Докажете дека Господ (не) постои

Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
Е тука е моментот каде што малку терба да видиш како се дефинираат религиите и науката од филозофска гледна точкам за да можеш и ан двете објективно да им судиш. Имено религиите се базираат на вербата дека се потекнува од идејата, односно попознато како идеализам, а науката се базира на материјализам, односно тргнува дека се тоа што го го восприемаме со нашите сетила е реално односно дека смао амтеријалното е реално.
Тоа значи дека според верата мора да постои идеја за постоење на светот а таа идеја мора да ја има некој односно господ, па затоа ти и веруваат дека посои господ.
За природните науки ако пристапиме комплетно објективно, сеуште не е докажано дали некој ја створил или не енергијата како основа за се што се наоѓа околу нас и од што ние самите се состоиме. Така да научно гледано не се знае дали има или нема господ. Но науката зе базира врз основа на тоа што можеме да го восприемиме со нашите сетила односно материјалниот свет а истовремено го разработува материјалниот свет односно се обидува да го разбере.
И тука малку настанува проблем кога тие што веруваат во постоењето ан господ се обидуваат заклучоците една идеолошка филозофија да ги направат валидни во материјалнот свет. затоа и секогаш ќе постои противењето на „теолозите и биолозите“.

Ok, donekade te podrzuvam.. vo pravo si deka idea i nauka ne se sporeduvaat.

No! So idea, verba i religija, ti ne mrdash nikade osven vo imaginacijata na tvojot um. A so naukata mozes da stvorish zivot. Da stvorish od nishto neshto!

So religija toa i ne e taka lesno, a koga ke razmislam malku...i nikogash religijata ne napravila neshto materijalno.

Za nekoja godina naukata ke napravi covk bez sex. Vestacki. Sto znaci toa? deka nie sme bogovi ?

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
За природните науки ако пристапиме комплетно објективно, сеуште не е докажано дали некој ја створил или не енергијата како основа за се што се наоѓа околу нас и од што ние самите се состоиме. Така да научно гледано не се знае дали има или нема господ. Но науката зе базира врз основа на тоа што можеме да го восприемиме со нашите сетила односно материјалниот свет а истовремено го разработува материјалниот свет односно се обидува да го разбере.
И тука малку настанува проблем кога тие што веруваат во постоењето ан господ се обидуваат заклучоците една идеолошка филозофија да ги направат валидни во материјалнот свет. затоа и секогаш ќе постои противењето на „теолозите и биолозите“.
Науката има свои методи за осознавање на светот - како материјален, така и во доменот на нематеријалното (математика, филозофија). Според тие методи, се оди од познатото кон непознатото. Значи, религиозното чувство кај еден научник кој строго се држи до методологијата нема апсолутно никакво влијание врз резултатот. Така да нема противење меѓу теолозите и биолозите - се додека биолозите се држат до научните методи во формулирање на ставовите, и теолозите се држат настрана од формулирање научни факти. Еден верник може да биде првокласен научник - примери има многу.

Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
И дали тој научник на кранот од краиштата ќе може да каже еве вака настанал животот и енергијата а притоа и да ги застапува и религијата и науката во ист момент ?!

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Со нивни зборови.

Алберт Ајнштајн, автор на теоријата на релативитетот:
Јас сакам да знам како Бог го создал светот. Не ме интересира оваа или онаа појава, спектарот на овој или оној елемент. Сакам да ги знам Неговите мисли; другото се детали.
Гледајќи ја хармонијата во космосот којашто јас, со моето лимитирано човечко разбирање, сум во состојба да ја препознаам, а сепак има луѓе кои велат дека нема Бог. Но она што навистина ме лути е кога ме цитираат мене за да ги поткрепат своите тврдења.

