Late Night Show со Миленко Неделковски

Член од
27 март 2009
Мислења
445
Поени од реакции
14
Granicite nemat nikakva vrska so Anticka Makedonija. A i da ima spored tebe togas kiklopski zidini i uste nekoj lokalitet od Ohridsko e sporen zosto na kartata ohrid ne e vo granicite.

Dze

Член од
13 јуни 2009
Мислења
36
Поени од реакции
2
Христаки, немој да си играме куче и маче.

На некој друг пробај да му протураш пробугарски тези.
Ти си играш куче и маче самиот со себе, ти кажав веќе! Верувај си во што сакаш, твоја глава си е тоа.....Пробугарски тези....Знаеш ли што значи латинската изрека во мојот потпис? Ако јас знам дека Александар и Филип се грчки имиња, не можам да тврдам дека Александар значело
А-лек-сон-дар т.е. лек за добар сон :kesa: Секој може да верува во што сака, нели демократија, ама сега зар сите треба веруваме во спиритуалистички сеанси?

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Ти си играш куче и маче самиот со себе, ти кажав веќе! Верувај си во што сакаш, твоја глава си е тоа.....Пробугарски тези....Знаеш ли што значи латинската изрека во мојот потпис? Ако јас знам дека Александар и Филип се грчки имиња, не можам да тврдам дека Александар значело
А-лек-сон-дар т.е. лек за добар сон :kesa: Секој може да верува во што сака, нели демократија, ама сега зар сите треба веруваме во спиритуалистички сеанси?

А шо праиме шо сите антички богови се со словенска етимологија?

П.С. Што си ти по националност?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Granicite nemat nikakva vrska so Anticka Makedonija. A i da ima spored tebe togas kiklopski zidini i uste nekoj lokalitet od Ohridsko e sporen zosto na kartata ohrid ne e vo granicite.
Браво бе, хехе, треба ли да ја повлечам истата линија на мапата од Р.М. да видиме колку влегуваат во картата која ти ја дадов за античка Македонија?

Само колку за информација, велиш тие граници на мапата немале врска со Античка Македонија, затоа те прашав од кој до кој период за тебе е доволно “антички“, бидејќи тоа што јас ти го постирав е периодот на етаблирањето на Македонското Кралство под Филип 2, период кој што самите Грци и историјата го нарекува “Acme of the Macedonian State“ или во превод : “Врв/кулминација на Македонската држава“.

Мапата е од Аристотел Универзитетот во Солун, значи грчки извор.

Гледам полека се разоткриваат улогите на разните разнебитувачи кои се кријат под разните псевдоними, ајде што истолерирав грчка пропаганда, па уште овој Канзуров бугарска ќе форсира, наводната “вистина“ негова.

Долго нема да потраете, да ви биде јасно. На погрешно пенџерче тропкате.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Браво бе, хехе, треба ли да ја повлечам истата линија на мапата од Р.М. да видиме колку влегуваат во картата која ти ја дадов за античка Македонија?

Само колку за информација, велиш тие граници на мапата немале врска со Античка Македонија, затоа те прашав од кој до кој период за тебе е доволно “антички“, бидејќи тоа што јас ти го постирав е периодот на етаблирањето на Македонското Кралство под Филип 2, период кој што самите Грци и историјата го нарекува “Acme of the Macedonian State“ или во превод : “Врв/кулминација на Македонската држава“.

Мапата е од Аристотел Универзитетот во Солун, значи грчки извор.

Гледам полека се разоткриваат улогите на разните разнебитувачи кои се кријат под разните псевдоними, ајде што истолерирав грчка пропаганда, па уште овој Канзуров бугарска ќе форсира, наводната “вистина“ негова.

Долго нема да потраете, да ви биде јасно. На погрешно пенџерче тропкате.

Охрид и се до Ѓирокастро (Кутмичевица) се територии на бригите, кои се етничка група на античкиот македонски народ. Бриги, биле и луѓето од темата Струма, од река Струма па на исток до Родопите, значи македонското племе се простира и до Смољан.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Охрид и се до Ѓирокастро (Кутмичевица) се територии на бригите, кои се етничка група на античкиот македонски народ. Бриги, биле и луѓето од темата Струма, од река Струма па на исток до Родопите, значи македонското племе се простира и до Смољан.
Абе Битуше, знаеш и самиот колку им е скудна шемата на пропагандите, неможат да излезат од гомната во кои пливаат.

На ванаби Љубетџијава, кој наскоро ќе откриеме кој се крие позади никот, кој ни шири антимакедонска пропаганда, самите љубимци негови, грчињава прклети му напишале:

A yellow line denotes the historical boundaries of Macedonia.

http://vergina.eng.auth.gr/macedonia/

А тој пробува да спори со мене. :pos2:

a ti sho si? staorec?

aj ko si tolku umen, objasni malku za Vselena i vtr-al-o.

jasno mi e deka vul-gar ne mojt da razbirat Makedonski...
Кики злато, не му оставај простор за да дефокусира тема, гледаш дека се труди од петни жили да се отплетка.

Dze

Член од
13 јуни 2009
Мислења
36
Поени од реакции
2
А шо праиме шо сите антички богови се со словенска етимологија?

П.С. Што си ти по националност?
Така ли? Ајде да почнеме со овие, анализирај ги етимолошки:
Aphrodite
Apollo
Ares
Artemis
Athena
Demeter
Hephaestus
Hera
Hermes
Hestia
Poseidon
Zeus

Пак ќе кажам, сите ние припаѓаме на големата група на индоевропски народи, и некои сличности се нормални, само колку за илустрација

http://www.geocities.com/Athens/Forum/4737/greek1.html

http://www.behindthename.com/nmc/myth.php

За словенската митологија:
http://en.wikipedia.org/wiki/Slavic_mythology

Сепак да не зборуваме напамет, сме чуле нешто и ајдеее...

За твојот П.С. - што сум јас по националност си е моја лична работа, ти да не си ми личен исповедник или матичен доктор па да морам да ти кажам?!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
За твојот П.С. - што сум јас по националност си е моја лична работа, ти да не си ми личен исповедник или матичен доктор па да морам да ти кажам?!
Оти бе бегаш Христаки :helou:

Цитат:
Напишано од Dze
и во очите на светот сме само една обична пародија на античките Македонци, додека словенството ни е здравата гранка, која што како што кажа Љубчо, си ја сечеме.

Цитат:
Напишано од Dze
Таму никаде не се спомнува дека ние сме директни потомци на Александар, туку дека ние имаме право на името Македонија исто толку колку и Грците. Тоа се две сосема различни работи! Ова само го потврдува она што го кажа Георгиевски дека ако античките Македонци не биле Грци( што најверојатно е така) тоа не не прави нас автоматски наследници на античките Македонци.

Цитат:
Напишано од Dze

Овде не навлегувам во генетичката оправданост на било чија теорија, сите добро знаат дека денешните Грци не се баш античките Хелени, но и ние немаме баш некоја основа за некаква генетска чистота. Доволно е само да се запрашаме од каде градот Куманово го добил своето име:raz:

И токму поради тоа што никој нема право да му го оспорува географското име на некого, ние после Букурешт имамве многу поволна положба, каде што многу земји не поддржуваа, а најмногу од сите САД и словенските земји. Ние денес играме како што Грција ни свири! А не не бива многу за сиртаки :toe:

Цитат:
Напишано од Dze
Во светската наука (официјалната) има ... но и такви кои тврдат дека тие се посебен народ, односно Трако- Илирска мешавина.

Цитат:
Напишано од Dze
.. Меѓутоа, таа античка Македонија нема пресудно значење за тоа дали ние треба да се нарекуваме Македонци или не, ..

Цитат:
Напишано од Dze
Не е прашањето, дали јас лично се ценам себеси или не. Едноставно е факт дека нашата историја е комплицирана, и не можеме баш така лесно преку ноќ да кажеме дека сме потомци на античките Македонци и роднини со Хунзите и готово! На пример, исто како што Братот ми ја постираше “Epistolae Ho-Elianae:Familiar letters” by James Howell, 10th edition, 1737 некој друг би можел да постира архивски материјали од Times или не знам што каде што Јане Сандански или Гоце Делчев се опишани како Бугари! А пак уште поголем проблем е кога такви нешта ќе се прочитаат кај самите дејци, како на пример кај Ѓорче Петров, и секој што студирал историја го знае ова!
Затоа и Љубчо Георгиевски толку ја потенцираше „За македонцките работи.

Цитат:
Напишано од Dze
Колку Љубчо е антимакедонец е дискутабилна работа, тој никаде не се кажал дека е Бугарин, но секој оној што ја читал „За македонцките работи“, не она што напишале некои други за таа книга знае дека Мисирков не зборува ни за етнички Македонци, а камо ли за антички Македонци! Тогаш кого треба да обвинуваме, Георгиевски или Мисирков?

Цитат:
Напишано од Dze
Зошто како и јас? Јас не застапувам ничија теза,:)pos2: морав) само зборувам за она што сум прочитал, значи за она што сум видел со свои сопствени очи! Доколку сакате да зборуваме за вистинските работи, да зборуваме! Инаку, вакви лични квалификации....Знаеме кој за и најмало скршнување од зацртаното велеше „мајку ти бугарашку!“ или така некако....

Дефокусирање, е нееее :helou:

Ај доста ти беше тебе и на твојот поттрчко ванаби Љубе.

Dze

Член од
13 јуни 2009
Мислења
36
Поени од реакции
2
a ti sho si? staorec?

aj ko si tolku umen, objasni malku za Vselena i vtr-al-o.

jasno mi e deka vul-gar ne mojt da razbirat Makedonski...
Пак навредите ги заменуваат аргументите:toe: Што е поентата со тоа „вселена“ што секаде го повторувате, разбирам јас дека е словенски збор. Но тоа нема никаква врска со античка Македонија, а па да не зборуваме со античка Хелада или Рим!!!

Вселена- κόσμος(kosmos)- universum при што сите три збора имаат различно значење од етимолошки аспект, а се однесуваат на исто нешто. Или сакаш да кажеш дека во НАСА го користат словенскиот израз „вселена“?

Piters

Collector
Член од
19 април 2009
Мислења
455
Поени од реакции
43
Ajde malce istorija dodeka sme ovde:

ANGELINA MARKUS - how the greeks ADOPTED the MACEDONIAN Philosophy

Член од
27 март 2009
Мислења
445
Поени од реакции
14
Antickite Makedonci vervale vo isti bogovi kako i Atinjanite, spartancite, epirjanite i dr.

Antickite Makedonci ucestvuvale vo Olimpiskite igri zaedno so Atinjani, Spartanci, Tebanci i dr. a ne so iliri i traki.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Antickite Makedonci vervale vo isti bogovi kako i Atinjanite, spartancite, epirjanite i dr.

Antickite Makedonci ucestvuvale vo Olimpiskite igri zaedno so Atinjani, Spartanci, Tebanci i dr. a ne so iliri i traki.
:pos2:

Замисли иронија... и денес веруваме во исти богови!

Македонците имале свои Олимписки игри во градот Дион.

Kajgana Shop

На врв Bottom