Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Каков модем имаш ? Инаку би можеле да се поврзат преку усб портите користејќи рутер...
Абе шознам шо модем е вграден во лаптопо и немам рутер.

Сакам еднио да ми е сервер, ама има само една мрежна и немом преку неја д пуштам до другио оти таму интернето влегва. Има сеа порт од модемо слободен ама незнам дали можи мрежа да се напрај преку него, а имам кабел да ги поврзам двата компјутери. Порто иначе е то помалото дупче слично на мрежната карта.

Синдикат напиша:
Абе шознам шо модем е вграден во лаптопо и немам рутер.

Сакам еднио да ми е сервер, ама има само една мрежна и немом преку неја д пуштам до другио оти таму интернето влегва. Има сеа порт од модемо слободен ама незнам дали можи мрежа да се напрај преку него, а имам кабел да ги поврзам двата компјутери. Порто иначе е то помалото дупче слично на мрежната карта.

Ништо уживајте глуп сум ќе напрам вајрлес мрежа од еднио. Со модемо никаква ќе е брзината сеа ми текна.

Член од
7 септември 2008
Мислења
693
Поени од реакции
21
Imam edno prasanje ,

Zosto po izvesno vreme rabotenje so MOZILA samata mi se isklucuva . Ne se pojavuva dont send ednostavno samo si se gasi i tolku :) . Moze li nekoj da mi kaze sto e problemot ???

Член од
8 август 2008
Мислења
447
Поени од реакции
17
епа искрено да ти кажам мозила ја заеба цела работа, од 3.0 па навака користи рам како лудо примети на task manager и ке видиш што се дешава, не е више тоа што порано беше а како што знам ти исклучува поради некој баг во мозилата, не ми текнува што беше точно го имав порано и јас тој баг, прогуглај малце и ќе најдеш што е проблемот. Поради тоа што мозила стана многу голем јадач на рам меморија се префрлив на гоогле хром и топ е во моментов. Сепак твое е што ќе користиш.

Член од
12 март 2007
Мислења
650
Поени од реакции
73
Imam edno prasanje ,

Zosto po izvesno vreme rabotenje so MOZILA samata mi se isklucuva . Ne se pojavuva dont send ednostavno samo si se gasi i tolku :) . Moze li nekoj da mi kaze sto e problemot ???
и на мене мозилата ми праеше проблеми, ми викаше mozilla has encountered a problem and needs to close и се одма угасеше, нервите ми ги скина.. све пробав .. и на крај се префрлив на google chrome и нема гајле сега

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Imam edno prasanje ,

Користи google
http://support.mozilla.com/en-US/kb/Firefox+crashes
Што е до мене можам да ти кажам дека некоја програма или аддон ти кочи нешто. Прочитај таму убаво и провери други линкови за можни причини.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.832
Поени од реакции
12.333
Imam edno prasanje ,

Лапа меморија ама штом се исклучува сама... Пробај во safe мод (ако не си досега) да ја подигнеш. Тоа значи со минимални сервиси, т.е. без адони и слично. Ако работи добро, една по една тема тргај или еден по еден адон за да видиш кој ти прави проблем. Ако и тоа не помага... тогаш решенијата од погоре-друг прелистувач.

Inspektorat

www.guliver_tip.bloger.hr
Член од
22 август 2008
Мислења
95
Поени од реакции
0
s

Kako mozam da gi sprecam da mi vlegvet ovie Cookies vo kompjuterov ili nekoj ubav program za cistenje?

P

Princ

Гостин
Не треба да ги спречиш, корисни се. Е сега, што меѓу нив има и лоши, тоа е башка муабет. Како да ги исчистиш:

За Internet Explorer
1. Влези во IE и кликни на "Tools" менито.
2. Одбери "Internet Options."
3. Кликни на табот "General" ако не е веќе селектиран.
4. Под насловот "Temporary Internet files," кликни на"Delete Cookies..."
5. Кликни "OK" на "Delete all cookies in the Temporary Internet Files folder?".
6. Кликни "OK" за да излезеш.

За Mozilla Firefox
1. Влези во Firefox и кликни на "Tools" менито.
2. Кликни "Clear private data..."
3. Одбери "Cookies" и кликни ОК

Inspektorat

www.guliver_tip.bloger.hr
Член од
22 август 2008
Мислења
95
Поени од реакции
0
Не треба да ги спречиш, корисни се. Е сега, што меѓу нив има и лоши, тоа е башка муабет. Како да ги исчистиш:

За Internet Explorer
1. Влези во IE и кликни на "Tools" менито.
2. Одбери "Internet Options."
3. Кликни на табот "General" ако не е веќе селектиран.
4. Под насловот "Temporary Internet files," кликни на"Delete Cookies..."
5. Кликни "OK" на "Delete all cookies in the Temporary Internet Files folder?".
6. Кликни "OK" за да излезеш.

За Mozilla Firefox
1. Влези во Firefox и кликни на "Tools" менито.
2. Кликни "Clear private data..."
3. Одбери "Cookies" и кликни ОК
Znam taka ama ne mi gi brisit i skeniram so AVG mi naogat i togas gi brisam! nesto imat za zastita?

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Имаме лаптоп шо зема интернет од друг компјутер преку свич, сакаме да напрајме вајрлес мрежа од лаптопот сега и да можи да се конектира друг лаптоп и да има и тој интернет. Дали е изводливо и како? или и зошто не?

Сега значи се конектира лаптопот на мрежата од другиот лаптоп, ама нема интернет т.е. лаптопот шо е уствари сервер на вајрлес мрежата не можи да го дели интернетот поради некоја причина, за мене непозната.

Член од
8 август 2008
Мислења
447
Поени од реакции
17
земи си Linksys безжичен Г ADSL2+ Gateway WAG54G2 и ќе можеш најлесно да го средиш тоа, или доколку сакаш поевтина варијанта ти треба wireless router заедно да го уклучиш со модемот/рутерот што го имаш од провајдерот

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
земи си Linksys безжичен Г ADSL2+ Gateway WAG54G2 и ќе можеш најлесно да го средиш тоа, или доколку сакаш поевтина варијанта ти треба wireless router заедно да го уклучиш со модемот/рутерот што го имаш од провајдерот
Без рутер, имам ЛАН интернет, значи кабел оди во едната мрежна на првиот компјутер од другата мрежна тој преку свич пушта интернет на други компјутери. Еден од тие компјутери е лаптоп, од кој сакам да напрам вајрлес мрежа која ќе можи да го дели интернето.

Ако знај некој шо зошто и како, фала му и пројатно.

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Сврзав два компјутери во мрежа со кабел. (едниот декстоп другиот лаптоп).Се е океј тоа.
Прашањето ми беше како интернетот(инаку wireless) кој ми е на овој(десктоп) да го делам со лаптопот.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.832
Поени од реакции
12.333
За делба на два и повеќе компјутери кај мене оди вака

Исто така еден пц, еден лаптоп ми се во мрежа преку свич и аксес поинт. Овие две би ги заменил еден wireless рутер (така мислам се викаше) ама ми дојде малку поскапа варијанта со таков рутер. За варијантата што ја имам применето (најверојатно имаш мрежна карта на едниот уред) е вака
од модемот кабел иде до свичот. Од свичот идат кабел во мрежната карта на пц-то и кабел во аксес поинтот. Пц-то значи зема интернет преку кабел, а лаптопот преку аксес поинтот. Таа е конекцијата.

Ако пак двата уреди сакаш со кабли, потребно е само свич (или рутер). Аксес поинт не треба во тој случај. На овој свич кај мене има можност (теоретски) да се поврзат до 5 уреди.

Kajgana Shop

На врв Bottom