herald Ot.

�Na početku, mislili smo da je to dobra ideja, ali kada smo videli prvi otkucaj srca, ostali smo bez reči�, kaže on.

Zdravstveni stručnjaci procenjuju da 100 miliona ljudi širom sveta ima obolelo srce. Mnogi kojima je potrebna transplantacija, umreće pre nego što im se obezbedi organ. Ali istraživači kažu da bi život mogao da se spase - ako bi ljudsko srce moglo da se napravi od životinjskih organa. Profesorka Tejlor i njeni saradnici, uzeli su srce mrtvog pacova i oživeli ga pomoću takozvane �decelularizacije organa�. Pošto su uklonili ćelije srca, ostala im je čista, providna srčana opna.

�Možete to da zamislite kao drveni ram za kuću�, objašnjava profesorka Tejlor.

Istraživači su potom ispunili tu opnu ćelijama srca mladunca pacova.

�Upotrebili smo prirodna orudja, uneli smo ćelije i počeli da gradimo organ�.

Cilj je da se ovaj postupak sada primeni na ljudima.

�To otvara vrata ideji da možemo da napravimo svaki organ. Za početak smo se usredsredili na srce, ali se nadamo da ćemo stići dotle da možemo da napravimo sve što je potrebno�, kaže Doris Tejlor izražavajući nadu da će jednog dana moći da se proizvedu organi koje ljudi inače ne bi mogli da dobiju i koji će biti u skladu sa njihovim telom. To bi moglo da eliminiše potrebu za lekovima protiv odbacivanja organa, koji su neophodni u nekim transplantacijama - jer zamenjeni organ nije u skladu sa pacijentovim imunološkim sistemom. Profesorka Tejlor kaže ta bi ta tehnika mogla da bude testirana na ljudima već narednih godina, ali dodaje da je potrebno uraditi još mnogo toga. Novostvoreno srce pacova u njenom eksperimentu za sada otkucava daleko ispod kapaciteta koji je neophodan za održavanje života.

Имам едно прашање до МИКИ или било кој од Чорбаџи , маркус ..

Дали верувате во вонземјани т.е дали мислите дека сме сами во универзумот ? Дали ако постојат Е.Т. се руши целиот концепт на религијата ? Пошто колку што знам библијата вели дека сме сами во Универзумот ?

Денес баш читав дека се најдени фосилни остатоци од кожа на диносаурус , стара 65 мил години ??
Како е ова можно , па нели светот постои само 6 000 години , според Библијата , голема е разликата за да се занемари ...

И уште нешто ме интересира , зашо не се споменати , пралуѓето или диносаурусите во Библијата , за нив има доста докази дека постоеле ..

Па..?:raz:

Мики1 во Македонија имало луѓе уште пред да бидат креирани

Во Македонија откриен најстариот жител на Балканот
neolitski-slave.jpg
Откриен е најстариот неолитски човек на Балканот и најстариот жител на Македонија. Славе од неолитот, како што го нарекоа археолозите, живеел 7.000 години пред нашата ера.
„Ако се земе во предвид дека населбата е една од најстарите на Балканот и ова е погребување во една најстара населба, најнормално дека тоа е најстариот човек на овој простор“, изјави Трајанка Јовчевска, археолог.
Скелетот е откриен на археолошкиот локалитет Грнчарица, кај село Крупиште. Пронајден е во типична положба за погребувањата во периодот на неолитот.
„Погребаниот е поставен на левата страна во една згрчена положба, нозете му се високо до черепот, рацете исто така собрани“, рече Јовчевска.
Археолозите што работат на ископувањата на овој локалитет веќе му дадоа име на најстариот жител, и покрај тоа што се уште не е направена антрополошката анализа, за да се утврди со сигурност дали се работи за маж или за жена.
„Кога го извадивме погребаниот и го сместивме во кутија и кога се вративме назад, на кутијата одозгора пишуваше Славе“, додаде Трајанка Јовчевска.
Најстарата неолитска населба во Македонија, Грнчарица, беше откриена сосема случајно минатата година од тимот на археолози што работат на локалитетите покрај цевководот на хидросистемот Злетовица.
Овие денови специјална комисија составена од експерти ќе одлучува дали поради значењето на ова археолошко наоѓалиште, ќе се помести и трасата од цевководот Злетовица.

Денес баш читав дека се најдени фосилни остатоци од кожа на диносаурус , стара 65 мил години ??
Како е ова можно , па нели светот постои само 6 000 години , според Библијата , голема е разликата за да се занемари ...

И уште нешто ме интересира , зашо не се споменати , пралуѓето или диносаурусите во Библијата , за нив има доста докази дека постоеле ..

Ееее... ова прашање некој комедиант му го поставил на некој поп и овој му одговорил: Господ ги оставил тие остатоци за да ја тестира нашата верба :zable: На ова, комедијантот му понудил хумористична точка на попот во неговото шоу. :D:D:D

Дали верувате во вонземјани т.е дали мислите дека сме сами во универзумот ? Дали ако постојат Е.Т. се руши целиот концепт на религијата ? Пошто колку што знам библијата вели дека сме сами во Универзумот ?

За ова, веќе имам пишувано. Ај уште еднаш, на кратко.

Да, ние сме „сами„ во Вселената, но Христос е со нас. „Јас Сум со вас до крајот од светот“, вели Он во откровението Јованово.
Целата Божја слава се има покажано токму на Земјата. Се што е живо битие, (растенија, животни, луѓе...) создадено е на Земјата а не некоја друга планета. Спорет тоа , НЕМА никави Е.Т.
Т.н. вонземјани не се никакви вонземјани. Еден православен богослов има издадено цела книга на таа тема, со наслов „Луѓе и демони„. Авоторот од книгаta врши споредба на особините и делувањето од демините, онака како се тие прикажани во Писмото со собоините од т.н. вонземјаnи и нивниот начин на однесување кон лу]ето. Заклучокот е јасен: т,н,вонземјани НЕ СЕ ВОНЗЕМЈАНИ туку се баш ЗЕМЈАНИ. Тие се всушност, демоните/ѓаволите, кои се страшно прилагодливи творенија и кои имаат само една цел: да ЛАЖАТ и да одведат колку е можно повеќе души човечки во пеколот.

Ај на кратко.
Тоа дека се најдени кожи од диносауруси е стара информација. А дека se стари баш 65 милиони години, тоа е тешко веројатно. Tаа бројкa е најблаго речено НЕЗАМИСЛИВО голем временски период. Ниедна од современите методи за откривање старост неможе да постигне толкаво враќање во минатото. Со Ц-14 може да се процени старост до 15 000 г , но што било претходно? Дека Вселената е стaра 8000 г, тоа e само ПРОЦЕНКА од православнатa Црква но не и догма. Таа проценка е извршена врз основа од родословот Христов, ретроспективно кон Адам, плус овие 2 0000 г од раѓањето Христово. Во тој родослов не се споменаtи поедини лица, кои поради нивното недолично однесување отпаѓаат од родослoвот. Според тоа, можно е Веселната да е постара од 8000 г но СИГУРНО е дека не е стара 15-20 милијарди години.
Пралуѓето се споменати, како не се! Погледни во Постанокот/Битието (во Стариот Завет) и таму ќе ги најдеш сите наследници од децата од Адам и Ева. На пример, според современите православно богослови, неандерталците и кромањонците се Каиновите синови (Каин е првиот син Адамов).
Диносаурисите се споменати во Писмото но не им е придадена голема вашност. Диносаурусите не се споемнато со тоа нивно современо име , туку се користи изразот „чудовиште„. На пример, во 103-от псалм, кој се чита на вечерните богосlужби, се споменува токму тој израз „..таму е чудовиштето кое Си го зоздал..„
Постојат нови наоди во Средна и Јужна Америка од остатоци од диносауруси. Постојат дури и скулптури од автохтоните американски цивилизации на кои се врежани ликови од тие чудовишта а на истите се врежани и ликови од луѓе. Можно е навистина да постоела „средба„ помеѓу луѓето од тој период со диносаурусите, мислам на времето пред „откривањето„ на американскиот континтент. Петопставка е дека тие животни, пошто биле нетоплокрвни, не ја преживеале промената на климата која настанала во дел од историјата од Земјата па тоа е причината поради која изумреле.

