Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
29 август 2008
Мислења
5.844
Поени од реакции
4.281
Член од
28 јануари 2007
Мислења
57
Поени од реакции
0
Дали го има некој од T-Home корисниците следниов проблем:
Кога симињам торенти (utorrent), даунлоад неќе над 400к/бајти со аплоуд лимитиран на 10к/бајти. Ако го зголемам аплоудот, да речеме неограничено, даунлоудот с намалува на едно 150-200. Зборот ми е дека никако не ја користи максималната брзина за даунлоуд и изгледа како да работи по некоја формула кога чепкаш сооднос, т.е. како рутерот да е ограничен на трансфер (вкупен).
Значи ова се јавува само кај торенти инаку нормален даунлоад си тегне прописно.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Кога симињам торенти (utorrent), даунлоад неќе над 400к/бајти со аплоуд лимитиран на 10к/бајти. Ако го зголемам аплоудот, да речеме неограничено, даунлоудот с намалува на едно 150-200. Зборот ми е дека никако не ја користи максималната брзина за даунлоуд и изгледа како да работи по некоја формула кога чепкаш сооднос, т.е. како рутерот да е ограничен на трансфер (вкупен).
Епа торент зависиш од другите во мрежата на фајловите. Тука ти се одредува брзина во однос на seeds и lechers. Сосема нормална работа.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
57
Поени од реакции
0
Епа торент зависиш од другите во мрежата на фајловите. Тука ти се одредува брзина во однос на seeds и lechers. Сосема нормална работа.
Јасни ми се тие работи, не го поставувам како таков проблемот.
Зборам за доволно извори и одличен соосднос помеѓу сидови и личови, еве пример е земам Лост, знаеме сите колку извори има, едноставно над 400 нема шанси да дигне, но ако АДСЛ линијата ја пикнам во стариот модем и мојот Линксис рутер ја добивам максиалната брзина.
Мислам дека софтверски го имаат ограничено Пирели рутерот на трансфер.
Затоа и прашав дали има и друг некој таков проблем.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
395
Поени од реакции
6
Ај нека кажи некој ако знае како може пирели рутерот да го користам само за махтв, а интернетот да ми оди преку мојот стар рутер линксис?

Што требе да сменам во рутерот знае ли некој да ми каже?

Член од
12 март 2007
Мислења
650
Поени од реакции
73
нема врска со рутерот, програмот е поставен на тај начин шо ако намалиш upload автоматски ти се намалува download,(така е кај utorrent,provereno) значи треба а стаиш вака za max dowload.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Јасни ми се тие работи, не го поставувам како таков проблемот.
Зборам за доволно извори и одличен соосднос помеѓу сидови и личови, еве пример е земам Лост, знаеме сите колку извори има, едноставно над 400 нема шанси да дигне, но ако АДСЛ линијата ја пикнам во стариот модем и мојот Линксис рутер ја добивам максиалната брзина.
Мислам дека софтверски го имаат ограничено Пирели рутерот на трансфер.
Затоа и прашав дали има и друг некој таков проблем.
Пробај симни торент од замунда, и види со колку ќе симнува. Јас имам ограничено аплоад на 10 KB/s па ми симнува со 600-700 КВ/ѕ

Член од
24 декември 2007
Мислења
384
Поени од реакции
17
Имам 2 интернети од он нет се и двата дома и сега дали можам и двете на ист компјутер истовремено ?? едната така ми седи едната ми е приклуцена на рутер бидејќи имам 2 компјутери

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Имам 2 интернети од он нет се и двата дома и сега дали можам и двете на ист компјутер истовремено ?? едната така ми седи едната ми е приклуцена на рутер бидејќи имам 2 компјутери
ШТО?????

2 интернети неможеш да ставиш на еден РС истовремено и што к*р си зимал 2 пати интернет од он.нет??????? Што си правел бре?

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
можеби едниот интернет е на комшијата па сака и двата да ги користи :)

Член од
28 јануари 2007
Мислења
57
Поени од реакции
0
Пробај симни торент од замунда, и види со колку ќе симнува. Јас имам ограничено аплоад на 10 KB/s па ми симнува со 600-700 КВ/ѕ
Пробав, во право си, ја пуштив Лост и симињаше со 800 и кусур.
Ама обично симињам торенти од Mininova, Piratebay... очекував подобро да тегне од таму.
Али фала во секој случај, прво ќе барам на Замунда од сега :bravo:

Дали постои начин да се форвардира порта на Пирели рутер, без постојано да се менува IP адреса. Адресата се менува на неколку саати и мора да се менува во рутерот за да се добие зелена штикла на utrorrent. Или има и друг начин?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Пробав, во право си, ја пуштив Лост и симињаше со 800 и кусур.
Ама обично симињам торенти од Mininova, Piratebay... очекував подобро да тегне од таму.
Али фала во секој случај, прво ќе барам на Замунда од сега :bravo:

Дали постои начин да се форвардира порта на Пирели рутер, без постојано да се менува IP адреса. Адресата се менува на неколку саати и мора да се менува во рутерот за да се добие зелена штикла на utrorrent. Или има и друг начин?
Незнам точно за тој рутер, ама прочепкај во опциите, најди негде PORT FORWARDING и таму отвори си портови пример од 27000 до 27100 за твојата мрежна картичка и ете ти. После на utorrent намести да користи порт како 27050 и терај.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
57
Поени од реакции
0
Незнам точно за тој рутер, ама прочепкај во опциите, најди негде PORT FORWARDING и таму отвори си портови пример од 27000 до 27100 за твојата мрежна картичка и ете ти. После на utorrent намести да користи порт како 27050 и терај.
Да, со портите немам проблем, проблемот кај Пирели рутериве е што мора да ја назначиш и IP адресата. Порано користев Linksys, таму само порта се назначува и готово, ама тука е различно, затоа прашувам дали може некако да се заобиколи тоа.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Да, со портите немам проблем, проблемот кај Пирели рутериве е што мора да ја назначиш и IP адресата. Порано користев Linksys, таму само порта се назначува и готово, ама тука е различно, затоа прашувам дали може некако да се заобиколи тоа.

На сите рутери пишуваш и IP адреса. Нешто си се збунил, не ја пишуваш адресата што оди надвор (интернет), туку ја пишуваш LAN адресата, од мрежната картичка.

Пример: Рутерот ти е 192.168.1.1 и да речеме тебе адресата ти е 192.168.1.102 и ти ќе отвориш порт за 192.168.1.102 и толку е. Најди си која ти е локалната адреса.

Оди во RUN, пиши CMD и тука пиши ipconfig

Од тоа што ќе ти се појави, најди Еthernet Adapter и види си ја адресата (IPv4), сигурно ти е 192.168.1.XXX.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
57
Поени од реакции
0
На сите рутери пишуваш и IP адреса. Нешто си се збунил, не ја пишуваш адресата што оди надвор (интернет), туку ја пишуваш LAN адресата, од мрежната картичка.

Пример: Рутерот ти е 192.168.1.1 и да речеме тебе адресата ти е 192.168.1.102 и ти ќе отвориш порт за 192.168.1.102 и толку е. Најди си која ти е локалната адреса.

Оди во RUN, пиши CMD и тука пиши ipconfig

Од тоа што ќе ти се појави, најди Еthernet Adapter и види си ја адресата (IPv4), сигурно ти е 192.168.1.XXX.
Еве:

Кај Public IP мора да стои моменталната надворешна IP адреса, која нели е динамичка и се менува на неколку саати.

Kajgana Shop

На врв Bottom