Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Проблемот е што сакам лаптоп а не десктоп компјутер. А што мислите за овие Alienware добри се или?
Добри се нема муабет али се преценети (прескапи)

Член од
26 септември 2007
Мислења
10
Поени од реакции
0
Добри се нема муабет али се преценети (прескапи)

Тоа се мислам дали да земам таков или па на пример Toshiba Qosmio или некој друг за тие пари, пошто има и подобри конфигурации за помалку пари.

Знае ли некој што се тоа "Coupons" за Аlienware лаптопиве и како се зема?

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Clown, што да ти правам кога неможеш да препознаеш сарказам. Гејминг лаптоп никогаш не постоел, а нема ни да постои, просто ради ограничувањата на лаптоп формата на компјутерот. Ако сакаш игри - гејминг десктоп, ако сакаш работа - workstation десктоп, ако сакаш портабилност и вршење на прости работи во движење - ЛАПТОП.

Alienware лаптопите и останатите "gaming" лаптопи се само маркетингшки фори да те натераат да купиш лајно од 3000$. Земи си некој убав Sony Vaio или пак Lenovo лаптоп и заборави на играње игри.

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
... немора да значи во видеово има грешка т.е. цената му е 1300eur. има послаба верзија од истиот со i5 + 4Gb ram + 5870 + 500Gb HDD 999eur. a ovoj e so i7 + 8Gb ram + 5870 + 640Gb HDD за 1299 eur. Mobile верзијата на 5870 е некаде во ранг со 5770 (desktop).
Простете ме ако грешам но некогаш условите толку дозволуваат, лаптопот знае да биде идеално решение (на пример за студентите кои одат да студираат во некој друг град, кои немаат услови да носат desktop pc километри од дома).

@ Clown ... доколку немаш некоја слична потреба како горенаведената (т.е. да го користиш компјутерот далеку од дома) купи си desktop pc конфигурација.

BTW цените на горенаведениот лаптоп се за во Германија. За овде кај нас купувањето на лаптоп е проблем, цените се нереални, а сервисот кој го нудат за лаптопите е донекаде ограничен.

Martin_GSM

бившиот torrent
Член од
13 април 2006
Мислења
2.076
Поени од реакции
68
... немора да значи во видеово има грешка т.е. цената му е 1300eur. има послаба верзија од истиот со i5 + 4Gb ram + 5870 + 500Gb HDD 999eur. a ovoj e so i7 + 8Gb ram + 5870 + 640Gb HDD за 1299 eur. Mobile верзијата на 5870 е некаде во ранг со 5770 (desktop).
Простете ме ако грешам но некогаш условите толку дозволуваат, лаптопот знае да биде идеално решение (на пример за студентите кои одат да студираат во некој друг град, кои немаат услови да носат desktop pc километри од дома).

@ Clown ... доколку немаш некоја слична потреба како горенаведената (т.е. да го користиш компјутерот далеку од дома) купи си desktop pc конфигурација.

BTW цените на горенаведениот лаптоп се за во Германија. За овде кај нас купувањето на лаптоп е проблем, цените се нереални, а сервисот кој го нудат за лаптопите е донекаде ограничен.
НИКАКОВ Е:smir:

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130

Абе све тоа убаво, леп хардвер на папир. Ама ај ти кажи ми кога некоја игра ке ги заврти процесорот и графичката убаво, каде ќе иде сета таа ослободена топлина од нив? Си чул за thermal throttling? Гуглај!

Лаптоп НЕ е за игри и за други интензивни задачи.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Абе све тоа убаво, леп хардвер на папир. Ама ај ти кажи ми кога некоја игра ке ги заврти процесорот и графичката убаво, каде ќе иде сета таа ослободена топлина од нив? Си чул за thermal throttling? Гуглај!