Исак Њутон, го формулирал законот на гравитацијата и ја поставил основата на класичната механика:
Гравитацијата го објаснува движењето на планетите, но не може да објасни кој ги движи планетите. Бог владее со сите нешта и знае се што е или треба да биде направено.
Макс Планк, автор на квантната физика:
И на религијата и на науката им е потребна верата во Бога. За верниците, Бог е почетокот, а за физичарите, Тој е крај на сите размислувања... За првите Тој е основата, за вторите, круната на зданието на секој општ поглед на светот.
Овој прекрасен систем на сонце, планети и комети, можел да се развие само под одобрение и власт на интелигентно Битие. ... Ова битие управува со сите нешта, не како душа на светот, туку како Господар на се... врховниот Бог е вечно, бесконечно, апсолутно совршено Битие.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Ок, кажи кои не се точни податоци... кои се добрите идеи... а воедно може и да истакнеш со какво темпо тебе ти збори библијата.. со какви факти.. и што е тоа што е за тебе вистина во неа ??
Ти реков, ако прочиташ малку повеќе на темата, а не се ослониш само на филмот ќе видиш како е водена целата работа.
Ќе ти помогнам со почетокот не постои Исис Марија, туку само Исис.

А за Библијата мислам дека доволно ја дискутирав со Павел :)
Секој си ја доживува како сака. За некој е гласот на Бог, за некој збирка раскази.

R

reactive89

Гостин
Читам и се валам од смеење како некој меша громобрани, филмови и што ти уште не со верувањето во Бога...

Која ти е целта со громобраните? - Од градежна гледна точка, громобранот служи за објектот да се одбрани од гром, т.е. ако налета гром на тој објект, со таа железна трска, громот иде надоле кон земјата и се празни во неа... со што објектот е заштитен...
Бог никаде не вели, поверувај во мене и се ќе ти врви на добро и се ќе ти е ускладено, и нема да има војни и што ти таму знам... туку пишано е и вели следно: Не ветувам оти се ќе ти биде ускладено и се ќе ти е добро, и нема да има војни, но она што го ветувам е ако ТИ поверуваш во мене, јас ветувам дека ќе те чувам во секој дел од твојот живот!

Друго, ти неможеш да ми кажеш гледај го филмот тој тебе ќе ти одговори оти не постои Бог. Зошто?! - Затоа што филмот си е направен од човек, а тој човек (како и сите останати) има рационално односно гледа во едена коцка, има негови граници на размислување, зашто човечкиот ум не е создаден се на светов да разбере... А додека Бог гледа распострането односно тој е совршен и гледа/разбира многу пошироко од човека... Човек со Бог никако неможеш да споредиш...
Еве да земеме во пример, ќе споредиш ли обичен скитник со некој си Цар?! која точка им се заеднички?! - НИКОЈА!!!
Тоа ти е исто и со Бога, ти неможеш човечкиот ум да го споредиш со Бога!

БОГ Е СОВРШЕНСТВО и тоа го имаат кажано најголемите умови на Земјва, а НИЕ СМЕ НЕСОВРШЕНИТЕ!!!

Бог се симнал од небото на земјата, да ни го покаже како треба да се живее животот во НЕГОВАТА СЛАВА КАКО ЧЕДА БОЖЈИ!!! И да ни докаже дека тој ПОСТОИ, со сето тоа што го направил на земјава, со сите тие чудеса (излекувањето на болните, прогледувањето на слепите, претворањето од водата во вино... и уште многу многу други) кои се запишани во Библијата, а таа е непобитен факт дека е создадена од Бога, и не за џабе се вика жива вода од која можеш да црпиш... зошто?! - за се од животов можеш да најдеш одговори!!! Само останува на тоа дека зависи од тебе како ќе протумачиш и како ти ќе го извлечеш заклучокот од тоа прочитано во твојот живот...
Библијата не е само книга која треба да се прочита како Хари Потер, не не не, туку таа е книга за која треба да се размислува за секоја реченица, за секој збор што значи... Откриваш едно, одиш на друго, и сфаќаш дека сето тоа ти е поврзано, и има голема смисла...
Библијата ти е патот/ целта на твојот живот... ако добро ја проучуваш ќе најдеш целта на твојот живот, и ќе најдеш како ТИ, ЈАС, СИТЕ треба да живееме!

Али секој со своето, некој неможе тоа да си го разбере, друг веќе си го разбира, трет тек почнува да го разбере... НЕ, НЕ, НЕ СУДАМ ЈАС, туку само дебатирам и кажувам какви се личности во светот постојат, и никако не викам оти ЈАС сум најдобриот и оти знам се...! На тој пат цел живот треба да откриваш и спознаваш :smir:

И НЕ, НЕ, НЕ НИКАКО НЕ СПОРЕДУВАЈ ДЕКА БИБЛИЈАТА ТИ Е АСТРОЛОШКА КНИГА!!! ТАА Е ВИСТИНИТА И БЛАГОСЛОВЕНА ОД БОГА, ДАДЕНА ЗА НАС ГРЕШНИЦИТЕ!!!

БОГ ТИ ДАЛ СЕ, А ОДЛУКАТА Е НА ТЕБЕ, СЕ ЗАВИСИ ОД ТЕБЕ ДАЛИ ТИ ЌЕ ПРИФАТИШ ИЛИ ЌЕ ОТФРЛИШ И ЌЕ БАРАШ ФАКТИ/ДОКАЗИ (кои се бесмислени) ЗА ДА ДОКАЖЕШ ДЕКА СОВРШЕНИОТ НЕПОСТИ!!!

Тоа е мое мислење...

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
Читам и се валам од смеење како некој меша громобрани, филмови и што ти уште не со верувањето во Бога...

Која ти е целта со громобраните? - Од градежна гледна точка, громобранот служи за објектот да се одбрани од гром, т.е. ако налета гром на тој објект, со таа железна трска, громот иде надоле кон земјата и се празни во неа... со што објектот е заштитен...
Бог никаде не вели, поверувај во мене и се ќе ти врви на добро и се ќе ти е ускладено, и нема да има војни и што ти таму знам... туку пишано е и вели следно: Не ветувам оти се ќе ти биде ускладено и се ќе ти е добро, и нема да има војни, но она што го ветувам е ако ТИ поверуваш во мене, јас ветувам дека ќе те чувам во секој дел од твојот живот!

Друго, ти неможеш да ми кажеш гледај го филмот тој тебе ќе ти одговори оти не постои Бог. Зошто?! - Затоа што филмот си е направен од човек, а тој човек (како и сите останати) има рационално односно гледа во едена коцка, има негови граници на размислување, зашто човечкиот ум не е создаден се на светов да разбере... А додека Бог гледа распострането односно тој е совршен и гледа/разбира многу пошироко од човека... Човек со Бог никако неможеш да споредиш...
Еве да земеме во пример, ќе споредиш ли обичен скитник со некој си Цар?! која точка им се заеднички?! - НИКОЈА!!!
Тоа ти е исто и со Бога, ти неможеш човечкиот ум да го споредиш со Бога!

БОГ Е СОВРШЕНСТВО и тоа го имаат кажано најголемите умови на Земјва, а НИЕ СМЕ НЕСОВРШЕНИТЕ!!!

Бог се симнал од небото на земјата, да ни го покаже како треба да се живее животот во НЕГОВАТА СЛАВА КАКО ЧЕДА БОЖЈИ!!! И да ни докаже дека тој ПОСТОИ, со сето тоа што го направил на земјава, со сите тие чудеса (излекувањето на болните, прогледувањето на слепите, претворањето од водата во вино... и уште многу многу други) кои се запишани во Библијата, а таа е непобитен факт дека е создадена од Бога, и не за џабе се вика жива вода од која можеш да црпиш... зошто?! - за се од животов можеш да најдеш одговори!!! Само останува на тоа дека зависи од тебе како ќе протумачиш и како ти ќе го извлечеш заклучокот од тоа прочитано во твојот живот...
Библијата не е само книга која треба да се прочита како Хари Потер, не не не, туку таа е книга за која треба да се размислува за секоја реченица, за секој збор што значи... Откриваш едно, одиш на друго, и сфаќаш дека сето тоа ти е поврзано, и има голема смисла...
Библијата ти е патот/ целта на твојот живот... ако добро ја проучуваш ќе најдеш целта на твојот живот, и ќе најдеш како ТИ, ЈАС, СИТЕ треба да живееме!

Али секој со своето, некој неможе тоа да си го разбере, друг веќе си го разбира, трет тек почнува да го разбере... НЕ, НЕ, НЕ СУДАМ ЈАС, туку само дебатирам и кажувам какви се личности во светот постојат, и никако не викам оти ЈАС сум најдобриот и оти знам се...! На тој пат цел живот треба да откриваш и спознаваш :smir:

И НЕ, НЕ, НЕ НИКАКО НЕ СПОРЕДУВАЈ ДЕКА БИБЛИЈАТА ТИ Е АСТРОЛОШКА КНИГА!!! ТАА Е ВИСТИНИТА И БЛАГОСЛОВЕНА ОД БОГА, ДАДЕНА ЗА НАС ГРЕШНИЦИТЕ!!!

БОГ ТИ ДАЛ СЕ, А ОДЛУКАТА Е НА ТЕБЕ, СЕ ЗАВИСИ ОД ТЕБЕ ДАЛИ ТИ ЌЕ ПРИФАТИШ ИЛИ ЌЕ ОТФРЛИШ И ЌЕ БАРАШ ФАКТИ/ДОКАЗИ (кои се бесмислени) ЗА ДА ДОКАЖЕШ ДЕКА СОВРШЕНИОТ НЕПОСТИ!!!

Тоа е мое мислење...
А замисли кога го читам твојов пост не да се ваљам од смеење дури почнувам да мислам дека е некоја шала.

1.Верата и библијата е исто така создадена од човек нема тука ништо натприродно и неверојатно.

2.Човек неможеш да споредиш со бог втф.... обичен скитник и цар нзс и двајцата се луге без разлика на која класа и припагаат(друг пат размисли не треси вакви глупости)

3.Никој нема кажано дека бог е совршенство а камо ли некој од големите умови ,тоа го имаат кажано малите умови со ограничен спектар на знаење и поглед кон работите (ова не е навреда кон никого да не биде така сватена).

Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
Ок, вака сеа ...

Алберт ајнштајн и остала Религиозно-Научна багра се едни, а има и други коишто им се смеат на тие мисли.. ко ја на пример.
Како шо кажал Ајнштајн: Сакам да му ги знам неговите мисли... тоа значидека Господ мисли? од кај знае он дека совршенството господ МИСЛИ а не дејствува само по себе !?!
Или пак тоа дека господ ги движел планетите... ако помине сеа некој метеор колку 100 наши планети ќе собере и сончев систем и планети и све! а тоа веруј не е господ, тоа е друго тело кое патува низ вселената ради ФИЗИКА !

Следно: некој рече погоре дека: но она што го ветувам е ако ТИ поверуваш во мене, јас ветувам дека ќе те чувам во секој дел од твојот живот!

Аха.. значи вранишковски лежеше у затвор пошо не верувал у господ ??
Тоа значи дека цела Африка не верува у господ па има сида, ги лазат муви, умираат на секоја секунда и што уште не ?!?
Тоа значи дека Тоше Проески неверувал во господ па пошо шоферот му заспа он згина !??

Дали во војните што се случуваат победува онаа страна која повеќе верува во господ ???
Не господа, војни има ради тоа што постојат борби на ИДЕНТИТЕТИ...како на ппимер идентититетите: Израел-Палестина, Англија-Германија, Македонија-Грција итн итн итн... Скоро сите тие се христијани па на крај пак војуваат пошто религијата и господ го гледаат како нешто ЕКСТЕРНО од нив, а не Интерно! Господ не постој. Ние сме господ. Ние се контролираме самите себеси. Ние сме само збир на молекули поврзани со свест. Свеста за мене е едиснтвено нешто ако може да се нарече душевно и свето! Ама религијата со тоа нема благе везе.

Некој кажа исто така дека: БОГ Е СОВРШЕНСТВО и тоа го имаат кажано најголемите умови на Земјва, а НИЕ СМЕ НЕСОВРШЕНИТЕ!!!

Бааш и тоа е проблемот!! Што го имаат кажано УМОВИ, а не СВЕСНИ луѓе без ниски вредности и материјални завосности ! Кога целиот човечки род ке биде подеднакно свесен за себе и за секој жив организам кој го опкружува нема да има повеќе Гревови ! Туку ќе постои разбирање и Живот во права смисла на зборот. Нема да постојат граници, бидејќи тие се имагинарни, нема да постојат вери бидејќи тие раѓаат ДУАЛИЗАМ , различни ставови и војни !

Потоа ќе цитирам: Библијата ти е патот/ целта на твојот живот... ако добро ја проучуваш ќе најдеш целта на твојот живот, и ќе најдеш како ТИ, ЈАС, СИТЕ треба да живееме!

( а сите остали кошто не знаат да читаат..неписмени..растенија...животни...бандери...планини... дрва... ???)

Библијата е од материјал хартија и во неа има букви коишто претставуваат форма на нанесено мастило и тие форми се нарешени букви со коишто ти дознаваш нешто што ДРУГ ти напишал, а не господ ти дал нешто вонземско и свето ! Во библијата ( Како и во другите свети книги на други религии ) ИМА, ДЕФИНИТИВНО ИМА правилни работи коишто се ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА... меѓутоа навистина ми е жал што некој многу јако манлипулирал со додатните приказни за исус и за други ликови и приказни коишто се реално невозможни Физички, Хемиски и биолошки да се реализираат. Тие се ликови и приказни за да го замајат населението да поверува у причата за Христијанство, Еврејство, Муслиманство... итн итн...

И како крај ке посочам дека:

Ние сме материјални ТЕЛА, ние имаме точен број на молекули, честички и атоми од коишто сме изградени ... имаме УМ за да контролира ТЕЛО, и имаме СВЕСТ за да го контролира УМОТ како алатка. Штета...ќе речам навистина штета што луѓето живеат само со умот а не со свеста.

И како што ќе рече Исус, Ќе дојде Царството твое !!

ДА !! ТАКА Е !! ЌЕ ДОЈДЕ ЦАРСТВОТОТ ТВОТЕ НА СВЕСТА.... ЌЕ СЕ ПОКОРИ УМОТ НА ТОА ЦАРСТВО И НЕМА ПОВЕЌЕ ДА ИМА НИСКИ ВРЕДНОСТИ И ГРЕВОВИ ВО БИЛО КОЈА ФОРМА И СИТЕ ЌЕ БИДЕМЕ ИСТИ!

R

reactive89

Гостин
Како прво се валав од смеење поради тоа што сешто му се придонесува на дебатата дури и громобрани, кои што немаат никаква врска со дебатирањево дали Господ постои или не!
Како второ, војните и сите тие работи, настануваат од НАС, зашто Бог не нанесол зло на земјата туку Ѓаволот, а НИЕ сме само посредници на Ѓаволот за правење на злите работи на земјава...
Господ го сака доброто за нас, а не лошото. Лошото е резултат на Ѓаволот, кој секогаш се поигрува со сите нас, зашто ние НЕ СМЕ СОВРШЕНСТВО!!!
И сите тие работи кои беа наведени од членот погоре се дела на ЃАВОЛОТ!!! ЗАШТО ЃАВОЛОТ ГО ИСКУШУВА ХРИСТОВИОТ НАРОД!!!
Земи пример од Исус, кога беше во пустината 40 дни, во целата сторија Ѓаволот го искушувал Христа само ради тоа да се одкаже од неговиот Татко Бог!

И како за крај зашто немам мн време, морам да излезам одма, Библијата е СВЕТА КНИГА која НЕ ЛАЖЕ и не КАЖУВА ПРИКАЗНИ ЗА МАЛИ ДЕЦА!!! Сите тие се ВИСТИНИТИ СЛУЧАЕВИ и СЛУЧКИ!!!

Поздрав!

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Како прво се валав од смеење поради тоа што сешто му се придонесува на дебатата дури и громобрани, кои што немаат никаква врска со дебатирањево дали Господ постои или не!
Како второ, војните и сите тие работи, настануваат од НАС, зашто Бог не нанесол зло на земјата туку Ѓаволот, а НИЕ сме само посредници на Ѓаволот за правење на злите работи на земјава...
Господ го сака доброто за нас, а не лошото. Лошото е резултат на Ѓаволот, кој секогаш се поигрува со сите нас, зашто ние НЕ СМЕ СОВРШЕНСТВО!!!
И сите тие работи кои беа наведени од членот погоре се дела на ЃАВОЛОТ!!! ЗАШТО ЃАВОЛОТ ГО ИСКУШУВА ХРИСТОВИОТ НАРОД!!!
Земи пример од Исус, кога беше во пустината 40 дни, во целата сторија Ѓаволот го искушувал Христа само ради тоа да се одкаже од неговиот Татко Бог!

И како за крај зашто немам мн време, морам да излезам одма, Библијата е СВЕТА КНИГА која НЕ ЛАЖЕ и не КАЖУВА ПРИКАЗНИ ЗА МАЛИ ДЕЦА!!! Сите тие се ВИСТИНИТИ СЛУЧАЕВИ и СЛУЧКИ!!!

Поздрав!
Војни настануваат оти Ѓаловот не контролира ?! А Бог си седе и си јаде пуканки и си гледа одлична драма .. Војните ги предизвикува Ѓаволот ...

да бе да .. докажани се сите зборови на Библијата ..

Христовите деца .. кои се тие .. сета светска популација или само Христијаните ..

Војните и тие работи .. на кои работи мислеше .. на земјотресите , вулканите , болестите ??

Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
Ок, ајде сега да видиме ....

Добро - Лошо

Господ - Ѓавол

Црно - Бело

Војна - Мир

Љубов - Омраза

Правилно - Грешно

Нели гледате дека ова се само дуалистички работи коишто постојат во УМОТ на човекот, а како што спомнав погоре .. највеќето членови на човечката раса се раководат според умот, а не според свеста!

Оваа меѓузависност на двата различни поларитета секогаш ќе пројавува дуализам меѓу двајца луѓе!! Затоа што тие подлежат на умот...

еве на пример, јас ке земам библија и ќе ја запалам пред тебе. И ти доживуваш непријатни чувства заради тоа што сум го направил така?!?!
Меѓутоа чувствата доаѓаат од твојот ум, од твето Его! Всушност јас ништо не сум направил.. само сум изгорел книга и страници направени од дрво напишани со мастило. Јас го горам твојот ИДЕНТИТЕТ за кој ТВОЕТО ЕГО се поврзало и не и дава на СВЕСТА да гледа РЕАЛНО на целата работа. При што меѓу нас ќе се роди ДУАЛИЗАМ ..а на некое повисоко ниво и ВОЈНА ! Сега се надевам ти е јасно за што зборам!

Кога си свесен за себе, и за своето битие... кога си СВЕСЕН, без употреба на умот како твој животен водич ти си СПОКОЕН !

Зборот СПОКОЕН значи да немаш дуализам и ниски вредности!

Да си спокоен значи да имаш СЕ! А во исто време да немаш НИШТО!

Тоа е таа спокојна атмосфера која владее во црквите, во манастирите, во синагогите, во муслиманските храмови, во тибетските храмови, во будистичките храмови...ТОА Е СПОКОЈНОСТА ВО ТВОЈАТА СВЕСТ КАКО ТВОЈ ХРАМ ! тоа е спокојноста за која Исус вели: Ако некој те мавне шамар сврти му го и другиот образ... тоа е тој НЕ-ДУАЛИЗАМ!

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14

Поздрав!
Ако според твое видување господ создал се на светов значи го создал и гаволот така да злото е пак нанесено од господ.Ова почнува да ви станува пракса (зборам за верниците) се што е добро господ го создал бла бла бла, а се што нечини гаволот е крив ццц до кога бе со вакви глупости, некој ке каже нешто што се коси со вашите фикции и гаволско дело е тоа дај бе немој со вакви смешни коментари.

Да те корегирам: Библијата е обична книга која изобилува со невистини и раскажува приказна која е смислена од страна на авторите(тоа не значи дека нема некои поучни работи ама сепак е прказна).....

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Науката има свои методи за осознавање на светот - како материјален, така и во доменот на нематеријалното (математика, филозофија). Според тие методи, се оди од познатото кон непознатото. Значи, религиозното чувство кај еден научник кој строго се држи до методологијата нема апсолутно никакво влијание врз резултатот. Така да нема противење меѓу теолозите и биолозите - се додека биолозите се држат до научните методи во формулирање на ставовите, и теолозите се држат настрана од формулирање научни факти. Еден верник може да биде првокласен научник - примери има многу.
Точно е дека може еден научник приватно да биде верник, но кога работи мора работато да ја базира на материјализмот. Инаку дури и научно се докаже дека постои нешто како господ, пак останува личниот избор во кој нема измеѓу а тоа е дали некој верува дека идејата потекнува од материјата (енергијата) или пак материјата (енергијата) потекнува од идејата. и тука е тоа што јас го кажувам натегање помеѓу теолозите и биолозите ама намерно го ставив во наводници за да не биде буквално разбрано.

Kajgana Shop

На врв Bottom