Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Ima li nacin da se stavat dva komjutera na eden priklucok za internet. Nesto se sekjavam mi kazuvaa deka mozelo na eden ADSL priklucok. Ako ne, ondak sto bi bilo dobro resenie za dva komjuteri doma da gi priklucam na internet?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ima li nacin da se stavat dva komjutera na eden priklucok za internet. Nesto se sekjavam mi kazuvaa deka mozelo na eden ADSL priklucok. Ako ne, ondak sto bi bilo dobro resenie za dva komjuteri doma da gi priklucam na internet?
Najednostavno i najubavo, kupi si switch :)

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Abe kakov switch covece, ova e sve za mene spansko selo....:)
daj objasni poubavo...
...kaj ima takvo nesto, kolku pari e?
Switch-ови имаш во било која продавнциа за IT опрема или на пазар. Земи приклучок со 4 влезови не би требало да биде многу скап околу 500 ден.
Лан каблите од двата пц одат во него и приклучокот од модем (АДСЛ) исто во влезовите 1,2,3,4 и имаш делен нет на двата пц. Ако користиш рутер ќе го вметнеш во првиот влез (Линк) приклучокот од модем ама тоа нема да ти треба доколку немаш рутер.

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Switch-ови имаш во било која продавнциа за IT опрема или на пазар. Земи приклучок со 4 влезови не би требало да биде многу скап околу 500 ден.
Лан каблите од двата пц одат во него и приклучокот од модем (АДСЛ) исто во влезовите 1,2,3,4 и имаш делен нет на двата пц. Ако користиш рутер ќе го вметнеш во првиот влез (Линк) приклучокот од модем ама тоа нема да ти треба доколку немаш рутер.
Moze ova i so kabelski internet? Ili mora da e ADSL?
I kakvi se ovie lan kabli??
p.s. Ako nesto menuva, drugiot kopmjuter e laptop...

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559

Кабловскиот се дели со рутер тој ти е поскап околу 1500 денари мислам.
Лан кабли најобични и нив ги имаш во продавница.

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Кабловскиот може да се дели со switch доколку се работи за 3 или помалку компјутери (зависи од провајдерот).

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
На која кабловска си?

Ако си на Телекабел, можеш без проблем да повзеш 2 компјутери.

- Едниот со кабел што оди од модем во РС преку USB кабел
- Другиот на истиов начин, ама со LAN кабел.

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Види сега се регистрирав на http://www.nominimumbux.com/ преку лап топ од мојот интернет со една IP адреса ... одам со лап топов кај мој пријател пробав да се регистрирам на неговата IP различна од мојата од друг ISP ми пишува дека вие веке сте регистирани .... на овој начин ти е исто како да се регистраш на друг компјутер затоа што има различна IP адреса...
Ај нека кажи некој каква заштита имаат толку што го препознава лап топот дека е регистиран ... значи колку што сватив не гледаат само дали си се регистрирал на иста IP адреса ...нешто друго некоја појака заштита имаат .... дали можи да те препознаат по windows по оперативниот систем или по хард диск незнам .... :) Дали можи да ми пиши повеке за ова некој искусен во овие работи ?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Види сега се регистрирав на http://www.nominimumbux.com/ преку лап топ од мојот интернет со една IP адреса ... одам со лап топов кај мој пријател пробав да се регистрирам на неговата IP различна од мојата од друг ISP ми пишува дека вие веке сте регистирани .... на овој начин ти е исто како да се регистраш на друг компјутер затоа што има различна IP адреса...
Ај нека кажи некој каква заштита имаат толку што го препознава лап топот дека е регистиран ... значи колку што сватив не гледаат само дали си се регистрирал на иста IP адреса ...нешто друго некоја појака заштита имаат .... дали можи да те препознаат по windows по оперативниот систем или по хард диск незнам .... :) Дали можи да ми пиши повеке за ова некој искусен во овие работи ?
Може, по МАС адресата (не верувам ама ај...)

А ти да не си утнал нешто?
На пример, да си пишал иста mail адреса? :vozbud:

Пробај, смени држава, меил, ОСИГУРАЈ СЕ дека си на различна IP....

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Може, по МАС адресата (не верувам ама ај...)

А ти да не си утнал нешто?
На пример, да си пишал иста mail адреса? :vozbud:

Пробај, смени држава, меил, ОСИГУРАЈ СЕ дека си на различна IP....
смени држава, арно ти рекоа

:icon_bigg

не бре само што ке кликнам на register одма ми се појавува тој текст дека сум регистриран со тој и тој user name еве: You have already registered on 2009/09/21 with username :toe:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
не бре само што ке кликнам на register одма ми се појавува тој текст дека сум регистриран со тој и тој user name еве: You have already registered on 2009/09/21 with username :toe:
Ај пробај вака:

Ако до сега си се уклучувал на нет преку кабел, сега уклучи се преку Wireless и/или обратно.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Нема врска регистрацијата со IP адресата. Остава запис во самиот Windows регистар. Информациите ги носиш со компјутерот. Можеш повторно да се регистрираш само ако ги исбришеш трагите од регистарот.

или:
http://www.revouninstaller.com/

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
АЈ малце помош кај мене,откако кладов виндоус 7 ми излегвеше рутер ресидентал гетвеј ама појма немав со е то се додека еден ден не ојдов енејбал на него,одам во мозила и ми отворат страни све се зачудив а немав ни моја конекција напрено за интернет,се беше убо се додека денеска ми го снема рутерот,ај некој ако можит да ми кажит со програма нешто што и да е како да го повратам за да имамм пак нет.

Kajgana Shop

На врв Bottom