Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

TiMoN

The Beast
Член од
1 јуни 2006
Мислења
20
Поени од реакции
1
ITNO !!!

gledam deka ima prilicno dosta aktivni forumdzii na ovie temi, se nadevam deka ke mi pomognete vo mojot mal problem

kade mozam da najdam da citam, naucam dali on-line ili pak da simnam od nekade poveke za IP, Domain server, Activ directory i sl.

Ako e nesto gresno slozeno vo navedenive raboti ne mi zameruvajte (pocetnik :) )

po moznost da bide makedonski, srpsko-hrvatski, a ako nema togas i angliski jazik bi zavrsil rabota

odnapred blagodaram

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
ITNO !!!

gledam deka ima prilicno dosta aktivni forumdzii na ovie temi, se nadevam deka ke mi pomognete vo mojot mal problem

kade mozam da najdam da citam, naucam dali on-line ili pak da simnam od nekade poveke za IP, Domain server, Activ directory i sl.

Ako e nesto gresno slozeno vo navedenive raboti ne mi zameruvajte (pocetnik :) )

po moznost da bide makedonski, srpsko-hrvatski, a ako nema togas i angliski jazik bi zavrsil rabota

odnapred blagodaram

Тука
имаш мноооогу за читање :)

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
lan проблем :S

повеке компјутери ми се поврзани во лаn преку хуб, вака се поврзани

и сеа знаци кога ке го исклучам интернетот од хубот компјутерите ги имаат слениве ип адреси
пц1 169.254.109.63
пц2 169.254.123.76
вака без интернет во my network place ги наога двата компјутери, али кога има интернет тогаш двата компјутери ги имаат следниве ип

пц1 89.205.x.x
пц2 89.205.x.x
тогаш не може да ги најде сите компјутери, се наогаат само самите себеси

како да го решам проблемот, сакам да ги наога двата и кога има интернет на двата да си останат како сто се поврзани? fala

може ли некој да ми помогне

THE_PIRAT

Avanti Formica atomica!
Член од
14 февруари 2007
Мислења
2.508
Поени од реакции
79
Како да направам Port forwarding на Utorrent на рутер Pirelli DRG-A225G?:nesum:

THE_PIRAT

Avanti Formica atomica!
Член од
14 февруари 2007
Мислења
2.508
Поени од реакции
79
Види овде. Инаку, станува збор за пирели рутерот што го даваат т-хоме ?
Точно денес ми го донесоа и најдов проблем при симнување од Utorrent фала за линкот се надевам дека ке се снајдам и нема да заебам нешто:kesa:

|И.И|

говно интерашко
Член од
24 јуни 2008
Мислења
5.572
Поени од реакции
6.701
Уште неколку дена до истекот на мојот onnet Wadsl (срање) интернет,пребарувам по темиве ко луд и никако неможам да се одлучам со што да го сменам интернетов? а цената да не биде над 1500 месечно? без фиксен телефон...

предлог некој имате?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
повеке компјутери ми се поврзани во лаn преку хуб, вака се поврзани

и сеа знаци кога ке го исклучам интернетот од хубот компјутерите ги имаат слениве ип адреси
пц1 169.254.109.63
пц2 169.254.123.76
вака без интернет во my network place ги наога двата компјутери, али кога има интернет тогаш двата компјутери ги имаат следниве ип

пц1 89.205.x.x
пц2 89.205.x.x
тогаш не може да ги најде сите компјутери, се наогаат само самите себеси

како да го решам проблемот, сакам да ги наога двата и кога има интернет на двата да си останат како сто се поврзани? fala

може ли некој да ми помогне
По ова што го гледам, ти си на Телекабел, а имаш 2 компјутери поврзани со Switch??? Што ќе ти е Switch за само 2 РС???

Стај го модемот во едниот РС преку USB, a другиот РС поврзи го со овој преку LAN (ете ти LAN конекција) и после само направи интернетот да се дели во мрежа и шитни си го свичот.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Шо е финтава денес на гугл шо и да пишам ми вика
Овој сајт може да му наштети на вашиот компјутер.
ќе кликнам на сајтот пак и ми вика
Прeдупредување- посета на оваа страница може да му наштети на Вашиот компјутер!

Препораки:
Или пак, можеш да продолжиш на http://www.kajgana.com/ на твој ризик. За детална информација за проблемите што ги најдовме, посети ја Google-овата Дијагностичка страница за безбедно пребарување за овој сајт.

За повеќе информации за како да се заштитите од штетен софтвер од интернет, посетете го StopBadware.org.

Доколку сте сопственик на оваа веб страница, можете да побарате проучување на Вашата страница употребувајќи го Google-овите Webmaster Алатки.Повеќе информации за процесот на проучување се достапни на Google-овиот Webmaster Центар за Помош.
Извештајот е обезбеден од
и после кликам на Дијагностичка страница за безбедно пребарувањеи ми вика
Google [FONT=arial,sans-serif]Error[/FONT] Server Error

The server encountered a temporary error and could not complete your request.Please try again in 30 seconds.
кај сите е вака или до мојов компјутер е?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
По ова што го гледам, ти си на Телекабел, а имаш 2 компјутери поврзани со Switch??? Што ќе ти е Switch за само 2 РС???

Стај го модемот во едниот РС преку USB, a другиот РС поврзи го со овој преку LAN (ете ти LAN конекција) и после само направи интернетот да се дели во мрежа и шитни си го свичот.
не ми е поврзан преку swirch туку преку хуб, не е битно исти ку*ац :), али сепак знаее ли некој како да го решам горенаведениот проблем, мрежата да си остане како што е :)?, да на телекабел сум и не знаев дека можело баш така .

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
не ми е поврзан преку swirch туку преку хуб, не е битно исти ку*ац :), али сепак знаее ли некој како да го решам горенаведениот проблем, мрежата да си остане како што е :)?, да на телекабел сум и не знаев дека можело баш така .
Епа ете јас ти дадов решение, мене ми се дома така поврзани а и 2 различни IP ќе имаш така, зашто вака глеам хабот изгледа ти дава иста IP на двара РС и затоа не се наоѓаат.

Незнам што ќе ти е хаб/свич за само 2 РС?

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
Епа ете јас ти дадов решение, мене ми се дома така поврзани а и 2 различни IP ќе имаш така, зашто вака глеам хабот изгледа ти дава иста IP на двара РС и затоа не се наоѓаат.

Незнам што ќе ти е хаб/свич за само 2 РС?
епа хаб затѕоа што не знаев дека можело така, мислев такада не направи некоја белја :D, инаце различна ип адреса имаат двата пц-а
п.с коа ке ги врзам директно како да наместам за да ја дели конекцијата?и дали ке ги наога тогаш во лан?

глеав несто мац адресите мозе прават проблем :S

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
епа хаб затѕоа што не знаев дека можело така, мислев такада не направи некоја белја :D, инаце различна ип адреса имаат двата пц-а
п.с коа ке ги врзам директно како да наместам за да ја дели конекцијата?и дали ке ги наога тогаш во лан?

глеав несто мац адресите мозе прават проблем :S
Прво, си поврзувал некогаш компјутери во лан?
Зашто треба да се во ист WORKGROUP (исто име да има workgroup и кај двата РС), и тој што нема интернет треба да го намесиш дека е поврзан во мрежа во која зема интернет преку другиот РС, а овој другиот РС што е со интернет, треба да го наместиш дека има интернет и дека тие што се во мрежа зимаат од него.

Одиш на конекцијата, десен клик, пропертис и таму негде у табовите имаше SHARE THIS CONNECTION нешто така.

Kajgana Shop

На врв Bottom