Докажете дека Господ (не) постои

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Не ми е јасно зашто тие што не веруваат во господ ги спомнуваат другите религии, па нели не верувате во господ?
Или верувате во нешто ама незнаете дали е тоа господ?
Ако верувате во нешто тогаш самите се негирате и неможете да кажете дека не верувате, нема логика.
А и не прочитав некои докази дека не постои, а?

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Не ми е јасно зашто тие што не веруваат во господ ги спомнуваат другите религии, па нели не верувате во господ?
Ако верувате во нешто тогаш самите се негирате и неможете да кажете дека не верувате, нема логика.
Јас па обратно .. не најдов докази дека постои ...

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Ај сега што праиме?
Ако нема докази дека постои и дека не постои шо праиме, а?

Ништо ...го оставаме како што е додека не излезе да виделина некоја трага или слично ..

веќе пишав дека мислам дека немаме одговор на ова прашање , ниту па на она од каде доаѓаме ...

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Ништо ...го оставаме како што е додека не излезе да виделина некоја трага или слично ..

веќе пишав дека мислам дека немаме одговор на ова прашање , ниту па на она од каде доаѓаме ...
Е тука е грешката. Ако бараш трага тогаш почнуваш да мислиш на нешто во што би сакал да веруваш на нешто што е над се.
А тоа за постоењето и непостоењето е во суштина дуалноста на бог и неговата вистинска слика. Го има таму каде што го нема , а го нема таму каде што го има. Што значи го има секаде.
П.С. Се замислив, да не верувате во ѓаволот случајно?

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Е тука е грешката. Ако бараш трага тогаш почнуваш да мислиш на нешто во што би сакал да веруваш на нешто што е над се.
А тоа за постоењето и непостоењето е во суштина дуалноста на бог и неговата вистинска слика. Го има таму каде што го нема , а го нема таму каде што го има. Што значи го има секаде.
П.С. Се замислив, да не верувате во ѓаволот случајно?
ааа, според некои , не само што верувам во него , туку сум опседнат од него , ми треба егзорцизам ... таква дијагноза ми дадоа ..

Зенг , едноставно без филозофирање , има ли некаков доказ за негово постоење , не само на Исус и Бог , туку на сите други религии ... јас не гледам ..

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Еднаш ти одговорив за доказ, се сеќаваш? Поточно ти го понудив, дали го виде незнам?

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Не се сеќавам ...пиши го ..
Еве повторно за тебе.
Иди пред огледало и загледајсе, убаво загледајсе и ќе го видиш.
Ако не го видиш тоа значи....не ни сакаш.

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Еве повторно за тебе.
Иди пред огледало и загледајсе, убаво загледајсе и ќе го видиш.
Ако не го видиш тоа значи....не ни сакаш.
хехе , неговата креација , а ?

Али Зенг , тоа си е Ок , но што со скелетите кои ги наоѓаме , што со доказите дека постоеле неаднреталци , кромањонци итн.. Што со тие докази ?

И пак , тука се поставува прашањето , каде е докажано нашето создавање од виша сила ? не можеш да одговориш така , погледни се во огледало ... потребно е нешто друго , нешто поопипливо , нешто по цврсто .. а верувам тоа го немаш ... или ?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Па поради тоа што напишаното од наша страна за христијанството важи и за другите религии. Вие верниците се двоите по религии и секти со различни учења и доктрини, ние ве гледаме едноставно како верници.

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Еве една стара кинеска приказна се надевам ќе ја разберете.
Цраот на една кинеска држава многу одамна го прашал својот лекар кој потекнувал од лекарско семејство кој во вашето семејство е најдобар во својата струка т.е. во лекувањето. Лекарот кој бил многу познат во кина во тоа време и самото негово име претставувало синоноим за лекување одговорил: Мојот најстар брат ја увидува болеста во душата и ја лечи пред таа да заземе облик во телото на болниот па заради тоа е познат само во фамилијата. Мојот постар брат ја излекува болеста само што ќе влезе во телото и е познат само во околината. Додека јас пуштам крв, издавам рецепти, правам масажи и моето име полека се дознава во јавноста.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Збориш напамет. Дај конкретен пример.
Не зборам напамет. Сум читал и нормално е да не сум ги запамтил сите детали. Пак ги барав и еве дел.

Евангелие според Марко

Папирус 45, Синаитски манускрипт и Ватикански манускрипт завршуваат на 16:8. Уште 200 други помалку значајни манускрипти исто така завршуваат на 16:8. Стиховите 16:9-16:20 се додадени покасно и се наоѓаат само во понови копии од горенаведените. Во некои верзии од денешната Библија ова дури и е потенцирано во фуснота.

Во стих 9:29 прво стоело „молитва“, потоа „молитва и постење“, а сега во повеќето нови верзии од Библијата пак е вратено на „молитва“.

Стих 1:1 во Синаитскиот манускрипт не го содржи делот „синот на Бог“, додека во Ватиканскиот постои.

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.298
nekoi od religiite ne nalagaat veruvane vo bog, nekoi od religite poveke nalikuvaat na filozofija- primer budizmot veli veruvaj vo toa sto si i od tebe zavisi se ti si toj koj sto mozi da postigni se........

K

kat.<3

Гостин
Јас па обратно .. не најдов докази дека постои ...
за верата во Бога не требаат докази, само се чувствува во срцето, таа е најчистото чувство, она без кое срцето не може.
Да не му дозволиме на разумот да го промени она во што срцето верува, на разумот можеби му требаат докази, но како повеќе пати може да греши:sun:.

Kajgana Shop

На врв Bottom