10 ... божји ... заповеди (?!?!)
1 Тогаш Бог ги изговори сите овие зборови:
2 „Јас Сум Господ, твој Бог, Кој те изведе од Египетската Земја, од куќата на ропството. ( Во сам старт он те извадил од Египетската Земја и се нарекува МОЈ БОГ ???? )
3 Не ќе имаш никакви други богови покрај Мене. (спази го типов како ми наметнува ново РОБОВЛАДЕТЕЛСТВО И ИДЕНТИТЕТ КОЈ МЕНЕ ЌЕ МЕ КОНТРОЛИРА)
4 Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја. ( Во стилот: НЕМА ПОТРЕБА ДА ЗНАЕШ КАКО ИЗГЛЕДАМ, ЈАС СИ НЕМАМ ЛИК И ТИ ВЕРУВАЈ ВО МЕНЕ И СЕ КЕ БИДЕ ВО РЕД... ХАКУНА МАТАТА)
5 Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш, зашто Јас, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог. Ја посетувам неправдата на татковците - на оние кои Ме мразат - на децата до третото и четвртото поколение, ( НЕ ЗАСЛУЖУВА КОМЕНТАР )
6 а покажувам милости на илјадници, кои Ме љубат и ги пазат Моите заповеди. ( ИЛИ МИЛОМ ИЛИ СИЛОМ - СВЕТ РЕКЕТ )
7 Не ќе го изговараш напразно името на Господа, твојот Бог, зашто Господ не ќе го остави неказнет оној кој го зема напразно Неговото име. ( Превод: НЕ ЈАДИ ГОВНА ЗА МЕНЕ ПОШТО КЕ ТИ ЕБАМ СВЕ ЖИВО И ДИВО ... ПЛАШИ СЕ ОД МЕНЕ !!! )
8 Помни го саботниот ден, за да го осветуваш. ( а саботната вечер...всушност што ако луѓето решиле да го сметаат времето и деновите според друга филозофија, зарем тогаш ќе постоеше сабота, или час или секунда или датум??? )
9 Шест дена ќе работиш и ќе ги вршиш сите свои работи.
10 А седмиот ден е сабота Господова, на твојот Бог. Тогаш никаква работа не ќе работиш: ни ти, ниту твојот син, ниту твојата ќерка, ни твојот слуга, ниту твојата слугинка, ниту твојот добиток, ниту странецот што е внатре во твоите порти. ( ЕЕЕЕ ВО НЕДЕЛА ЛЕПИ КЕ СИ СЕДИШ ДОМА И КЕ ИМАШ ОДМОР КОЈ ЈАС ТИ ГО ДАВАМ И ЗАРАДИ ТОА ЦЕЛ ДЕН КЕ МИСЛИШ НА МЕНЕ И СЕ КЕ БИДЕ ВО РЕД )
11 Зашто во шест денови Господ ги направи небото и земјата, морето и си што е во нив, а на седмиот ден се одмори. Затоа Господ го благослови и го освети саботниот ден. ( ДА ДА ГИ НАПРАВИ...ПАЗИ ДА НЕ... МНОГУ ДОБРО СЕ ЗНАЕ КАКО СЕ ПРАВИ ЕДНА ЅВЕЗДА, ЕДНА ПЛАНЕТА, ЕДНА ГАЛАКСИЈА И СЛ)
12 Почитувај ги твојот татко и твојата мајка, за да ти се продолжат дните на земјата, која ти ја дава Господ, твојот Бог. ( ИЗВИНИ АМА СО НОРМАЛНА ЧОВЕЧКА СВЕСТ ТОА Е ЈАСНО КАКО ДЕН, НЕ ТРЕБА ТИ ДА МИ ГО КАЖУВАШ )
13 Не ќе убиваш! ( СВЕСТ )
14 Не ќе прељубодејствуваш! ( СВЕСТ БЕЗ НИСКИ ВРЕДНОСТИ )
15 Не ќе крадеш! ( УМ БЕЗ МАТЕРИЈАЛНА ЗАВИСНОСТ ИЛИ ПОТОЧНО КАЖАНО - СВЕСТ )
16 Не ќе сведочиш лажно против твојот ближен! ( ЕГО КОЕ Е ВО ПРОТИВНОСТ СО ДРУГАРОТ НЕГОВ КОЈ ИСТО ТАКА ПОСЕДУВА ЕГО И СЕ ВО ПОСТОЈАНА БОРБА ... ИЛИ ПТОЧНО КАЖАНО ОТСУСТВО НА СВЕСТ )
17 Не ќе го посакуваш домот на твојот ближен! Не ќе ги посакуваш: жената на твојот ближен, ни неговиот слуга, ниту неговата слугинка, ни неговиот вол, ниту неговото осле, ни што и да е што му припаѓа на твојот ближен!” ( ПОВТОРНО ... ИСТАТА РАБОТА .. ИСТИ КОМЕНТАРИ ... ВЕЌЕ Е ПРОЅИРНО ... а јас можам да додадам уште 1000 заповеди коишто ќе бидат многу подобри од овие !!! )