Лаптоп НЕ е за игри и за други интензивни задачи.
Correct

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
... не знам што толку си запнал xD ама затоа и си постои http://www.coolermaster.co.uk/product.php?category_id=16&product_id=6635 и добар дел слични кулерчиња како ова ако веќе давам 1000+ еур. за лаптоп глупаво е да се штедам за есенцијални работи ... играње на лаптоп НЕ е невозможна работа (остави го времето кога 8800ка + лаптоп беа како преносни ќумбиња), земи го горенаведениот лаптоп + некој n. cooler од типот на ergostand (мислам дека сеуште истонаведениот не е во продажба) и играј на раат.ѓ

BTW цена/перформанси desktop/laptop e неспоредливо секогаш ќе имаш повеќе перформанси на desktop pc отколку laptop, но понекогаш целта ги оправдува средствата јбг. :/

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Физички е неизводливо да се игра на лаптоп на раат :)

Заради егрономија.

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
остави тие стари приказни :) неможеш профи да гуркаш како на некој desk PC ама верувај ми нема да имаш лошо искуство на некој ваков лаптоп ^^ не е неизводливо :) (лично јас планирам во најскоро време да купам нешто вакво доколку запишам постдипломски на страна, a ова машинчево ќе оди или на sale или пак за FB + skype на најблиските xD)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Брат, 5870 и и7 ако не се лажам за ФБ? :pos2:

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
hehe ... jbg ако не им извадам некоја разумна цена не ги ни продавам xD нека скапат ако треба ионака ги немам користено мн. ~4-5 месеци :D цело време патувам некаде. Криво ми е да ги продадам компонентине :D (толку време се изнамачив да ја склопам конфигурацијава :) во наредниве 2-3 недели ќе дознаам дали ќе оди за FB или за sale xD

|i5-750| |V8| |MSI P55-GD80| |6GB(3x2GB) Corsair Dominator GT 1600C7| |Sapphire 5870| |Chieftech750W(720RP)| |2x1TB 103SJ| |CM HAF932|

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Да бе и5 беше ^^ Дај ги тогаш јебеш фб :)

NetworX

Кретен
Член од
9 ноември 2009
Мислења
252
Поени од реакции
19
@Sephiroth уз пат... спонав погоре за топлината... баш дојде еден во сервис Qosmio со изгорена графичка од прегревање (си играл на кревет или во скут) среќа беше под гаранција иначе ќе го испразнеше кесето :vozbud:

Член од
7 март 2009
Мислења
1.162
Поени од реакции
828
Некој да ми направи една јака гејмерска конфигурација, со која ќе може да се играат сите нови игри а и некои што допрва ќе излегуваат. Давам до 40000 денари за вакво нешто, и да, Intel конфигурација никако AMD бидејќи имав прилично лошо искуство со нив во претходните два компјутери.

Еве пример вакво нешто од AMC добро е?

• Intel Core i3-530 Clarkdale 2.93GHz LGA 1156Socket Box
  • MB MSI H55M-ED55 LGA 1156 Intel H55 HDMI[/B]
  • 4 GB DDR3 RAM
  • 500 GB sata 2 16mb HDD
  • SAPPHIRE Radeon HD 5670 (Redwood) 512MB 128-bit DDR5 PCI Express 2.0 x16
  • DVDRW
цена: Ова ќе игра се гарантирам,а и каде каде поевтино е од 39.900+поквалитетно е
Од АМЦ не се зема готоваконфигурација ни под разно,затоа што сите плочи им се Foxconn=умерено срање,погледни им ја веб-страната!(за тие пари поарно земи си Gigabyte,MSI или Asus)
Сигурно некој Интелов-фан те има лажено за АМД,што мислиш јас на каков процесор сум сега? На Семпрон 2600+ со 256 мб кеш од 2005 и досега никогаш не ме заебал.И сега АМД се лоши? Воопшто не,посебно овие најновите серија 2 како на пр. 240,245 и 250 Athlon II X2.А да,погледни погоре ја сменив твојата конфигурација во она што јас би зел и мислам дека е оптимум за квалитет=цена.Поздрав

Kajgana Shop

На врв Bottom