Ај на кратко.
Тоа дека се најдени кожи од диносауруси е стара информација. А дека se стари баш 65 милиони години, тоа е тешко веројатно. Tаа бројкa е најблаго речено НЕЗАМИСЛИВО голем временски период. Ниедна од современите методи за откривање старост неможе да постигне толкаво враќање во минатото. Со Ц-14 може да се процени старост до 15 000 г , но што било претходно? Дека Вселената е стaра 8000 г, тоа e само ПРОЦЕНКА од православнатa Црква но не и догма. Таа проценка е извршена врз основа од родословот Христов, ретроспективно кон Адам, плус овие 2 0000 г од раѓањето Христово. Во тој родослов не се споменаtи поедини лица, кои поради нивното недолично однесување отпаѓаат од родослoвот. Според тоа, можно е Веселната да е постара од 8000 г но СИГУРНО е дека не е стара 15-20 милијарди години.
Пралуѓето се споменати, како не се! Погледни во Постанокот/Битието (во Стариот Завет) и таму ќе ги најдеш сите наследници од децата од Адам и Ева. На пример, според современите православно богослови, неандерталците и кромањонците се Каиновите синови (Каин е првиот син Адамов).
Диносаурисите се споменати во Писмото но не им е придадена голема вашност. Диносаурусите не се споемнато со тоа нивно современо име , туку се користи изразот „чудовиште„. На пример, во 103-от псалм, кој се чита на вечерните богосlужби, се споменува токму тој израз „..таму е чудовиштето кое Си го зоздал..„
Постојат нови наоди во Средна и Јужна Америка од остатоци од диносауруси. Постојат дури и скулптури од автохтоните американски цивилизации на кои се врежани ликови од тие чудовишта а на истите се врежани и ликови од луѓе. Можно е навистина да постоела „средба„ помеѓу луѓето од тој период со диносаурусите, мислам на времето пред „откривањето„ на американскиот континтент. Петопставка е дека тие животни, пошто биле нетоплокрвни, не ја преживеале промената на климата која настанала во дел од историјата од Земјата па тоа е причината поради која изумреле.

Ни неандреталци , ни кромањонци , ни диносаури не гледам тука :toe: .Знаеш како изгледал неандреталецот или неговите претци , или кромањонецот ?
“Таму е чудовиштето кое си го спомнал „ - Ако ова ти доказ дека Дино е спомнат во Библијата , тогаш ова е повеќе од патетичен одговор т.е мизерија !Нема логика , тоа “чудовиште„ може да има многу значења !!

Ако неандреталецот е син на Каин , тогаш чиј син е Australopithecus aferensis , кој далеку постар од неандреталецот ?

Уште нешто ако , неандреталецот бил син на Каин , тогаш Каин бил полу-мајмун ,полу-човек , нели ?:smir:

п.сИправи си ја грешката

Ни неандреталци , ни кромањонци , ни диносаури не гледам тука :toe: .Знаеш како изгледал неандреталецот или неговите претци , или кромањонецот ?
“Таму е чудовиштето кое си го спомнал „ - Ако ова ти доказ дека Дино е спомнат во Библијата , тогаш ова е повеќе од патетичен одговор т.е мизерија !Нема логика , тоа “чудовиште„ може да има многу значења !!

Ако неандреталецот е син на Каин , тогаш чиј син е Australopithecus aferensis , кој далеку постар од неандреталецот ?

Уште нешто ако , неандреталецот бил син на Каин , тогаш Каин бил полу-мајмун ,полу-човек , нели ?:smir:

п.сИправи си ја грешката

Кон болтуваното, со сина боја:
Уште го памтам цртежот од оној, наводен неандерталец: подгрбавен, низок, со топуз на рамото, со крзно префлено преку телото....А дали тој неандерталец токму така излгедал или тој изглед е само производ он неќија цртачка фантазија?
Она кео се крие од јавноста е следното: пронајдениот неандерталец (или кромањонец, исто му доаѓа) всушност бил РАХИТИЧЕН!!!!!! А нацртан е како продгрбавен, се со цел да се покаже дека, ете, ја најдовме АЛКАТА КОЈА НЕДОСТАСУВА помеѓу ХОМО САПИЕНС САПИЕНС и мајмуните!!! Ха-ха-ха!!! Ти текнува?
Со такви и слични зимислици, еволуционисите ја одржуваат во живот нивната вера-еволуцијата!!! Тие ВЕРУВААТ во нивните рационални КОНСТРУЦКИИ како што верниците веруваат во Божјиот ЗБОР!!!! Ти текнува?
Каин и неговите синови се ЛУЃЕ и личеле на луѓе со незначителна разлика во однос на денешниот род човечки...немаат врска со мајмините!
Да. „чудовиштето“ е ДИНО!!! И ти, како и дел од другите форумџии, баравте Библиски ДОКАЗ за постоењето на Дино во Библијата. Е па еве ви го!!!

Reconstruction of a Neanderthal hunter, American Museum of Natural History.

Вака изгледал Каин ?

Човечката фантазија навистина е бескрајна...а ова е сигурно оригинална фотографија, направена со дигитален фотоапарат од 100 гига-тера пиксели, произведен пред 12 000 г..Ха-ха-ха!

Кон болтуваното, со сина боја:
Уште го памтам цртежот од оној, наводен неандерталец: подгрбавен, низок, со топуз на рамото, со крзно префлено преку телото....А дали тој неандерталец токму така излгедал или тој изглед е само производ он неќија цртачка фантазија?
Она кео се крие од јавноста е следното: пронајдениот неандерталец (или кромањонец, исто му доаѓа) всушност бил РАХИТИЧЕН!!!!!! А нацртан е како продгрбавен, се со цел да се покаже дека, ете, ја најдовме АЛКАТА КОЈА НЕДОСТАСУВА помеѓу ХОМО САПИЕНС САПИЕНС и мајмуните!!! Ха-ха-ха!!! Ти текнува?
Со такви и слични зимислици, еволуционисите ја одржуваат во живот нивната вера-еволуцијата!!! Тие ВЕРУВААТ во нивните рационални КОНСТРУЦКИИ како што верниците веруваат во Божјиот ЗБОР!!!! Ти текнува?
Каин и неговите синови се ЛУЃЕ и личеле на луѓе со незначителна разлика во однос на денешниот род човечки...немаат врска со мајмините!
Да. „чудовиштето“ е ДИНО!!! И ти, како и дел од другите форумџии, баравте Библиски ДОКАЗ за постоењето на Дино во Библијата. Е па еве ви го!!!

Леле човече , ти си луд !!:vozbud: :vozbud:

Каков рахитис бе , па сите скелети од различни времиња ли се рахитични ??Ти текнува :tapp: :tapp:

хахаха, не си нормален , а Јети е чудовиште и он е диносаур ??

ццц...вие сте забегани или очајни за да дадете одговори на прашањата на кои немате одговор.
Од порано е поставено прашањето за Дино у Библијата , ти велеше не с спомнува , а сега ми даваш “доказ„...лузер стил ти е ова :tapp: :kesa:
секој дне се повеќе и повеќе ми изгледа патетична и Библијата ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom