Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Со свич можи само еден компјутер да го користи интернетот, значи ако двата истовремено пробат да се сврзат нема да има едниот интернет. Барем кај мене е така.

Ако имаш рутер тој си прај после мрежа без проблем. Или компјутер со 2 мрежни и свич, и тој компјутер цело време да работи т.е. да изиграва рутер. Препорачливо секако е да се има рутер, алтернативната опција, само ако финансиски ви е подобра и ако ви е ограничен интернетот на мак адреса и не можи легално да се дели.

П.С. И пак ќе прашам. Сакам да креирам вајрлес мрежа од лаптоп (кој добива интернет од компјутер со 2 мрежни преку свич). Сакам таја мрежа да можи да ја користат други лаптопи и да имат интернет. Се ми функционира, освен ова посленото, нема вајрлес мрежата достап до интернет.

Дали е можно да има?

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Гледајте на мене како е.
НЕМАМ АКСЕС ПОИНТ.

На овој(десктоп) имам две мрежни (едната е за вајрлес) и од таа мрежна излегува антеничка која ми е на тераса и преку неа факам интернет.

А лаптопот и овој ми се со кабел во мрежа.

е сега?

П.с и правам Shared на конекцијата, ама изгледа има уште филозофии.(за мене непознати)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.832
Поени од реакции
12.333
Гледајте на мене како е.
НЕМАМ АКСЕС ПОИНТ.

На овој(десктоп) имам две мрежни (едната е за вајрлес) и од таа мрежна излегува антеничка која ми е на тераса и преку неа факам интернет.

е сега?

П.с и правам Shared на конекцијата, ама изгледа има уште филозофии.(за мене непознати)
Шах-мат :smir:
А што интернет пакет имаш? Значи имаш варјлес карта на едното пц и антена на тераса ако те разбрав добро? Од кој уред е антената на тераса?

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Интернетот не знам како да го објаснам Wnet нешто така се вика.Антената на тераса е од десктоп компјутерот.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Гледајте на мене како е.
НЕМАМ АКСЕС ПОИНТ.

е сега?

Мани му share на конекцијата шо ти е од интернетот. Другата конекција шо ти е за со лаптопо намести ја со некој рандом ип адреси, пример 192.168.1.230, субнет остај го ко шо е и дифолт гејтвеј исто ко ипто. ДНС серверите 208.67.222.222 и 208.67.220.220 нека бидат.

На лаптопот намести ип адреса иста како на десктопот само последната бројка различна, ама не поголема од 255. Другото све скроз исто ко на десктоп, дифолт гејтвеј глеј да ти е ипто на десктопо.

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Синдикат бидна работа.Еве сега пишувам од лаптопот.
Имаше само една мала заебанција кај дифолт гејтвеј.Значи кога ставив дифолт гејтвеј на десктоп компјутерот не можеше да се конектира во исто време на ЛАН и на ИНТЕРНЕТ.Го направив без дифолт гејтвеј.

Фала многу:pipi:

Едит:А и ке заборавев десктоп-компјутерот мора да биде вклучен.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Синдикат бидна работа.Еве сега пишувам од лаптопот.
Имаше само една мала заебанција кај дифолт гејтвеј.Значи кога ставив дифолт гејтвеј на десктоп компјутерот не можеше да се конектира во исто време на ЛАН и на ИНТЕРНЕТ.Го направив без дифолт гејтвеј.

Фала многу:pipi:

Едит:А и ке заборавев десктоп-компјутерот мора да биде вклучен.
Мора да е вклучен, тој ти дава интернет. За да не е вклучен ти треба рутер, ама така треба да е дозволено да се дели интернетот, шо поскоро не е.

THE_PIRAT

Avanti Formica atomica!
Член од
14 февруари 2007
Мислења
2.508
Поени од реакции
79
Како да забранам пристап до некоја страна преку mozzila ако неможе преку мозилата некој друг начин?:pipi:

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Како да забранам пристап до некоја страна преку mozzila ако неможе преку мозилата некој друг начин?:pipi:
C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts
Овде напиши го следново: 127.0.0.1 веб страната која сакаш да ја блокираш
пример: 127.0.0.1 www.google.com

ONE

Член од
21 декември 2008
Мислења
895
Поени од реакции
64
Еј дечки имам едно прашање, можеби сум ја утнал темата, па преместете го постов, Ме интересира од каде можам да симнувам вести од А1 телевизија, пробував со некои програми од нивната страна, ама ништо не направив.

InTr0

138 bpm
Член од
28 јуни 2007
Мислења
90
Поени од реакции
8
Момци вака..
имам безжичен рутер...
за да се конектирам на интернет преку телефон треба да поддржува wireless така ?
иам Самсунг е590 и Нокиа 6288... which one could connect? (or noone)

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Еј дечки имам едно прашање, можеби сум ја утнал темата, па преместете го постов, Ме интересира од каде можам да симнувам вести од А1 телевизија, пробував со некои програми од нивната страна, ама ништо не направив.
Видеата сакаш да ги симнуваш или... ?

xion

Преголема титула!
Член од
14 април 2009
Мислења
9
Поени од реакции
1
здраво дечки.
како е?
абе ај да видам некој дали ќе може да ми помогни!?
како можам на w-lan интернет да сменам пасвордот?
некој ми го дознал и сега го користи мојот нет:(
а и плус неможам кантер да играм:(
ај ако може некој да ми каже!?
фала:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom