Атина - Македонско име

• Креатор на темата Креатор на темата bluu
  • Време на започнување Време на започнување
Epa vo literaturniot makedonski, tocno zborot e tatkova!

Megutoa, ako ti odis vo na primer Gevgelija, Strumica, i uste 80% od Makedonija, sekoj ke ti kaze TATINA!

Pozz i ne jadi g....!

A toa "at" na albanski deka bilo tatko, na makedonski e konj.

Pa valjda oti na konji licite zatoa taka go krstile. :D

'oro' porijeklom od helenske rijeci 'horo' koja znaci igrati

Tocno taka.
Zatoa imame orotund,corona,coronary,coronet.

Se kruzno, bas kako i oroto. Duri i pravoto,i teskoto, i site, se igraat vo krug.
Okolu niv, tie sto ne igraat, se vikaat moroni...joke...

Koj verojatno go ima pocetokot vo nekoe si arrach, povrzano so "krugovite na nebo".

I kaj najde Dorci, koi, kako i za Piro-manite, nema traga ni od edno grne...

Mr.M[][]N;1209131 напиша:
Sega ke ja pripremime i Tirana, koj znae so ke vi tekne, pa zosto da ne bide makedonsko....

I za informcija, na albanski jazik, na tatko se vika AT

I ATI im - Mojot tatko , cisto albanski

I toa TATINA, za vasa informacija e na SRPSKI JAZIK, mnogu zalosno, ali na makedonski e TATKOVA.....Ne me teraj sega da mislam deka si Srbin....I ne mi pravi komparacii megu slovenski jazici i anticki, te molam, pravis greska od 1000 godini.

A na albanski e CISTO AT

(koj ne veruva neka si zeme albanski recnik)
. Kazete sega, dali slucajno vo Azerbejdzanskiot jazik postoi ova....A sega kazete kaj vie toj Anticki makedonski jazik, so ne go socuvavte, pa zatoa kaj nas se tie zborovi, ili slucajno da ne kazete deka sega nie sme Anticki MAkedonci.

Kraj na diskusija

PAK GLUPOSTI

c c c

sine majkIN ili majcIN

BiljanINI Izvori
TatkoVA i TatINA

ima nesto so naukata koja se narekuva fonetika mislam, probaj da naucis Makedonski pred da ni objasnuvas Makedonski tuka :)

znaci...

MarkOVA Kula
TrajanOVA Porta

TatkOVA ama i
tAtINA kjerka

jbg, bogat ni e jazikot, prebogat, star, prastar ;)

A za ORO nemoj, ne se rezilete, ke ti se smeeme vo HOR :pos::pos2:

Mr.M[][]N: Сите „словенски јазици“ се екстракт од Македонскиот јазик, така да, кој и да е збор кој го користат општо, има предзнак - Македонски.

'oro' porijeklom od helenske rijeci 'horo' koja znaci igrati

Пиро не се прави глуп со сила, каков грчки какви глупости, фино се знае од каде доага зборот. Тоа што србите се мазат со грците не значи виситина.

Последен пат

ОРО/ХОРО доага од ПИЕ зборот GHORO кој значи група на играчи и пејачи.

А јужњаците го користат CHOROS , a ne helenske reci HORO

http://www.etymonline.com/index.php?term=chorus

И нема ни лево ни десно.

Interesen podatok za koi site ke ve intersira za imeto Atina! Grcite velat deka Makedoncite ne se narod,a na svojot glaven grad so mileniumi mu dale Makedonsko ime t.e anticko makedonsko ime koj poteknuva od dva anticki makedonski zbora ATA - Tatko,at-ina ili celokupno Atina - Tatina Devojka spored starite anticki zborovi!! Vo denesniot makedonski e dodadena samo edna bukva tATINA.

athena01.jpg

E чим дошла работава до тука мора да ти кажам АТА не е Македноски име за татко туку Албанско и ова верзија на Татко ( АТА - АТ ) можеш да ја најдеш на сите поезии и поеми во Албанската литература а инаце АТА- АТ на Турски значи Коњ али неа врска пошто Турски е друга јазичха рупа али никогаш не се знае ја можам Атина и АЛбанско да то го прам ево Повели и ова не го измислив туку и кажал човек што се разбира од историја али не сум му обврнил вниание пошто така испаднал добро идемо

ATHENES (GR & ENG) - ATHINA ( AL ) - A Thina - E thena што во превод значи E thena = Било Кажано.

Podatok za koj grcite ne sakaat da mislat... ili pak naogaat nekoe drugo objasnuvanje za zborot... No ako toa e ''cisto slucajno'' da gi prasame sto znaci zborot Zevs(Zeus), ili pak Opimp? Sekako nemaat odgovor

Ако се здоледаш на коренот на зборот вие викате Господ = Зевус

На Албански Зевус = ЗОТ што значи коренот тука некаде се движи

на турски Зевус = Танр'm

ATINA (fathers'girl) from ancient slovic(macedonian) Ata(father) ina(of, from) or together fathers girl, or in todays modern macedonian tATINA(letter ''t'' added) The story for atina is that she was born from her dad's head, that was Zeus(see picture up)! If this is just strange... what does Zeus mean? Zeus or Zevs the meaning is like in todays macedonian zvezda(star)... Thats inough to improve that Ancient Macedonian exist like diferent language... and todays slovic languages(bulgarian, serbian) are just macedonian dialects!

Atina i Tatina неа никакво етимолошко значење и не прави никакв логика.

и да за тоа да си играле К..от тие си ги пишувале зборовите одзади пошто му ставале пасуорд на којутерот па требало името одзади да се пише ај не треси :pos2: :pos2: ево ти давов 3 пати поубо објаснување на Албански

Аthina = e thene = Bilo Kazano ili Bilo Receno

Плус зборот АТ на има комплетно Албанско Значење без да му доддеш никакви Т-ја и други букви од напред вије му додавате Т на Атина и иде Татина а во Албаски више го има значењето.

So eden moj prijatel zboruvavme za grckiot jazik , on go govori , pa dojdovme do interesen zaklucok:
PROMETEJ - imal sposobnost da se pretvara vo se sto ke vidi i posaka (si ja menuval formata).

Nie imame ime na cvet - prometeja.

Koga ja menuvas formata se PROMENUVAS.
PROMENA
PROMETEUS

ево ти за Прометеј и ова можам да ти го Преведам на Албански сао ти кажи

Прометеј ( Грчки ) = Преметој ( Албански ) = Ветувам

истотака на Англиски нели Prometej ( Greek ) = Propagate ( eng also Diffuse ) = да се менит или претвори

Не е финтава си имал си немал тоа може да е и случајност и тоа може да е и позајмено па не можеш да кажеш дека Прометеј е Макеоднец и не знам што ево ко и јс што докажав дека е албанец уствари сеа го измислив, така не оди тоа

PAK GLUPOSTI

c c c

sine majkIN ili majcIN

BiljanINI Izvori
TatkoVA i TatINA

ima nesto so naukata koja se narekuva fonetika mislam, probaj da naucis Makedonski pred da ni objasnuvas Makedonski tuka :)

znaci...

MarkOVA Kula
TrajanOVA Porta

TatkOVA ama i
tAtINA kjerka

jbg, bogat ni e jazikot, prebogat, star, prastar ;)

A za ORO nemoj, ne se rezilete, ke ti se smeeme vo HOR :pos::pos2:

Атешова ( Турски ) = Отешов ( АЛ ) = ОТЕШЕВО

АТЕШ на туски значи ОГАН -------- ОВА на Турски значи ПОЛЕ

што во превод значи АТЕШОВА = ПОЛЕ НА ОГАНОТ

Се што е со ОВА е поврзано на Турски КуманОВА

ТетОВА сите овие се Полинја по Значење на Турски

Пиро не се прави глуп со сила, каков грчки какви глупости, фино се знае од каде доага зборот. Тоа што србите се мазат со грците не значи виситина.

Последен пат

И нема ни лево ни десно.

Оро е факт дека иде од Грчки баш прочитав за овај Збор и се консултирав и зборот е чист грчки а Словените го позајмиле како и ни што сме го позајмиле зборот ЧУДИ од Словенскиот.

а да и ти не си ПИЕ ти си Словенски јазик тоа баем се знае и е докажано 500 пати Албанскиот е ПИЕ, а Вашиот испага во групата н Словенски

и ова уште за Атина

П.С: Како Грците го објаснуват тоа :

Етиологија на зборот ATHENA од Platon Cratylos 407 BС

...Την ΑΘΗΝΑΝ... λεγων θεου νοησιν ωσπερει λεγει οτι α θεονοα εστιν αυτη =

Ова значи на превод: ОВА Е ТАА КОЈА ГО ИМА УМОТ ГОСПОДОВ.

ево ти за Прометеј и ова можам да ти го Преведам на Албански сао ти кажи

Прометеј ( Грчки ) = Преметој ( Албански ) = Ветувам

истотака на Англиски нели Prometej ( Greek ) = Propagate ( eng also Diffuse ) = да се менит или претвори

Не е финтава си имал си немал тоа може да е и случајност и тоа може да е и позајмено па не можеш да кажеш дека Прометеј е Макеоднец и не знам што ево ко и јс што докажав дека е албанец уствари сеа го измислив, така не оди тоа

Прометеј е бог кој што има способност да се променува во разни облици.

Tи фали малку знаење, ама ќе научиш ...

Mislam deka ne go razbra drugarot, on rece, sega go izmisliv......i sega ne go vikaj prometej sloven, mnogu e glupo.

Prometej - Promena hahahahaha, docnete 1000 godini, togas ne ni postoel sllavomakedonski jazik

Prometej - Premetoj - Vetuvam(Mislam deka e po blisku, ali toa ne znaci deka e vistina)

A baska togas postoel Albanskiot jazik....

прометеј е бог кој што има способност да се променува во разни облици
ти фали малку знаење, ама ќе научиш ...

Пак за тебе Чупо ке цитирам со подебели букви за твоите дебели наочари ЈАС ГО ИЗМИСЛИВ ТОА со намера да илустрирам.

Прометеј дека се менувал и не знам што Промена ево и на Анлиски Дифјуз е вид на Промена па голема работа.

Атина со Татина нема врска у општо убаво Грците имат објаснето која е Атина сега вие со асоциации може и Лос Анџелес ваш да го прајте.:baeh: :baeh:

Последен пат

И нема ни лево ни десно.

Ево нешто за зборот Оро и втор пат више ти кажувам оро е Грчки збор не Македонски тој збор е позајмен откако словените дојдоа тука во 6 Век.:wink:

има и лево и десно и напред и назад само отвори очи и прочитај и ке разбереш а после ке ја освоиме грција и ке играме ОРО или ХОРО или како ти сакаш викај:baeh:

а во линков ти пишува ориинално било употребено во театарска смилса во 16хх год. тоа не значи дека зборот во нивниот јазик не постоел.

оро истотака може и во шпанскиот речник да го најдеш е и тоа стар збор ево

Orohttp://cutebabyname.com/oro.html
Oro meaning: Gold.
Oro origin: Spanish
Oro gender: Male

има исто значење ко кај вас името Златко

Hora is a type of circle dance originating in the Balkans but now found in a number of countries, most of which use slightly different spellings. The name is cognate to the Greek χορός : 'dance' which is cognate with the ancient Greek art form of χορεία = Chorea. The original meaning of the Greek word χορός has been 'circle'.
The Greek χορός is cognate with Bulgarian 'horo', the Montenegrin and Macedonian 'oro', the Turkish form 'hora' and Romanian 'horǎ' (having its roots in Iron Age; this gave later the Yiddish and Modern Hebrew 'hōrāh'. Conceptually hora is related to Kolo, the circle dance of the former Yugoslavia.

Mr.M[][]N;1219332 напиша:
Mislam deka ne go razbra drugarot, on rece, sega go izmisliv......i sega ne go vikaj prometej sloven, mnogu e glupo.

Prometej - Promena hahahahaha, docnete 1000 godini, togas ne ni postoel sllavomakedonski jazik

Prometej - Premetoj - Vetuvam(Mislam deka e po blisku, ali toa ne znaci deka e vistina)

A baska togas postoel Albanskiot jazik....

Cлушај политичар, сега ќе не уценуваш дека ќе излезеш од форумот ако не ги прифатиме твоите неосновани заклучоци?!

Прво описмени се, а потоа коментирај.

Cе засили демек со сила ќе ја смениш историјата.

3а твоја информација, ВЕЌЕ ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ И ОСТАНАТАТИТЕ ИСТОРИЈАТА ЈА СТОРИЈА!

хе,хе ... не ни очекувам да сватиш, немаш капацитет. ...

Mr.M[][]N

Прибери се момаче... Не мора на секое шише капаче да ставаш - мислам на постовите од типот "Муахаха и хихихи..л.ххњхњхњхахс".

А во однос на твоите историски извори... Немам коментар. Нит желба да те разубедувам, зошто ултра-глупави работи прочитав од тебе :)

Земи го за пример Штурмгевеа...сосема коректен постирач.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom